Momenteel focust het horecamanagement op:
Naar de ondernemers in het nachtleven toe is er nood aan een gelijkaardige rol als degene die de horecamanagers nu opnemen in de strategische horecakernen, dat blijkt ook uit de vragen aan de stad Antwerpen van de ondernemers.
Daarom zal er binnen Ondernemen en Stadsmarketing/Business en Innovatie/Detailhandel en Horeca een aanspreekpunt voor de ondernemers in het nachtleven geïnstalleerd worden. De stad Antwerpen maakt hiermee een duidelijke keuze voor een model van open overleg en een stimulerende, positieve houding tegenover de sector, maar ook met verwachtingen richting de sector. Deze beleidskeuze, een duidelijk mandaat (om bekommernissen van de stad Antwerpen en de sector op te kunnen nemen met andere diensten, het beleid en de ondernemers) en voldoende capaciteit zijn cruciaal om deze rol ten volle op te kunnen nemen.
De belangrijkste rol van deze manager is die van intermediair, brug tussen de sector en de stad. De manager detecteert noden en helpt via regierol om deze om te zetten in concrete beleidsacties samen met de betrokken stadsdiensten. De manager benut de kaders en de instrumenten (zoals overlegorganen) die het horecamanagement nu kent. Om de issues van de sector binnen de stad te kunnen opnemen en omgekeerd, kan deze manager ook taken opnemen als: kennisopbouw, sector in kaart brengen, beleidsvoorbereiding en –advisering, advisering naar de uitbater toe over de uitbating, regels, best practices, advisering bij locatiedossiers, doorstart gestructureerd overleg met de sector, uitbouwen netwerk, informatiedoorstroming naar de sector, opportuniteiten positieve communicatie naar boven brengen, link met project Ondernemen volgens minder Regels en aansturende rol richting andere stadsdiensten.
De werking wordt verder uitgebouwd in samenwerking met:
Voor de manager is het volgende van belang:
Ondernemen en Stadsmarketing werkt de taakverdeling en plan van aanpak om tot een intermediair te komen verder uit.
Wat betreft de pop-up ondernemingen is er een minder duidelijk te definiëren (sub)sector. Pop-up ondernemingen situeren zich in het uitgaansleven en de horecasector, maar ook in detailhandel. Ze nemen heel diverse vormen aan (vb. openbaar of privaat domein, in openlucht of niet,…). In het algemeen kunnen we stellen dat een pop-up een onderneming is die duidelijk de intentie aangeeft producten en/of diensten te verkopen:
Met deze omschrijving wordt de scope afgebakend, maar wordt geen uitspraak gedaan over het al dan niet nodig hebben van bepaalde vergunningen of toelatingen of over de goedkeuringsflow.
Het is hierbij voornamelijk belangrijk om te werken aan een afgelijnd en helder kader en procedures voor zowel de ondernemer als de stad. Zo kunnen aanvragen en pop-ups behandeld en begeleid worden, zonder het gelijke speelveld met gevestigde ondernemers uit het oog te verliezen. Belangrijk hierbij is dat dit samen met het ‘ketenproces Ondernemen volgens minder regels’ (2019_MT_00055) wordt bekeken, omdat we voor alle ondernemers een vereenvoudiging en versnelling nastreven in balans met voldoende aandacht voor draagkracht en veiligheid.
Het bestuursakkoord stad Antwerpen 2019 – 2024 brengt duidelijk het belang van de horecasector, en meer specifiek het nachtleven, voor de stad Antwerpen naar voren. Bewoners, studenten en bezoekers (ook professionele bezoekers, bv. bij congressen) moeten op dit vlak hun gading kunnen vinden in het brede aanbod van de stad Antwerpen. Aangezien het de ondernemers en organisatoren zijn die voor dit aanbod zorgen, wil de stad de nodige ondersteuning en begeleiding bieden. Daarnaast dienen de ondernemers samen met de stad Antwerpen en andere organisaties ook een bijdrage leveren aan een veilig, tolerant en gezond uitgangsklimaat.
De laatste maanden werd in verschillende cases duidelijk dat de actoren in het nachtleven, de bewoners en de stad Antwerpen meer moeten samenwerken om ervoor te zorgen dat het nachtleven op een goede en gebalanceerde manier ingebed blijft in de stad.
Zowel in het nachtleven als in de bredere sector van detailhandel en horeca is het aanbod aan pop-up ondernemingen de laatste jaren gegroeid. Hierin liggen kansen om een vernieuwend aanbod naar de stad brengen, maar ook uitdagingen zoals enerzijds een gelijk speelveld met gevestigde zaken, een snel, helder en eenvoudig vestigingsproces voor alle ondernemers en anderzijds voldoende aandacht bij de ondernemers voor openbare orde, leefkwaliteit van de woonomgeving en het voldoen aan de regels.
De rol van de centrum- en horecamanagers bij Ondernemen en Stadsmarketing/Business en Innovatie/Detailhandel en Horeca is om een brug tussen de detailhandels- en horecasector en de stad te vormen. De twee horecamanagers bereiden het beleid van de stad Antwerpen over horeca voor, geven advies, organiseren het overleg met de sector en helpen ondernemers verder. De focus ligt hierbij vooral op het stimulerende, het positieve en het ondernemersvriendelijke. maar met de nodige aandacht voor bv. overlast, veiligheid en bewonersoverleg. Lokale Politie en Maatschappelijke Veiligheid maar ook andere partners zoals Stadsontwikkeling worden mee betrokken vanuit hun rol.
De horecamanagers nemen de bekommernissen en obstakels van de ondernemers binnen de stad Antwerpen op, maar faciliteren ook wanneer de stad Antwerpen bekommernissen en obstakels met de ondernemers wil opnemen.
Het college keurt goed dat er binnen Ondernemen en Stadsmarketing/Business en Innovatie/Detailhandel en Horeca een aanspreekpunt voor ondernemers in het nachtleven wordt geïnstalleerd. Het college maakt hiermee een duidelijke keuze voor een model van open overleg en een stimulerende, positieve houding tegenover de sector, maar ook met verwachtingen richting de sector. Het aanspreekpunt is een intermediair die in samenwerking met andere bedrijfseenheden en het beleid bekommernissen van de sector opneemt binnen de stad Antwerpen en omgekeerd.
Dienst | Taak |
OS | een eerste overleg met de ondernemers uit de sector organiseren |
OS, TV, MV, SW, lokale politie | het aanspreekpunt verder uitwerken |
OS | in een werkgroep met MV, politiezone Antwerpen, AG VESPA en SW een helder kader voor pop-ups uitwerken |