Terug

2018_CBS_04900 - Fondsen. Eurodesk - Deelname ESF-projectvoorstel Your Global Future. Partnerschapsovereenkomst - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 01/06/2018 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Caroline Bastiaens, schepen; Ludo Van Campenhout, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Sven Cauwelier, stadssecretaris

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, stadssecretaris

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2018_CBS_04900 - Fondsen. Eurodesk - Deelname ESF-projectvoorstel Your Global Future. Partnerschapsovereenkomst - Goedkeuring 2018_CBS_04900 - Fondsen. Eurodesk - Deelname ESF-projectvoorstel Your Global Future. Partnerschapsovereenkomst - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Argumentatie

De projectuitvoering voor de stad Antwerpen gebeurt door de programmaleider vrijwillige terugkeer en sluit aan bij het door FEDASIL gefinancierde  stedenproject CONEX. Het projectvoorstel 'Your Global Future' vult dit stedelijke programma rond vrijwillige terugkeer verder aan. Daarnaast maakt het project de link met bestaande projecten in het land van aankomst als onderdeel van het integratieproces, bijvoorbeeld specifiek in Antwerpen met Centraal Onthaalbureau Coevelt maar ook andere initiatieven in Vlaanderen zoals het Agentschap Integratie en Inburgering. Het Europees gefinancierde project draagt bij tot verdere structurele samenwerkingsverbanden tussen de stad en de federale overheid en het uitwisselen van ervaring en goede praktijken met de internationale partner, in casu gemeente Utrecht.

Concreet zal de stad aan het project bijdragen door:

  • de opleidingsmodules mee goed te keuren in de stuurgroep;
  • vergaderruimten te voorzien voor de stuurgroep en het operationeel overleg;
  • deel te nemen aan het lerend netwerk tussen lesgevers en begeleiders van de federaal beheerde opvangcentra;
  • het voorzien van locaties waar cursusmomenten kunnen doorgaan;
  • contacten leggen met bestaande stedelijke initiatieven rond ondernemerschap bijvoorbeeld bij Centraal Onthaalbureau Coevelt, de bedrijfseenheid Ondernemen en Stadsmarketing en Atlas Inburgering & Integratie;
  • mee uittekenen van de samenwerkingsketen integratie in Vlaanderen of re-integratie in herkomstland;
  • onderzoeken welke rol de stad kan opnemen bij de verspreiding van informatie over het project.
Totaalbudget van het projectvoorstel is 275.000 euro. De stad Antwerpen treedt op als faciliterende partner en ontvangt geen financiering. De personeelsinzet voor de stedelijke bijdrage aan het project valt binnen het takenpakket van de reeds gesubsidieerde programmaleider vrijwillige terugkeer. Eventuele kosten binnen het project op lokaal niveau zullen gedragen worden door de gesubsidieerde projectpartners. 

Een vereiste bij indiening van een projectvoorstel is dat er reeds een partnerschapsovereenkomst tussen de Vlaamse partners wordt ondertekend. In deze overeenkomst, gebaseerd op een standaard sjabloon van het ESF secretariaat, staan onder meer de verplichtingen van de partners ten aanzien van de subsidiegever, de taken van de projectpromotor, en een omschrijving en planning van het project beschreven. De overeenkomst wordt afgesloten voor de duur van het ESF-project met begindatum 1 oktober 2018  en de einddatum 30 september 2021, met indiening van de eindrapportering uiterlijk op 31 december 2021. Naast de partnerschapsovereenkomst dienen de partners een verklaring te ondertekenen dat de ontvangen subsidies niet als staatssteun beschouwd kunnen worden. Ook deze verklaring gaat in bijlage aan dit besluit.

Indien goedgekeurd, wordt het project getrokken door de dienst Maatschappelijke Veiligheid/Sociale Interventie. Strategische Coördinatie/Fondsen faciliteert de indiening van het project.

