Artikel 41, tweede lid, 14° van het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 stelt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het vaststellen van de gemeentebelastingen en het vaststellen van de machtiging tot het heffen van de retributies en de voorwaarden ervan, inclusief verminderingen en vrijstellingen.
1. Verstrenging toegangsvoorwaarden
Conform het Vlaamse LEZ-besluit verstrengen op 1 januari 2020, en vervolgens in 2025 en 2027/2028, de toegangsvoorwaarden.
Voor dieselvoertuigen is de evolutie van minimaal vereiste Euronorm voor toegang tot een LEZ als volgt:
Diesel | vanaf 1 januari 2020 | vanaf 1 januari 2025 | vanaf 1 september 2027 |
Euronorm | 5 / V | 6 / VI | 6d / VI |
Voor benzinevoertuigen is de evolutie van minimaal vereiste Euronorm voor toegang tot een LEZ als volgt:
Benzine/aardgas | vanaf 1 januari 2020 | vanaf 1 januari 2025 | vanaf 1 januari 2028 |
Euronorm | 2 / II | 3 / III | 4 / IV |
2. Informatiecampagne
De LEZ vereist communicatie die aanzet tot actie en verandering. In het aanloopjaar naar de invoering van de LEZ is er een langdurige en uitgebreide communicatiecampagne geweest om bewoners, bedrijven en bezoekers voor te bereiden op de invoering. Sinds de voorbereiding is er permanent via diverse kanalen en richting verschillende doelgroepen gecommuniceerd.
Om de verstrenging van de toegangsvoorwaarden bekend te maken zal de stad, net zoals bij de voorbereiding van de invoering van de LEZ, een uitgebreide informatiecampagne voeren. De campagne start in april 2019 en richt zich naar eigen bewoners en bedrijven en naar binnen- en buitenlandse bezoekers. De communicatiestrategie bestaat uit het betrekken van partners en stakeholders, het informeren en faciliteren van voertuigeigenaars, het opvangen van vragen, het aanreiken van alternatieven en het terugkoppelen over de resultaten.
Er wordt ingezet op informatieverstrekking via de vaste "touchpoints" zoals verspreiding van Nederlandstalige en meertalige brochures aan de stadsloketten en de balie van toerisme, via de online communicatie op antwerpen.be en ondernemeninantwerpen.be en de viertalige sites slimnaarantwerpen.be en visitantwerpen.be en via de straatgebonden informaliekanalen (verkeerssignalisatie, parkeerautomaten en nietjes, LEZ-automaten).
Verder wordt een mediaplan uitgewerkt dat onder meer gebruik maakt van direct mailing naar inwoners van Antwerpen en buurgemeenten, out-of-home affichage in Antwerpen, tankstation-schermen in Vlaanderen en buurlanden, radiospots op Vlaamse zenders, truckvertising in Vlaanderen, inlassingen in Belgische print media en online media in België en buurlanden.
De boodschap van de verstrengingscampagne is tweeledig: "er komt een verstrenging van de toegangsvoorwaarden voor de LEZ" en "check of uw voertuig nog binnen mag vanaf 1 januari 2020". Meer in detail informeert de campagne over de algemene toegangsvoorwaarden en hoe men daaraan voldoet (automatisch of mits registratie), de mogelijke vrijstellingen (voertuigen van personen met een handicap, prioritaire voertuigen ...) en de mogelijkheden voor tijdelijke toelating of LEZ-dagpas. Daarnaast gaat ruim aandacht naar de alternatieven voor verplaatsing naar, in en vanuit de stad.
Informatie over de mogelijke tijdelijke toelatingen tegen betaling en de daaraan verbonden tarieven is een wezenlijk onderdeel van dit geheel: voor de voertuigbezitter is deze informatie belangrijk bij het nemen van een beslissing over de wijze waarop hij zich aan de LEZ zal aanpassen. Met het oog op de tijdige communicatie over de verstrenging worden met dit besluit de tarieven voor tijdelijke toelating voor de periode 2020-2024 principieel vastgesteld, onder voorbehoud van goedkeuring van het retributiereglement dat hiertoe in de loop van 2019 aan de gemeenteraad zal worden voorgelegd.
