Er zijn geen aanpalende eigenaars waarvan de scheidingsmuren met het project zouden worden opgericht, uitgebreid of afgebroken, die om hun standpunt gevraagd moesten worden.
Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:
1. de gemeentelijke projecten;
2. andere gevallen dan deze waarvoor de Vlaamse regering of de deputatie bevoegd is.
Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de vereenvoudigde procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.
Projectnummer: |
OMV_2019109387 |
Gegevens van de aanvrager: |
de heer Yildirim Suleyman met als adres Huivelde 81 te 9240 Zele |
Ligging van het project: |
Middelmolenlaan 170 te 2100 Deurne-Antwerpen |
Kadastrale gegevens: |
afdeling 27sectie A nr. 263D2 |
Vergunningsplichten: |
Stedenbouwkundige handelingen. |
Voorwerp van de aanvraag: |
regulariseren van anders dan vergund uitgevoerde werken op een industriële site |
Omschrijving stedenbouwkundige handelingen
Relevante voorgeschiedenis
- 04/11/2005: vergunning (3155#35) voor regularisatie voor het uitbreiden van een magazijn en kantoren met conciërgewoning;
- 22/03/2019: vergunning (20183890) voor het verbouwen van een toonzaal met magazijn en conciërgewoning en regulariseren van een aantal wijzigingen.
Vergunde/vergund geachte toestand
- gebouw in industriegebied met toonzaal, magazijn, bureel en conciërgewoning bestaande uit voorbouw (2 bouwlagen met hoogte 6,40m) en magazijn (1 bouwlaag van 6,4m hoog);
- de breedte van het perceel is 30m, het volume met bureel en conciërgewoning is gebouwd op 8,85m van de rooilijn en is 12,2m breed;
- de bebouwing van het magazijn start op 27m van de rooilijn tot achteraan het perceel;
- gevels in rode snelbouwbaksteen, magazijn voorzien van twee grote poorten in aluminium.
Huidige toestand
- gebouw in industriegebied met magazijn, bureel en conciërgewoning;
- momenteel zijn er geen duidelijke parkeerplaatsen aangeduid op het perceel;
- op de parking vooraan staat een klein gebouwtje.
Gewenste toestand
- heringerichte buitenaanleg terrein;
- verhogen kroonlijst en aangepaste gevel.
Inhoud van de aanvraag
- heraanleggen van de parking (deels in grasdals):
- plaatsen van een afvalverzameling van 4m² en deze voorzien van een verluchting;
- verhogen van de kroonlijst tot 6,90 meter;
- wijziging raamopeningen in voor-, zij- en achtergevel.
Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.
Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:
Adviezen
Externe adviezen
Adviesinstantie |
Datum advies gevraagd |
Datum advies ontvangen |
Advies |
brandweer/ risicobeheer/ preventie |
28 september 2019 |
30 oktober 2019 |
Voorwaardelijk gunstig |
Interne adviezen
Adviesinstantie |
Datum advies gevraagd |
Datum advies ontvangen |
stadsontwikkeling/ mobiliteit |
27 september 2019 |
27 september 2019 |
Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen
Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen
Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.
Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een industriegebied. Deze zijn bestemd voor de vestiging van industriële of ambachtelijke bedrijven. Ze omvatten een bufferzone. Voor zover zulks in verband met de veiligheid en de goede werking van het bedrijf noodzakelijk is, kunnen ze mede de huisvesting van het bewakingspersoneel omvatten. Tevens worden in deze gebieden complementaire dienstverlenende bedrijven ten behoeve van de andere industriële bedrijven toegelaten, namelijk: bankagentschappen, benzinestations, transportbedrijven, collectieve restaurants, opslagplaatsen van goederen bestemd voor nationale of internationale verkoop. (Artikel 7 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen.)
(Ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP) kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘goedgekeurde BPA’s en RUP’s'. Het gewestplan kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar PLANNING > Plannen > Bestemmingsplan > Gewestplan.)
