Terug

2018_CBS_06405 - Kenniscentrum Vlaamse Centrumsteden - Project: Opvolging Realisatie bestuursakkoord. Overeenkomst - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 06/07/2018 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Caroline Bastiaens, schepen; Ludo Van Campenhout, schepen; Claude Marinower, schepen; Marc Van Peel, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Sven Cauwelier, stadssecretaris

Secretaris

Sven Cauwelier, stadssecretaris

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2018_CBS_06405 - Kenniscentrum Vlaamse Centrumsteden - Project: Opvolging Realisatie bestuursakkoord. Overeenkomst - Goedkeuring 2018_CBS_06405 - Kenniscentrum Vlaamse Centrumsteden - Project: Opvolging Realisatie bestuursakkoord. Overeenkomst - Goedkeuring

Motivering

Argumentatie

In het verdere traject zal de stad Antwerpen volgende informatie ter beschikking stellen van de centrumsteden:

  • Een technische beschrijving van het datamodel en de functionaliteiten in ORBA;
  • Een uitgebreide gebruikershandleiding met stap voor stap uitleg voor het gebruik waarin ook de achterliggende methodologie is verwerkt.

In een eerste fase zullen tussentijds volgende documenten worden overgemaakt:

  • Wireframes ORBA 2.0;
  • Technische beschrijving.

Met deze overeenkomst wordt nog geen definitief engagement aangegaan voor de uitrol van ORBA 2.0 over de deelnemende centrumsteden. De overeenkomst beperkt zich tot het beschermen van de intellectuele eigendom van de stad Antwerpen.

Aanleiding en context

In de schoot van de 13 Vlaamse centrumsteden en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) werd in 2006 een kenniscentrum opgericht onder de vorm van een interlokale vereniging, genaamd het Kenniscentrum Vlaamse Steden. In het begin van 2007 startte het Kenniscentrum zijn werking. De doelstelling van deze interlokale vereniging is om de aanwezige kennis in de centrumsteden inzake stedelijke ontwikkelingen te verzamelen, te ontsluiten en te gebruiken om zowel het eigen beleid in de steden als het stedelijke beleid van de centrale overheden (Vlaanderen, België, Europa) te inspireren. 

Op een overleg van de secretarissen van de centrumsteden medio 2016 kwam de behoefte naar boven van verschillende steden naar beleids- en managementrapportering. Op het secretarissenoverleg van 8 december 2016 werd de ORBA-tool van de stad Antwerpen voorgesteld aan de andere centrumsteden. Er werd grote interesse getoond voor deze tool, waarna het Kenniscenrtum in samenwerking met de stad Antwerpen een ORBA-traject opstartte met volgende doelstellingen:

  • verdere verkenning van de interesse voor ORBA vanwege andere centrumsteden;
  • onderzoeken technische en juridische haalbaarheid om deze tool uit te rollen over de deelnemende centrumsteden.

Na dit traject gaven 5 centrumsteden (Sint-Niklaas, OCMW Sint-Niklaas, Mechelen, Turnhout, OCMW Brugge en Genk) aan om samen met het Kenniscentrum de Antwerpse ORBA-tool verder te ontwikkelen tot een generieke tool, inzetbaar voor alle steden. De Vlaamse Gemeenschapscommissie zal het implementatietraject mee opvolgen. Om dit te kunnen realiseren zal er technische en vormelijke informatie over de Antwerpse ORBA-tool moeten worden overgemaakt aan de deelnemende steden en het Kenniscentrum. Om de rechten van de stad Antwerpen te vrijwaren bij de overdracht van deze informatie en de bijhorende intellectuele eigendom, dient er een overeenkomst betreffende het gebruik van de verkregen informatie te worden aangegaan tussen de stad Antwerpen en de deelnemende steden.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt de overeenkomst goed die wordt aangegaan met de deelnemende centrumsteden in het ORBA-traject, ter bescherming van de intellectuele eigendom van de stad Antwerpen.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.