Terug
Gepubliceerd op 23/12/2019

2019_CBS_10687 - Woonregie - Wedstrijd 'Vernieuwende, alternatieve woonvormen' - Kennisname juryverslag - Kennisneming

college van burgemeester en schepenen
vr 20/12/2019 - 09:00 Hofstraat
Kennis genomen

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Ludo Van Campenhout, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2019_CBS_10687 - Woonregie - Wedstrijd 'Vernieuwende, alternatieve woonvormen' - Kennisname juryverslag - Kennisneming 2019_CBS_10687 - Woonregie - Wedstrijd 'Vernieuwende, alternatieve woonvormen' - Kennisname juryverslag - Kennisneming

Motivering

Gekoppelde besluiten

Argumentatie

Er werden vijf aanvragen ingediend voor de tweede editie van de wedstrijd 'Vernieuwende, alternatieve woonvormen'.

Het wedstrijdreglement bepaalt dat de aanvragen in eerste instantie geselecteerd zullen worden op volledigheid en voldoening aan de uitsluitings-, toelaatbaarheids- en geschiktheidscriteria. Bij de toetsing op de uitsluitings-, toelaatbaarheids- en geschiktheidscriteria bleek dat twee projecten ('De Living' en 'Villa VIP') niet in aanmerking kwamen voor verdere beoordeling. Drie projecten ('DAS - Woonhuis voor begeleid wonen', 'Groen Zuid en C-space' en 'The BarnZ') kwamen wel in aanmerking voor verdere beoordeling.

De aanvragen werden vervolgens opgedeeld in twee groepen:

  • Aanvragen die een project zullen realiseren waarin 50 of meer wooneenheden worden ondergebracht. Deze vallen onder de groep grote woonprojecten. Er kunnen maximum twee projecten in aanmerking komen voor een ondersteuning. Het gaat hierbij steeds om de hoogst scorende projecten met een minimum van 50 op 100 punten. Deze projecten komen in aanmerking voor een toelage van 500.000,00 euro. 
  • Aanvragen die een project zullen realiseren waarin 5 tot en met 49 wooneenheden worden ondergebracht. Deze vallen onder de groep kleine woonprojecten. Er kunnen maximum vijf projecten in aanmerking komen voor een ondersteuning. Het gaat hierbij steeds om de hoogst scorende projecten met een minimum van 50 op 100 punten. Deze projecten komen in aanmerking voor een toelage van 100.000,00 euro.

Eén van de aanvragen voldeed aan de categorie 'kleine projecten', twee aanvragen aan de categorie 'grote projecten'. Binnen deze twee groepen werden de aanvragen beoordeeld en gescoord door een jury op basis van de beoordelingscriteria met betrekking tot visie, plan van aanpak en financieel plan. De jury besliste om de volgende punten toe te kennen:

  • voor de categorie 'kleine projecten' 83 punten aan het project 'DAS - Woonhuis voor begeleid wonen';
  • voor de categorie 'grote projecten' 48 punten aan het project 'The BarnZ';
  • Het project Groen Zuid en C-space werd uitvoerig besproken door de jury maar er werden geen punten toegekend; er werd beslist dat het project in zijn geheel een vooruitstrevend stadsontwikkelingsproject is maar geen ‘alternatief woonproject’.

Het wedstrijdsreglement voorziet de mogelijkheid om de wedstrijd opnieuw open te stellen in het geval er onvoldoende projecten in aanmerking zouden komen. Omdat slechts één project in aanmerking komt voor elk van de twee categorieën is het advies van de jury om de procedure stop te zetten en de wedstrijd opnieuw open te verklaren onder dezelfde voorwaarden. Op deze manier krijgen meer projecten de kans om mee te doen aan de wedstrijd.

Juridische grond

Wedstrijdreglement 'Vernieuwende, alternatieve woonvormen' zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 25 juni 2018 (jaarnummer 451).

Aanleiding en context

De stad Antwerpen wenst meer te experimenteren met alternatieve woonvormen en heeft binnen dit kader twee wedstrijden georganiseeerd voor vernieuwende, alternatieve woonprojecten. 

De eerste editie werd organisatorisch en inhoudelijk uitgewerkt in samenwerking met de bedrijfseenheid Stadsontwikkeling en AG VESPA en liep van 31 maart 2017 tot 6 februari 2018.

Op 25 juni 2018 (jaarnummer 451) keurde de gemeenteraad de tweede editie van de wedstrijd  'Vernieuwende, alternatieve woonvormen' goed.

Beleidsdoelstellingen

1 - Woonstad
1SWN07 - Meer mensen vinden een kwaliteitsvolle woning naar wens in Antwerpen
1SWN0703 - Het woonaanbod is divers en daarom aantrekkelijk en betaalbaar voor gezinnen in alle mogelijke samenstellingen
1SWN070312 - Er wordt geƫxperimenteerd met alternatieve woonvormen

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college neemt kennis van het juryverslag voor de tweede editie van de wedstrijd 'Vernieuwende, alternatieve woonvormen'.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.