Het hoogbouwrapport heeft de volledige procedure van de locatiegeschiktheid doorlopen en werd ter advies voorgelegd aan gemeentelijke commissie ruimtelijke ordening (GECORO), de welstandscommissie en de bevoegde stedelijke diensten. Op basis hiervan werd het volgende geïntegreerd advies afgeleverd.
Per criteria van de HoogBouwNota wordt een overzicht gegeven van de kernelementen uit de adviezen van de stedelijke diensten, GECORO en welstandscommissie.
1. Criterium stedelijk functioneren
1.a Ruimtelijke draagkracht en structuur:
1.b Meerwaarde voor stads- en buurtleven:
2. Criterium stadsbeeld
2.a Impact op stads- en wijkniveau:
2.b Impact op privacy:
3. Criterium mobiliteit
4. Criterium milieueffecten
4.a Windhinder en windgevaar:
2.b Lucht en geluid:
Geluid:
Lucht:
4.c Licht- en zonnetoetreding:
4.d Energie:
Aanvullend worden nog volgende aandachtspunten meegegeven:
Toren twee staat aan de andere zijde van de Slachthuislaan dan de andere drie torens, maar is op dezelfde manier uitgewerkt, met name als onderdeel van een bouwblok. Gezien de asymmetrische bebouwingsstructuur volgens het concept van de Groene Singel wordt er gevraagd om te onderzoeken of dit niet eerder een vrijstaande toren kan zijn.
Er wordt gesteld dat de parkeerbalans op het maaiveld binnen heel het gebied nul is, maar in realiteit komen er voor de nieuwe ontwikkeling ook parkeerplaatsen bij op het maaiveld en kan er dus gesproken worden van een positieve parkeerbalans.
De circulatie en de ontsluiting van de wijk moeten verder onderzocht worden.
De maatregelen die genomen worden voor de geluidshinder en in functie van de luchtkwaliteit mogen niet leiden tot een verarming van de architectuur. Er moet hier worden gezocht naar kwalitatieve bouwkundige maatregelen.
De maatregelen die worden geformuleerd onder de aspecten wind, licht, geluid en lucht moeten op elkaar worden afgestemd.
De kwaliteitsbewaking in het gehele proces moet worden gewaarborgd. Dit kan door de architect een coördinerende rol te geven voor de uitvoering of door middel van een constante projectregie in combinatie met een beeldkwaliteitsplan.
De gefaseerde uitvoering van het masterplan moet de nodige aandacht krijgen. Per fase moet men komen tot afgewerkte gehelen (inclusief openbaar domein).
Het gebruik van de hallen (en de productiviteit) moet worden vastgelegd in het RUP.
Conclusie
Er wordt niet getwijfeld aan de locatiegeschiktheid voor hoogbouw van het plangebied. Het geïntegreerd advies bevat eveneens een aantal elementen en opmerkingen die minder relevant zijn voor de locatiegeschiktheid voor hoogbouw, maar eerder gezien moeten worden als aandachtspunten voor het verdere proces van de opmaak van het masterplan, het RUP en de plan-MER, de opmaak van een samenwerkingsovereenkomst voor de realisatiefase en het ontwerp van het publiek domein.
De voorwaarden uit het advies die specifiek handelen over de in het masterplan voorgestelde hoogbouwvolumes, zoals windhinder en -gevaar, licht- en zonnetoetreding dienen verder onderzocht te worden. De hoogte van de vier volumes en de positie van toren vier dient duidelijk geargumenteerd te worden.
Onder deze voorwaarden kan de locatiegeschiktheid voor hoogbouw van het projectgebied Slachthuissite/Noordschippersdok/Lobroekdok goedgekeurd worden.
Door de definitieve sluiting van het stedelijke slachthuis in de Damwijk is de huidige bestemming van de Slachthuissite achterhaald. Vandaag ligt de site er grotendeels ongebruikt bij. Een herontwikkeling van deze site zou een enorme impuls zijn voor de gehele wijk. De herontwikkeling van de Slachthuissite vraagt ook een toekomstvisie voor de zone Noordschippersdok en de toekomstige invulling van de kade Lobroekdok.
De stad Antwerpen heeft al geruime tijd de ambitie om dit gehele gebied Slachthuissite/Noordschippersdok/Lobroekdok te gaan herontwikkelen tot een gemengd, kwalitatief en ontsluitbaar project met bestemming wonen, diensten, recreatie en bedrijvigheid.
Middels een wedstrijdprocedure via de pool masterplannen van de stadsbouwmeester werd een ontwerpteam aangesteld dat in september 2015 startte met de opmaak van het masterplan. Na een eerste fase van het ontwerpproces werd eind 2015 het concept masterplan opgeleverd en ter advies voorgelegd aan de stedelijke diensten, het district Antwerpen en de buurt. Het fungeerde ook als input voor onder meer de plan-MER studie en de haalbaarheidsstudie warmtenet en de studie naar locatiegeschiktheid hoogbouw. Het voorontwerp masterplan is een nadere uitwerking van het concept masterplan dat in december 2015 is opgeleverd.
In zitting van 20 september 2013 (jaarnummer 8973) heeft het college van burgemeester en schepenen de HoogBouwNota goedgekeurd als beleidskader voor het Antwerpse hoogbouwbeleid. Het bevat een locatiebeleid, de toetsingscriteria en werkwijze voor de adviesprocedure. De HoogBouwNota is een sturend en controlerend instrument voor kwaliteitsvolle hoogbouw op verschillende schaalniveaus, ongeacht de locatie. Met de goedkeuring van de HoogBouwNota wordt een blauwdruk neergelegd van gebieden die de stad maximaal wenst aan te duiden voor hoogbouw en welke gebieden worden uitgesloten. Dit sluit niet uit dat elders initiatieven kunnen onderzocht worden. Voor alle initiatieven om hoogbouw te realiseren legt de HoogBouwNota Antwerpen een eenduidige werkwijze vast.
Het masterplan Slachthuissite/Noordschippersdok/Lobroekdok is als onderdeel van de Groene Singel gelegen in de zone 'waar hoogbouw gemakkelijk te motiveren is' volgens de HoogBouwNota. Alvorens de locatie van de hoogbouw te verankeren in het RUP, is er gekozen om de criteria van de locatiegeschiktheid te toetsen op het niveau van het masterplan.
Het college neemt kennis van het advies over de locatiegeschiktheid voor hoogbouw van het projectgebied Slachthuissite/Noordschippersdok/Lobroekdok.
Het college keurt, op basis van het opgestelde hoogbouwrapport, de locatiegeschiktheid voor hoogbouw van het projectgebied Slachthuissite/Noordschippersdok/Lobroekdok goed, onder voorwaarde van verder onderzoek van de elementen uit het advies die specifiek handelen over de in het masterplan voorgestelde hoogbouwvolumes: windhinder en -gevaar; licht- en zonnetoetreding; duidelijke argumentatie betreffende de hoogte van de 4 volumes en de positie van toren 4.