Het door HVV ingediende projectvoorstel Hospitality Heroes werd beoordeeld op de kwalitatieve criteria zoals omschreven in het toelagereglement en gewogen volgens de voorziene scoretabel.
Doelgerichtheid (score: 16/20):
HVV stelt een streefcijfer van maximum 42 kandidaten voorop dat zich via één van de vier opleidingstrajecten kan voorbereiden op een job in de horeca. Het is de ambitie dat alle kandidaten hun traject met succes afleggen en dat 70% aansluitend via een IBO-contract wordt tewerkgesteld. Wanneer het aantal kandidaten dat aan een opleidingstraject start sterker aanleunt bij het minimum aan inschrijvingen, wordt een hoger streefcijfer van 75% tewerkstelling gehanteerd. De cursisten kunnen dan immers rekenen op meer individuele begeleiding, wat het ontwikkelproces bevordert. HVV stelt met die streefcijfers ambitieuse en concrete doelen voorop. De diversiteit in de functieprofielen in combinatie met de opleidingstrajecten op maat maken het mogelijk om een groot aantal potentiële kandidaten aan te spreken binnen de doelgroep van erkende vluchtelingen, subsidiair beschermden en anderstalige nieuwkomers die zijn ingeschreven in het Antwerpse bevolkings- en vreemdelingenregister. De ruime ervaring van de opleidingspartners met dergelijke maattrajecten naast de goede contacten die ze hebben met diverse horecaondernemingen in en rond de stad Antwerpen geven vertrouwen in het behalen van de vooropgestelde doelstellingen. De concrete engagementen van enkele werkgevers voor de start van de opleidingstrajecten zetten dat vertrouwen extra kracht bij.
Vernieuwend karakter (score: 17/20):
Het is de eerste keer dat HVV een project van deze grote orde voor de beoogde doelgroep uitrolt in de stad Antwerpen. Om de vooropgestelde doelstellingen te behalen werden enkele nieuwe opleidingstrajecten uitgewerkt die rekening houden met de specifieke noden van de doelgroep. Via het partnerschap, dat naar aanleiding van dit project is ontstaan, kunnen er extra inspanningen worden geleverd om de kansen op tewerkstelling te verhogen. De maattrajecten vormen zo een belangrijke aanvulling op het bestaande opleidingsaanbod. Dat is nodig, want de noden van werkgevers uit de horecasector op het vlak van instroom zijn nog steeds groot en de bestaande opleidingstrajecten komen hieraan slechts gedeeltelijk tegemoet.
Kwaliteit projectaanvraag (score: 13/15):
De projectfasering, -aanpak, en -planning is duidelijk en goed vervat in het aanvraagdossier. De rollen van de betrokken partnerorganisaties zijn helder. Als vormingsfonds toont HVV zich als een ervaren en degelijke projectpromotor met een stevige sectorkennis en gedegen ervaring in beroepsgerichte opleidingen, die bovendien investeert in samenwerking met de juiste partners. De doorgedreven aandacht voor de eigenheid, randvoorwaarden en noden van de specifieke doelgroep, die zich ook weerspiegelt in de projectaanpak, versterkt het dossier.
Extra engagementen (score: 7/10):
Verschillende horecaondernemingen zegden hun steun toe aan het project:
Die steun vertaalt zich in verschillende engagementen zoals
Stakeholdersinbreng (score 7/10):
Naast de rol die HVV opneemt als projectpromotor ondersteunt HVV het project met volgende acties:
Naast HVV zijn ook VDAB, Werkvormm, Atlas en Sociale Dienstverlening van de stad Antwerpen betrokken partners:
Versterking stedelijke beleidsdoelstelling (score 4/5):
Dit project past volledig in de realisatie van de stedelijke doelstellingen 1SLW06 - De Antwerpse arbeidsmarktparadox is structureel aangepakt en 1SLW0601 - De stad Antwerpen zorgt voor een betere afstemming van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt met extra aandacht voor kansengroepen en jeugd.
Het project Hospitality Heroes vergroot dankzij het intensieve begeleidings- en opleidingstraject sterk de kansen van de deelnemers op de arbeidsmarkt. Daarnaast lenigt het aan werkgeverszijde de nood aan gemotiveerde en gekwalificeerde werknemers voor de invulling van knelpuntvacatures.
