Terug

2017_CBS_07504 - Aanvraag stedenbouwkundige vergunning. Reguliere procedure. Zaak van de wegen - 2017866. district Berchem. Arbeidersstraat, Florent Cootmansplein, Groenenhoekstraat, Lambert Briesstraat, Woningenstraat en Spoorwegstraat ZN - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 01/09/2017 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Caroline Bastiaens, schepen; Ludo Van Campenhout, schepen; Claude Marinower, schepen; Marc Van Peel, schepen; Rob Van de Velde, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Sven Cauwelier, stadssecretaris

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, stadssecretaris

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2017_CBS_07504 - Aanvraag stedenbouwkundige vergunning. Reguliere procedure. Zaak van de wegen - 2017866. district Berchem. Arbeidersstraat, Florent Cootmansplein, Groenenhoekstraat, Lambert Briesstraat, Woningenstraat en Spoorwegstraat ZN - Goedkeuring 2017_CBS_07504 - Aanvraag stedenbouwkundige vergunning. Reguliere procedure. Zaak van de wegen - 2017866. district Berchem. Arbeidersstraat, Florent Cootmansplein, Groenenhoekstraat, Lambert Briesstraat, Woningenstraat en Spoorwegstraat ZN - Goedkeuring

Motivering

Argumentatie

Inhoud van de aanvraag

  • riolerings- en bestratingswerken in de Arbeidersstraat, Florent Cootmansplein, Groenenhoekstraat, Lambert Briesstraat, Spoorwegstraat en Woningenstraat;
  • de riolering wordt vervangen door een gescheiden stelsel. Op het Florent Cootmansplein zal er een regenwaterinfiltratiesysteem voorzien worden om bij hevige regenval een buffer te creëren en zo de riolering te ontlasten. Ook in de Woningenstraat zal er een gracht voorzien worden om het regenwater op te vangen;
  • de rijweg en de fietspaden worden aangelegd in bitumineuze verharding, de parkeerstroken in straatkeien met een waterdoorlatende voeg en de voetpaden in betonstraatstenen.

Bestaande toestand 

  • de rijwegen zijn aangelegd met kasseien en een asfalt toplaag;
  • de voetpaden zijn aangelegd in betonstraattegels van 30 op 30 centimeter.

Adviezen

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies ontvangen

Conclusie

Digit - brandweer/ risicobeheer/ preventie

23 juni 2017

14 juli 2017

voorwaardelijk gunstig

Toetsing voorschriften

Stedenbouwkundige gegevens uit de plannen van aanleg, de ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen
Het goed is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.
Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, gedeeltelijk in een woongebied. De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving. (Artikel 5 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen.)
Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, gedeeltelijk in een gebied voor gemeenschapsuitrusting en openbare nutsvoorziening. Onder gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen dient te worden begrepen voorzieningen die gericht zijn op de bevordering van het algemeen belang en die ten dienste van de gemeenschap worden gesteld. De idee van dienstverlening (verzorgende sector) aan de gemeenschap is derhalve rechtstreeks aanwezig. Artikel 4.4.8.van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening schrijft voor dat in gebieden die op de gewestplannen zijn aangewezen als gebied voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen, handelingen van algemeen belang en de daarmee verbonden activiteiten te allen tijde kunnen worden toegelaten, ongeacht het publiek of privaatrechtelijk statuut van de aanvrager of het al dan niet aanwezig zijn van enig winstoogmerk. Als gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen kunnen eveneens worden beschouwd een school, een voor het publiek toegankelijke toegangsweg tot een vergund gebouwencomplex in een gebied voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen en neveninrichtingen naast een autosnelweg. Alhoewel in een gebied voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen in principe geen gebouwen met een woonfunctie zijn toegelaten, heeft de Raad van State bovendien niettemin geoordeeld dat service-flats voor bejaarden kunnen worden vergund in dergelijk gebied. Ook een nomadenkamp werd door de Raad van State beschouwd als een gemeenschapsvoorziening en openbare nutsvoorziening. (Artikel 17 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen.)
Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, gedeeltelijk in een bufferzone. De bufferzones dienen in hun staat bewaard te worden of als groene ruimte ingericht te worden, te dienen als overgangsgebied tussen gebieden waarvan de bestemming niet met elkaar te verenigen zijn of die ten behoeve van de goede plaatselijke ordening van elkaar moeten gescheiden worden. (Artikel 14 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen.)
De aanvraag is in overeenstemming met de bestemming en de voorschriften van het gewestplan.

Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen
Hemelwater: Het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater.
De gewestelijke hemelwaterverordening is niet van toepassing op de aanvraag.
Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid.
De gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid is niet van toepassing op deze aanvraag.

Algemene bouwverordening
Voetgangersverkeer: Het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer.
De aanvraag werd getoetst aan de verordening inzake wegen voor voetgangersverkeer. Het ontwerp voldoet hieraan.
Omzendbrief
Voetgangersverkeer: De omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.

Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen
Bouwcode: De gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014, goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014 en van kracht sinds 25 oktober 2014.
De aanvraag werd getoetst aan de bepalingen van de bouwcode. Het ontwerp voldoet hieraan.

Sectorale wetgeving
MER-screening: de overheid die beslist over de ontvankelijkheid en volledigheid van de vergunningsaanvraag, beslist of er een project-MER moet worden opgesteld. De betrokken overheid doet dat op het ogenblik van de beslissing over de ontvankelijkheid en volledigheid van de vergunningsaanvraag.
Rekening houdend met de kenmerken van de aanvraag en zijn omgeving wordt geoordeeld dat de mogelijke milieueffecten van het project niet aanzienlijk zijn.
Watertoets: overeenkomstig artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het algemeen waterbeleid (Belgisch Staatsblad 14 november 2003) dient het ontwerp onderworpen te worden aan de zogenaamde watertoets.
Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte en ligt niet in een overstromingsgevoelig gebied, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.
Vlaamse Wooncode: Het toepassingsgebied van de Vlaamse Wooncode (decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode, bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad van 19 augustus 1997).
De voorliggende aanvraag valt niet onder het toepassingsgebied van de Vlaamse Wooncode (Vlaamse Wooncode van 15 juli 1997, bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad van 19 augustus 1997).

Omgevingstoets

Functionele inpasbaarheid
De aanvraag betreft bestratings- en rioleringswerken. Deze werken zijn functioneel inpasbaar in de omgeving.

Schaal - ruimtegebruik - bouwdichtheid
Er komen over de hele wijk 30 parkeerplaatsen bij. In de Spoorweglaan zal je langs beide zijden kunnen parkeren. Op de koppen van het Florent Cootmansplein zal je dwars kunnen parkeren en aan de toegangen naar het plein langs.
In het nieuwe ontwerp wordt het Florent Cootmansplein afgesloten voor doorgaand verkeer. Alle inritten blijven echter wel bereikbaar. De toegangen naar het plein toe, worden aangelegd volgens het principe van woonerf. Dit betekent dat de rijweg op voetpadniveau gebracht wordt met de filosofie dat de auto "te gast" is in het woonerf. Verder wordt het pleingevoel vergroot door het groen (gazon) aan te leggen van gevel tot gevel.
Dit komt het ruimtegebruik voor alle gebruikers van het openbaar domein ten goede.

Visueel-vormelijke elementen
Door het grasvlak van gevel tot gevel aan te leggen en de toegangspaden naar de woningen als onderdeel hiervan in te richten, willen we het pleingevoel vergroten. Langs de perceelgrenzen wordt gewerkt met obstakelvrije stroken verhard gras, die de bereikbaarheid van brandweer en hulpdiensten verzekert. Langs de koppen van het plein worden dwarse parkeerplaatsen voorzien, uitgevoerd in grasdallen om mooi in te passen in het groene plein.
De aanplant van nieuwe bomen tenslotte, vervolledigt het groene beeld. De variatie in boomsoorten vergroot zowel de ecologische waarde als de beeldkwaliteit en zorgt mee voor een gezonde leefomgeving voor de omwonenden.

Bodemreliëf
In de Arbeidersstraat, Spoorwegstraat, Groenenhoekstraat, Woningenstraat en op het Florent Cootmansplein zal de riolering vernieuwd en vervangen worden door een gescheiden stelsel. Op het Florent Cootmansplein zal er een regenwaterinfiltratiesysteem voorzien worden om bij hevige regenval een buffer te creëren en zo de riolering te ontlasten. Ook in de Woningenstraat zal er een gracht voorzien worden om het regenwater op te vangen. 

Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen
De Woningenstraat, Groenenhoekstraat en een gedeelte van de Spoorwegstraat worden enkelrichtingsverkeer. Het Florent Cootmansplein wordt afgesloten voor doorgaand verkeer. De toegangen naar het plein worden ingericht als woonerf. Verspreid over de hele wijk worden verkeersplateaus voorzien om de snelheid van het autoverkeer te verminderen en de “zone 30” af te dwingen.
Hierdoor vergroot de veiligheid en het publieke gebuiksgenot van het openbaar domein en wordt de eventuele hinder verminderd.
In de Groenenhoekstraat wordt de openbare weg gedeeltelijk heraangelegd op private percelen. Het gaat om de percelen gelegen Groenenhoekstraat 25-41. De percelen liggen vooraan gedeeltelijk in de openbare weg. De situatie blijft ongewijzigd, alleen de aanleg wijzigt ten opzichte van de huidige toestand. Er worden geen gronden overgedragen of rooilijnen gewijzigd.

Mobiliteitsimpact (o.a. toetsing parkeerbehoefte)
Parkeerparagraaf niet van toepassing
Om te vermijden dat de parkeerbehoefte (geheel of gedeeltelijk) wordt afgewenteld op het openbaar domein, is het de bedoeling om parkeren maximaal op eigen terrein te voorzien, het zogenaamde POET principe (Parkeren Op Eigen Terrein). 
De parkeerparagraaf is niet van toepassing gezien deze aanvraag betrekking heeft op bestratings- en rioleringswerken.

Juridische grond

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) en zijn uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Onderzoek

De aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning werd openbaar gemaakt van 29 juni 2017 tot 29 juli 2017. Het proces-verbaal van openbaar onderzoek werd opgesteld op datum van 4 augustus 2017. Er werden 3 bezwaarschriften ingediend. 

