Terug

2016_GR_00121 - Omgeving Centraal Station. Kievit fase II - Realisatie openbaar domein. Verkoop grondrepel - Goedkeuring

gemeenteraad
ma 22/02/2016 - 19:30 Raadzaal stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter; Koen Kennis, schepen; Ludo Van Campenhout, schepen; Claude Marinower, schepen; Marc Van Peel, schepen; Rob Van de Velde, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Filip Dewinter, raadslid; Kathleen Van Brempt, raadslid; Gerolf Annemans, raadslid; André Gantman, raadslid; Güler Turan, raadslid; Robert Voorhamme, raadslid; Karim Bachar, raadslid; Monica De Coninck, raadslid; Leen Verbist, raadslid; Fauzaya Talhaoui, raadslid; Fatma Akbas, raadslid; Greet van Gool, raadslid; Bruno Valkeniers, raadslid; Toon Wassenberg, raadslid; Wim Van Osselaer, raadslid; Patrick Janssen, raadslid; Peter Mertens, raadslid; Yasmine Kherbache, raadslid; Liesbeth Homans, raadslid; Mohamed Chebaa Amimou, raadslid; Wouter Vanbesien, raadslid; Mie Branders, raadslid; Galina Matushina, raadslid; Caroline Bastiaens, raadslid; Carine Leys, raadslid; Lisa Geets, raadslid; Leyla Aydemir, raadslid; Johan Klaps, raadslid; Danielle Meirsman, raadslid; Dirk Rochtus, raadslid; Anne Giveron, raadslid; Martine Vrints, raadslid; Koen Laenens, raadslid; Martijn Van Esbroeck, raadslid; Franky Loveniers, raadslid; Danny Feyen, raadslid; Jean Goedtkindt, raadslid; Joris Giebens, raadslid; Kevin Vereecken, raadslid; Fatima Talhaoui, raadslid; Dirk Van Duppen, raadslid; Ikrame Kastit, raadslid; Roel Verhaert, stadssecretaris

Afwezig

Annemie Turtelboom, raadslid; Serge Muyters, korpschef; Glenn Verspeet, waarnemend korpschef

Verontschuldigd

Philip Heylen, schepen; Freya Piryns, raadslid; Anke Van dermeersch, raadslid; Maya Detiège, raadslid; Vic Van Aelst, raadslid

Secretaris

Roel Verhaert, stadssecretaris

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter
2016_GR_00121 - Omgeving Centraal Station. Kievit fase II - Realisatie openbaar domein. Verkoop grondrepel - Goedkeuring 2016_GR_00121 - Omgeving Centraal Station. Kievit fase II - Realisatie openbaar domein. Verkoop grondrepel - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Algemene financiële opmerkingen

De opbrengst van deze verkoop, zijnde 200.000,00 euro kan geboekt worden als inkomsten via AG VESPA, eigendommen buiten de valorisatielijst. Bij het doorstorten van de opbrengsten zullen de verkoopkosten in mindering gebracht worden.

Regelgeving: bevoegdheid

Volgens artikel 43 §2, 12° van het Gemeentedecreet is de gemeenteraad bevoegd voor het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen.

Artikel 4 §2.2 van de samenwerkingsovereenkomst met AG VESPA zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 26 mei 2015 (jaarnummer 284) dat bepaalt dat AG VESPA bevoegd is voor de verkoop en aankoop van stedelijk vastgoed.

Volgens artikel 4 §2.1 van de beheersovereenkomst 2015-2019 tussen de stad Antwerpen en AG VESPA staat AG VESPA als vastgoedbedrijf van de stad in voor de financieel-administratieve afhandeling van alle in- en uitgaande eigendomsoverdrachten en dit op voorwaarde dat en voor zover deze vastgoedtransacties kaderen binnen goedgekeurd beleid door de stad. De beslissing tot de vastgoedtransactie ligt bij de stad (college van burgemeester en schepenen of gemeenteraad, conform de bevoegdheidsverdeling in het gemeentedecreet, artikel 43 en artikel 57).

Aanleiding en context

Regierol in Kievit fase II

De omgeving van het Centraal Station wordt in het strategisch ruimtelijk structuurplan (s-RSA) aangeduid als strategische ruimte. Dit wil zeggen dat de stad Antwerpen in dit gebied een actieve rol wil spelen door een gericht ruimtelijk beleid te voeren. Binnen deze strategische ruimte is Diamantwijk-Kievitwijk aangeduid als strategisch project.

