De acties in het project sluiten nauw aan bij de strategie die reeds gehanteerd wordt binnen het Slim naar Antwerpen programma. Het project draagt bij tot de realisatie van het bestuursakkoord 2019-2024, meer bepaald aan de ambitie om maximaal in te zetten op slimme verkeerssturing en mobiliteitsoplossingen: dynamische signalisatie en verkeerslichtensturing voor alle modi, connected cars (alleszins voor openbaar vervoer, taxi’s, hulpdiensten, …), snelheidsregeling en ISA (Intelligente SnelheidsAdaptatie), dynamische parkeergeleiding, real time informatie over openbaar vervoer en deelsystemen, combineren van verschillende kwalitatieve vervoersmiddelen dankzij slimme routeplanning, geïntegreerde MaaS oplossingen, etc. Het project TM 3.0 zet expliciet in op de integratie van de data die nodig zijn voor dergelijke verkeerssturing. Daarnaast draagt het project ook bij aan de doelstelling om binnen de Antwerpse Vervoerregio te komen tot een betere route- en parkeergeleiding, inclusief naar P&R's.
Aan de TM3.0 projectpartners wordt gevraagd om hun engagement voor het project te bevestigen via een intentiebrief. In deze intentiebrief bevestigt de stad als partner te willen bijdragen aan de eerder genoemde acties binnen het project en daartoe ook een aantal specifiek benoemde datasets open te stellen, hierbij steeds de GDPR richtlijnen respecterend. Specifiek gaat het om statische en dynamische data rond deelmobiliteit, openbaar vervoer, vrachtvervoer, wegwerkzaamheden en P&R beschikbaarheid.
Binnen deze oproep verwacht de Europese Commissie projecten met een budget rond de 4 tot 5 Mio euro. Pas in de tweede fase zal een volledig projectbudget op partnerniveau worden uitgewerkt.
Binnen het onderzoeks- en innovatieprogramma van de Europese Commissie, Horizon 2020, staat momenteel de volgende projectoproep open: H2020 MG-2-11-2020: Network and traffic management for future mobility (vrij vertaald als netwerk- en verkeersmanagement van toekomstige mobiliteit). Stad Antwerpen is gevraagd om deel te nemen aan een projectvoorstel met de naam TM 3.0: Elevating enhanced TM to the Mobility Network. De indiening van projecten verloopt in twee fases. De deadline voor het indienen van conceptprojectvoorstellen in de eerste fase is 9 januari 2020.
Geavanceerde multimodale mobiliteitsoplossingen vereisen coördinatie om vervoersstromen te optimaliseren door ze dynamisch af te stemmen op het gehele vervoersnetwerk. Doel van deze Europese projectoproep is projecten te financieren die inzetten op het ontwerp en de optimalisatie van intelligente systemen door live verkeersomstandigheden en -stromen te monitoren, real time verkeersinformatie te delen en netwerkbrede optimalisatieprocessen mogelijk te maken, onder meer door via geconnecteerde apparaten de gebruikers aan te sturen. Een dergelijk geavanceerd netwerk- en verkeersmanagement zou ook nieuwe dynamische mobiliteitsdiensten voor passagiers en vracht mogelijk moeten maken.
Het project wordt gecoördineerd door ERTICO - ITS Europe, een publiek-private koepelorganisatie die 120 organisaties (bedrijven en overheden) samenbrengt en specifiek werkt rond slimme mobiliteit. Naast Antwerpen, zijn de andere betrokken steden in het project Almelo (Nederland), Hamburg (Duitsland), Lissabon (Portugal) en Turijn (Italië). Andere projectpartners zijn Be-Mobile (België), ARMIS (Portugal), ICCS (Griekenland), MAPtm (Nederland), Pluservice (Italië), SWARCO (Oostenrijk), Sweco (Nederlandse vestiging), Technolution (Nederland), TomTom (Nederland) en TUM (Duitsland).
Binnen het project zal de stad betrokken zijn bij de volgende acties:
Het betreft een projectindiening in twee fases. Pas in de tweede fase (deadline 8 september 2020) wordt het projectbudget definitief vastgelegd. Horizon financiert 100% en aldus is er geen stedelijke cofinanciering vereist.
Het college keurt deelname aan het prjectvoorstel TM 3.0 goed en ondertekent hiertoe de intentieverklaring.