Terug

2018_CBS_06360 - Kinderarmoede - Financiële ondersteuning. Gezinscoaches 03 - Kennisneming

college van burgemeester en schepenen
vr 06/07/2018 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Caroline Bastiaens, schepen; Ludo Van Campenhout, schepen; Claude Marinower, schepen; Marc Van Peel, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Sven Cauwelier, stadssecretaris

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, stadssecretaris

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2018_CBS_06360 - Kinderarmoede - Financiële ondersteuning. Gezinscoaches 03 - Kennisneming 2018_CBS_06360 - Kinderarmoede - Financiële ondersteuning. Gezinscoaches 03 - Kennisneming

Motivering

Gekoppelde besluiten

Argumentatie

Werking Fonds Kinderarmoede en Vrije Tijd:

Fonds Kinderarmoede

Wat:

Een tussenkomst vanuit het fonds Kinderarmoede is een financiële tegemoetkoming die bij de dienst Vrije Tijd kan aangevraagd worden voor de minderjarige kinderen van OCMW klanten. Het fonds Kinderarmoede verleent een tussenkomst voor kosten van minderjarige kinderen zoals schoolfacturen, eendaagse schoolreizen, paramedische ondersteuning (beugel, logopedie…), het opsporen van leerstoornissen en psychologische ondersteuning. Het gaat vooral om tussenkomsten voor schooluitgaven.

Middelen:

Deze middelen zijn afkomstig van de Programmatorische federale Overheidsdienst Maatschappelijke Integratie (POD MI). Aan de POD MI wordt jaarlijks gerapporteerd. Zij kijken na of de middelen volgens de correcte criteria werden toegekend. 

Hoeveel voor het gezin:

Per gezinslid en per jaar kan maximaal 300,00 euro aan toelagen verkregen worden. Er is geen maximum per gezin. De volle 100% aan onkosten wordt terugbetaald (klant betaalt zelf geen percentage). 

Voor wie:

Alle minderjarige, inwonende kinderen van klanten met een niet-afgesloten dossier in e-Vita (met leefloon, equivalent leefloon of een maandelijkse vorm van materiële of immateriële maatschappelijke dienstverlening zoals budgetbeheer, schuldbemiddeling, werkervaringsklanten). Uit het e-Vitadossier moet duidelijk blijken dat de klant op regelmatige basis actieve OCMW begeleiding krijgt. Illegale personen komen niet in aanmerking (voor klanten van SC Plein gelden specifieke richtlijnen)

Fonds Vrije Tijd

Wat:

Een tussenkomst vanuit het Fonds Vrije Tijd is een financiële tegemoetkoming die bij de dienst Vrije Tijd kan aangevraagd worden. De klant kan deze toelage gebruiken voor sport en cultuur (lidgeld en materiaal), vakantie/daguitstap en schoolreizen, kampen, speelpleinen.

Middelen:

Deze middelen zijn afkomstig van POD MI. Aan POD MI wordt jaarlijks gerapporteerd. Zij kijken na of de middelen volgens de correcte criteria werden toegekend.  

Hoeveel voor het gezin:

Per gezinslid en per jaar kan maximaal 200,00 euro aan toelagen verkregen worden. Er is geen maximum per gezin. De klant betaalt per aanvraag minstens 20 % van het voorgelegde betalingsbewijs. Uitzondering: voor schoolreizen (enkel lagere en middelbare school) moet de klant geen eigen bijdrage betalen. Op basis van één aanvraag kunnen er geen periodiek terugkerende uitbetalingen gebeuren aan clubs, klanten of voorzieningen of derden, omdat de uitgaven controleerbaar moeten blijven en verantwoording naar de subsidiërende overheid nodig blijft.

Voor wie:

Elke klant met een niet-afgesloten begeleidingsdossier in e-Vita. Uit het e-Vitadossier moet duidelijk blijken dat de klant op regelmatige basis actieve OCMW-begeleiding krijgt. Concreet : klanten met een leefloon of andere financiële steun, sociale tewerkstelling, budgetbeheer of schuldbemiddeling. Ook gezinsleden komen in aanmerking.

Voorstel: Fonds Gezinscoaches 03

Aan gezinnen die begeleid worden door de gezinscoaches 03 is het mogelijk om een vorm van maatschappelijke dienstverlening te verstrekken. Sommige gezinnen hebben geen actieve begeleiding van het OCMW en komen bijgevolg niet in aanmerking voor een toelage uit het Kinderarmoede -of Vrije Tijdfonds. Met het project 'financiële ondersteuning Gezinscoaches 03' kunnen ook deze gezinnen in begeleiding bij de gezinscoaches 03 een tegemoetkoming ontvangen. Deze tegemoetkoming bedraagt 2.000,00 euro per gezin in begeleiding.

Voor OCMW klanten met een actief dossier in e-Vita dienen eerst alle andere rechten op het Kinderarmoedefonds en Vrijetijdsfonds uitgeput te zijn alvorens beroep te doen op het Fonds gezinscoaches 03.

