De stuurgroep die de ontwikkelingen van het strategisch project Havenland opvolgt heeft een charter opgemaakt met strategie om te komen tot een geïntegreerd en maatschappelijk gedragen project. Deze strategie zet in op drie sporen:
Het charter bevat een engagementsverklaring die stelt dat alle partijen de ambitie, visie en aanpak van het strategisch project ‘Havenland’ onderschrijven en dit zullen uitdragen en concreet uitwerken in het strategisch project met de verschillende deelprojecten. Alle partijen verbinden zich er toe:
Alle partijen engageren zich tot het voeren van een open communicatie (zowel intern als extern) en zullen actief participeren in de overlegstructuur.
Het charter loopt in eerste fase tot eind 2019 wanneer het strategisch project afloopt. Daarna zal de samenwerking tussen de partners gezamenlijk geëvalueerd worden in functie van de voortzetting van het project Havenland.
De duurzame ontwikkeling van de haven van Antwerpen is ruimtelijk en bestuurlijk één van de meest complexe processen in Vlaanderen. En dat in een regio die de laatste eeuw gekenmerkt wordt door verandering. Dit durft voor gespannen verstandhoudingen tussen verschillende actoren te zorgen. Het strategische project Havenland wil juist meer verbondenheid creëren en de eigenheid van de havenregio opnieuw kenbaar en beleefbaar maken.
Havenland verbindt de ontwikkeling van het Antwerpse havengebied met de omliggende gemeenten en bewoners. Het project speelt maximaal in op de ontsluiting van de recreatieve waarden van het unieke havenlandschap: een beleving van maritieme, logistieke, en industriële activiteiten, erfgoed, polderlandschap, natuurontwikkeling en de Schelde die door haar ligging een centrale rol in het verhaal inneemt.
Dit gebeurt onder meer door diverse onthaal- en bezoekmogelijkheden meer op elkaar af te stemmen en aan te vullen met overkoepelende initiatieven zoals watervervoer (Schelde- en dokboten), sterke onthaalpoorten als landschapsbakens, verbindende fietsroutes, enzovoort. Dit zal het gebied niet alleen beter ontsluiten maar ook de ruimtelijke samenhang voelbaar maken en naar een hoger niveau tillen. Hiermee wordt zowel het economische hart van Vlaanderen versterkt als het volledige gebied als een recreatieve en toeristische trekpleister.
Deze realisatie is bij uitstek een multifunctioneel gebeuren waar ruimte de verbindende opportuniteit kan worden voor nieuwe vormen van mobiliteit, voor de verrassende recreatieve ontsluiting van nieuwe landschappen, voor een nieuw toeristisch aanbod waarbinnen Antwerpen zich naast kunststad als havenstad in de markt zet.
Havenland moet tegelijk ook hefboom zijn voor het Waasland en een wezenlijke bijdrage leveren aan de versterking van de leefbaarheid van de dorpen die de haven omringen op rechter- en linkerscheldeoever.
Havenland wil de duurzame ontwikkeling van de haven van Antwerpen vorm geven en beleefbaar maken om zo meer maatschappelijke meerwaarde en sociaal draagvlak te creëren.
In juni 2015 werd de studie ‘Havenland, 1001x verwonderlijk’ opgeleverd. Deze vormde de basis voor de aanvraag van het strategisch project Havenland, dat in november 2016 van start ging.
Het strategisch project zal toelaten een aanpak te ontwikkelen die zich focust op afstemming en samenwerking tussen de verschillende actoren in het gebied met het oog op het realiseren van een geïntegreerde gebiedsontwikkeling, gericht op het verbinden van de verschillende functies, landschappen, cultuurhistorische elementen en bezienswaardigheden in de ruime regio van het havengebied Antwerpen, zodat het ervaren wordt als een samenhangend geheel. Met andere woorden, veeleer dan enkel in te zetten op recreatie, heeft dit project de bedoeling te zorgen voor meer ruimtelijke samenhang in de regio en een ruimer maatschappelijk draagvlak voor de ontwikkeling van de haven.
Het college keurt het charter strategisch project Havenland goed.
Het college vaardigt de schepen voor haven, industrie en werk namens de stad Antwerpen af voor de ondertekening van het charter op de Vlaamse Havendag van 17 september 2017.