Bezwaarschriften: omschrijving en beoordeling

  1. Ontwerp, inspraak buurt: De bewoners hebben bij het ontwerp van de geplande heraanleg van hun straat geen enkele inspraak gehad. Het Districtscollege liet plannen ontwerpen op basis van een algemeen onderzoek. Er is geen specifieke bevraging geweest. Beslissing tot heraanleg werd genomen op basis van de studie “Kindvriendelijk Groenenhoek” d.m.v. een speelweefselplan.
    Beoordeling:
    De voorliggende vergunningsaanvraag is onderworpen aan een openbaar onderzoek. Het openbaar onderzoek duurt dertig dagen. Iedereen kan gedurende deze termijn schriftelijke of digitale opmerkingen en bezwaren indienen. Het proces vóór de indiening van een vergunningsaanvraag maakt geen deel uit van de beoordelingsgrond van een aanvraag.
    Het bezwaar is ongegrond.
  2. Ontwerp, infomomenten buurt: De infomomenten werden gehouden op tijdstippen die enkel de oudere bewoners toelieten om aanwezig te zijn. Door deze laatsten gegeven bemerkingen werden steeds ontweken en er werd geen rekening mee gehouden. Kritische opmerkingen werden in de kiem gesmoord. Er was geen dialoog.
    Beoordeling:
    De voorliggende vergunningsaanvraag is onderworpen aan een openbaar onderzoek. Het openbaar onderzoek duurt dertig dagen. Iedereen kan gedurende deze termijn schriftelijke of digitale opmerkingen en bezwaren indienen. Het proces vóór de indiening van een vergunningsaanvraag maakt geen deel uit van de beoordelingsgrond van een aanvraag.
    Het bezwaar is ongegrond.
  3. Verdwijnen parkeerplaatsen: 95.3 % van de bewoners is tegen het verdwijnen van het huidig aantal parkeerplaatsen. Het aanbieden van plaatsen in de aanliggende straten heeft geen enkele meerwaarde, zeker niet voor Florent Cootmansplein. De argumenten van de bewoners werden genegeerd.
    Beoordeling:
    Er komen over de hele wijk 30 parkeerplaatsen bij én het Florent Cootmansplein wordt een woonerf waardoor de verblijfskwaliteit vergroot. Dit heeft weldegelijk een meerwaarde. Daarenboven maakt het proces vóór de indiening van een vergunningsaanvraag geen deel uit van de beoordelingsgrond van een aanvraag.
    Het bezwaar is ongegrond.
  4. Parkeerplaatsen, langdurig gebruik: De buurt wordt sinds een zestal maanden gebruikt door langparkeerders die er hun wagen achterlaten onder andere n.a.v. het feit dat deze woonwijk pal aan de rand van de lage emissiezone ligt. Tevens stallen meerdere werknemers van de kantoorcomplexen aan de andere zijde van de spoorwegbrug hun wagen ook dagelijks in de wijk.
    Beoordeling:
    Parkeerplaatsen op het openbaar domein dienen het algemeen belang en kunnen door iedereen gebruikt worden. Daarenboven gebruiken ‘langparkeerders’ deze plaatsen meestal tijdens de kantooruren. Bewoners van de buurt gebruiken voornamelijk deze parkeerplaatsen voor en na de kantooruren.
    Het bezwaar is ongegrond.
  5. Parkeerplaatsen, tekort: Op korte termijn komen enkele duizenden werkplaatsen bij in de complexen in aanbouw. Hiervoor werd onvoldoende ondergrondse parkeergelegenheid voorzien. De meergezinswoningen die in de buurt worden gebouwd, bieden ook onvoldoende parkeergelegenheid voor toekomstige bewoners. Zij nemen bijgevolg meerdere parkeerplaatsen in de buurt in beslag. De huidige 30 parkeerplaatsen worden herleid tot 14 plaatsen, ondanks dat deze bijna altijd worden gebruikt.
    Beoordeling:
    Om te vermijden dat de parkeerbehoefte (geheel of gedeeltelijk) van projecten wordt afgewenteld op het openbaar domein, is het de bedoeling om parkeren maximaal op eigen terrein te voorzien, het zogenaamde POET principe (Parkeren Op Eigen Terrein). Indien de parkeerbehoefte niet gerealiseerd kan worden, moet per niet-gerealiseerde autostal- en/of autoparkeerplaats een financiële compensatie betaald worden. Het doel is om zo ontwikkelingen die niet zelfvoorzienend kunnen zijn hun deel te laten bijdragen aan projecten die gefinancierd zullen worden door bijvoorbeeld een parkeerfonds. De gelden worden dan aangewend om mobiliteitsingrepen te doen.
    Het bezwaar is ongegrond.
  6. Parkeerplaats, elektrische oplaadpunten: Als in de toekomst meer elektrische wagens verschijnen, kunnen deze niet meer op eigen energienet worden opgeladen. De extra parkeergelegenheid in de omringende straten biedt hier geen oplossing aan.
    Beoordeling:
