Het gebouw werd de afgelopen tijd bekeken door AG SO (Autonoom Gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs) als potentiële uitbreiding van de stedelijke basisschool De Vlinderboom. Het gebouw staat echter zonevreemd en niet gegund in het park. Onderzoek wees uit dat een stedenbouwkundige regularisatie van het gebouw in het Te Boelaarpark niet mogelijk was.
In functie van de exploitatie- en onderhoudskosten is het niet gunstig om dit gebouw te behouden. Het gebouw voldoet niet aan de hedendaagse normen, heeft een grote onderhoudsachterstand, staat zonevreemd en heeft grote beperkingen naar potentiële invulling toe gezien de ligging in parkgebied. Bijgevolg wordt er geopteerd om over te gaan tot het slopen van het volume en de vrijgekomen ruimte op te nemen in de parkaanleg.
Het gebouw heeft een bruto vloeroppervlakte van ongeveer 175,00 m², opgetrokken uit een houten constructie. De korfbalclub heeft het pand verlaten; echter werd nog een deel van de inboedel achtergelaten in het gebouw. De club gaf haar goedkeuring om de resterende inboedel mee af te voeren tijdens de afbraakwerken.
De concessieovereenkomst stelt dat de korfbalclub de constructie na afloop van de overeenkomst op eigen kosten zal slopen. De bedrijfseenheid Cultuur, Sport, Jeugd en Onderwijs heeft zich echter geëngageerd om de afbraakkosten te dragen.
De afbraakkosten worden geraamd op 15.000,00 EUR (inclusief btw). Het project werd opgenomen in de capaciteitslijst van 2018 van de dienst Stadsbeheer/Bouwprojecten. De nodige budgetten werden voorzien bij budgetopmaak van 2018 van de bedrijfseenheid Cultuur, Sport, Jeugd en Onderwijs.
Op 29 januari 2016 (jaarnummer 796) keurde het college de nieuwe operationele werking goed met betrekking tot de beleidsvoorbereiding en –advisering voor huisvesting en huisvestingsbehoeften van alle stadsdiensten en stedelijke processen in of op stedelijk bedrijfsvastgoed.
Op 21 december 2016 (jaarnummer 752) nam het managementteam kennis van de geactualiseerde uitgangspunten voor goed beheer van de stedelijke vastgoedportefeuille.
Op 15 mei 1996 (jaarnummer 6856) besliste het college de concessieovereenkomst met vzw Borgerhout Korfbalclub (heden vzw Koninklijke Borgerhout/Groen-Wit Korfbalclub) goed te keuren voor de grond gelegen te 2140 Borgerhout, Te Boelaerpark en gekend op het kadaster onder Antwerpen, 26e afdeling, sectie B, perceelnummer 0937 C.
De overeenkomst ging in op 1 juni 1996 voor een periode van negen jaar en werd nadien jaarlijks verlengd. Vermits de in concessie gegeven infrastructuur zonevreemd ligt, werd de overeenkomst afgesloten voor een periode van één jaar, jaarlijks stilzwijgend verlengbaar.
Op 28 april 2017 (jaarnummer 3935) keurde het college de beëindiging van de concessieovereenkomst tussen de stad Antwerpen en de vzw Koninklijke Borgerhout/Groen-Wit Korbalclub goed op de vervaldag van 31 mei 2017 voor de sportinfrastructuur gelegen te Arthur Matthyslaan 80, 2140 Borgerhout.
Op 16 augustus 2017 adviseerde het managementteam (jaarnummer 440) om de afbraak van het voormalig korfballokaal, gelegen Arthur Matthyslaan 80 te 2140 Borgerhout, ter goedkeuring voor te leggen aan het college en de gemeenteraad.
De financiële gevolgen worden in een apart collegebesluit vastgelegd als de afbraakkosten gekend zijn.
De afbraakkosten zullen op volgend boekingsadres worden gebudgetteerd;
Budgetpositie |
Budgetplaats: 5323000000 Budgetpositie: 6103 Functiegebied: 1SBR060205 Subsidie: SUB_NR Begrotingsprogramma: 1SA050740 Budgetperiode: 1800 |
Artikel 43, §2, 12° van het Gemeentedecreet stelt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het stellen van daden van beschikking tot roerende en onroerende goederen voor zover de verrichting niet behoort tot de aangelegenheden van dagelijks bestuur en niet nominatief in het vastgestelde budget is opgenomen.
De gemeenteraad keurt de afbraak van het voormalig korfballokaal, gelegen Arthur Matthyslaan 80 te 2140 Borgerhout, goed.