Kostenefficiëntie (score 15/20):
De kosten die in de begroting zijn opgenomen zijn marktconform en staan in verhouding tot de vereiste inspanningen in functie van het behalen van de vooropgestelde doelstellingen.
Opdat het project goedkeuring kan krijgen, moet de totaalscore minstens 75% bedragen en de projectaanvraag op ieder onderdeel minimum 50% van de punten halen. Het door HVV ingediende projectvoorstel scoort 79% en haalt op ieder onderdeel minstens 50% van de punten. De toelage kan bijgevolg worden goedgekeurd.
De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van toelagen verleend door gemeenten.
Besluit van de gemeenteraad van 18 december 2006 (jaarnummer 2730) houdende goedkeuring algemeen reglement op de toelagen.
Besluit van de gemeenteraad van 19 december 2016 (jaarnummer 839) betreffende het toelagereglement voor projecten ter activering van erkende vluchtelingen en subsidiair beschermden in de periode 2017-2018. In de zitting van 24 september 2018 (jaarnummer 578) keurde de gemeenteraad de verlenging en uitbreiding van dit toelagereglement goed.
De stad Antwerpen kent sinds enkele jaren een vergrote instroom van vluchtelingen die zijn ingeschreven in haar bevolkings- en vreemdelingenregister en leefloon ontvangen. In samenwerking met verschillende partners zet de stad Antwerpen in op arbeidsmarktactivering van deze mensen.
In zitting van 19 december 2016 (jaarnummer 839) keurde de gemeenteraad een toelagereglement goed voor projecten ter activering van erkende vluchtelingen en subsidiair beschermden in de periode 2017- 2018.
In zitting van 24 september 2018 (jaarnummer 578) keurde de gemeenteraad de verlenging en uitbreiding van dit toelagereglement goed tot en met 31 december 2019.
Op 24 mei 2019 diende Horeca Vorming Vlaanderen (HVV), Anspachlaan 111/4, 1000 Brussel, ondernemingsnummer 861.436.610, een aanvraag in voor een projecttoelage van 99.205,70 EUR voor het project Hospitality Heroes.
Het project heeft tot doel om minstens 35 erkende vluchtelingen, subsidiair beschermden en/of anderstalige nieuwkomers woonachtig te Antwerpen een geïntegreerd opleidings- en begeleidingstraject aan te bieden dat uitmondt in een duurzame tewerkstelling in de horecasector. Er worden vier verschillende beroepen in de horeca voorop gesteld waarvoor een traject op maat werd uitgewerkt: zaalmedewerker, keukenmedewerker, kamerjongen/meisje en afwasser. Deze beroepen werden gekozen omdat ze ofwel beantwoorden aan de criteria van een knelpuntberoep volgens de knelpuntberoepenlijst van VDAB van 2019, ofwel omdat ze een instapberoep zijn voor tewerkstelling in de horecasector, ofwel omwille van een combinatie van beide redenen. In dit project werkt HVV samen met ervaren partners zoals VDAB, Werkvormm en verschillende Antwerpse horecaondernemingen:
Hoewel verschillend op het vlak van inhoud en duur, bestaan de vier trajecten uit dezelfde fasen die hieronder worden omschreven:
1) Preselectie en screening kandidaten:
Alvorens de opleidings- en begeleidingstrajecten van start gaan, moet er eerst een grondige screening gebeuren van geïnteresseerde kandidaten, zodat er een selectie kan worden gemaakt van kandidaten op basis van enerzijds de juiste motivatie en anderzijds voldoende leerpotentieel om het traject succesvol af te leggen. Om die selectie te maken vindt er voor de start van de opleidings- en begeleidingstrajecten een joboriëntatiedag plaats. Enkel kandidaten die aan de minimum instapvoorwaarden voldoen en behoren tot de vooropgestelde doelgroep worden voor de joboriëntatiedag uitgenodigd. De bemiddelaars van de kandidaten maken die inschatting op basis van een screeninginstrument dat door HVV ter beschikking wordt gesteld.
