Terug

2016_GR_00109 - Strategisch Ruimtelijk Structuurplan Antwerpen - Doorstartnota - Goedkeuring

gemeenteraad
ma 22/02/2016 - 19:30 Raadzaal stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter; Koen Kennis, schepen; Ludo Van Campenhout, schepen; Marc Van Peel, schepen; Rob Van de Velde, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Filip Dewinter, raadslid; Kathleen Van Brempt, raadslid; Gerolf Annemans, raadslid; André Gantman, raadslid; Güler Turan, raadslid; Robert Voorhamme, raadslid; Karim Bachar, raadslid; Monica De Coninck, raadslid; Leen Verbist, raadslid; Fauzaya Talhaoui, raadslid; Fatma Akbas, raadslid; Greet van Gool, raadslid; Bruno Valkeniers, raadslid; Toon Wassenberg, raadslid; Wim Van Osselaer, raadslid; Patrick Janssen, raadslid; Peter Mertens, raadslid; Yasmine Kherbache, raadslid; Annemie Turtelboom, raadslid; Liesbeth Homans, raadslid; Mohamed Chebaa Amimou, raadslid; Wouter Vanbesien, raadslid; Mie Branders, raadslid; Galina Matushina, raadslid; Caroline Bastiaens, raadslid; Carine Leys, raadslid; Lisa Geets, raadslid; Leyla Aydemir, raadslid; Johan Klaps, raadslid; Danielle Meirsman, raadslid; Dirk Rochtus, raadslid; Anne Giveron, raadslid; Martine Vrints, raadslid; Koen Laenens, raadslid; Martijn Van Esbroeck, raadslid; Franky Loveniers, raadslid; Danny Feyen, raadslid; Jean Goedtkindt, raadslid; Joris Giebens, raadslid; Kevin Vereecken, raadslid; Fatima Talhaoui, raadslid; Dirk Van Duppen, raadslid; Ikrame Kastit, raadslid; Roel Verhaert, stadssecretaris

Afwezig

Claude Marinower, schepen; Serge Muyters, korpschef; Glenn Verspeet, waarnemend korpschef

Verontschuldigd

Philip Heylen, schepen; Freya Piryns, raadslid; Anke Van dermeersch, raadslid; Maya Detiège, raadslid; Vic Van Aelst, raadslid

Secretaris

Roel Verhaert, stadssecretaris

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter
2016_GR_00109 - Strategisch Ruimtelijk Structuurplan Antwerpen - Doorstartnota - Goedkeuring 2016_GR_00109 - Strategisch Ruimtelijk Structuurplan Antwerpen - Doorstartnota - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Aanleiding en context

Op 3 mei 2013 (jaarnummer 4521) keurde het college de intentienota voor de evaluatie en actualisatie van het strategisch Ruimtelijk Structuurplan Antwerpen (s-RSA) goed.

Op 26 januari 2015 (jaarnummer 37) nam de gemeenteraad kennis van het evaluatierapport over het huidige s-RSA. Dit rapport bevat naast de evaluatie van het plandocument op zich ook enkele inhoudelijke en procesmatige aanbevelingen voor de actualisering van het s-RSA, waaronder ook de fasering en tijdsindicatie waarbinnen de actualisering moet plaatsvinden. Dit rapport stelde voorop een doorstartnota op te maken waarin het vervolgtraject voor de komende 3 jaar wordt vastgelegd. Intussen hebben 2 stuurgroepen plaatsgevonden waarop de doorstartnota is vormgegeven. 

Op 29 juni 2015 en op 24 september 2015 vonden er stuurgroepen plaats om de voortgang van de doorstartnota te bespreken.
Op 4 november 2015 werd de doorstartnota gepresenteerd op het interkabinettenwerkgroep(IKW)-overleg. 

Op 18 december 2015 (jaarnummer 10387) besliste het college:

  • kennis te nemen van de doorstartnota;
  • de samenstelling van de plan- en stuurgroep goed te keuren;
  • opdracht te geven om adviezen in te winnen;
  • na het inwinnen van de adviezen de doostartnota te agenderen op college en gemeenteraad. 

