Om de verdere groepsoptimalisatie te realiseren, wil het college het aantal structuren en de daarmee verbonden kosten beperken. De volgende uitgangspunten gelden hierbij:
Afbakening
Het onderzoek naar de opportuniteiten naar synergie en bundelingen rond innovatie spitste zich toe op de bedrijfseenheden Stadsontwikkeling, Personeel en Organisatie en Ondernemen en Stadsmarketing:
Aanpak
Er werd een projectgroep samengesteld uit medewerkers van de betrokken bedrijfseenheden. In een eerste fase werd de AS IS-situatie geïnventariseerd, zowel op het vlak van processen en producten, alsook op het vlak van budget en personeelsbezetting. Lopende veranderingstrajecten of aanpassingen aan de huidige werking werden in deze AS IS-oefening meegenomen. Deze gestructureerde inventaris werd gebruikt door de projectgroep om aanbevelingen te formuleren.
In de stuurgroep, samengesteld uit de bedrijfsdirecteurs van de betrokken bedrijfseenheden, werden de resultaten van de projectgroep besproken.
Uit het onderzoek volgden een aantal vaststellingen, die resulteren in de aanbevelingen opgenomen in dit besluit. Ook worden verdere stappen voorgesteld.
Aanbevelingen
Het is duidelijk, dat innovatie een breed begrip is dat door iedereen op een eigen manier wordt ingevuld. Om die reden werd het begrip door de stuurgroep afgebakend tot technologische innovatie omdat er een grotere waardecreatie door technologie haalbaar is door nauwere samenwerking en harmonisatie van de bedrijfsprocessen over bedrijfseenheden heen.
Na analyse blijkt dat innovatie door SW/Stadslab2050, P&O/FIT en OS/B&I op een andere manier wordt ingevuld.
OS/B&I bewaakt het ecosysteem die een ideale voedingsbodem moet zijn om bedrijven te stimuleren om met technologische innovaties te komen en deze op de markt te brengen. Dit is vooral extern gericht vanuit een economische logica en drijfveer. Door initiatieven als The Beacon, Blue Gate, StartupVillage te ondersteunen draagt de stad Antwerpen bij tot de bouw van een sterk ecosysteem waar startups en gevestigde bedrijven alle kansen krijgen om maximaal in te zetten op technologische innovatie.
P&O/FIT zorgt door samenwerking met kennisinstellingen, bedrijven en burgers samen technologische oplossingen te vinden voor stedelijke problemen. Met initiatieven als de Smart Zone experimenteert de stad Antwerpen om een testomgeving te creëren om de stad Antwerpen verder te laten groeien tot een slimme stad.
SW/Stadslab2050 is een stedelijk innovatielabo. In dit living lab worden diverse stakeholders (overheid, burgers, bedrijven, kennisinstellingen) samengebracht om co-creatief oplossingen voor stedelijke duurzaamheidsuitdagingen uit te werken, deze te testen in piloten of experimenten en daarvan te leren. De focus ligt hier vooral op maatschappelijke en niet op technologische innovatie.
De stuurgroep ziet zeker opportuniteiten om op termijn met een duidelijkere regie een sterker beleid rond technologische innovatie te voeren. Gezien de recente beslissing met betrekking tot de ontvlechting van Digipolis lijkt het echter aangewezen om deze visie conform het besluit van de ontvlechting door de Chief Digital Officer (CDO) bij Digipolis te laten opnemen.
Het besluit van de ontvlechting voorziet immers een grote rol voor de CDO, die een coördinerende rol heeft om op basis van de input van de bedrijfseenheden en de bevoegde schepenen het potentieel van digitale innovatie transversaal in de organisatie uit te dragen en aanbevelingen te doen rond de waardecreërende inzet en de keuze van de technologieën.
De oprichting van een digitaal strategisch stuurcomité moet ook helpen om deze visie vorm te geven. Zij hebben immers als opdracht om zowel Digipolis als de business uit te dagen om innovatie vast te pakken.
In afwachting van de ontvlechting is het duidelijk dat er wel een noodzaak is voor een stadsbrede regie. De stuurgroep adviseert om deze rol bij P&O en Digipolis te behouden totdat de ontvlechting en de nieuwe werking uitgevoerd kan worden.
Timing
Op het einde van kwartaal 2 in 2020 wordt er gerapporteerd aan het managementteam en college over de stand van zaken.
Op 1 maart 2019 (jaarnummer 1895) keurde het college een aantal te realiseren reorganisaties goed en gaf ze opdracht aan de nieuwe bedrijfsdirecteur Ondernemen en Stadsmarketing om de opportuniteiten naar synergie of bundeling van alle diensten die actief zijn op het vlak van Werk, Innovatie, Loketten en Externe Relaties en Business Development grondig te onderzoeken.
Op 6 september 2019 (jaarnummer 7284) stelde het college de nieuwe bedrijfsdirecteur aan en bevestigde de opdracht om de opportuniteiten naar synergie of bundeling grondig te onderzoeken.
Op 1 oktober 2019 startte de nieuwe bedrijfsdirecteur Ondernemen en Stadsmarketing.
Op 25 oktober 2019 (jaarnummer 8660) keurde het college principieel goed om Digipolis te ontvlechten en onder te brengen in een intern verzelfstandigd agentschap.
Het college neemt kennis van de aanpak van het onderzoek.
Het college keurt de aanbevelingen en de volgende stappen goed.
Het college geeft opdracht aan:
Dienst | Taak |
P&O en DA |
Oprichten van een digitaal strategisch stuurcomité Voorbereiden van de regierol bij Chief Digital Officer |