3. Tijdelijke toelating tegen betaling
3.1. Vlaams regelgevend kader
De mogelijkheid om als stad een tijdelijke toelating te verlenen aan voertuigen die niet voldoen aan de Vlaamse algemene toegangsvoorwaarden is voorzien in het LEZ-decreet (artikel 4, §2) en LEZ-besluit (artikel 3). De principes die hierbij gehanteerd moeten worden, zijn de volgende:
3.2. Krachtlijnen voor toepassing in Antwerpen vanaf 2020
De principes en concrete uitwerking van het huidige stelsel van tijdelijke toelating tegen betaling zijn conform de Vlaamse regelgeving vastgesteld in het huidige retributiereglement.
Voor het nieuwe stelsel vanaf 2020 kunnen deze principes grotendeels behouden blijven. Dit houdt in:
De tijdelijke toelatingen zullen vanaf 2020 beschikbaar zijn voor periodes van 1 week, 1 maand, 4 maanden en 1 jaar
Het aanvragen van een tijdelijke toelating en het aanschaffen van een LEZ-dagpas via de website zal vanaf 2020 kunnen tot 24 uur na het betreden van de LEZ, net zoals reeds het geval is voor de registratie van voertuigen waarvoor een registratieplicht geldt.
Voor land- en bosbouwtrekkers zal nog een specifieke regeling uitgewerkt worden.
3.3. Tarieven voor tijdelijke toelating tegen betaling
Er zijn drie tariefklassen:
Per tariefklasse is er een gewoon tarief, verlaagd tarief en verhoogd tarief:
Voor volgende voertuigen geldt een gewoon tarief:
Voor volgende voertuigen geldt een verlaagd tarief:
Een verhoogd tarief geldt voor voertuigen die behoren tot categorie M of N met een dieselmotor die voldoet aan Euronorm 3 of III, waarvan het verkoop- en motorgedeelte onafscheidbaar zijn en die gebruikt worden voor activiteiten die vallen onder één van volgende stedelijke reglementen:
Voor voertuigen die niet in aanmerking komen voor een tijdelijke toelating tegen betaling is er de mogelijkheid om een LEZ-dagpas aan te schaffen. Het tarief voor de LEZ-dagpas wordt niet gewijzigd en bedraagt 35,00 euro per afgeleverde toelating, met een maximum van 8 keer per kalenderjaar.
Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.
Decreet betreffende lage-emissiezones van 27 november 2015.
Besluit van de Vlaamse Regering betreffende lage-emissiezons van 26 februari 2016.
Besluit van de Vlaamse Regering betreffende lage-emissiezones van 31 maart 2017.
Op 27 november 2015 werd het decreet betreffende de lage-emissiezone (LEZ-decreet) definitief goedgekeurd. Dit decreet bepaalt dat de Vlaamse regering de toegangsvoorwaarden tot een LEZ vaststelt.
Op 26 februari 2016 keurde de Vlaamse regering definitief het besluit betreffende lage-emissiezones (LEZ-besluit) goed. Dit besluit werd door de Vlaamse regering gewijzigd op 31 maart 2017. Deze besluiten bevatten de toegangsvoorwaarden bij invoering van een LEZ en verstrenging van die voorwaarden vanaf 2020, 2025 en 2027/2028.
Op 27 juni 2016 (jaarnummer 398) keurde de gemeenteraad het reglement lage-emissiezone Antwerpen goed. In dezelfde zitting (jaarnummer 402) keurde de gemeenteraad ook het retributiereglement lage-emissiezone Antwerpen goed. Met dit retributiereglement wordt aan bepaalde voertuigen die niet voldoen aan de algemene Vlaamse toegangsvoorwaarden mits betaling toch tijdelijke toegang tot de LEZ verleend.
Op 1 februari 2017 voerde de stad Antwerpen een lage-emissiezone (LEZ) in in het gebied tussen Ring en Schelde en op Linkeroever.
Het bestuursakkoord voor de periode 2019-2024 vermeldt als resolutie 67: "Antwerpen is de Vlaamse pionier van de LEZ. Deze zal volgens de Vlaamse regelgeving verstrengd worden in 2020. We voeren een uitgebreide informatiecampagne om binnen- en buitenlandse gebruikers tijdig van de wijzigingen op de hoogte te brengen."
De gemeenteraad keurt, met het oog op het voeren van een informatiecampagne over de verstrenging van de toegangsnormen voor de lage-emissiezone, principieel de indeling in tariefklassen en de tarieven voor een tijdelijke toelating en een LEZ-dagpas voor de periode 2020-2024 goed.