Terug
Gepubliceerd op 25/11/2019

2019_CBS_09616 - Sociale economie op weg naar een symbiose met de bouwsector - Uitbetaling toelage - Samenwerking tussen sociale en reguliere economie - Projectvoorwaarden en toelage Levanto vzw - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 22/11/2019 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Nabilla Ait Daoud, schepen; Ludo Van Campenhout, schepen; Glenn Verspeet, plaatsvervangend korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2019_CBS_09616 - Sociale economie op weg naar een symbiose met de bouwsector - Uitbetaling toelage - Samenwerking tussen sociale en reguliere economie - Projectvoorwaarden en toelage Levanto vzw - Goedkeuring 2019_CBS_09616 - Sociale economie op weg naar een symbiose met de bouwsector - Uitbetaling toelage - Samenwerking tussen sociale en reguliere economie - Projectvoorwaarden en toelage Levanto vzw - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Argumentatie

Het door Levanto vzw ingediende project werd beoordeeld op de kwalitatieve criteria zoals omschreven in het toelagereglement voor projecten samenwerking tussen sociale en reguliere economie 2017 - 2019. Het voorstel werd gewogen volgens de voorziene scoretabel. 

Doelgerichtheid (score 19/20)

Het project beantwoordt aan de doelstelling van het reglement waarop het wordt ingediend: uitwerken van een nieuw samenwerkingsmodel met twee andere maatwerkbedrijven: Wotepa vzw en Manus vzw. Tewerkstelling wordt gerealiseerd voor doelgroepwerknemers met een afstand op de arbeidsmarkt op diverse bouwwerven in de stad Antwerpen. 

Kwaliteit projectaanvraag (score 12/20)

Het projectdossier is summier opgemaakt. De projectvoorbereiding, de aanpak naar resultaatgerichtheid, het beknopte actieplan, de vooropgezette samenwerking en afstemming met diverse stakeholders werd minimaal voorgelegd. 

Extra engagement (score 13/15)

Het aanvraagdossier geeft duidelijk weer dat er engagement is tot het realiseren van maximale tewerkstelling van werknemers in taken voorbehouden voor sociale economie op de bouwwerven van de Oosterweelwerken. 

Vacatures werkbaar maken (score 5/10)

In de mate van het mogelijke zal inpassing van doelgroepen met een afstand tot de arbeidsmarkt via functiecreatie worden uitgewerkt in werfplanningen. 

Uitrollen projectresultaten (score 8/10)

Het te ontwikkelen samenwerkingsmodel kan een voorbeeldfunctie vervullen naar andere maatwerkbedrijven in Vlaanderen. Het voorbeeld kan bouwbedrijven sensibiliseren om eveneens samenwerking met sociale economie tot stand te brengen. In samenspraak met de dossierbeheerder van stad Antwerpen wordt de uitrol besproken. 

Kostenefficiëntie (score 15/20)

De gevraagde personeels- en werkingskost aan de stad Antwerpen garandeert de noodzakelijke omkadering en resultaatuitwerking om de projectdoelstelling te bereiken. 

Versterking stedelijke beleidsthema's (score 3/5)

Het project werkt versterkend op doorstroom van jongere (- 25 jarigen) werknemers in het NEC. 

Om goedgekeurd te worden moet de totaalscore minstens 75% bedragen en moet op ieder onderdeel minimum 50% van de punten worden gescoord. Het projectvoorstel scoort 75 % en haalt op elk onderdeel minstens 50% van de punten. De toelage kan bijgevolg worden goedgekeurd.

Juridische grond

De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van toelagen verleend door gemeenten. 

Besluit van de gemeenteraad van 18 december 2006 (jaarnummer 2730) houdende goedkeuring van het algemeen reglement op de toelagen. 

Besluit van de gemeenteraad van 19 december 2016 (jaarnummer 799) betreffende het toelagereglement voor projecten samenwerking tussen sociale en reguliere economie in de periode 2017 - 2019.

Aanleiding en context

De gemeenteraad keurde op 19 december 2016 (jaarnummer 799) het toelagereglement voor projecten samenwerking tussen sociale en reguliere economie voor de periode 2017 - 2019 goed. Binnen de perken van vastgelegd jaarlijks budget betoelaagt de stad Antwerpen projecten die sociale economie op het grondgebied versterken.