Criteria:

De extra toelage uit het budget financiële tegemoetkoming in het kader van Kinderarmoede/Gezinscoaches 03 kan enkel aangevraagd worden als:

  • het gezin in begeleiding is bij gezinscoaches 03;
  • de gezinscoach, na sociaal onderzoek, deze tegemoetkoming aanvraagt;
  • de financiële tegemoetkoming tijdelijk is (langdurige of regelmatig terugkerende zaken kunnen niet gefinancierd worden);
  • de financiële tegemoetkoming aanvullend is op het Fonds Kinderarmoede  en het Fonds Vrije Tijd. Gezinnen putten eerst hun rechten uit op het Kinderarmoede- en Vrijetijdsfonds.
Komen niet in aanmerking: personen van wie de kwetsbare positie niet kan worden aangetoond in het sociaal onderzoek en illegalen. Personen in een Lokaal Opvanginitiatief en Niet Begeleide Minderjarige Vluchtelingen (materiële hulp) behoren evenmin tot de doelgroep omdat voor hen een dagelijks forfait betaald wordt door FEDASIL en ook moet worden gebruikt in het kader van de activiteiten (herinnering wetgeving: opvangstructuur 07/01/07). Bovendien kan wie in een LOI verblijft uitsluitend op materiële hulp aanspraak maken.
 
Tijdens het begeleidingtraject worden gezinnen gecoacht om werk te maken van het verbeteren van een aantal factoren zoals de materiële omstandigheden, veiligheid, vrije tijd én de woon- of werksituatie van het gezin. Op die manier creërt de gezinscoach samen met de ouder een veilige, positieve en stimulerende leeromgeving voor het kind waarin aandacht voor taalontwikkeling, spelstimulering, positieve waardering en andere centraal staan.
 
De financiële tegemoetkoming, met een maximum van 2.000,00 euro per gezin in begeleiding bij Gezinscoaches 03, is enkel bedoeld voor volgende kosten:
 
 Inschrijvingsgeld opleiding ouders:
  • erkende taalopleiding Nederlands;
  • erkende beroepsopleiding (geen online cursussen of workshops). 
Huisvesting:
  • kosten verhuis naar een betere woning;
  • bestrijding van ongedierte;
  • eenmalige opkuis van de woning;
  • aankoop wasmachine;
  • aankoop klein materiaal om de woning veilig te maken voor kleine kinderen. 

Voorschools (0-3 jarigen):

  • kinderopvang, alleen tijdelijk en in combinatie met een engagement in functie van activering. 

School: 

  • daguitstappen en meerdaagse schoolreizen;
  • voor- en naschoolse opvang;
  • huiswerkbegeleiding.

Vrije tijd:

  • inschrijvingsgeld hobby kinderen.                                                                 

Digitale kloof:

  • internetaansluiting en laptop in functie van school of werk.

 Mobiliteit in functie van school:

  • fiets en fietsbenodigdheden. 

Medisch of paramedisch:

  • paramedische ondersteuning door een specialist en orthopedische hulpmiddelen: voorwaarde: na aftrek tussenkomst mutualiteit - voorbeeld: logopedie, bril, hoorapparaat, beugel,…; 
  • professionele psychologische ondersteuning van kind en ouders: voorbeelden: begeleiding bij omgaan met emoties, trauma's, verlies of stress, herstellen van gezinsband, opvoedingsondersteuning,…; 
  • professionele ondersteuning om leerstoornissen op te sporen: voorbeelden: ontwikkelingsstoornissen, dyslexie, dyscalculie,… . 

Aanleiding en context

In de stad Antwerpen werden in 2017 29,6% van de kinderen geboren in een kansarm gezin. Dat is méér dan één op vier. Het bestrijden van kinderarmoede is daarom een absolute topprioriteit. De superdiverse (kans) armoede, maakt (kinder) armoedebestrijding een complexe aangelegenheid. Bovendien is het aanwezige welzijnsaanbod vaak erg gefragmenteerd. 

Sinds 2015 coördineert en financiert stad Antwerpen het project Gezinscoaches 03 (jaarnummer 5732) dat wordt uitgevoerd door CAW Antwerpen in samenwerking met 11 partnerorganisaties uit het Antwerpse middenveld (DVC Sint Jozef, Emmaüs, De Touter, Vizier OLO, Kind & Gezin, Zorgbedrijf Good Engels, Zorgbedrijf De Link, CAW Samik, CAW Wijkteam Noord, CAW het Alternatief, Vzw De Vijver).

De meerwaarde van dit project is dat elke gezinscoach de eigen expertise, vanuit de partnerorganisatie, binnenbrengt in het samenwerkingsmodel en deelt met de andere gezinscoaches. Gezinscoaches03 biedt intensieve en integrale gezinsbegeleiding aan kwetsbare gezinnen met jonge kinderen vanaf de zwangerschap tot het kind drie jaar oud  is. Ze doen dit volgens een generalistische aanpak waarbij alle hulpvragen op een rij worden gezet en de betrokken diensten op elkaar worden afgestemd.

Waar Gezinscoaches03 momenteel niet over beschikt, is een financiële hefboom om drempels weg te werken die het verbeteren van de leefomstandigheden van het gezin in de weg staan.

Beleidsdoelstellingen

6 - Harmonieuze stad
1HHM01 - De sociale grondrechten van alle Antwerpenaren en in het bijzonder van mensen in armoede zijn gegarandeerd
1HHM0104 - Er is een ruim en divers aanbod aan preventieve gezinsondersteuning voor (aanstaande) gezinnen met als ankerpunt de huizen van het kind
1HHM010405 - Er is een ruim aanbod aan laagdrempelige individuele gezinsondersteuning en groepswerk bij vragen ivm opvoeding en andere levensdomeinen

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college neemt kennis van de goedkeuring van het project 'financiële ondersteuning gezinscoaches 03' door de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van OCMW Antwerpen op 29 juni 2018. 

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.