De aanvraag ligt niet in een verkaveling.
De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van het gewestplan.
Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Hemelwater: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater (verder genoemd verordening hemelwater).
(De verordening hemelwater kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > Verordeningen > Hemelwater)
De verordening hemelwater is niet van toepassing op de aanvraag.
- Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid (verder genoemd verordening toegankelijkheid).
(De verordening toegankelijkheid kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > Verordeningen > Toegankelijkheid publieke gebouwen)
De aanvraag wijkt af van de bepalingen van de verordening toegankelijkheid op volgend punt:
Algemene bouwverordeningen
- Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
(De verordening voetgangersverkeer kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > Verordeningen)
De verordening voetgangersverkeer is niet van toepassing op de aanvraag.
Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Overwelven waterlopen: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening inzake het overwelven of inbuizen van niet geklasseerde waterlopen en waterlopen van 3de categorie (verder genoemd verordening overwelven waterlopen), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 26 januari 2009 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 4 juni 2009.
(De verordening overwelven waterlopen kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘overwelven waterlopen’)
De verordening overwelven waterlopen is niet van toepassing op de aanvraag.
- Bouwcode: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014.
(De bouwcode kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘bouwcode’)
De aanvraag wijkt af van de bepalingen van de bouwcode op volgend punt:
Sectorale regelgeving
- MER-screening: de overheid die beslist over de ontvankelijkheid en volledigheid van de vergunningsaanvraag, beslist of er een project-MER moet worden opgesteld. De betrokken overheid doet dat op het ogenblik van de beslissing over de ontvankelijk- en volledigheid van de vergunningsaanvraag of, bij gebreke daaraan, binnen 90 dagen na de datum van ontvankelijk- en volledigheid.
Rekening houdend met de kenmerken van de aanvraag en zijn omgeving wordt geoordeeld dat de mogelijke milieueffecten van het project niet aanzienlijk zijn.
- Watertoets: overeenkomstig artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid dient een vergunningsaanvraag onderworpen te worden aan de zogenaamde watertoets.
Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte en ligt niet in een overstromingsgevoelig gebied, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.
- Vlaamse Wooncode: het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode.
(De kwaliteitsnormen voor woningen, die in uitvoering van de Vlaamse Wooncode zijn opgemaakt, kan u raadplegen via www.wonenvlaanderen.be, zoek op ‘kwaliteitsbesluit’)
De aanvraag valt onder het toepassingsgebied van de Vlaamse Wooncode.
- Rooilijndecreet: het decreet van 8 mei 2009 houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen
(Het Rooilijndecreet kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > OVERIGE REGELGEVING)
De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van het Rooilijndecreet.
Beleidsrichtlijnen in het kader van goede ruimtelijke ordening (overeenkomstig artikel 4.3.1, §2, 2° van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening)
- BGO Wonen: de beleidsmatig gewenste ontwikkeling woninggrootte, woningmix en beschermen van eengezinswoningen (verder genoemd BGO Wonen), goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 24 juni 2019.
(De BGO Wonen kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘bouwcode’)
De BGO Wonen is niet van toepassing op de aanvraag.
Omgevingstoets
Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening
Functionele inpasbaarheid
Voorliggende aanvraag omvat geen functiewijziging. De bestaande functie van industriegebouw blijft behouden en is daarmee in harmonie met de kenmerkende industriefuncties in de Middelmolenlaan.
Er wordt in de voorwaarden bij de vergunning opgenomen dat onder geen enkel beding particulieren toegang mogen krijgen tot de toonzaal voor aankoop van producten, anders valt dit onder groot- of detailhandel, wat niet vergunbaar is op industriegebied. Om die reden mag de toonzaal niet aangeduid worden als “toonzaal groothandel bouwmaterialen”. Deze ruimte dient als “toonzaal” of “toonzaal bouwmaterialen” benoemd te worden.