    Als in de toekomst meer elektrische wagens verschijnen, is het mogelijk dat de voorzieningen ook wijzigen. Daarenboven dienen parkeerplaatsen op het openbaar domein het algemeen belang. De parkeerplaatsen, in bestaande én in ontworpen toestand, kunnen niet worden gereserveerd en kunnen dus door iedereen gebruikt worden. De mogelijkheid in bestaande toestand blijft dus behouden in de ontworpen toestand.
    Het bezwaar is ongegrond.
  7. Parkeerplaatsen, sociaal aspect: De overheid ijvert om ouderen zo lang mogelijk in hun eigen woning te laten verblijven. Voor ouderen is de wagen het voornaamste punt van mobiliteit en is een parkeerplaats voor de deur het comfortabelst. Hetzelfde voor jonge gezinnen. Als er geen parkeerplaats in de buurt is, moeten zij een straat verder parkeren, en de kinderen (bv. 2 en 5 jaar) alleen laten als de auto wordt geparkeerd. Met de geplande herinrichting wordt hieraan geen aandacht geschonken.
    Beoordeling:
    De parkeerplaatsen, in bestaande én in ontworpen toestand, kunnen niet worden gereserveerd en kunnen dus door iedereen gebruikt worden. De mogelijkheid in bestaande toestand blijft dus behouden in de ontworpen toestand.
    Het bezwaar is ongegrond.
  8. Ontwerp, inspraak: Er was geen inspraak mogelijk en de beslissing gaat regelrecht in tegen de wensen/eisen van 95,3% van de betrokken bewoners. De bewoners zijn wel begripvol voor de hernieuwing van het bestaande rioolnetwerk en de beperkte heropfrissing van het plein. De voorgelegde plannen zijn helemaal niet toekomstgericht opgesteld.
    Beoordeling:
    De voorliggende vergunningsaanvraag is onderworpen aan een openbaar onderzoek. Het openbaar onderzoek duurt dertig dagen. Iedereen kan gedurende deze termijn schriftelijke of digitale opmerkingen en bezwaren indienen. Het proces vóór de indiening van een vergunningsaanvraag maakt geen deel uit van de beoordelingsgrond een aanvraag.
    Het bezwaar is ongegrond.
  9. Bestaande gekende mobiliteitsproblematiek: Er is een gekende doorstroom van verkeer in de Arbeidersstraat (ten gevolge van de in- en uitrit van het aldaar gevestigde containerpark). Het concept “woonerf” gaat de overlast op diverse vlakken vergroten. Hiervoor wordt er verwezen naar de recente aanleg van het woonerf aan de Apollostraat te Berchem. Het verdwijnen van een 15-tal parkeerplaatsen levert problemen op. Hier staan langparkeerders met lichte vrachtwagens die van verder gelegen straten komen. Deze problemen gaan zich met deze aanvraag ook voordoen.
    Beoordeling:
    Ter hoogte van de Arbeidersstraat wordt een wegverbreding voorzien om het afslaand verkeer naar het containerpark op te vangen. Het Florent Cootmansplein wordt afgesloten voor doorgaand verkeer en aangelegd als een woonerf. De toegangen naar het plein toe, worden aangelegd volgens het principe van woonerf. Dit betekent dat de rijweg op voetpadniveau gebracht wordt met de filosofie dat de auto "te gast" is in het woonerf. Er komen over de hele wijk 30 parkeerplaatsen bij. Parkeerplaatsen op het openbaar domein dienen het algemeen belang en kunnen door iedereen gebruikt worden.
    Het bezwaar is ongegrond.
  10. Werflocatie, fietsostrade: De aanvraag ligt vlakbij de werf van de zogenaamde "F1 fietsostrade Antwerpen-Mechelen". Deze wordt nu aangelegd tussen de fietsstalling bij het station en de Posthofbrug. Moest de Arbeidersstraat ook worden overbrugd zou er geen gelijkgrondse kruising zijn tussen de Stanleystraat in Berchem en de Deurnestaat in Mortsel. De route van dat fietspad kan nog worden verlegd. Er moet rekening gehouden worden tijdens de werken voor andere routes:
    * verbreding van de spoorwegbrug over de E19 aan de kant van de Posthofbrug
    * overbrugging van de Arbeidersstraat
    * verbreding van de spoorwegbrug over de E19 aan een andere kant van de spoorbrug
    * doorgangen onder de spoorwegbrug voor de fietsweg
    Beoordeling:
    Het bezwaar handelt over een aspect dat geen onderdeel uitmaakt van de beoordelingsgrond van voorliggende aanvraag.
    Het bezwaar is ongegrond.
  11. Aansluiting fietspad op bestaande fietspaden: Er is onvoldoende aansluiting voor fietsers op kruispunt Arbeidersstraat - Spoorwegstraat: de mogelijkheid om het fietspad te bereiken ontbreekt. Door een verhoogde boordsteen is er geen vlotte aansluiting met Arbeidersstraat richting de Roderveldlaan.
    Beoordeling:
