Inhoud van de aanvraag
Bestaande toestand
Adviezen
Adviesinstantie |
Datum advies gevraagd |
Datum advies ontvangen |
Conclusie |
Digit - brandweer/ risicobeheer/ preventie |
23 juni 2017 |
14 juli 2017 |
voorwaardelijk gunstig |
Toetsing voorschriften
Stedenbouwkundige gegevens uit de plannen van aanleg, de ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen
Het goed is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.
Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, gedeeltelijk in een woongebied. De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving. (Artikel 5 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen.)
Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, gedeeltelijk in een gebied voor gemeenschapsuitrusting en openbare nutsvoorziening. Onder gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen dient te worden begrepen voorzieningen die gericht zijn op de bevordering van het algemeen belang en die ten dienste van de gemeenschap worden gesteld. De idee van dienstverlening (verzorgende sector) aan de gemeenschap is derhalve rechtstreeks aanwezig. Artikel 4.4.8.van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening schrijft voor dat in gebieden die op de gewestplannen zijn aangewezen als gebied voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen, handelingen van algemeen belang en de daarmee verbonden activiteiten te allen tijde kunnen worden toegelaten, ongeacht het publiek of privaatrechtelijk statuut van de aanvrager of het al dan niet aanwezig zijn van enig winstoogmerk. Als gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen kunnen eveneens worden beschouwd een school, een voor het publiek toegankelijke toegangsweg tot een vergund gebouwencomplex in een gebied voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen en neveninrichtingen naast een autosnelweg. Alhoewel in een gebied voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen in principe geen gebouwen met een woonfunctie zijn toegelaten, heeft de Raad van State bovendien niettemin geoordeeld dat service-flats voor bejaarden kunnen worden vergund in dergelijk gebied. Ook een nomadenkamp werd door de Raad van State beschouwd als een gemeenschapsvoorziening en openbare nutsvoorziening. (Artikel 17 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen.)
Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, gedeeltelijk in een bufferzone. De bufferzones dienen in hun staat bewaard te worden of als groene ruimte ingericht te worden, te dienen als overgangsgebied tussen gebieden waarvan de bestemming niet met elkaar te verenigen zijn of die ten behoeve van de goede plaatselijke ordening van elkaar moeten gescheiden worden. (Artikel 14 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen.)
De aanvraag is in overeenstemming met de bestemming en de voorschriften van het gewestplan.
Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen
Hemelwater: Het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater.
De gewestelijke hemelwaterverordening is niet van toepassing op de aanvraag.
Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid.
De gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid is niet van toepassing op deze aanvraag.
Algemene bouwverordening
Voetgangersverkeer: Het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer.
De aanvraag werd getoetst aan de verordening inzake wegen voor voetgangersverkeer. Het ontwerp voldoet hieraan.
Omzendbrief
Voetgangersverkeer: De omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen
Bouwcode: De gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014, goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014 en van kracht sinds 25 oktober 2014.
De aanvraag werd getoetst aan de bepalingen van de bouwcode. Het ontwerp voldoet hieraan.
Sectorale wetgeving
MER-screening: de overheid die beslist over de ontvankelijkheid en volledigheid van de vergunningsaanvraag, beslist of er een project-MER moet worden opgesteld. De betrokken overheid doet dat op het ogenblik van de beslissing over de ontvankelijkheid en volledigheid van de vergunningsaanvraag.
Rekening houdend met de kenmerken van de aanvraag en zijn omgeving wordt geoordeeld dat de mogelijke milieueffecten van het project niet aanzienlijk zijn.
Watertoets: overeenkomstig artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het algemeen waterbeleid (Belgisch Staatsblad 14 november 2003) dient het ontwerp onderworpen te worden aan de zogenaamde watertoets.
Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte en ligt niet in een overstromingsgevoelig gebied, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.
Vlaamse Wooncode: Het toepassingsgebied van de Vlaamse Wooncode (decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode, bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad van 19 augustus 1997).
De voorliggende aanvraag valt niet onder het toepassingsgebied van de Vlaamse Wooncode (Vlaamse Wooncode van 15 juli 1997, bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad van 19 augustus 1997).
Omgevingstoets
Functionele inpasbaarheid
De aanvraag betreft bestratings- en rioleringswerken. Deze werken zijn functioneel inpasbaar in de omgeving.
Schaal - ruimtegebruik - bouwdichtheid
Er komen over de hele wijk 30 parkeerplaatsen bij. In de Spoorweglaan zal je langs beide zijden kunnen parkeren. Op de koppen van het Florent Cootmansplein zal je dwars kunnen parkeren en aan de toegangen naar het plein langs.
In het nieuwe ontwerp wordt het Florent Cootmansplein afgesloten voor doorgaand verkeer. Alle inritten blijven echter wel bereikbaar. De toegangen naar het plein toe, worden aangelegd volgens het principe van woonerf. Dit betekent dat de rijweg op voetpadniveau gebracht wordt met de filosofie dat de auto "te gast" is in het woonerf. Verder wordt het pleingevoel vergroot door het groen (gazon) aan te leggen van gevel tot gevel.
Dit komt het ruimtegebruik voor alle gebruikers van het openbaar domein ten goede.
