De aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning werd openbaar gemaakt van 8 mei 2017 tot 7 juni 2017. Het proces-verbaal van openbaar onderzoek werd opgesteld op datum van 7 juli 2017. De procedure is uitgevoerd overeenkomstig de bepalingen van voornoemd besluit inzake de openbaarmaking.
Bezwaarschriften: omschrijving en beoordeling
Er werden 5 bezwaarschriften ingediend die handelen over de volgende bezwaren:
Behandeling bezwaren:
Artikel 4.2.25. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening stelt dat indien de vergunningsaanvraag wegeniswerken omvat waarover de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, en het vergunningverlenende bestuursorgaan oordeelt dat de vergunning kan worden verleend, dan neemt de gemeenteraad een beslissing over de zaak van de wegen, alvorens het vergunningverlenende bestuursorgaan een beslissing neemt over de vergunningsaanvraag.
Er werd een aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning ingediend bij het Departement Omgeving, afdeling Antwerpen, in toepassing van de bijzondere procedure van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.
De gewestelijke stedenbouwkundige ambtenaar verzoekt het college om:
Aanvrager: stad Antwerpen, Grote Markt 1, 2000 Antwerpen
Ligging van het perceel: Zillebekelaan ZN, 2600 Berchem (Antwerpen)
Kadastrale gegevens: (afd. 22) sectie A
De aanvraag omvat: riolerings- en bestratingswerken in de Zillebekelaan, een deel van de Pervijzestraat en een deel van de Langemarkstraat
Datum ontvangst adviesvraag: 27 april 2017
Dossiernummer: 2017398
Dossiernummer Departement Omgeving: DBA_2017000689
Inhoud van de aanvraag
Riolerings- en bestratingswerken in de Zillebekelaan, in een deel van de Pervijzestraat en in een deel van de Langemarkstraat.
Bestaande toestand
In de Zillebekelaan is er dubbelrichtingsverkeer met aparte rijstroken aan weerszijden van een verharde middenberm. Op deze middenberm staan 8 bomen. Bij werken aan de Diksmuidelaan is het voetpad doorgetrokken zodat vanaf hier geen verkeer meer in kan afdraaien. De Pervijzestraat en de Langemarkstraat hebben dubbelrichtingsverkeer. De Geluwestraat die uitgeeft op het projectgebied heeft enkelrichtingsverkeer. De rijweg is uitgevoerd in straatkasseien en de voetpaden in betontegels.
Procedureverloop
Procedurestap | Datum |
Ontvangst | 27 april 2017 |
Opening openbaar onderzoek | 8 mei 2017 |
Afsluiten openbaar onderzoek | 7 juni 2017 |
Gemeenteraad voor wegenwerken | 25 september 2017 |
Toetsing voorschriften
Stedenbouwkundige gegevens uit de plannen van aanleg, de ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen
Het goed is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.
Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een woongebied. De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving. (Artikel 5 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen.)
De aanvraag is in overeenstemming met de bestemming en de voorschriften van het gewestplan.
Algemene bouwverordening
Voetgangersverkeer: Het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer.
De aanvraag werd getoetst aan de verordening inzake wegen en voetgangersverkeer. Het ontwerp voldoet hieraan.
Omzendbrief
Voetgangersverkeer: De omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen
Bouwcode: De gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014, goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014 en van kracht sinds 25 oktober 2014.
De aanvraag werd getoetst aan de bepalingen van de bouwcode. Het ontwerp voldoet hieraan.
Geplande werken
Nutsvoorzieningen
Het bestaande DWA stelsel wordt aangevuld met een RWA stelsel met grote infiltratiebuizen (diameter 2,18 meter) onder het plein. De 6 boomvakken op het plein zullen worden voorzien van een ondergrondse bewatering met regenwater dat van de daken afkomstig is. Dit regenwater zal via de ondergrondse wortelconstructie passeren en krijgt een overstort naar de riolering.
Wegwerkzaamheden
De centrale ‘loper’ die is uitgerold over het projectgebied zal worden uitgevoerd in licht getinte uitgewassen beton. Het spel van rechte en golvende lijnen wordt ook uitgevoerd in beton maar hiervoor wordt een donkere tint gebruikt. De afboording van de bladvormige groenvakken krijgt dezelfde afwerking.
