Art. 8 van het besluit van de gemeenteraad van 25 maart 2019 (jaarnummer 154): het college is bevoegd om namens de stad Antwerpen in te tekenen op projectoproepen die worden georganiseerd door een hogere overheid en om met diezelfde overheid daarover overeenkomsten te sluiten.
De stad Antwerpen organiseerde in 2018 voor de eerste keer het DAKkan-festival. Op 08 november 2018, jaarnummer 2019_CBS_09118 besliste het college om het festival ook in 2020 te organiseren en werd in de rubriek ‘Aanleiding en context’ van dit besluit de intentie kenbaar gemaakt om dit festival tweejaarlijks te laten plaatsvinden omdat dit de meest tastbare vorm is om een groot publiek te sensibiliseren, te inspireren en te prikkelen rond het dakenthema, in een steeds dichter bevolkte stad. Grote voortrekker en inspiratie is de stad Rotterdam, die reeds vijf jaar de Rotterdamse Dakendagen organiseert. Ondersteund vanuit een ‘stimuleringsfonds creatieve industrie’, wil Rotterdam met dit festival bijdragen aan een gezonde, levendige, aantrekkelijke en toekomstbestendige stad.
Het projectvoorstel biedt de stad Antwerpen de gelegenheid om binnen het consortium mee te werken aan een Europees actieplan waarin zowel beleidsondersteunende als concrete acties worden uitgewerkt rond de mogelijkheden om stadsdaken in te zetten om de leefbaarheid in de stad te verhogen (door bijvoorbeeld het organiseren van dakfestivals, creëren extra publieke ruimte, verduurzamen/vergroenen van daken, regenwateropvang en klimaatapadaptatie).
Het Antwerps budget wordt geschat op 598.842,00 euro en bestaat hoofdzakelijk uit de loonkost van regulier personeel (geschat op 321.665,00 euro) en middelen voor communicatie, productie van twee Dakkan festivals, netwerkbijeenkomsten, publicaties rond Daken erfgoed en overheadkosten (totaal geschat op 277.177,00 euro). De klemtoon van de productie- en andere kosten zit verspreid over de vzw's Lokaal cultuurbeleid in de verschillende districten, een detailbegroting van de exacte verdeling zal in een latere fase worden opgemaakt.
Oproep
Creative Europe is het 7-jarige subsidieprogramma (2014-2020) van de Europese Commissie ter bevordering en ondersteuning van de internationale samenwerking in de culturele, creatieve en audiovisuele sectoren. Creative Europe bestaat uit 3 programmaonderdelen: een subprogramma Cultuur voor de culturele en creatieve sectoren, een subprogramma Media voor de audiovisuele sector en een cross-sectoraal luik. et subprogramma Cultuur wil internationale samenwerking met Europese culturele en creatieve sectoren aanmoedigen. Aandacht gaat naar transnationale mobiliteit van culturele spelers en circulatie van creaties, en ook naar professionele ontwikkeling via uitwisseling van goede praktijken, innoverende businessmodellen, digitale toepassingen, publieks-ontwikkelingsstrategieën en netwerking. Op 2 oktober 2019 werd binnen dit programma de subsidieoproep 2020 voor 'Europese Samenwerkingsprojecten' gepubliceerd. De deadline voor inschrijving is 27 november 2019.
De oproep is gericht op volgende vijf prioriteiten:
Subsidiëringspercentage: 50 % met een maximum van twee miljoen euro per project..
Timing
Projectvoorstel
De bedrijfseenheid Talentontwikkeling en Vrijetijdsbeleving is gevraagd deel te nemen aan het project 'Rooftop Europe' dat door de steden Rotterdam en Faro getrokken wordt. Het consortium rond dit project wil onderzoeken of en hoe een creatief gebruik van daken kan bijdragen tot een verbeterde leefbaarheid in steden, door burgers nieuwe perspectieven te bieden door hen toegang te geven tot daken in de vorm van evenementen op dakterrassen, artistieke residenties en kunst in de openbare ruimte of via pilootprojecten voor duurzaamheid en routekaartplannen voor stedelijke ontwikkeling op basis van daken.
Het consortium bestaat uit negen steden: Rotterdam en Amsterdam; Faro, (Portugal); Gotenburg, (Zweden); Nicosia, (Cyprus), Barcelona, (Spanje); Chemnitz, (Duitsland); Belfast (Noord-Ierland), Antwerpen.
De stedelijke co-financiering, geschat op 299.421,00 euro (50% van het projectaandeel van de stad Antwerpen) wordt voorzien door inzet van bestaande (personeels)middelen. De opgenomen budgetten zijn slechts ramingen en worden pas definitief vastgelegd bij goedkeuring van het project door de subsidiërende overheid. Bij goedkeuring van het projectvoorstel wordt het finale projectbudget opnieuw ter goedkeuring aan het college voorgelegd. Door de goedkeuring van de indiening van het project wordt een voorafname gemaakt op de budgetten van het meerjarenplan 2020-2025 dat voor goedkeuring door het college en gemeenteraad voorligt.
Het college keurt de deelname aan het project Rooftop Europe in het kader van de oproep Creative Europe goed.