Visueel-vormelijke elementen
Door het grasvlak van gevel tot gevel aan te leggen en de toegangspaden naar de woningen als onderdeel hiervan in te richten, willen we het pleingevoel vergroten. Langs de perceelgrenzen wordt gewerkt met obstakelvrije stroken verhard gras, die de bereikbaarheid van brandweer en hulpdiensten verzekert. Langs de koppen van het plein worden dwarse parkeerplaatsen voorzien, uitgevoerd in grasdallen om mooi in te passen in het groene plein.
De aanplant van nieuwe bomen tenslotte, vervolledigt het groene beeld. De variatie in boomsoorten vergroot zowel de ecologische waarde als de beeldkwaliteit en zorgt mee voor een gezonde leefomgeving voor de omwonenden.
Bodemreliëf
In de Arbeidersstraat, Spoorwegstraat, Groenenhoekstraat, Woningenstraat en op het Florent Cootmansplein zal de riolering vernieuwd en vervangen worden door een gescheiden stelsel. Op het Florent Cootmansplein zal er een regenwaterinfiltratiesysteem voorzien worden om bij hevige regenval een buffer te creëren en zo de riolering te ontlasten. Ook in de Woningenstraat zal er een gracht voorzien worden om het regenwater op te vangen.
Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen
De Woningenstraat, Groenenhoekstraat en een gedeelte van de Spoorwegstraat worden enkelrichtingsverkeer. Het Florent Cootmansplein wordt afgesloten voor doorgaand verkeer. De toegangen naar het plein worden ingericht als woonerf. Verspreid over de hele wijk worden verkeersplateaus voorzien om de snelheid van het autoverkeer te verminderen en de “zone 30” af te dwingen.
Hierdoor vergroot de veiligheid en het publieke gebuiksgenot van het openbaar domein en wordt de eventuele hinder verminderd.
In de Groenenhoekstraat wordt de openbare weg gedeeltelijk heraangelegd op private percelen. Het gaat om de percelen gelegen Groenenhoekstraat 25-41. De percelen liggen vooraan gedeeltelijk in de openbare weg. De situatie blijft ongewijzigd, alleen de aanleg wijzigt ten opzichte van de huidige toestand. Er worden geen gronden overgedragen of rooilijnen gewijzigd.
Mobiliteitsimpact (o.a. toetsing parkeerbehoefte)
Parkeerparagraaf niet van toepassing
Om te vermijden dat de parkeerbehoefte (geheel of gedeeltelijk) wordt afgewenteld op het openbaar domein, is het de bedoeling om parkeren maximaal op eigen terrein te voorzien, het zogenaamde POET principe (Parkeren Op Eigen Terrein).
De parkeerparagraaf is niet van toepassing gezien deze aanvraag betrekking heeft op bestratings- en rioleringswerken.
De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) en zijn uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.
De aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning werd openbaar gemaakt van 29 juni 2017 tot 29 juli 2017. Het proces-verbaal van openbaar onderzoek werd opgesteld op datum van 4 augustus 2017. Er werden 3 bezwaarschriften ingediend.
Bezwaarschriften: omschrijving en beoordeling
Aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning reguliere procedure.
Aanvragers: Stad Antwerpen, Grote Markt 1, 2000 Antwerpen.
Ligging van het perceel: Arbeidersstraat ZN, 2600 Berchem (Antwerpen), Florent Cootmansplein ZN, 2600 Berchem (Antwerpen), Groenenhoekstraat ZN, 2600 Berchem (Antwerpen), Jan De Graefstraat ZN, 2600 Berchem (Antwerpen), Lambert Briesstraat ZN, 2600 Berchem (Antwerpen), Woningenstraat ZN, 2600 Berchem (Antwerpen) en Spoorwegstraat ZN, 2600 Berchem (Antwerpen).
Kadastrale gegevens: (afd. 22) sectie A
Onderwerp: riolerings- en bestratingswerken in de Arbeidersstraat, Florent Cootmansplein, Groenenhoekstraat, Lambert Briesstraat, Spoorwegstraat en Woningenstraat.
Dossiernummer: 2017866.
Intern dossiernummer: ZBE/B/GR/digitaal/.
Type dossier: reguliere procedure.
Procedureverloop:
Procedurestap |
Datum |
Ontvangst aanvraag |
8 mei 2017 |
Ontvankelijkheids- en volledigheidsbewijs |
5 juni 2017 |
Opening openbaar onderzoek |
29 juni 2017 |
Afsluiten openbaar onderzoek |
29 juli 2017 |
Gemeenteraad voor wegenwerken |
25 september 2017 |
Uiterste datum beslissing |
2 november 2017 |
Datum verslag GSA |
7 augustus 2017 |
Gemeentelijk stedenbouwkundig ambtenaar |
Van Roosendael Wim |
Artikel 4.2.25. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening stelt dat indien de vergunningsaanvraag wegeniswerken omvat waarover de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, en het vergunningverlenende bestuursorgaan oordeelt dat de vergunning kan worden verleend, dan neemt de gemeenteraad een beslissing over de zaak van de wegen, alvorens het vergunningverlenende bestuursorgaan een beslissing neemt over de vergunningsaanvraag.
De gemeenteraad neemt kennis van het volledig aanvraagdossier en de bijhorende plannen voor wat betreft de 'zaak van de wegen'.
De gemeenteraad beslist: