Een van de projecten die in de nabije toekomst zal starten is de heraanleg van de Scheldekaaien. De kaai is een levend stuk geschiedenis dat mee het verhaal van Antwerpen vertelt. Het bepaalt het aanzicht van de stad in zeer grote mate. De huidige aanleg en invulling verhindert echter ook een echte verbondenheid van de stad met zijn stroom.
Niet alles wat oud is, is per definitie een monument.
Is er een overzicht van de elementen die monuments- of erfgoedwaarde hebben? Wat is de planning met betrekking tot de conservatie van deze objecten?
Toen het napoleontische bestuur de Scheldekaaien aanlegde werden vele structuren van de eerdere scheldeoever simpelweg begraven. Weten we bij benadering welke archeologische vondsten ons te wachten staan bij de heraanleg en is er al een concrete planning wat er daarmee moet gebeuren?
Na de heraanleg van de Scheldekaaien zullen deze er heel anders uitzien dan nu. En dat is goed want een stad moet innoveren en aanpassen, anders bloedt ze dood - een Bokrijk is geen levende en bruisende stad.
Toch zijn heel wat structuren die nu op de kaaien staan esthetisch mooi. Misschien geen monument of erfgoed maar mooi vakwerk zoals het smeedwerk, dat de Antwerpenaren met hun stad associeren.
In het verleden is bij "opruimwerken" veel van dit soort mooie voorwerpen "verdwenen" of "verloren", en een heel aantal vond zijn weg naar brocanterieën of vlooienmarkten.
Hebt u voorzieningen getroffen om ervoor te zorgen dat al dat moois dat eigendom is van de stadsgemeenschap ook deze gemeenschap ten goede komt?