Versterkende projecten zijn gericht op doorstroom naar jobs in de reguliere economie, op innovatie binnen sociale economie, op samenwerking tussen sociale economie en reguliere economie of op een combinatie van deze doelstellingen.

Het resultaat van de projectuitvoering creëert vernieuwende/versterkte dienstverlening, nieuwe/versterkte markten, uitbreiding en/of heroriëntering van bestaande capaciteit, implementeren van elders bewezen praktijken. Het toelagereglement voorziet financiering voor activiteiten tot en met 31 december 2019. De gemeenteraad keurde op 21 oktober 2019 (jaarnummer 611) het gewijzigde toelagereglement goed waardoor projecten continue kunnen worden ingediend gedurende de looptijd van het reglement.  

Op 17 september 2019 (jaarnummer 7459) keurde het college de stedelijke ambitie en propositie domein werk, sociale economie en onderwijs goed.  

Het project ‘Sociale economie op weg naar een symbiose met de bouwsector’ wordt ingediend door Levanto vzw. De missie en visie van de vzw is om langdurig werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt op te leiden, te begeleiden en te laten doorstromen naar een tewerkstelling in het NEC in diverse sectoren. Levanto vzw is actief in verschillende werkvormen van sociale economie en heeft een erkenning als bedrijf maatwerk en lokale diensteneconomie. Evenals de maatwerkbedrijven Manus vzw en Wotepa vzw werd een jarenlange ervaring en kennis opgebouwd in ondersteunende activiteiten in de bouwsector met verschillende bedrijven in het normaal economisch circuit. Langdurig werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt, inclusief maatwerkers, worden ingepast in versterkende competentietrajecten die leiden tot duurzame tewerkstelling in de bouwsector. 

Vooropgesteld projectresultaat:

Dit project wil in het vooruitzicht van te leveren diensten in het kader van de Oosterweelwerven en mogelijk andere toekomstige bouwprojecten in de stad Antwerpen drie Antwerpse maatwerkbedrijven ondersteunen bij de organisatienood aan een operationeel samenwerkingsmodel. Dit model zal toelaten om een gezamenlijk aanbod te bieden aan de vraag naar gesubsidieerde tewerkgestelden in verschillende taken op de bouwwerven. Elk maatwerkbedrijf apart zal niet in staat zijn invulling van vacatures te garanderen De samenwerking met diverse stakeholders heeft tot doel om competenties van doelgroepwerknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt te versterken en tewerkstelling te realiseren op diverse bouwwerven in de stad Antwerpen. 

Het resultaat is:

  1. een juridisch kader en stappenplan om het samenwerkingsmodel te implementeren;
  2. een operationele structuur met procesdiagram en stappenplan; 
  3. een protocol voor onderlinge samenwerking. 

Volgende acties vinden plaats:

  1. opmaak van een juridisch kader waarin wijze van samenwerking en diverse verantwoordelijkheden worden vastgelegd;
  2. opmaak van een operationele structuur voor samenwerking met verduidelijking via procesdiagrammen voor aansturing, afstemming en communicatie; aanstelling van een SPOC (single point of contact ); dispatching flows. Verhoudingen tussen de samenwerkende maatwerkbedrijven en ten aanzien van de bouwheer en de bouwbedrijven op de werven dienen geëxpliciteerd. De voorwaarden die voortkomen uit regelgevende subsidiekaders bij tewerkstelling van doelgroepen in diverse taken dienen verduidelijkt in functie van in te vullen werfplanning;
  3. opmaak van een protocol voor onderlinge samenwerking, goed te keuren in de raad van bestuur van de maatwerkbedrijven. 

Financiering wordt gevraagd voor de personeelskost (20% VTE) van een projectmedewerker van elk van de drie maatwerkbedrijven Levanto vzw, Manus vzw en Wotepa vzw. Projectadministratie wordt ondersteund door een medewerker van Levanto vzw (20% VTE).

Werkingskost wordt gevraagd voor het organiseren van overlegmeetings met relevante partijen in functie van juridisch en financieel advies.

De projectacties worden uitgevoerd in de periode november en december 2019.