Mobiliteitsimpact (onder andere toetsing parkeerbehoefte)
Het algemene principe is dat een bouwaanvraag in vele gevallen een parkeerbehoefte genereert. Om te vermijden dat de parkeerbehoefte (geheel of gedeeltelijk) wordt afgewenteld op het openbaar domein, dient het parkeren maximaal op eigen terrein te worden voorzien, het zogenaamde POET principe (Parkeren Op Eigen Terrein).
De parkeernormen uit de bouwcode artikel 30 (tabel) goedgekeurd door het college op 25 oktober 2014 en herzien op 1 maart 2018 vormen de facto de algemene beleidslijn voor bouwen, verbouwen, vermeerderen van wooneenheden en functiewijzigingen. Wie niet op eigen terrein voorziet in de werkelijke parkeerbehoefte, dient hiervoor een compensatie te betalen.
Voorliggende aanvraag genereert een werkelijke parkeerbehoefte van 11 parkeerplaatsen.
In de vorige vergunning (20183890) werd de werkelijke parkeerbehoefte bepaald op 11 plaatsen. In de aanvraag werden er 24 plaatsen voorzien waarvan vervolgens als voorwaarde bij de vergunning 9 plaatsen gesupprimeerd dienden te worden in functie van meer groen. De oppervlakte van de reeds vergunde functies wijzigt niet waardoor de parkeerbehoefte ook ongewijzigd blijft. Door een andere inrichting van de parkeerplaatsen is er nu meer plaats voor grote vrachtwagens om op het terrein te rijden voor de leveringen.
|
De plannen voorzien in 11 nuttige autostal- en autoparkeerplaatsen.
|
Het aantal te realiseren autostal- en autoparkeerplaatsen bedraagt 11. Dit aantal is toereikend.
|
Het bijgestelde aantal ontbrekende autostal- en autoparkeerplaatsen bedraagt dan 0.
Het bijgestelde aantal ontbrekende autostal- en autoparkeerplaatsen bedraagt 0. Dit is het verschil tussen het aantal autostal- en/of autoparkeerplaatsen volgens de werkelijke parkeerbehoefte en het aantal te realiseren autostal- en autoparkeerplaatsen.
|
Het aantal ontbrekende autostal- en/of autoparkeerplaatsen wordt belast op basis van het belastingreglement ontbrekende autostal- en/of autoparkeerplaatsen van 5 juni 2017. In deze aanvraag is dit dus niet van toepassing. |
Fietsvoorzieningen
Er werden in de vorige vergunning 5 fietsstalplaatsen voorzien voor de bezoekers en 5 voor het personeel. De plaatsen voor het personeel lagen helemaal achteraan in het magazijn. Deze worden nu dichter bij de ingang geplaatst. Hierdoor komt de voorliggende aanvraag tegemoet aan de voorwaarde die bij de vorige vergunning werd opgelegd.
Schaal - ruimtegebruik - bouwdichtheid
Het gebouw wordt in functie van de draagstructuur verhoogd met 0,60m. De kroonlijst blijft lager dan deze van de buren waardoor het volume ruimtelijk aanvaardbaar blijft.
Het terrein vooraan het perceel, dat dienst doet als parking, wordt heraangelegd. Er worden 11 parkeerplaatsen voorzien waarvan één parkeerplaats voor mindervalide personen. Hiermee is voldaan aan artikel de inrichtingsprincipes van artikel 30 uit de bouwcode.
Visueel-vormelijke elementen
De wijzigingen aan de voorgevel zijn beperkt en aanvaardbaar. Ook de raamopeningen in de zij- en achtergevel worden enigszins gewijzigd maar zijn eveneens aanvaardbaar.
Voorliggende aanvraag voorziet in het planten van twee bomen en het deels vergroenen van het terrein door een aanleg met groendallen. Hiermee is voldaan aan de voorwaarde van de vorige vergunning die stelde dat de voorste 9 parkeerplaatsen deels aangelegd dienden te worden als groene voortuinzone.