De randen rond het plein worden uitgevoerd in standaard materiaal voor voetpaden: grijze betonstraatstenen 0,22 x 0,22 meter. Het projectgebied wordt volledig op voetpadniveau aangelegd waardoor er in de zijstraten Geluwestraat, Pervijzestraat en Langemarkstraat sinussen in de rijweg moeten worden voorzien. De verharding voor de rijweg die buiten de ‘loper’ ligt, wordt een betonstraatsteen 0,22 x 0,11 meter. Het parkeervak in de Pervijzestraat wordt uitgevoerd in kasseien.
Het plein wordt aangelegd van gevel tot gevel. Het wordt een verkeersvrij plein. De ontdubbeling in de Pervijzestraat wordt gesupprimeerd en het kruispunt met Langemarkstraat wordt compact ingericht.
Parkeren wordt gebundeld op de hoek van de Langemarkstraat met de Pervijzestraat. Op die manier wordt maximaal ruimte gecreëerd voor een gezellig buurtplein waar plek is voor groen, verblijven, spel, (culturele) activiteiten en een wekelijkse markt. Bewoners van de Zillebekelaan en leveranciers van het jeugdcentrum hebben toegang tot het plein vanaf de Geluwestraat om te kunnen laden- en lossen voor hun woning. Deze toegang zal permanent worden open gesteld. Via de doorgang vanaf de Diksmuidelaan met neerklapbare breekpaal kan het plein langs de overzijde worden bereikt door brandweer en marktwagens. Voor deze toegang is een sleutel vereist.
Er wordt gekozen voor het behoud van voldoende parkeerplaatsen voor de bewoners rechtstreeks aan het plein. Voor de 14 woningen die aan het projectgebied grenzen zijn er 20 parkeerplaatsen behouden. Deze worden gebundeld nabij de hoek van de Pervijzestraat met de Langemarkstraat In de parkeerpocket op de ‘loper’ is plaats voor 12 auto’s. Haaks op de Langemarkstraat zijn 6 plaatsen waaronder 1 plaats voor mindervaliden en in de Pervijzestraat worden nog 2 langse parkeerplaatsen voorzien.
Groenvoorziening
Het bestaande groen (13 bomen) maakt plaats voor 13 nieuwe bomen. De bestaande bomen moeten wijken omwille van ziekte (9 kastanjes) en reorganisatie van het plein. Op de plek van de 3 kerselaars nabij het speelterrein komt een bewonersparking en is de toegankelijkheid voor de brandweer vereist. Op het plein zelf komen 6 nieuwe bomen van eerste categorie die dankzij ondergrondse groeiplaats-constructies en een bewateringsysteem van optimale groeiplaatscondities kunnen profiteren. Voor het type boom zal de keuze tussen 3 boomsoorten aan de bewoners worden voorgelegd. Dit wordt ofwel een Els, een Tulpenboom of een Amberboom.
In de ruime groenvakken aan weerszijden van de Langemarkstraat komen een Europese hopbeuk en een meerstammige gewone es. De overige straatbomen die langs de rijweg en aan de kop van parkeervakken worden ingeplant zijn Spaanse aken conform de boomsoort in de Geluwestraat. Grenzend aan deze groenvakken wordt ook een zone van boomgranulaat voorzien om ook deze bomen ondergronds betere groeikansen te bieden.
Omgevingstoets
Mobiliteitsimpact (o.a. toetsing parkeerbehoefte)
Parkeerparagraaf niet van toepassing
Het algemene principe is dat elke bouwaanvraag een parkeerbehoefte genereert. Om te vermijden dat de parkeerbehoefte (geheel of gedeeltelijk) wordt afgewenteld op het openbaar domein, is het de bedoeling om parkeren maximaal op eigen terrein te voorzien, het zogenaamde POET principe (Parkeren Op Eigen Terrein).
De parkeerparagraaf is niet van toepassing gezien de aanvraag de heraanleg van een plein met omliggende wegenis betreft.
Visueel-vormelijke elementen
Met de geplande heraanleg verbetert de beeldkwaliteit van het plein en de omliggende wegenis in belangrijke mate. Er wordt meer ruimte gecreëerd voor groen en verblijfsruimte (spelelementen, zitgelegenheid, …). De heraanleg voorziet in een vlotte opstelling en toegankelijkheid van de wekelijkse markt. De nieuwe bomen, en bestaande bomen, krijgen meer groeikansen in de ruime plantvakken.
Er wordt een grotere eenheid bekomen door het doortrekken van het plein tot tegen de gevels en het bundelen van de parkeerplaatsen aan één zijde.
De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) en zijn uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.
De gemeenteraad neemt kennis van het volledige aanvraagdossier en de bijhorende plannen.
De gemeenteraad beslist: