Afbakening strategische horecakernen
Deze meting geeft de mogelijkheid om resultaten te vergelijken over de tijd en dus ook om evoluties in de horecakernen met elkaar te vergelijken en conclusies te trekken. Een belangrijke stap bij de opmaak van de meting is de afbakening van de strategische horecakernen en de criteria die deze afbakening bepalen.
Drie objectieve criteria worden opgesteld waar een horecakern aan moet voldoen:
De toepassing van deze selectiecriteria op de resultaten van de meting leidt tot de afbakening van 12 strategische horecakernen die samen 931 actieve horecapanden hebben.
Bovenlokale en lokale horecakernen
Het rapport maakt ook een opdeling tussen bovenlokale en lokale horecakernen, wat betrekking heeft op de aantrekkingskracht van de horecakern.
Een strategische horecakern is bovenlokaal wanneer voldaan is aan volgende twee voorwaarden:
Op basis daarvan wordt vastgelegd dat Centraal Station, Eilandje, Historisch Centrum, Theaterbuurt en Zuid bovenlokaal zijn.
Evoluties en tendensen
In deze derde horecameting komen opnieuw een aantal interessante evoluties en tendensen naar voor:
De meting van de Antwerpse horecakernen 2017 is een terreinonderzoek naar het horeca-aanbod in de stad Antwerpen. Het onderzoek brengt het aanbod in kaart en vergelijkt het met de vorige metingen in 2010 en 2013. Respectievelijk op 30 mei 2011 (jaarnummer 736) en op 22 september 2014 (jaarnummer 610) nam de gemeenteraad kennis van deze metingen.
De meting van de Antwerpse horecakernen inventariseert het aanbod en haar karakteristieken in de Antwerpse horecakernen. Begin 2017 werd er gestart met de inventarisatie van het aanbod via terreinopnames. Nadien volgde een periode van analyse en rapportage. Nieuwe ontwikkelingen of grote nieuwe handelszaken na het beëindigen van de inventarisatie werden waar mogelijk nog verwerkt.
In de kernen werden commerciële en niet-commerciële panden geïnventariseerd. Aan de hand van de lijst van aanbodcategorieën werd van de commerciële panden, naast de naam van de zaak, ook het type aanbod genoteerd. Commerciële panden omvatten onder meer winkels, warenhuizen, horecazaken, cinema’s en fitnesszalen. Uiteindelijk werden 75 verschillende soorten aanbod of diensten opgesomd. Er werd ook opgenomen of het gaat om een ketenfiliaal, een imagoverlagende handelszaak, een bouwwerf of verbouwing, ...
Dit driejaarlijkse rapport biedt heel wat inzichten in het Antwerpse horecalandschap:
Dit rapport is een basis voor beleidsadvies met betrekking tot horeca. Het rapport vormt mee de basis van instrumenten in het horecabeleid van stad Antwerpen, onder andere de terrastaks.
De gemeenteraad neemt kennis van de meting van de Antwerpse horecakernen 2017.
De gemeenteraad keurt de afbakening van de Antwerpse horecakernen 2017 goed. Op basis van drie objectieve criteria worden 12 strategische bovenlokale en lokale horecakernen afgebakend die samen 931 actieve horecapanden bevatten. Enkele belangrijke horecabeleidsinstrumenten, waaronder de terrastaks, zijn gebaseerd op deze afbakening. Alsook wordt bij beleidsadvies met betrekking tot horeca hiernaar verwezen.