Op 10 maart 2006 (jaarnummer 2612) besliste het college om in het gebied Kievit fase II een regierol op te nemen en een stadsontwerp ‘Kievit fase II’ op te maken. Met de collegebeslissing van 13 december 2013 (jaarnummer 12755) werden in het kader van de herorganisatie van de groepsstructuur van de stad Antwerpen een aantal taken van AG Stadsplanning Antwerpen, waaronder de regierol bij het project Kievit fase II, overgedragen aan AG VESPA.

Aanleg nieuw openbaar domein Kievit fase II, vanaf voorjaar 2015

Op 27 januari 2012 werd het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) Kievit fase II definitief vastgesteld door de Vlaamse regering. Het projectgebied Kievit fase II bestaat uit 3 bouwblokken (bouwblok I, bouwblok IIa+IIb en bouwblok III) en nieuw groen openbaar domein. In 2012 werd door AG Stadsplanning een ontwerpwedstrijd voor het nieuw openbaar domein uitgeschreven. De opdracht werd gegund aan het ontwerpteam Buur-Hosper. De aanleg van het openbaar domein zal in twee fasen gebeuren, aansluitend op de nieuwbouwontwikkelingen. Het definitief ontwerp van het zuidelijk deel van het nieuw openbaar domein is goedgekeurd door het college op 27 juni 2014 (jaarnummer 6717).

Bouwblok III in ontwikkeling, bouwblok IIb in aanvraag

Kairos nv heeft bouwblok III gerealiseerd voor de huisvesting van Electrabel, een dertigtal woningen en commerciële ruimte. De stedenbouwkundige vergunning voor bouwblok IIb door Kairos nv en L.I.F.E. nv is verleend.

Samenwerkingsovereenkomst tussen de stad Antwerpen, AG Stadsplanning en ontwikkelaar regelt financiële bijdragen en overdracht openbaar domein

Op de gemeenteraad van 24 september 2012 (jaarnummer 1060) werd de samenwerkingsovereenkomst tussen de stad Antwerpen, AG Stadsplanning en de ontwikkelaar Kairos nv (bouwblok III en/of eventueel IIb) goedgekeurd. Een groot deel van het perceel waar Kairos nv eigenaar van is, is volgens het GRUP bestemd als groene publieke ruimte.

In de samenwerkingsovereenkomst werden, ten eerste, afspraken vastgelegd over de financiële bijdrage van de ontwikkelaar aan de inrichting van de nieuwe publieke ruimte op basis van de perceelsgrootte van zijn terrein en de eenheidsprijs van de aanleg van het nieuwe openbaar domein en dit in verhouding tot de ontwikkelbare oppervlakte. Daarnaast werd vastgelegd dat na oplevering van de werken het openbaar domein kosteloos wordt overgedragen aan de stad Antwerpen, die verder zal instaan voor het beheer.

In de samenwerkingsovereenkomst werden, ten tweede, afspraken vastgelegd over de financiële bijdrage aan de de tunnel in de Van Immerseelstraat. In het GRUP Kievit II is bepaald dat de ondergrondse parking bij het project van Kairos nv enkel kan ontsloten worden via de reeds bestaande tunnel in de Van Immerseelstraat. Deze tunnel werd gedeeltelijk door de stad Antwerpen geprefinancierd. Volgens een eerder overeengekomen multipartijenovereenkomst voor de ontwikkeling van deze tunnel (originele beslissing gemeenteraad 29 november 2004, jaarnummer 2254 - later verschillende malen aangepast tot 25 juni 2007, jaarnummer 1503) is iedereen die aansluit op de tunnel een bijdrage verschuldigd aan de stad Antwerpen, evenredig met het aandeel in het totale aantal parkeerplaatsen.

Op vraag van de ontwikkelaar, Kairos nv, werd eveneens in de samenwerkingsovereenkomst opgenomen dat bij de ontwikkeling van bouwzone IIb en III een gedeelte van de ontwikkeling onder het openbaar domein kon gerealiseerd worden, meer bepaald als ondergrondse parking. De maximale oppervlakte die buiten het bouwperceel ontwikkeld kon worden onder het toekomstig openbaar domein bedroeg daarbij 1.400 m². Aan deze ontwikkeling onder het openbaar domein werden enkele kwalitatieve en kwantitieve voorwaarden gekoppeld om de aanleg en het beheer van het openbaar domein op geen enkele wijze te hypothekeren.