Algemene financiƫle opmerkingen

Het budget voor het toelagereglement wordt voorzien op de doelstellingen onder 1SLW0602. Voor 2019 is het beschikbaar op het boekingsadres van de dienst Ondernemen en Stadsmarketing/Business en Innovatie met als functiegebied 1SLW060201A00000, budgetplaats 5318500000 en budgetpositie 649800. De toelage zal in 2020 worden uitbetaald in één schijf bij afrekening van het project mits naleving van de hieronder vermelde projectvoorwaarden. 

Vooropgezet resultaat: 

Kwantitatief en kwalitatief:

  • een samenwerkingsmodel voor gesubsidieerde tewerkstelling in taken voorbehouden voor sociale economie op de bouwwerven van de Oosterweelwerken;
  • een juridisch kader en stappenplan om het samenwerkingsmodel te implementeren;
  • een operationele structuur met procesdiagram en stappenplan; 
  • een protocol voor onderlinge samenwerking. 

Meetindicatoren:

  • oplevering van een samenwerkingsmodel met juridisch kader en operationele structuur met stappenplan zoals beschreven in het projectdossier;
  • voorlegging van een protocolontwerp voor samenwerking goed te keuren door de raad van bestuur van de maatwerkbedrijven Levanto vzw, Manus  vzw en Wotepa vzw. 

Projectopvolging, evaluatie en rapportering: 

In onderlinge afspraak wordt in november en in december een meeting gepland tussen het projectmanagement en de dossierbeheerder van de stad Antwerpen om de voortgang tijdens het projectverloop te bespreken.

Levanto vzw bezorgt via mail inhoudelijk en financieel verslag over de projectvoortgang en het projecteinde aan de dossierbeheerder van de stad Antwerpen op volgende tijdstip: 28 februari 2020 voor de periode november – december 2019 (inhoudelijk en financieel eindrapport). Hiervoor wordt een sjabloon ter beschikking gesteld. De rapportage wordt besproken met de dossierbeheerder van de stad Antwerpen.

Op uitnodiging en met faciliteren van de stad Antwerpen neemt Levanto vzw en/of het projectpartnerschap deel aan overleg met relevante stakeholders in functie van:

  • kennisdeling;
  • advisering over struikelblokken en pijnpunten tijdens het projectverloop;
  • afstemming met andere sectorale initiatieven die een stedelijke toelage genieten.

Communicatie:

Levanto vzw en/of het projectpartnerschap bespreekt elke externe communicatie rond het project Sociale economie op weg naar een symbiose met de bouwsector met de dossierbeheerder van de stad Antwerpen. 

De toelage zal enkel uitbetaald worden wanneer er geen openstaande, niet-betwiste, vervallen schulden zijn ten aanzien van de stad Antwerpen.

Beleidsdoelstellingen

4 - Lerende en werkende stad
1SLW06 - De Antwerpse arbeidsmarktparadox is structureel aangepakt
1SLW0602 - Sociale economie is een sterke sector die kansengroepen tewerkstelt en laat doorstromen naar de reguliere arbeidsmarkt
1SLW060201 - De stad neemt haar regierol op ter versterking van de sociale economie. Er is een divers aanbod op het grondgebied van de stad
1SLW060201P05450 - Reglementen

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college beslist een toelage van 23.816,00 EUR toe te kennen aan Levanto vzw voor het project Sociale economie op weg naar een symbiose met de bouwsector voor de periode november en december 2019.

Artikel 2

Het college keurt de projectvoorwaarden goed zoals beschreven in de algemene financiële opmerkingen.

Artikel 3

De financieel directeur verleent zijn visum en regelt de financiële aspecten als volgt:

Omschrijving Bedrag Boekingsadres Bestelbon

Levanto vzw

Clara Snellingsstraat 47

2100 Antwerpen

IBAN: BE65 0682 1104 0196

Ondernemingsnummer: 

BE0440 644 670

 23.816,00 EUR budgetplaats: 5318500000
budgetpositie: 649800
functiegebied: 1SLW060201A00000
subsidie: SUB_NR
fonds: intern
begrotingsprogramma: 1SA040550
budgetperiode: 1900
 4505103442