Art. 8 van het besluit van de gemeenteraad van 25 maart 2019 (jaarnummer 154): het college is bevoegd om namens de stad Antwerpen in te tekenen op projectoproepen die worden georganiseerd door een hogere overheid en om met diezelfde overheid daarover overeenkomsten te sluiten.
Het college keurde op 6 december 2019 (jaarnummer 10024) de indiening goed van deze vier dossiers voor de PIO-oproep van december 2019:
Door de bedrijfseenheid Stadsontwikkeling werd echter al op 6 december 2019 nog een vijfde project ingediend bij het PIO-programma. Deze indiening wordt nu aan het college voorgelegd ter bekrachtiging.
Innovatieve schoolstraatafsluiting (Stadsontwikkeling) - aangevraagd bedrag 217.500,00 euro.
De stad Antwerpen wil de verkeersveiligheid rond scholen verbeteren. Omdat een schoolstraat zorgt voor een autoluwe omgeving en aanzet tot een actievere deelname aan het verkeer, wil de stad Antwerpen ook hier verder op inzetten. Door proefprojecten zijn er een aantal problemen aan het licht gekomen bij het gebruik van de fysieke afsluitingen aan schoolstraten. De huidige oplossing met nadarhekken is weinig esthetisch en niet handig, waardoor weinig scholen hiervoor kiezen.
Met de schoolstraten willen we een omgeving creëren waarin schoolgaande kinderen en hun begeleiders op een veilige manier tot bij de school kunnen komen en waarin de publieke ruimte een verbeterde ontmoetings- en verblijfsfunctie heeft. We willen een element ontwikkelen dat geplaatst kan worden aan het begin en einde van elke schoolstraat om de toegang voor het gemotoriseerd verkeer tijdelijk onmogelijk te maken. Tegelijk moet de doorgang voor fietsers en voetgangers gewaarborgd blijven. We willen de kans benutten om meerdere functionaliteiten aan dit object te geven. Bijvoorbeeld de functionaliteit van een meetinstrumentarium: aantal passanten ...
Er is extra onderzoek nodig naar de verschillende mogelijkheden en de vormgeving van het object waarmee schoolstraten tijdelijk kunnen afgesloten worden. Er is momenteel geen kant-en-klare oplossing omdat het object generiek toepasbaar moet zijn in alle types woonstraten, omdat er meerdere functionaliteiten aan gekoppeld kunnen worden (al dan niet permanent), en duurzaamheid en de kost moeten worden bewaakt. Deze combinatie maakt het een complex object. De PIO-steun moet de ontwikkeling en aankoop mee mogelijk maken. Voor het voortraject is er 30.000,00 euro PIO-steun mogelijk. De aankoop wordt geschat op 375.000, euro, waarvoor 50% PIO-steun wordt aangevraagd.
Het college bekrachtigt de indiening van het vijfde project voor de oproep Programma Innovatieve Overheidsopdrachten: innovatieve schoolstraatafsluitingen. Indien dit project wordt goedgekeurd door VLAIO, wordt het opnieuw voorgelegd aan het college ter goedkeuring.
In het kader van het Vlaamse ondersteunings- en subsidieprogramma "Programma Innovatieve Overheidsopdrachten" (PIO) kunnen er projectvoorstellen ingediend worden. Doel van het programma is om de koopkracht van de Vlaamse overheid en de publieke sector meer strategisch in te zetten voor innovatie.
De projectvoorstellen die in aanmerking komen zijn initiatieven gericht op de aankoop of op de ontwikkeling van innovatieve oplossingen die invulling geven aan specifieke noden of uitdagingen van de overheid of van de ruimere publieke sector. Projectvoorstellen met een voldoende relevantie en potentiële innovatieve impact kunnen rekenen op begeleiding en cofinanciering. De begeleiding bestaat uit inzet van tijd en expertise gedurende het volledige aankooptraject. De cofinanciering betreft een deel van de kosten voor de organisatie van marktconsultaties, het inhuren van externe expertise, en vooral de aankoop van Onderzoek en Ontwikkeling (O&O) of de uitvoering van validatie- of testfasen van de aan te kopen oplossingen.
De begeleiding voorziet in een voortraject dat leidt tot een opdrachtdocument voor de ontwikkeling of aankoop van een innovatieve oplossing. De begeleiding in het voortraject bestaat uit de inzet van menskracht en expertise van het PIO-team aangevuld met extra externe expertise, volgens de noden van het specifieke project.
Het gaat vaak om grotere projecten waarvan de uitvoering twee tot drie jaar in beslag neemt. Er gelden geen maximumbedragen voor de cofinanciering, maar 1.000.000,00 euro geldt als een indicatief maximumbedrag.
De oproep liep tot 13 december 2019. Het college keurde op 6 december 2019 (jaarnummer 10024) de indiening van 4 projectvoorstellen goed.
Voor de projecten die door de stad Antwerpen ingediend worden, zullen de uitgaven en ontvangsten van goedgekeurde projecten gekoppeld worden aan een subsidiefiche, nadat de beslissing bekend is gemaakt. Het projectbudget van goedgekeurde projecten zal in het regulier budget van de betrokken diensten van de bedrijfseenheid Stadsontwikkeling worden opgenomen.
In het kader van het Programma voor Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO) is er per goedgekeurde projectaanvraag een subsidie mogelijk van enerzijds maximaal 30.000,00 euro voor het voortraject en anderzijds een cofinanciering van 50% voor de ontwikkeling en aankoop van een innovatieve oplossing (met een richtbedrag tussen de 15.000,00 en 1.000.000,00 euro).
Het college bekrachtigt de indiening van het projectvoorstel 'Innovatieve schoolstraatafsluitingen' in het kader van de oproep Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (december 2019).