Aanleiding en context

Binnen het Vlaams programma van het Europees Sociaal Fonds staat momenteel de oproep 430 'Transnationaliteit' open. Deze oproep situeert zich onder prioriteit 5 ‘Innovatie en transnationaliteit’ van het Operationeel Programma 2014-2020 en staat open tot en met 1 juni 2018.  Vanuit FEDASIL wordt een projectvoorstel voorbereid onder de naam 'Your Global Future' waarvoor de stad is gevraagd om toe treden tot het partnerschap.

De oproep heeft als doel om dienstverlening op de Vlaamse arbeidsmarkt te versterken door het opzetten van transnationale partnerschappen waarin aan wederzijds leren wordt gedaan en naar implementatiemogelijkheden wordt gewerkt. Er zijn zes thema's waarbinnen een projectvoorstel kan worden ingediend, waaronder 'Vluchtelingen en integratie op de arbeidsmarkt'. Binnen dit thema vormt 'ondernemerschap bij vluchtelingen' één van de subthema's. 

Het projectvoorstel 'Your Global Future' doelt op het organiseren van een algemene cursus van ondernemerschap voor asielzoekers gedurende hun procedure, ongeacht de uitkomst van deze procedure. De inhoud van de cursus omvat kennis van het ondernemerschap die zowel in het land van aankomst als van herkomst nuttig kan zijn. Voor diegenen aan wie asiel of secundaire bescherming wordt verleend, maakt het project de link met bestaande projecten in het land van aankomst als onderdeel van het integratieproces. Voor degenen wiens verzoek om asiel of secundaire bescherming wordt afgewezen, wordt een vervolg georganiseerd in het land van aankomst en vervolgens in hun betrekkelijk land van herkomst.

Het projectvoorstel betreft een samenwerking waarin FEDASIL (cel vrijwillige terugkeer) optreedt als promotor en waarbij de stad Antwerpen en IDrops als projectpartners fungeren. Gemeente Utrecht treedt op als transnationale partner.

Binnen het project neemt de stad een faciliterende rol op via het voorzien van lokalen in Antwerpen en het afvaardigen van de stedelijke programmaleider vrijwillige terugkeer aan de projectstuurgroep en het operationeel overleg. Deze programmaleider wordt reeds 100% gefinancierd vanuit een nationale enveloppe van het Europees Asiel en Migratie Fonds (AMIF) die door FEDASIL beheerd wordt, zoals goedkeurd door het college op 9 maart 2018 (jaarnummer 2153). 

Beleidsdoelstellingen

7 - Sterk bestuurde stad
1TSB07 - Een rechtszeker, efficiƫnt en toegankelijk bestuur handhaaft de democratische waarden
1TSB0703 - De stad zet in op de goede relaties met externe partners
1TSB070303 - Optimale benutting van opportuniteiten naar subsidies en kennisuitwisseling, aanwezigheid op relevante fora en contacten met relevante steden, partnerorganisaties en bovenlokale overheden maken Antwerpen zichtbaar aanwezig in Europa
7 - Sterk bestuurde stad
1HSB01 - Het strikt budgettair en financieel beleid is realistisch en risicobewust
1HSB0101 - Het invorderen en innen van ontvangsten gaat nauwgezet verder
1HSB010105 - Bijkomende subsidies worden maximaal verworven door vakkundige ondersteuning op maat bij het opstellen, indienen en opvolgen van subsidieaanvragen. De verschillende entiteiten van de groep stad Antwerpen werken hier actief aan mee.
6 - Harmonieuze stad
1HHM01 - De sociale grondrechten van alle Antwerpenaren en in het bijzonder van mensen in armoede zijn gegarandeerd
1HHM0101 - Pro-actieve detectie van noden en problemen en gerichte hulp- en dienstverlening zorgen ervoor dat niemand er alleen voor staat
1HHM010104 - Mensen met een migratie-achtergrond kunnen terecht bij specifieke hulpverleningsinitiatieven voor psycho-sociale hulp en ondersteuning in het kader van vrijwillige terugkeer

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt deelname aan het ESF-projectvoorstel 'Your Global Future' goed en ondertekent hiertoe de partnerschapsovereenkomst en de verklaring 'motivering staatssteun'.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.