Een haag zorgt voor de perceelsafsluiting. Echter wordt deze niet (meer) voorzien langs de linker perceelsgrens en gereduceerd langs de voorste perceelsgrens. Dit is strijdig met artikel 19 van de bouwcode. In voorwaarde wordt opgelegd om een haag te voorzien langs de linker- en voorste perceelsgrens, zoals aangeduid in rood op het plan BA_1_P_N_2_GELIJKVLOERS_ROOD.pdf.
Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen
De publiek toegankelijke toiletten en doucheruimtes werden op plan gewijzigd ten opzichte van de vorige vergunningsaanvraag. Het sanitair voldoet echter nog steeds niet aan de voorwaarde om aangepast sanitair te voorzien conform artikel 29/2 van de gewestelijke verordening toegankelijkheid. Dit wordt opnieuw opgenomen als voorwaarde bij de vergunning.
Er wordt voldaan aan artikel 26 ‘afvalverzameling’ van de bouwcode.
Advies aan het college
Advies over de stedenbouwkundige handelingen
Aan het college wordt voorgesteld om voor de stedenbouwkundige handelingen de omgevingsvergunning te verlenen onder voorwaarden.
Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden
1. de bijgevoegde brandvoorzorgsmaatregelen zijn op het moment van 1e ingebruikname/exploitatie strikt na te leven;
2. aangepast sanitair te voorzien conform artikel 29/2 van de gewestelijke verordening toegankelijkheid;
3. de toonzaal niet als winkelruimte te laten dienen. In geen geval mag deze als kleinhandel functioneren;
4. de haag in de voortuin uit te voeren conform artikel 19§1 van de bouwcode en zoals aangeduid op het plan BA_1_P_N_2_GELIJKVLOERS_ROOD.pdf;
5. na uitvoering van de werken moet voldaan zijn aan de elementaire veiligheids-, gezondheids- en woonkwaliteitsvereisten opgelegd door de Vlaamse Wooncode en het besluit van de Vlaamse regering van 12 juli 2013 betreffende de kwaliteits- en veiligheidsnormen voor woningen.
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid, het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.
Procedurestap |
Datum |
Indiening aanvraag |
3 september 2019 |
Volledig- en ontvankelijk |
27 september 2019 |
Start openbaar onderzoek |
geen |
Einde openbaar onderzoek |
geen |
Gemeenteraad voor wegenwerken |
geen |
Uiterste beslissingsdatum |
26 november 2019 |
Verslag GOA |
12 november 2019 |
naam GOA |
Katrijn Apostel |
Het college sluit zich integraal aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot zijn eigen motivatie.
Het college beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning goed te keuren en aan de aanvrager de vergunning af te leveren, die afhankelijk is van de strikte naleving van volgende voorwaarden:
Algemene voorwaarden
de algemene voorwaarden die aan de vergunning zijn gehecht en er integraal deel van uitmaken.
Stedenbouwkundige voorwaarden
1. de bijgevoegde brandvoorzorgsmaatregelen zijn op het moment van 1e ingebruikname/exploitatie strikt na te leven;
2. aangepast sanitair te voorzien conform artikel 29/2 van de gewestelijke verordening toegankelijkheid;
3. de toonzaal niet als winkelruimte te laten dienen. In geen geval mag deze als kleinhandel functioneren;
4. de haag in de voortuin uit te voeren conform artikel 19§1 van de bouwcode en zoals aangeduid op het plan BA_1_P_N_2_GELIJKVLOERS_ROOD.pdf;
5. na uitvoering van de werken moet voldaan zijn aan de elementaire veiligheids-, gezondheids- en woonkwaliteitsvereisten opgelegd door de Vlaamse Wooncode en het besluit van de Vlaamse regering van 12 juli 2013 betreffende de kwaliteits- en veiligheidsnormen voor woningen.
Het college beslist de plannen waarvan overzicht als bijlage bij dit besluit gevoegd, goed te keuren.