De stad Antwerpen voert al jaren een structureel preventief gezondheidsbeleid. Met deze Vlaamse subsidie is er de mogelijkheid om dit nog verder te versterken.
Binnen de vier Antwerpse eerstelijnszones is er de intentie geuit om een luik preventief gezondheidsbeleid in te bedden in de toekomstige werking van de eerstelijnszones en hun zorgraden. Hierbij wordt aandacht besteed aan de samenhang tussen gezondheidsbevordering, preventie en eerstelijnszorg.
In de eerstelijnszones Antwerpen-Centrum en Antwerpen-Zuid is de stad Antwerpen enige lokaal bestuur. In de eerstelijnszone Antwerpen-Oost wordt samengewerkt met de gemeente Wommelgem en in de eerstelijnszone Noord-Antwerpen met de gemeenten Schoten en Stabroek. Deze gemeenten ondertekenden de intentieverklaring en leggen nu ook het "Formulier engagementsverklaring lokale preventiewerking' ter goedkeuring voor aan het respectievelijke college. Om recht te hebben op de Vlaamse subsidies, moet dit dossier voor 31 december 2019 ingediend zijn bij de Vlaamse overheid.
Het uitgavebudget voor stad Antwerpen wordt momenteel geraamd op 54.000,00 euro, voornamelijk voor toelagen. De subsidie van Vlaanderen in combinatie met de eigen middelen zal aangewend worden om een lokale preventiewerking op te starten. Vlaanderen subsidieert 50% van de gemaakte kosten. De nodige cofinanciering is voorzien bij de stad Antwerpen. De bedrijfseenheid Sociale Dienstverlening, dienst Welzijn en Gezondheid zullen instaan voor de opvolging van het project. De middelen zijn structureel en voorzien binnen de gehele looptijd van de Vlaamse legislatuur met een voorziene startdatum op 1 januari 2020.
Artikel 8 en 9 van het besluit van de Vlaamse Regering van 5 april 2019 tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 30 januari 2009 betreffende de Logo’s.
Het college keurde op 8 december 2017 (jaarnummer 10688) de aanvraagdossiers voor afbakening van de vier eerstelijnszones (Antwerpen-Centrum, Antwerpen-Oost, Antwerpen-Zuid en Noord-Antwerpen), waarvan de stad Antwerpen deel van uitmaakt, goed.
Het college keurde op 26 april 2019 (jaarnummer 3632) de ondertekening van het Charter Gezonde Stad goed.
Het college keurde op 24 mei 2019 (jaarnummer 4452) de intentieverklaring oproep lokale preventiewerking vanaf 2020 goed.
De stad Antwerpen voert reeds jaren een lokaal gezondheidsbeleid waarin samenwerking tussen verschillende beleidsdomeinen rond gezondheidsbevordering, preventie en zorg steeds meer aan belang wint.
In het kader van gezondheidsbevordering en preventie besliste de Vlaamse Regering om lokale besturen te ondersteunen met een structurele subsidie voor preventiewerking. Daarmee kunnen lokale besturen personeel inzetten voor hun preventiewerking. Deze subsidie komt bovenop de ondersteuning door Lokaal GezondheidsOverleg Antwerpen (Logo Antwerpen), wordt toegekend via Logo Antwerpen maar komt integraal ten goede aan het lokaal bestuur zelf.
De volgende voorwaarden zijn verbonden aan deze subsidie:
Indien het projectvoorstel wordt goedgekeurd, zullen de ontvangsten die met de subsidie gepaard gaan, met behulp van een subsidiefiche in het meerjarenplan worden ingeschreven.
Uitgaven zullen verlopen via onderstaand boekingsadres:
SUB_NR/INTERN/2000 - 2500/5402500000/6496800/2HMS090103A00000/2SA040982
Het college keurt de indiening van het 'Formulier Engagementsverklaring Lokale Preventiewerking' goed voor de vier eerstelijnszones Antwerpen.