Terug
Gepubliceerd op 16/12/2019

2019_CBS_10443 - Duurzame stad - Klimaatrobuuste daken. Selectie demonstratieprojecten - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 13/12/2019 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Ludo Van Campenhout, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2019_CBS_10443 - Duurzame stad - Klimaatrobuuste daken. Selectie demonstratieprojecten - Goedkeuring 2019_CBS_10443 - Duurzame stad - Klimaatrobuuste daken. Selectie demonstratieprojecten - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Argumentatie

Het innovatietraject klimaatrobuuste daken werd vormgegeven met de methodiek van Stadslab2050.  

De geselecteerde kandidaten ontwikkelden in de planningsfase samen met Stramien Architecten dakvisies (visiefase). De daklaboranten gingen daarna met internationale dakexperten aan de slag om de details rond regenwatermanagement, dakopbouw en beplanting uit te werken (verdiepingsfase). De planningsfase eindigde met een kennisdag klimaatrobuuste daken op 14 juni 2019: een event gericht op professionals en een laagdrempelige variant gericht op eigenaars van grote platte daken. De verhalen en eindresultaten van de planningsfase zijn te vinden op https://stadslab2050.be/project/klimaatadaptatie/klimaatrobuustedaken

Het reglement "toelage proefproject klimaatrobuuste daken" voorziet naast de planningsfase ook een investeringsfase. De stad Antwerpen wil mee investeren in de aanlegkosten van maximum vier demonstratieprojecten. Het reglement laat iedereen die zich in de planningsfase kandidaat stelde toe om mee te dingen voor de investeringsfase. De bedoeling van de investeringsfase is om meer te leren over de haalbaarheid en werking van klimaatrobuuste daken, de geleerde lessen ter beschikking te stellen aan eigenaars van grote daken en om demonstratiedaken te genereren die regelmatig opengesteld kunnen worden voor geïnteresseerden. 

De stad nodigde alle 23 kandidaten uit de planningsfase uit, om hun afgewerkte plannen in te dienen voor een investeringstoelage. Er zijn drie geldige kandidaturen ontvangen tegen 15 oktober 2019. Na de kandidaatstelling (via het online formulier) is elk dak bezocht voor verdere informatiegaring. 

De ingediende projecten werden beoordeeld door de klankbordgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van onder andere stadsontwikkeling (diensten energie en milieu en omgeving), team stadsbouwmeester, Aquafin, Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch bouwen en wonen (VIBE) en Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek. Deze groep experten volgt de geselecteerde kandidaten gedurende het hele traject op. De klankbordgroep stelde een ranking op van de kandidaturen op basis van volgende beoordelingscriteria:

 

Beoordeling van de plannen (25%) 

Toekomstvisie

Visie en ambitie op vlak van waterbeheersing, biodiversiteit, klimaat.

Verankering in gebruik gebouw

Nut van dakfuncties voor het gebouw en integratie in gebouwgebruik. Waarvoor dient het dak? 

Innovatiepotentieel

Hoe groot is de uitdaging en in welke mate moeten er innovatieve oplossingen ingezet worden om de dakplannen/ambities te realiseren? Welke nieuwe oplossingen worden getest in het kader van dit project?

Leervoorbeeld (gewicht x2)

Hoe relevant is de realisatie van deze case als voorbeeld binnen de stad Antwerpen om uit te leren? Welk verhaal zit er achter? Zijn er elementen die door een brede doelgroep over te nemen zijn?

Projectrealisatie en timing (25%) 

Proces en realisatie (gewicht x2)

Hoe haalbaar is het proces dat doorlopen moet worden (met relevante betrokkenen) om het dakproject (de ambitie) te realiseren voor eind 2020?

Realisatie in tijd (gewicht x3)

Hoe haalbaar is het dat het dakproject gerealiseerd wordt op korte termijn? (voor eind 2020)

Motivatie en draagvlak (25%) 

Breedte betrokken doelgroep  

Hoe breed is de groep die betrokken is om de dakambitie te realiseren en mee hun schouders onder het project zet?

Draagvlak bij sleutelfiguren (gewicht x2)

In welke mate is er draagvlak voor het project bij de sleutelfiguren voor de realisatie van het dak? In welke staan de betrokkenen open voor innovatie?

Draagvlak financieel (gewicht x2)

Hoe hoog staat de inrichting van het dak op de financiële prioriteitenlijst?Wat zijn de mogelijkheden/bereidheid om zelf nog financiële bronnen aan te boren?

Stedelijke impact (25%) 

 

Impact

In welke mate kan het dakproject, moest het op grote schaal worden toegepast in een gelijkaardige context, een impact hebben? 

Aantal gebruikers

Aantal gebruikers / vaste bezoekers van het dak/ zicht buren op het dak 

Breedte doelgroep

Wie mag er allemaal op het dak? Wat is het potentieel op vlak van publieke toegankelijkheid van het dak?

