Het 'Handvest voor het Lopen' wil steden, organisaties, buurtgroepen en individuen aanmoedigen om elke dag meer te wandelen en een cultuur creëren waarin mensen ervoor kiezen om te lopen.
De doelstellingen van dit handvest zijn:
Door de ondertekening engageert de stad Antwerpen zich zo om samen met anderen een gemeenschappelijk kader voor gezonde, efficiënte en duurzame wandelgemeenschappen over de hele wereld te creëren.
In zitting van 2 maart 2015 (jaarnummer 113) keurde de gemeenteraad het mobiliteitsplan goed. De lokale wegen worden hierin verder onderverdeeld in hoofdstraten, buurtstraten en woonstraten. De stad Antwerpen wil deze straten op mensenmaat inrichten. In de woonstraten, de straten die geen functie hebben in het verkeersnetwerk, is de verblijfsfunctie uitermate belangrijk.
In zitting van 1 juni 2018 (jaarnummer 5024) keurde het college de overeenkomst voor het project “stratenclusters” en de daarbij horende procesorganisatie goed. De ‘stratencluster’ is een nieuw concept dat een concrete doorvertaling is van de korte afstandsstad. Een korte afstandsstad vraagt om nabijheid en bereikbaarheid, een slim locatiebeleid en dubbelgebruik van functies, een slimme stedenbouw van verweven waar kan en scheiden waar moet.
Het 'Handvest voor het Lopen' werd ontwikkeld tijdens de Walk21-conferentieseries en identificeert de behoeften van mensen te voet en biedt een gemeenschappelijk kader om autoriteiten te helpen hun beleid, activiteiten en relaties te richten op het creëren van een cultuur waarin mensen kiezen om te lopen. Tot op heden is het 'Handvest voor het Lopen' ondertekend door meer dan 5.000 mensen, waaronder 500 burgemeesters.
De dienst Stadsontwikkeling/Mobiliteit legt nu het 'Handvest voor het Lopen' (International Charter for Walking) ter ondertekening voor.
Het college keurt het 'Handvest voor het Lopen' goed en onderschrijft de principes uit het handvest.