Argumentatie

Gelet op de planningstraditie in de stad Antwerpen en de rol van het s-RSA daarin, de lopende en op te starten projecten en de nieuwe uitdagingen voor de toekomst, beveelt het evaluatierapport aan om de actualisering van het structuurplan in drie fasen uit te voeren:

  1. 2015: doorstartnota met daarin het procesvoorstel en een selectie van ‘projecten van A’ en onderzoeken;
  2. 2016-2018: leertraject vanuit workshops, projecten van A en onderzoek met een halfjaarlijkse voortgangsrapportering aan de stuurgroep. Een synthesenota over het leertraject rondt deze fase af;
  3. 2019: redactie van het geactualiseerde structuurplan.

Momenteel wordt de eerste fase van het actualiseringsproces, met name de opmaak van de doorstartnota afgerond.

De doorstartnota bevat volgende onderdelen:

Thematische insteek
Drie uitgangspunten en drie thema’s stroomlijnen het actualiseringsproces. De drie thema’s zijn de belangrijkste toekomstige uitdagingen waar de stad Antwerpen en de bedrijfseenheid stadsontwikkeling voor staat. Het zijn: de stromende stad, de levende stad en de samenwerkende stad. De drie uitgangspunten – identiteit, Antwerpen Ontwerpen en renovatio urbis – lopen horizontaal en dus opgebouwd vanuit bedrijfsoverschrijdend door deze drie thema’s en doorheen het hele proces.

Visievorming via ‘projecten van A’ en onderzoek
Via ‘projecten van A’ en onderzoeken verwerft de dienst stadsontwikkeling/ruimte inzichten over de belangrijkste actuele uitdagingen en hoe deze inzichten bijdragen aan de te actualiseren visie, het plan, en de strategie van het s-RSA. Workshops die op regelmatige basis plaatsvinden, zorgen voor een verdere verdieping in bepaalde kwesties en thema’s. 

Er zijn leerprojecten (‘projecten van A’) geselecteerd die de dienst stadsontwikkeling/ruimte van nabij zal volgen en waaruit leerpunten benoemd kunnen worden die terug te vinden zullen zijn in het nieuwe structuurplan. Daarnaast zullen er onderzoeken worden opgestart en bestaande en lopende onderzoeken geïmplementeerd. Deze onderzoeken zijn complementair aan de leerprojecten.

De leerprojecten en onderzoeken zijn ingedeeld binnen de bovenvernoemde drie thema’s. 

Open proces met workshops
Het actualiseringsproces vraagt om een dynamisch perspectief en samenwerking, zowel horizontaal als verticaal. Aangezien niet alleen de ‘ruimtelijke’ afdelingen binnen de stad Antwerpen aan de uitvoering van het structuurplan werken, maar alle stedelijke bedrijven er op een directe of minder directe wijze een bijdrage aan leveren, is een nauwe betrokkenheid van heel de stad Antwerpen en haar dochters, van bij de planopmaak noodzakelijk. Ook externe experten, het middenveld en de zogenaamde ‘4B’s’ worden betrokken. Het zijn de ‘ambassadeurs’ van het s-RSA.

Om het proces te bewaken wordt er een plangroep en een stuurgroep opgericht.

De plangroep werkt technisch en beleidsvoorbereidend en komt in principe driemaandelijks samen om de voortgang van de actualisering te bewaken. De plangroep bestaat uit:

