De stad Antwerpen telt, volgens de cijfers van 2014, 24.386 sociale woningen . N-VA, Open VLD en CD&V zijn niet alleen in Antwerpen bestuurspartners. Exact dezelfde coalitie bepaalt op dit moment het Vlaamse beleid en samen met MR zetelt ditzelfde trio ook in de federale regering. Het is dan ook onbegrijpelijk om te zien dat diezelfde partijen zowel op het federale als op het Vlaamse niveau een beleid voeren dat ongezien anti-stedelijk is en de Antwerpenaren juist extra hard treft.
Zo worden er een aantal facturen zeer zwaar verhoogd. De Turteltaks treft iedereen, ongeacht het verbruik, en mensen die in een sociale woning in een appartementsblok wonen worden nog extra getroffen. Verder werden ook de distributienettarieven en de waterfactuur opgetrokken. Op 19 januari verscheen inde krant ook nog eens het nieuws dat de inwoners van de provincie Antwerpen 10 procent meer belastingen zullen moeten betalen door de verhoogde Vlaamse basisheffing.
Deze stijgende kosten zijn voor veel mensen in een sociale woning een fameuze hap uit de rekening. Heeft het stadsbestuur een overzicht van hoe veel mensen door deze regeringsbeslissingen getroffen worden, en worden er daar maatregelen voor getroffen?
Daarom had ik van de schepen graag antwoord gekregen op de volgende vragen:
Raadslid Talhaoui houdt haar interpellatie.
Schepen Duchateau geeft antwoord op de vragen.
Raadslid Talhaoui houdt nog een wederwoord.
- Het volledige debat is opgenomen en raadpleegbaar via de website van de stad Antwerpen.