interpellatie over politieoptreden
Op een tijdspanne van enkele weken werden we via de sociale media getuigen van minstens 3 feitenverhalen waaruit blijkt dat sommige leden van de LPA zich schuldig maken aan buitensporig geweld in een context die daar geen aanleiding toe geeft. Een fan van stand-up comedian Kevin Hart wordt hardhandig uit het Sportpaleis gezet en brengt een nacht in de cel door, onder de valse beschuldiging opnames te hebben gemaakt met zijn gsm. De verhuis van een salon bij de familie H. escaleert tot een straat vol combi’s, een puinhoop thuis en een verhoor met lichamelijk geweld, (bijna) naakte opsluiting gedurende 5 uur. Bij een jazz-optreden in café Kiebooms wordt de eigen convenant tussen alle partners niet gerespecteerd door de politie, en wordt een saxofonist geschopt en weggevoerd omdat hij zijn instrument niet wil afgeven.
Wij hebben hier niet te maken met terrorisme-dreiging of criminele organisaties. We hebben het over 2 culturele evenementen en een verhuis van een salon.
Op onze vorige vragen over gelijkaardige feiten was het antwoord telkens dat er intern onderzoek is, dat wie over de schreef gaat gesanctioneerd wordt, dat het de burgemeester past om geen positie in te nemen, en dat diezelfde burgemeester een hekel heeft aan racial profiling en daartegen hard optreedt.
Wij zijn op een punt gekomen dat we met deze antwoorden geen voldoening meer nemen. Ten eerste voor de slachtoffers zelf van brutaal politieoptreden. Zij worden niet geïnformeerd over de gevolgen van hun klacht, hebben niet de indruk dat er recht geschiedt. Ten tweede ook voor de Antwerpenaren die zich terecht afvragen in welke samenleving we zijn terechtgekomen? Ten derde omwille van het respect voor al die politiemensen die dag in dag uit wél correct werken.
Vragen :
Welke maatregelen gaat u nemen om
1) te voorkomen dat dergelijke feiten zich blijven herhalen
2) tegemoet te komen aan de slachtoffers van dergelijke feiten
3) ervoor te zorgen dat slachtoffers aangemoedigd worden om te getuigen en daarvoor de nodige informatie en tools aangereikt krijgen
4) informatie te geven over de stappen die zijn gezet in alle vorige gevallen van disproportioneel geweld tegenover burgers (bv. informatie aan raadsleden binnen een gesloten zitting, openbaarheid van dossiers binnen de juridische grenzen)
Volgende interpellaties, informatieve vraag en motie worden tezamen besproken.
Raadsleden Voorhamme, Mertens en Vanbesien houden hun interpellaties en stellen hun vragen.
De burgemeester geeft antwoord op de vragen.
Raadsleden Voorhamme, Mertens en Vanbesien houden nog een wederwoord.
- Het volledige debat is opgenomen en raadpleegbaar via de website van de stad Antwerpen.