  • afdelingshoofd van de dienst stadsontwikkeling/ruimte;
  • bestuurscoördinator, hoofd van de dienst stadsontwikkeling/mobiliteit;
  • afdelingshoofd van de dienst stadsontwikkeling/ontwerp & uitvoering;
  • afdelingshoofd van de dienst stadsontwikkeling/energie en milieu Antwerpen;
  • afdelingshoofd van de dienst stadsontwikkeling/onroerend erfgoed;
  • afdelingshoofd van de dienst stadsbeheer/vastgoed;
  • afdelingshoofd van de dienst ondernemen en stadsmarketing/business en innovatie;
  • afdelingshoofd van de dienst stadsontwikkeling/stafdienst/communicatie;
  • afdelingshoofd van de dienst samen leven/woonomgeving;
  • afdelingshoofd van de dienst cultuur, sport, jeugd en onderwijs/jeugd;
  • team stadsbouwmeester;
  • AG VESPA, directeur stadsprojecten;
  • projectteam actualisatie s-RSA.

De stuurgroep volgt de voortgang van de actualisatie en stuurt op hoofdlijnen. De stuurgroep is de terugkoppeling met het beleid en komt halfjaarlijks samen De stuurgroep is een verderzetting van de begeleidingsgroep uit het evaluatieproces, aangevuld met enkele bijkomende leden. De stuurgroep bestaat uit:

  • de kabinetchefs van:
    - de burgemeester;
    - de schepen voor ruimtelijke ordening en stadsontwikkeling;
    - de schepen voor financiën, mobiliteit, toerisme, binnengemeentelijke decentralisatie en middenstand;
    - de schepen voor onderwijs en rechtszaken;
    - de schepen voor cultuur, economie, stads- en buurtonderhoud, patrimonium en erediensten;
    - de schepen voor publiek domein, sport, diamant, markten & foren en personeel;
    - de schepen voor onderwijs en rechtszaken;
    - de schepen voor haven, industrie en werk;
    - de schepen voor jeugd, leefmilieu, dierenwelzijn en kinderopvang;
    - de schepen voor sociale zaken, wonen, diversiteit & inburgering en samenlevingsopbouw.
  • de bedrijfsdirecteurs van de bedrijfseenheden:
    - stadsontwikkeling;
    - ondernemen en stadsmarketing;
    - samen leven;
    - stadsbeheer;
    - cultuur, sport, jeugd en onderwijs.
  • bestuurder van AG VESPA;
  • de directeur vastgoed van AG VESPA.

Adviezen

GECORO Gunstig onder voorwaarden

Op basis van het advies werden in de doorstartnota enkele aanpassingen aangebracht waarbij voornamelijk de link tussen het actualiseringsproces en het bestaande s-RSA verduidelijkt werd. Het onderzoek dat volgt op deze doorstartnota zal zoveel mogelijk rekening houden met het advies.

ADOMA Gunstig onder voorwaarden

Op basis van het advies werden in de doorstartnota enkele aanpassingen aangebracht waarbij voornamelijk de link tussen het actualiseringsproces en het bestaande s-RSA verduidelijkt werd. Het onderzoek dat volgt op deze doorstartnota zal zoveel mogelijk rekening houden met het advies.

Plenair werkoverleg districtscolleges Gunstig advies

De reacties op het districtsforum (werkoverleg met de districtscolleges op 13 januari 2016) waren positief. Er zijn geen aanpassingen vereist aan de doorstartnota.

Beleidsdoelstellingen

1 - Woonstad
1SWN06 - De stad bouwt aan een aantrekkelijke stad en een duurzame, kwaliteitsvolle omgeving waar mensen graag wonen, werken en zich ontspannen
1SWN0601 - De stad realiseert stadsprojecten in eigen regie en in samenwerking met publieke en private partners.
1SWN060104 - De realisatie van stadsprojecten binnen het programma stedelijke ontwikkeling draagt bij tot aantrekkelijke wijken, buurten en districten

Besluit

De gemeenteraad keurt bij monde van de fractievoorzitters volgend besluit goed.
Stemden ja: N-VA, CD&V en Open VLD.
Stemden nee: sp.a, PVDA+ en Groen.
Hebben zich onthouden: Vlaams Belang. 

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de doorstartnota van het strategisch Ruimtelijk Structuurplan Antwerpen goed.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Bijlagen

  • doorstartnota.pdf