    Deze bezorgdheid is terecht. In eerste instantie is uitgegaan van een aansluiting op de bestaande toestand onder de brug met zo weinig mogelijk opbraak van het voet- en fietspad onder de brug. Deze opmerking moet worden meegenomen naar de uitvoeringsfase. De boordsteen ter hoogte van de haakse aansluiting dient alleszins verlaagd te worden.
    Het bezwaar is gegrond.
  12. Fietspad Arbeidersstraat beantwoordt niet aan de normen: Het fietspad aan de kant van het containerpark wordt versmald tot minder dan 1,75 m (de boordsteen wordt hier op de plannen toebedeeld aan het fietspad, wat niet correct is). Er is eveneens geen halve meter schuwstrook aanwezig, wat niet in overeenstemming is met het vademecum fietsvoorzieningen, noch met het draaiboek openbaar domein (fiche 4a). De rijweg heeft een breedte van 8,96 m, dus een kleine 3 m per rijstrook. Volgens het draaiboek openbaar domein volstaat een breedte van 5,35 m voor een straat in zone 30 met eenzijdig parkeren, met 2,75 m voor de bijkomende wachtstrook voor het containerpark is dus slechts 8,10 m nodig. Kunnen de plannen worden aangepast naar deze maten opdat het fietspad consequent 1,75 m kan aanhouden met een schuwstrook van 50 cm, conform het vademecum fietsvoorzieningen en het stedelijk draaiboek openbaar domein.
    Beoordeling:
    Deze afwijking van de normen en het draaiboek heeft te maken met een aansluiting op de bestaande toestand onder de spoorwegbrug, Een as-verschuiving voor de brug is niet opportuun. Het voetpad aan de kant van het containerpark is 2 m en ook hier is bijgevolg niet veel marge om te schuiven. Verderop in de straat is er net genoeg ruimte voor voetpaden van 1,80 m, fietspad van 1,75 m, groenstroken van 1,4 m en parkeerstroken van 2 m om de rijweg te kunnen realiseren.
    De toegepaste breedte van 5,5 m zoals toegepast in de zone met langs beide zijden parkeren is doorgetrokken t.h.v. de zone met de afslagstrook. De overmaat in de afslagstrook is er enerzijds om zo recht mogelijk te kunnen aansluiten op de bestaande toestand onder de brug en anderzijds om het indraaien met vrachtwagen, aanhangwagens, … richting containerpark gemakkelijk te kunnen faciliteren. Een as-verschuiving ter hoogte van de spoorwegbrug is niet aangewezen en negatief geadviseerd door onze dienst mobiliteit, hoofdzakelijk door de beperkte breedte beschikbaar onder de spoorwegbrug (2 rijstroken).
    Het bezwaar is ongegrond.
  13. Inplanting groen en bomen: In het plan is onvoldoende ruimte voor bomen en groen in de Arbeidersstraat. Tussen de parkeerstroken en de fietspaden is een strook van 1,40 m groen (inclusief boordstenen) voorzien, waarin enkele bomen geplant zullen worden. Deze strook is te smal om bomen een goede standplaats te geven. In het plan zit ook een goed voorbeeld: de boom op de hoek van de Spoorwegstraat staat op de hoek in de restruimte waardoor hij een ruime standplaats heeft. Kunnen de bomen t.h.v. het Florent Cootmansplein (aan Arbeidersstraat nr. 30 en nr. 7) op een zelfde wijze aangeplant worden? Dit door ze enkele meters op te schuiven richting de hoek en hier de overbreedte te benutten als plantvak? T.h.v. huisnr. 19 kan op de restruimte aan het einde van de parkeerstrook een bijkomende boom voorzien worden. Het einde van de parkeerstroken onder de brug bij de aansluiting op de rotonde markeren door 2 bomen? Hier is voldoende ruimte aanwezig tussen het zebrapad en het einde van de parkeerstroken, en deze ruimte hoeft niet volledig verhard te worden maar kan evengoed een plantvak met bomen zijn. Ook de schaal van de brug en de rotonde.
    Beoordeling:
    De bomen krijgen naast de groenstrook van 1,4 m ook een ondergronds doorwortelbaar volume onder de parkeerstroken met bomengranulaat. Wortelgeleidingspanelen zullen er voor zorgen dat de wortels de verharding niet opdrukken. De groendienst acht 1,4 m voldoende breed voor het planten van bomen. De kasseivoegen van de parkeerstroken zijn opgevoegd met split zodat de wortels ook hier lucht en water kunnen opnemen. Er wordt voor gekozen om de bomen voldoende ver uit elkaar te plaatsen zodat ze elkaar niet hinderen en om onnodig snoeien in de toekomst te vermijden.
    Ter hoogte van de aansluiting op de rotonde worden geen bomen geplaatst gezien de kruinen in conflict komen te staan met de brug zelf. Bovendien is het plan gecoördineerd met de geplande werken voor de aanleg van de fietsostrade. Als deze bovengronds kruist met de Arbeidersstraat, komen deze 2 bomen op de gesuggereerde locatie onder de fietsbrug te staan.
    Het bezwaar is ongegrond.