2) Joboriëntatiedag en definitieve selectie kandidaten:
Tijdens de joboriëntatiedag krijgen de gepreselecteerde kandidaten de kans om kennis te maken met één of meerdere van de vier vooropgestelde beroepen door middel van praktische workshops. Daarnaast krijgen ze meer info over de verschillende jobs en de bijhorende opleidingstrajecten. Het hotel Hampton by Hilton, gelegen aan het station Antwerpen-Centraal, stelt hiervoor zijn faciliteiten ter beschikking. Kandidaten die nadien nog steeds geïnteresseerd en gemotiveerd zijn, worden aansluitend uitgenodigd voor een intakegesprek. Daarin zal bepaald worden of de kandidaat al dan niet in aanmerking komt om het opleidingstraject te volgen. Niet weerhouden kandidaten krijgen feedback en worden verder begeleid door hun arbeidsbemiddelaar. Als er na afloop van de joboriëntatiedag nog plaatsen vrij zijn in de opleidingstrajecten kunnen er bijkomende gesprekken ingepland worden voor de startdatum van de trajecten, zodoende het maximum aantal kandidaten te bereiken voor elke opleiding.
3) Opleidings- en begeleidingstrajecten:
De opleidingstrajecten worden ontwikkeld op maat van de doelgroep. Dat betekent dat er zowel aandacht is voor de ontwikkeling van het Nederlands (met nadruk op het beroepsjargon) als voor het aanleren van vaktechnische competenties. Daarnaast wordt er ingezet op de ontwikkeling van meer algemene competenties zoals communicatievaardigheden, werkattitude, sollicitatievaardigheden,... Tijdens de opleidingstrajecten worden de kandidaten opgevolgd door zowel een lesgever die zich focust op de ontwikkeling van de vaktechnische competenties als een trajectbegeleider die het algemene ontwikkelproces van de kandidaat opvolgt.
4) Stage:
Als afsluiter van elk opleidingstraject is er een werkstage voorzien. De duur van de stage verschilt per opleiding en maakt deel uit van het ontwikkeltraject. De cursisten krijgen tijdens de werkstage de kans om de aangeleerde vaardigheden verder te ontwikkelen op een echte werkvloer. Tijdens de stages wordt er nauw contact gehouden tussen de opleidingsaanbieder en de stageplaats in functie van bijsturing van het ontwikkelproces. Er wordt minstens één terugkommoment voorzien waarbij er ruimte is voor extra training om bepaalde competenties bijkomend te versterken en zo de kansen op tewerkstelling te vergroten.
Onderstaande tabel geeft een overzicht van de vier opleidingstrajecten:
Opleiding |
Opleidingsverstrekker |
Minimum aantal plaatsen |
Maximum aantal plaatsen |
Duur opleiding |
Duur stage |
Totale Duur |
Start |
Einde |
Afwasser |
Horeca Vorming Vlaanderen |
8 |
10 |
1 week |
2 weken |
3 weken |
September 2019 |
Oktober 2019 |
Kamerjongen/meisje |
Horeca Vorming Vlaanderen |
8 |
12 |
6 weken |
6 weken |
12 weken |
September 2019 |
December 2019 |
Keukenmedewerker |
Werkvormm |
8 |
15 |
10 weken |
4 weken |
14 weken |
September 2019 |
December 2019 |
Zaalmedewerker |
VDAB |
niet van toepassing (regulier aanbod VDAB) |
5 |
10 weken |
4 weken |
14 weken |
September 2019 |
December 2019 |
5) Tewerkstelling en nazorg:
Cursisten die de opleiding hebben afgerond, maar nog geen tewerkstellingsplaats hebben gevonden, worden verder begeleid naar werk. Dit gebeurt door de opleidingsaanbieder op individuele basis en houdt het volgende in: nakijken cv, vacatures zoeken, aanmoedigen om effectief te solliciteren, de vorderingen opvolgen,... Er wordt gestreefd naar duurzame tewerkstelling via het afsluiten van IBO-contracten. De duurzaamheid van de tewerkstelling wordt gemeten na 6 maanden via de Dimona-aangiftes.
Zodra de cursisten zijn tewerkgesteld in de horecasector worden ze opgevolgd door HVV. HVV begeleidt zowel werkgevers als nieuwe werknemers door onder andere de mogelijkheid te voorzien tot gratis deelname aan hun opleidingsaanbod, bijstand bij vragen in verband met inwerking, evaluatie, samenwerking,...
Het budget voor het toelagereglement wordt voorzien op de doelstellingen onder 1SLW0601. Het is beschikbaar op boekingsadres van de dienst Business en Innovatie van de bedrijfseenheid Ondernemen en Stadsmarketing met functiegebied 1SLW060101A00000, budgetplaats 5318500000 en budgetpositie 6498000.
De toelage zal per semester worden uitbetaald mits naleving van de hieronder genoemde projectvoorwaarden.
Vooropgezet resultaat:
Minimum 35 erkende vluchtelingen, subsidiair beschermden of anderstalige nieuwkomers die in de stad Antwerpen wonen of hun gezinsherenigers, doorlopen één van de geschetste opleidingstrajecten. De toeleiding, pre-screening en selectie vinden plaats tussen juni en augustus 2019. De opleidingstrajecten, inclusief stageperiodes, lopen tussen september en december 2019. De geslaagde deelnemers worden aansluitend op het opleidingstraject door de opleidingspartner begeleid richting werk. Daarbij wordt er gestreefd naar een tewerkstelling van 70% van de cursisten onmiddellijk na het succesvol afronden van het opleidingstraject.
Meetindicatoren:
Kwantitatief:
Kwalitatief:
Projectopvolging, -evaluatie en rapportering:
HVV staat als projectpromotor in voor de gehele projectopvolging bij en met de projectpartners en organiseert hiervoor de nodige overlegmomenten. Minstens op volgende momenten wordt met de partners grondig afgestemd:
Van elke cursist wordt, in functie van zijn of haar opleidings- en begeleidingstraject een dossier bijgehouden via Mijn Loopbaan (VDAB) voor partners .
HVV rapporteert midden oktober 2019 tussentijds inhoudelijk over het project aan de stad Antwerpen. Aan dit schriftelijk verslag wordt een bespreking en evaluatie van de voortgang en voorziene resultaten verbonden. Uiterlijk twee maanden na afloop van het project moet het totale project inhoudelijk en financieel worden gerapporteerd.
Communicatie:
HVV voorziet communicatie over de resultaten van het project via de Horecakrant en via de stadskanalen (i.e. nieuwsbrief en website www.ondernemeninantwerpen.be). HVV zal ook trachten om lokale pers te betrekken bij het project om op die manier extra werkgevers te bereiken. HVV verbindt zich ertoe om alle externe communicatie rond het project in samenspraak met de dossierbeheerder van de stad Antwerpen te organiseren.
Een toelage zal enkel uitbetaald worden wanneer er geen openstaande, niet-betwiste, vervallen schulden zijn ten aanzien van de stad Antwerpen.
Het college beslist een toelage van 99.205,70 EUR toe te kennen aan Horeca Vorming Vlaanderen voor het project 'Hospitality Heroes - Vluchtelingen en nieuwkomers in de horeca' dat plaatsvindt van juni tot en met december 2019.
Het college keurt de projectvoorwaarden goed.
Het college keurt de uitbetaling van de toelage voor een bedrag van 99.205,7 EUR aan Horeca Vorming Vlaanderen voor het project 'Hospitality Heroes - Vluchtelingen en nieuwkomers in de horeca', goed.
De financieel directeur verleent zijn visum en regelt de financiële aspecten als volgt:
Omschrijving | Bedrag | Boekingsadres | Bestelbon |
VLAAMS CENTRUM VOOR VORMING EN VERVOLMAKING IN DE HORECASECTOR vzw Anspachlaan 111/4, 1000 Brussel Ondernemingsnummer: NBE0861 436 610 IBAN: BE04 3101 8021 0831 |
99.205,70 EUR | budgetplaats: 5318500000 budgetpositie: 649800 functiegebied: 1SLW060101A00000 subsidie:SUB_NR fonds:intern begrotingsprogramma: 1SA040550 budgetperiode: 1900 |
4505098569 |