Terug

2018_CBS_06262 - Fondsen. Eurodesk - Deelname projectvoorstel URBACT transfernetwerk CARD4ALL. Intentieverklaring - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 06/07/2018 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Caroline Bastiaens, schepen; Ludo Van Campenhout, schepen; Claude Marinower, schepen; Marc Van Peel, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Sven Cauwelier, stadssecretaris

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, stadssecretaris

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2018_CBS_06262 - Fondsen. Eurodesk - Deelname projectvoorstel URBACT transfernetwerk CARD4ALL. Intentieverklaring - Goedkeuring 2018_CBS_06262 - Fondsen. Eurodesk - Deelname projectvoorstel URBACT transfernetwerk CARD4ALL. Intentieverklaring - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Argumentatie

De doelstellingen van CARD4ALL sluiten nauw aan bij de ambities rond de ontwikkeling van de A-kaart. In 2010 startte de stad met de A-kaart met volgende doelstellingen: enerzijds het stimuleren van de participatie aan het vrijetijdsaanbod van en in de stad en van gewenst gedrag door middel van een getrouwheidsprogramma, anderzijds het verlagen van de financiële drempel voor mensen met een lager inkomen bij participatie aan het vrijetijdsaanbod in Antwerpen op een niet-stigmatiserende wijze. De A-kaart kan vandaag door de burger gebruikt worden voor onder meer de bibliotheek, het zwembad, de sorteerstraatjes, of om kinderen in te schrijven voor de activiteiten georganiseerd tijdens de schoolvakanties door de stedelijke jeugddienst. De ambitie is echter om deze functionaliteiten in de komende jaren verder uit te breiden en nog meer diensten die de stad aanbiedt te ontsluiten via de A-kaart.

Deelname aan het project biedt enerzijds de kans om te leren van toepassingen van de andere steden, met name Gijon waar de stedelijke kaart onder meer ook gebruikt wordt voor openbaar vervoer en het uitvoeren van betalingen. Daarnaast biedt deelname in het URBACT-programma heel wat opportuniteiten om het internationale netwerk van de stad te versterken en zich Europees te profileren.

In deze fase wordt er van de partners gevraagd om de intentie tot deelname te formaliseren via een intentieverklaring. Het uiteindelijke budget voor de projectpartners ligt dan ook nog niet vast. Het totaalbudget voor het project over de twee projectfases is 600.000,00 euro. Voor de tweede projectfase kan daarom uitgegaan worden van een budget van ongeveer 60.000,00 euro per partner. Het grootste aandeel van dit budget zal gebruikt worden voor reiskosten, personeelskosten en beperkte externe studieopdrachten. Het URBACT-programma financiert 70% van deze kosten. De vereiste stedelijke co-financiering van 30% van het projectbudget kan voorzien worden door de inzet van bestaand personeel dat bij de bedrijfseenheid Ondernemen en Stadsmarketing rond de A-kaart werkt.

Indien goedgekeurd zal het project binnen de stad worden getrokken door de dienst Ondernemen en Stadsmarketing/A-kaart. De dienst Strategische Coördinatie/Fondsen/Eurodesk begeleidt het toetredingsproces tot het project.

Op 25 en 26 juli 2018 gaat de startvergadering door van het CARD4ALL project in Gijon. Reiskosten voor het bijwonen van deze vergadering vanuit de dienst Ondernemen en Stadsmarketing/A-kaart zullen volledig gedragen worden door het lopende project (fase één).

Aan het college wordt gevraagd om deelname aan het projectvoorstel goed te keuren en hiertoe de intentieverklaring ondertekenen. Indien het project wordt goedgekeurd, wordt deelname opnieuw voorgelegd aan het college.