Eerste addendum

Door noodzakelijke wijzigingen in het ontwerp van Kairos nv om een stedenbouwkundige vergunning voor bouwzone III te bekomen in 2013, viel 1.530 m² ondergronds bebouwde oppervlakte buiten het bouwperceel van bouwzone III, onder het toekomstig openbaar domein. Alle partijen konden akkoord gaan met de voorgestelde toename van 128m² ondergrondse inname ten opzichte van de initiële samenwerkingsovereenkomst. Daarop werd een eerste addendum bij de samenwerkingsovereenkomst opgemaakt en goedgekeurd door de gemeenteraad op 25 maart 2013 (jaarnummer 190).

Tweede addendum

Bij het uittekenen van een aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning voor bouwblok IIb door de ontwikkelaar Kairos nv bleek de intekening van de ondergrondse parking slechts mogelijk mits bijkomende inname van nog eens 241m² ondergrondse ruimte onder het openbaar domein. Door deze wijziging valt er nu in totaal een oppervlakte van 1.771 m² die ontwikkeld wordt door Kairos nv buiten het bouwperceel van bouwzone IIb en III, onder het toekomstig openbaar domein.

De bijkomende ondergrondse inname heeft geen invloed op het ontwerp en de aanleg van het nieuwe openbaar domein zodat de andere contracterende partijen tegemoet kunnen komen aan deze vraag van Kairos nv. Naast de bijkomende ondergrondse inname wordt in het tweede addendum ook de overdracht van de rechten en verplichtingen in de samenwerkingsovereenkomst van AG Stadsplanning Antwerpen aan AG VESPA geregeld. Dit gebeurt in het kader van de optimalisatie van de groepsarchitectuur van de stad waarbij de opdeling van de projecten van AG Stadsplanning werd vastgelegd en waarbij de regie van het stadsproject Kievit fase II overgedragen werd aan AG VESPA. De gemeenteraad heeft dit tweede addendum goedgekeurd op 15 december 2014 (jaarnummer 1032).

Op 5 februari 2016 besliste het college dit besluit ter goedkeuring aan de gemeenteraad voor te leggen.

Argumentatie

De stad is eigenaar van een grondrepel gelegen aan de Van Immerseelstraat, kadastraal gekend als 8e afdeling, Sectie H, percelen 1129a-p2-d4, met een totale oppervlakte van circa 444m². Het gedeelte van deze percelen voor de bouwlijn, wordt opgenomen in het openbaar domein aan de Van Immerseelstraat. Het gedeelte van deze percelen achter de bouwlijn (met een oppervlakte van circa 72 m²), grenst aan de projectgrond momenteel in eigendom van Kairos nv.

Dit restpeceel is te klein om zelfstandig bebouwd te worden. Bovendien vereist de realisatie van de doelstellingen van het GRUP Kievit fase II dat dit restperceel wordt gevoegd aan bouwblok II. De objectieve waarde van dit perceel is dan ook beperkt voor de stad. Het is daarom aangewezen dat dit restperceel onderhands wordt verkocht aan de aanpalende projectontwikkelaar, Kairos nv.

Op basis van het schattingsverslag van de afdeling landmeten en schatten van AG VESPA, werd de gelegenheidswaarde van deze grond voor Kairos als volgt geschat: 450,00 euro per realiseerbare m² bovengrondse vloer en 113,00 euro per realiseerbare m² ondergrondse vloer. Op basis van de plannen die werden goedgekeurd bij de stedenbouwkundige vergunning, resulteert dit in een totaal bedrag van 325.959,00 euro. In de eerste plannen van Kairos nv, werden de gebouwen echter ingeplant op de eigen terreinen van Kairos nv. Om stedenbouwkundige redenen heeft de stad verzocht aan Kairos nv om deze ontwerpplannen aan te passen en het gebouw naar voren te schuiven, met andere woorden op de te verwerven gronden van de stad. Deze gewijzigde inplanting heeft echter geen impact op de maximaal te realiseren vloeroppervlakte die was vastgelegd in het RUP. Het is dan ook verantwoordbaar dat de stad niet de volledige som zoals berekend in vermeld schattingsverslag ontvangt. 

