De aanvraag moet niet onderworpen worden aan een openbaar onderzoek.
Conform artikel 24 en 42 van het Omgevingsvergunningsdecreet heeft het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar de bevoegdheid advies uit te brengen voor de vergunningsaanvragen op haar grondgebied waarvoor de deputatie, de Vlaamse regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar de bevoegde overheid is, tenzij:
1. de aanvraag ingediend is door het betrokken college;
2. de aanvraag louter betrekking heeft op mobiele of verplaatsbare ingedeelde inrichtingen of activiteiten.
Het college heeft op 17 november 2017 (jaarnummer 2017_CBS_08858) beslist om de adviesbevoegdheid op te nemen.
Er werd bij de deputatie een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend. De aanvraag wordt behandeld volgens de vereenvoudigde procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.
De deputatie verzoekt het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar om advies uit te brengen.
Projectnummer: |
OMV_2017006244 |
Gegevens van de aanvrager: |
NV SEA-TANK TERMINAL met als contactadres Skaldenstraat 1 te 9042 Gent |
Ligging van het project: |
Polderdijkweg - kaai 405 2030 Antwerpen |
Kadastrale gegevens: |
afdeling 14 sectie A nrs. 134M4 en 134N4 |
Vergunningsplichten: |
Stedenbouwkundige handelingen. |
Voorwerp van de aanvraag: |
regularisatie en uitbreiding van een kantoorgebouw regularisatie van een gascabine |
Omschrijving stedenbouwkundige handelingen
Relevante voorgeschiedenis
- Op 20 maart 2015 verleende het college een stedenbouwkundige vergunning (HVN/B//2015252) voor het slopen van twee bestaande kantoorgebouwen, bouwen van een nieuw kantoorgebouw en het bouwen van een tankenpark op kaai 405;
- Op 20 mei 2016 verleende het college een stedenbouwkundige vergunning (HVN/B//2016467) voor het bouwen van een gascabine.
Huidige toestand
Zowel het kantoorgebouw als de gascabine werden niet uitgevoerd zoals vergund. Op 31 mei 2017 werd een proces verbaal opgesteld voor de vaststelling van de inbreuken. De eigenaar werd aangemaand om een stedenbouwkundige vergunning aan te vragen (regularisatie) of de toestand te herstellen in oorspronkelijke staat. Voorliggende aanvraag betreft tevens de regularisatie met als doel de gebouwde toestand vergund te krijgen.
Inhoud van de aanvraag
- De regularisatie en uitbreiding van een kantoorgebouw met omgevingsaanleg;
- De regularisatie van een gascabine.
Adviezen
Er werden geen adviezen gevraagd.
Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen
Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen
Het goed is gelegen in het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Afbakening zeehavengebied Antwerpen (Besluit van de Vlaamse regering van 30 april 2013), binnen de afbakeningslijn.
De gebieden binnen de afbakeningslijn behoren tot het zeehavengebied Antwerpen.
Met uitzondering van de deelgebieden waarvoor in dit plan voorschriften werden vastgelegd, blijven de op het ogenblik van de vaststelling van dit plan bestaande bestemmings- en inrichtingsvoorschriften onverminderd van toepassing.
Het goed is volgens voornoemd gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan bestemd als Gebied voor zeehaven- en watergebonden bedrijven.
Zulk gebied is bestemd om te functioneren als Vlaams havengebied als onderdeel van de haven van Antwerpen. Het is bestemd voor zeehavengebonden en zeehavengerelateerde industriële en logistieke activiteiten en distributie-, opslag- en overslagactiviteiten die gebruikmaken van en aangewezen zijn op de zeehaveninfrastructuur.
Alle handelingen die nodig of nuttig zijn voor de realisatie van de bestemming en voor de exploitatie van de haven en de bedrijven zijn toegelaten.
Daartoe worden ook de volgende werken, handelingen, voorzieningen, en wijzigingen gerekend:
- de aanleg en het onderhoud van infrastructuur die nodig is voor de toegankelijkheid of voor verbindingen langs de waterzijde en langs de landszijde;
- het laguneren of op een andere wijze bergen of verwerken van baggerspecie.
Daarnaast is de ontwikkeling, het herstel en de instandhouding van tijdelijke ecologische infrastructuur toegelaten.
In het gebied zijn eveneens gebouwen of lokalen voor bewakingspersoneel toegelaten.
In het gebied zijn kantoorgebouwen niet toegelaten, tenzij ze noodzakelijk zijn voor en een inherent onderdeel zijn van de exploitatie van haven en industriële activiteiten. De bestaande kantoorgebouwen kunnen behouden blijven binnen het bestaande bouwvolume op het moment van definitieve vaststelling van dit gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan. Uitbreidingen zijn niet toegelaten.
De aanvraag dient beoordeeld te worden aan de hand van de voorschriften van het ruimtelijk uitvoeringsplan.
De aanvraag is in overeenstemming met de bestemming en de voorschriften van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.
Voor een straal van 500 meter rond de aanvraag is het voormelde GRUP tevens van toepassing. Grotendeels gelden hier de bestemmingsvoorschriften Gebied voor zeehaven- en watergebonden bedrijven en – voor het Hansadok – Gebied voor waterweginfrastructuur. Ten oosten - noordoosten, zuiden en westen van de aanvraag loopt er een overdruk met als aanduiding Leidingstraat. Ten oosten en zuiden van de aanvraag loopt een overdruk met als aanduiding Hoogspanningsleiding.
Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen
Hemelwater: Het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater.
De gewestelijke hemelwaterverordening is van toepassing op de aanvraag. In de stedenbouwkundige vergunning d.d. 20 maart 2015 voorzag de aanvraag in de plaatsing van een hemelwaterput met een inhoud van 20.000 l waarbij het hemelwater hergebruikt wordt bij het spoelen van toiletten, een wasmachine en het kuisen van de inrijzone nabij het kantoorgebouw. Er werd tevens een afwijking bekomen op het aspect infiltratie door de onmiddellijke nabijheid van de dokken en het technisch moeilijk haalbaar zijn om op het eigen terrein een infiltratievoorziening te voorzien. De situatie op het terrein is ongewijzigd.
Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid.
De gewestelijke verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag daar het gebouw niet publiek toegankelijk is.
Omgevingstoets
Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening
Functionele inpasbaarheid
Voorliggende aanvraag betreft de huidig gebouwde toestand, van zowel het kantoorgebouw als de gascabine, welke beperkte verschillen vertoont met de vergunde toestand. Naast deze regularisatie wordt ook een uitbreiding van het kantoorgebouw aangevraagd.
Op 20 maart 2015 werd een vergunning verleend voor het bouwen van een kantoorgebouw met een oppervlakte van 192 m². De huidig gebouwde toestand bedraagt echter 144 m². De voorziene parkeerplaatsen zijn niet meer parallel aan de straat (zoals vergund) maar hoofdzakelijk haaks erop ingetekend. Tevens wordt in voorliggende aanvraag een uitbreiding aan de noordzijde van het kantoorgebouw voorzien met een grondoppervlakte van circa 45 m². De uitbreiding omvat verruiming van de check in-zone, een berging en één kantoor.
Rond de uitbreiding wordt de klinkerverharding aangepast aan de nieuwe situatie.
Op 20 mei 2016 werd een vergunning verleend voor het bouwen van een gascabine. Bij de uitvoering van de vergunning werd de cabine over een beperkte afstand meer naar het noorden geplaatst. De omheining rond de cabine werd hierop aangepast.
Mobiliteitsimpact (onder andere toetsing parkeerbehoefte)
De aanvraag genereert geen bijkomende parkeerbehoefte.
Er kan evenwel niet worden ingestemd met de gewijzigde inplanting van autoparkeerplaatsen. Uitrijden van deze parkeerplaatsen is enkel mogelijk door zich met de auto’s achteruit tot op de Polderdijkweg te begeven, en betreft dus een verkeersonveilige situatie.
De geplande uitbreiding van het gebouw ontneemt bovendien de verplaatsing van de parkeerplaatsen terug naar een meer verkeersveilige situatie ten noordwesten van het bestaande gebouw, vergelijkbaar bij de eerder vergunde situatie, met in- en uitrijden naar deze parkeerplaatsen haaks op de interne oprit.
Schaal - ruimtegebruik - bouwdichtheid
Het bureelgebouw is noodzakelijk voor de ondersteuning van de bedrijfsactiviteiten en dient gezien te worden als een nevenfunctie van een groter geheel. De beperkte uitbreiding verhindert een veilige inplanting van de parkeerplaatsen.
De wijzigingen ten opzichte van de vergunde aanvragen storen verder niet in deze industriële
omgeving.
Visueel-vormelijke elementen
In de legende wordt gesproken over de bestaande en vergunde toestand maar niet over de nieuwe toestand. Aangenomen wordt dat de gevelmaterialen- en kleuren van de uitbreiding aansluiten op het bestaande gedeelte.
Op de zuidwestgevel wordt de bedrijfsnaam geplaatst. Als de bedrijfsactiviteiten stopgezet worden, dient deze publiciteit te worden weggenomen.
Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen
De vergunningverlenende overheid heeft het advies ingewonnen van de brandweer/risicobeheer/preventie.
Advies van het college
Deels ongunstig advies te verlenen voor de aanvraag tot omgevingsvergunning:
- De uitbreiding van het kantoorgebouw en de regularisatie van de parkeerplaatsen (4 tot en met 10) ten zuidwesten van het kantoorgebouw zijn uit te sluiten van vergunning, wegens de verkeersonveilige situatie veroorzaakt door verplaatsing van de parkeerplaatsen en het hypothekeren van de mogelijkheid om de parkeerplaatsen opnieuw op een verkeerveilige wijze in te richten, bij uitbreiding van het gebouw.
Deels gunstig advies te verlenen voor de aanvraag tot omgevingsvergunning onder voorwaarden.
Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden
- Als de bedrijfsactiviteiten stopgezet worden, dient de gevelpubliciteit weggenomen te worden.
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.
Procedurestap |
Datum |
Ontvangst adviesvraag |
21 oktober 2019 |
Start openbaar onderzoek |
geen |
Einde openbaar onderzoek |
geen |
Gemeenteraad voor wegenwerken |
geen |
Uiterste adviesdatum |
20 november 2019 |
Het college beslist een deels ongunstig advies, zoals geformuleerd in de argumentatie, te geven op de aanvraag met als volgende motivatie:
De uitbreiding van het kantoorgebouw en de regularisatie van de parkeerplaatsen (4 tot en met 10) ten zuidwesten van het kantoorgebouw zijn uit te sluiten van vergunning, wegens de verkeersonveilige situatie veroorzaakt door verplaatsing van de parkeerplaatsen en het hypothekeren van de mogelijkheid om de parkeerplaatsen opnieuw op een verkeersveilige wijze in te richten, bij uitbreiding van het gebouw.
Het college beslist een deels gunstig advies, zoals geformuleerd in de argumentatie, te geven op de aanvraag onder volgende voorwaarde:
Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden
- Als de bedrijfsactiviteiten stopgezet worden, dient de gevelpubliciteit weggenomen te worden.