Aanleiding en context

Aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning reguliere procedure.

Aanvragers: Stad Antwerpen, Grote Markt 1, 2000 Antwerpen.
Ligging van het perceel: Arbeidersstraat ZN, 2600 Berchem (Antwerpen), Florent Cootmansplein ZN, 2600 Berchem (Antwerpen), Groenenhoekstraat ZN, 2600 Berchem (Antwerpen), Jan De Graefstraat ZN, 2600 Berchem (Antwerpen), Lambert Briesstraat ZN, 2600 Berchem (Antwerpen), Woningenstraat ZN, 2600 Berchem (Antwerpen) en Spoorwegstraat ZN, 2600 Berchem (Antwerpen).
Kadastrale gegevens: (afd. 22) sectie A
Onderwerp: riolerings- en bestratingswerken in de Arbeidersstraat, Florent Cootmansplein, Groenenhoekstraat, Lambert Briesstraat, Spoorwegstraat en Woningenstraat.
Dossiernummer: 2017866.
Intern dossiernummer: ZBE/B/GR/digitaal/.
Type dossier: reguliere procedure.

Procedureverloop:

Procedurestap

Datum

Ontvangst aanvraag

8 mei 2017

Ontvankelijkheids- en volledigheidsbewijs

5 juni 2017

Opening openbaar onderzoek

29 juni 2017

Afsluiten openbaar onderzoek

29 juli 2017

Gemeenteraad voor wegenwerken

25 september 2017

Uiterste datum beslissing

2 november 2017

Datum verslag GSA

7 augustus 2017

Gemeentelijk stedenbouwkundig ambtenaar

Van Roosendael Wim

Regelgeving: bevoegdheid

Artikel 4.2.25. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening stelt dat indien de vergunningsaanvraag wegeniswerken omvat waarover de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, en het vergunningverlenende bestuursorgaan oordeelt dat de vergunning kan worden verleend, dan neemt de gemeenteraad een beslissing over de zaak van de wegen, alvorens het vergunningverlenende bestuursorgaan een beslissing neemt over de vergunningsaanvraag.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen legt het volgende voor aan de gemeenteraad:

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van het volledig aanvraagdossier en de bijhorende plannen voor wat betreft de 'zaak van de wegen'.

Artikel 2

De gemeenteraad beslist:

  • de bezwaren vermeld onder punt 11 als gegrond te aanvaarden en hiervoor milderende maatregelen op te leggen in de vergunning en de overige bezwaren over de 'zaak van de wegen' als ongegrond te verwerpen;
  • zijn goedkeuring te hechten aan de uitrusting en de inrichting van de Arbeidersstraat, Florent Cootmansplein, Groenenhoekstraat, Lambert Briesstraat, Spoorwegstraat en Woningenstraat onder volgende voorwaarden:
    • de bijgevoegde brandvoorzorgsmaatregelen moeten strikt worden nageleefd;
    • de boordsteen ter hoogte van de haakse aansluiting van de fietsers die uit de Spoorwegstraat komen en linksaf de Arbeidersstraat in willen richting Roderveldlaan moet verlaagd worden.

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.

Bijlagen

  • BA_10023_L (1).pdf
  • BA_10023_O.pdf
  • BA_10023_I.pdf
  • BA_10023_S_B.pdf
  • BA_10023_S_N.pdf
  • BA_10023_P_B_1.pdf
  • BA_10023_P_B_2.pdf
  • BA_10023_P_B_3.pdf
  • BA_10023_P_B_4.pdf
  • BA_10023_P_B_5.pdf
  • BA_10023_P_B_6.pdf
  • BA_10023_P_N_1.pdf
  • BA_10023_P_N_2.pdf
  • BA_10023_P_N_3.pdf
  • BA_10023_P_N_4.pdf
  • BA_10023_P_N_5.pdf
  • BA_10023_P_N_6.pdf