Aanleiding en context

Binnen het URBACT-programma van de Europese Commissie staat tot 4 oktober 2018 een oproep open tot deelname aan transfernetwerken. De focus van het URBACT-programma ligt op het opzetten van transnationale uitwisselings- en leernetwerken. Deze netwerken zijn erop gericht Europese steden te ondersteunen bij het ontwerpen en implementeren van duurzaam geïntegreerd stedelijk beleid. Afhankelijk van hun lokale situatie en behoeften kunnen steden binnen URBACT deelnemen aan drie verschillende soorten netwerken: Actieplanningsnetwerken, Implementatienetwerken of Transfernetwerken. Het doel van de transfernetwerken is om steden te ondersteunen in het overnemen en aanpassen van een goede praktijk ontwikkeld in een andere Europese stad. Stad Antwerpen werd benaderd door de stad Gijon (Spanje) om toe te treden tot de tweede fase van het CARD4ALL transfernetwerk.

Enkel steden die binnen het URBACT-programma als 'good practice' stad erkend zijn, komen in aanmerking om te kandideren voor lidmaatschap van een transfernetwerk. Met het oog op latere deelname werden eerder vanuit de stad twee Urbact goede praktijk projectvoorstellen ingediend, zoals goedgekeurd door het college op 31 maart 2017 (jaarnummer 2919). Een stad mag bovendien slechts één voorstel tot deelname aan een transfernetwerk indienen.

De opstart van de transfernetwerken gebeurt in twee fases. In een eerste fase van zes maanden, gestart op 4 april 2018, wordt een methodologie ontwikkeld door een initieel partnerschap van drie steden voor het delen van de goede praktijken. In deze fase worden ook bijkomende partners gezocht voor de tweede fase. In die tweede fase, die zal lopen van 4 december 2018 tot 4 december 2020, implementeren alle partners de goede praktijk in hun stad.

Het CARD4ALL project heeft tot doel om ervaringen rond het gebruik van de elektronische burgerkaarten te delen, nieuwe functionaliteiten en de mogelijkheden van nieuwe technologieën daarbij te verkennen. De klemtoon ligt op uitwisseling en leren. Net daarom wordt er in het samenstellen van het partnerschap ook gestreefd naar een representatieve geografische spreiding.

Gijon leidt het partnerschap. Andere steden die reeds deelnamen in fase één zijn Jurmala (Letland) en Suceava (Roemenië). Steden die, naast Antwerpen, toetreden tot fase twee zijn Aveiro (Portugal), Sassari (Italië) en Clermont-Ferrand (Frankrijk).

Beleidsdoelstellingen

7 - Sterk bestuurde stad
1TSB07 - Een rechtszeker, efficiënt en toegankelijk bestuur handhaaft de democratische waarden
1TSB0703 - De stad zet in op de goede relaties met externe partners
1TSB070303 - Optimale benutting van opportuniteiten naar subsidies en kennisuitwisseling, aanwezigheid op relevante fora en contacten met relevante steden, partnerorganisaties en bovenlokale overheden maken Antwerpen zichtbaar aanwezig in Europa
7 - Sterk bestuurde stad
1SSB05 - Bewoners, bezoekers, bedrijven en studenten zijn goed geïnformeerd en voelen zich betrokken zodat zij naar eigen vermogen actief kunnen deelnemen aan de stadsgemeenschap
1SSB0505 - Via de A-kaart neemt de burger deel aan het stedelijk aanbod
7 - Sterk bestuurde stad
1HSB01 - Het strikt budgettair en financieel beleid is realistisch en risicobewust
1HSB0101 - Het invorderen en innen van ontvangsten gaat nauwgezet verder
1HSB010105 - Bijkomende subsidies worden maximaal verworven door vakkundige ondersteuning op maat bij het opstellen, indienen en opvolgen van subsidieaanvragen. De verschillende entiteiten van de groep stad Antwerpen werken hier actief aan mee.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt deelname aan het URBACT transfernetwerk 'CARD4ALL' goed en ondertekent hiertoe de intentieverklaring.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Bijlagen