Art. 8 van het besluit van de gemeenteraad van 25 maart 2019 (jaarnummer 154): het college is bevoegd om namens de stad Antwerpen in te tekenen op projectoproepen die worden georganiseerd door een hogere overheid en om met diezelfde overheid daarover overeenkomsten te sluiten.
De bedrijfseenheid Talentontwikkeling en Vrijetijdsbeleving - Onderwijs wenst als partner deel te nemen aan het projectvoorstel 'Diverse leraarskamer' dat wordt ingediend onder promotorschap van Orbit vzw.
Het projectvoorstel zet in op de versterking van de tewerkstellingsgraad bij jongeren met een migratieachtergrond door een betere toeleiding naar de lerarenopleiding. Volgens cijfers van het Steunpunt Werk bedraagt de tewerkstellingsgraad in Vlaanderen 74.6% (cijfers 2018). De tewerkstellingsgraad is echter ongelijk verdeeld naargelang het geboorteland en bedraagt slechts 61.2% voor mensen die geboren zijn buiten de Europese Unie. De werkloosheid bij jongeren met een migratieachtergrond is relatief hoog, ook de VDAB geeft aan dat deze jongeren te kampen hebben met een moeilijke integratie op de arbeidsmarkt. Daarnaast kampt Vlaanderen met een lerarentekort. Prognoses wijzen op een tekort van 6.000 leerkrachten per jaar op Vlaams niveau. Voor Antwerpen wordt het tekort tegen 2025 geschat op circa 3.000 leerkrachten, en dit voor kleuter en lager onderwijs alleen. Tegelijk valt op dat het aantal leerkrachten met migratieachtergrond buitenproportioneel laag is, waardoor het lerarenkorps geen representatieve weerspiegeling is van de samenleving. Door in te zetten op het wegwerken van drempels en het opzetten van een ondersteuningstraject, wenst de stad Antwerpen samen met Orbit vzw potentiële leerkrachten met migratieachtergrond toe te leiden naar de lerarenopleiding.
Concreet zullen acties opgezet worden om jongeren van de 3e graad secundair onderwijs met migratieachtergrond warm te maken voor de lerarenopleiding. Hierbij zullen onder meer rolmodellen worden ingezet, mogelijkheden worden geboden om via een zogenaamde snuffelstage voeling te krijgen met het beroep van leerkracht en niet-bindende instaptoetsen worden georganiseerd. In co-creatie met de doelgroep wordt het voorgestelde traject verder ontwikkeld, getest en gepiloteerd gedurende de projectperiode van 2 jaar. Zowel vanuit het onderwijsveld als via jeugdorganisaties zal de doelgroep aangesproken worden. Bedoeling is hen, via individuele coaching te versterken tot het moment van inschrijving in de lerarenopleiding.
Talentontwikkeling en Vrijetijdsbeleving - Onderwijs wenst bij goedkeuring van het project 1/5 VTE in te zetten gedurende 2 jaar. Naast Orbit vzw zullen eveneens bestaande netwerken zoals de Commissie Sectoraal Netwerk Onderwijs worden ingezet om in samenspraak met het onderwijsveld en andere betrokkenen het project vorm te geven. Op basis van het verloop van dit project en de resultaten zullen ook gerichte initiatieven volgen naar andere doelgroepen binnen het diversiteitsspectrum (zoals jongens, zij-instromers uit andere sectoren, …).
Het operationeel programma Europees Sociaal Fonds (ESF) van het Vlaamse departement Werk en Sociale Economie lanceerde op 1 september 2019 ESF-oproep 471 Innovatie door adaptatie (IDA). Deze oproep heeft als doel werkenden (incl. zelfstandigen), werkzoekenden en/of inactieven (= finale doelgroep) op de Vlaamse arbeidsmarkt te versterken door het ontwikkelen van een nieuwe dienstverlening, gericht op deze doelgroep. Op deze manier kan de huidige en toekomstige beroepsbevolking beter ondersteund worden zodat deze goede loopbaanvooruitzichten kan verwerven of behouden in elke fase van het arbeidsleven.
Het oproepbudget voor de oproepen Innovatie door adaptatie (471) en Innovatie door exploratie (470) bedraagt 10.000.000,00 euro, waarvan 5.000.000,00 euro middelen uit het Europesse Sociaal Fonds en 5.000.000,00 euro middelen uit het Vlaams co-financieringsfonds. Voor deze oproepen kunnen institutionele organisaties - waaronder lokale besturen, Syntra Vlaanderen, de VDAB, en anderen - geen aanspraak maken op het Vlaams co-financieringsfonds, waardoor zij zelf voor hun aandeel in het project in 50% co-financiering moeten voorzien. De maximale subsidie voor een project onder oproep 470 bedraagt 240.000,00 euro.
De uiterste indieningdatum is 20 december 2019. Goedgekeurde projecten gaan van start op 1 april 2020 en hebben een looptijd van 24 maanden waarbij geen verlening mogelijk is.
Het totale projectbudget wordt geraamd op circa 250.000,00 euro. Het aandeel van stad Antwerpen in het projectbudget bedraagt de personeelsinzet van 1/5 de VTE voor 2 jaar, wat overeenstemt met een personeelskost van 25.270,80 euro. 50% van dit bedrag wordt Europees gefinancierd, voor de resterende 50% (12.635,40 euro) is stedelijke co-financiering vereist. Naast deze personeelskost, worden voor de stad Antwerpen geen andere projectkosten voorzien.
Voor projecten die door de stad Antwerpen ingediend worden, zullen de uitgaven en de ontvangsten van goedgekeurde projecten gekoppeld worden aan een subsidiefiche, nadat de selectiebeslissing bekend is gemaakt. Het projectbudget van goedgekeurde projecten zal in het reguliere budget van de betrokken diensten van de bedrijfseenheid Talentontwikkeling en Vrijetijdsbeleving worden opgenomen.
Het college keurt de indiening van het projectvoorstel 'Diverse leraarskamer' in het kader van ESF-oproep 471 Innovatie door adaptatie goed.