Met oog op deze verkoop hebben onderhandelingen plaatsgevonden met Kairos nv die aanleiding hebben gegeven tot de volgende afspraken die voorwerp uitmaken van huidig besluit:

1. de stad verkoopt de restgrond aan de Van Immerseelstraat, kadastraal gekend als 8e afdeling, Sectie H, deel van percelen 1129a-p2-d4, met een totale oppervlakte van circa 72 m² voor de prijs van 200.000,00 euro.

2. Kairos nv neemt de verbintenis op zich om een oplossing uit te werken voor de hoek aan bouwblok III. De kosten hiervan worden geraamd op 62.725,00 euro. Deze werken bestaan uit een kwaliteitsvolle afwerking van de hoek van het gebouw ter hoogte van het talud en de ondervulling van het gebouw op de brug. De ondervulling is noodzakelijk om latere verzakkingen in het openbaar domein te voorkomen.

3. Kairos nv neemt de verbintenis op zich om op vraag van de stad de werfafsluiting van bouwblok IIb aan te passen opdat de aanleg van het openbaar domein ter hoogte van bouwblok IIb optimaal en in één fase kan plaatsvinden. Hierbij dient de werfafsluiting te worden gerealiseerd over de tunnelmond. Deze kosten worden geraamd op 17.250,00 euro. Kairos nv is ook verantwoordelijk voor het verwijderen van de werfinrichting van bouwblok III (fundering torenkraan, …)

De hiervoor vermelde verplichtingen zijn essentiële voorwaarden zonder de welke de verkoper niet verkocht zou hebben. Deze verplichtingen worden dan ook opgelegd aan de koper en zijn rechtsopvolgers. Bij niet-naleving van deze verplichtingen zijn de sancties zoals voorzien in artikel 6 van de algemene verkoopvoorwaarden van toepassing.

Bovenstaande regeling houdt in dat de stad deze grondrepel vervreemdt voor een totaal bedrag van 279.975,00 euro.

Adviezen

Afdeling landmeten en schatten AG VESPA Gunstig advies

Volgens het schattingsverslag van de afdeling landmeten en schatten van 28 december 2015 bedraagt de venale waarde van dit restperceel 17.925,00 euro. De gelegenheidswaarde voor de aanpalende eigenaar, in casu de eigenaar van het resterend gedeelte van bouwzone IIb, bedraagt 450,00 euro/m² per realiseerbare bovengrondse vloer en 113 euro/m² per realiseerbare ondergrondse vloer, ofwel in totaliteit op basis van de vergunde stedenbouwkundige plannen 325.959,00 euro.

Beleidsdoelstellingen

01 - Stadsontwikkeling
Samen bouwen aan een aantrekkelijke stad

Besluit

De gemeenteraad keurt eenparig het volgende besluit goed.

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de verkoop goed aan Kairos nv van een restgrond  Van Immerseelstraat, ten kadaster gekend Antwerpen, 8ste afdeling, sectie H, delen van de perceelnummers 1129a4-1129p2-1129d4 met een oppervlakte van circa 72 m² tegen de prijs van 200.000,00 euro, mits de uitwerking van een oplossing voor de hoek van bouwblok III ten bedrage van 62.725,00 euro en de uitvoering van de werfafsluiting ten bedrage van 17.250,00 euro zoals hierboven gepreciseerd.

De verkoop gebeurt onder de hiervoor vermelde algemene en bijzondere verkoopvoorwaarden.

Artikel 2

De financieel beheerder regelt de financiële aspecten als volgt:

Omschrijving Bedrag Boekingsadres Bestelbon

ontvangst verkoopopbrengst restgrond aan de Van Immerseelstraat

Deel van percelen 1129a4-p2-d4

200.000,00 euro budgetplaats: 5291500000
budgetpositie: 220i
functiegebied: 1SWN060104A00000
subsidie: SUB_NR
fonds: intern
begrotingsprogramma: 1SA070119
budgetperiode:1600
Niet van toepassing
volgend eigendom door FI/BH/ABH na verkoop af te boeken van entiteit "restgrond Van Immerseelstraat, vastgoedklasse 220.000 NVT   NVT