Grote klimaatrobuust te maken dakoppervlakte 

100-150m²= 1; 150-299m²= 2; 300-500m²=3; 500-750m²= 4; 750m²+= 5 

Intensiteit

Hoe intensief en frequent wordt het dak gebruikt of worden de dakfuncties ingezet in het gebouwgebruik? 

 

De klankbordgroep is het erover eens dat de kandidaten over een verrassend hoge motivatie en ambitie beschikken om van hun dakproject een klimaatrobuust verhaal te maken: ruimte geven aan hittebestrijding, biodiversiteit, hemelwaterbeheer. De klankbordgroep stelt dan ook voor om alle drie de kandidaten te steunen bij hun investering tot demonstratieproject klimaatrobuust dak. Het juryverslag is toegevoegd als bijlage aan dit besluit.

Geselecteerde kandidaten voor de investeringsfase (drie kandidaten):

Geselecteerd voor de investeringsfase

Eindscore

Totaal beoordeling plannen (25)

Totaal project en realisatie (25)

Totaal motivatie en draagvlak (25)

Totaal Impact (25)

Hibernia Middelbare Steinerschool Antwerpen

82,2

22,4

18,3

22,6

18,9

Speelhuis Elief vzw

80,9

21,8

22,5

20,5

16,1

VME  te Antwerpen Tabaksvest 5 (p/a VME Frankrijklei 82, 2000 Antwerpen)

64,5

19,5

13,7

17,6

13,7

 

Korte samenvatting van de geselecteerde projecten:

  1. Klimaatrobuuste dakspeelplaats op middelbare Steinerschool Hibernia: de school ligt in een zeer dens bouwblok en dichtbebouwde buurt met cultuurhistorische waarde. Er is al 20 jaar een daktuin die er wegens dakdichting en isolatiewerken af moet. Met de nieuwe inrichting is de Hiberniaschool erg ambitieus: ze creëren de meest klimaatrobuuste dakspeelplaats van Antwerpen. De ontwerpmatige uitdaging daarbij was om de speelfunctie slim te combineren met natuurfuncties (waterbeheersing, biodiversiteit en microklimaat) op een beperkte ruimte (ca 600 m² speelruimte voor 200 leerlingen). Het dak zal over de volledige oppervlakte van de speelplaats regenwater bergen. Bovenop deze waterbergende laag krijgt de speelplaats een multifunctionele inrichting: 30% van de totale ruimte wordt beplant, de rest is vrije bewegingsruimte voor de leerlingen. Leerlingen, leerkrachten en ouders werken actief mee aan het project;
  2. Natuurlijk koelend groendak voor Kinderdagverblijf Elief: in kinderdagverblijf Elief, in het hartje van oud-Berchem, wordt het te heet tijdens de zomermaanden. Elief wil het dak vernieuwen op een manier die de ruimte eronder fris houdt. Daarnaast beoogt het project de stockage van regenwater en het hergebruik ervan voor wasmachines en toiletten, energieproductie met zonnepanelen en een groendak boordevol natuur. Het team van Elief ging het gesprek aan met de buren en vroeg hen of ze het water uit hun regenpijpen mogen afleiden naar het kinderdagverblijf. Op die manier kan Elief het dak maximaal vergroenen en toch ook voldoende water stockeren voor duurzaam hergebruik. De zonnepanelen zijn speciaal ontworpen, optimaal om op een natuurdak te integreren. Voor extra schaduw en koeling aan de westkant van het gebouw is er een steunstructuur met klimplanten voorzien;
  3. Gemeenschappelijke daktuin voor de appartementsbewoners van Tabakvest 5: dit is een gemeenschappelijk dak van drie eigenaars in de historische binnenstad die wordt ingericht tot éen gezamenlijke daktuin. Het dak is de enige buitenruimte op dit volledig bebouwde perceel (en bouwblok). Het project is een zeer relevant project voor andere appartementsgebouwen en voor opschaalbaarheid bij waterproblematiek in dense wijken. De uitdaging is om, rekening houdend met de strikte bouwregels, het maximum uit dit dak te halen rekening houdend met gebruik en klimaatrobuustheid. Over een jaar hopen de gebouweigenaars midden in de stad te kunnen genieten van hun gedeelde groene oase.
Aan elk van de geselecteerde kandidaten worden voor de uitvoering en opvolging van hun project specifieke voorwaarden opgelegd om de kwaliteit op vlak van (technische) uitvoering verder te verhogen, om te leren uit de (positieve en negatieve) ervaringen en de demonstratiefunctie te waarborgen (technieken demonstreren, gedeeld gebruik).

Juridische grond

De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen en het reglement op de toelagen (gemeenteraadsbesluit van 18 december 2006, jaarnummer 2730) zijn van toepassing.

Aanleiding en context

Het college keurde op 9 februari 2018 (jaarnummer 1286) goed dat door het stedelijk labo Stadslab2050 een innovatietraject over multifunctioneel gebruik van daken werd opgestart. De stad ondersteunt al geruime tijd de aanleg van groendaken via een premiestelsel en verplichtingen in de bouwcode. Toch zijn de daken in de stad nog een weinig benutte 'laag'. Grote dakoppervlakten van bedrijven en instellingen of aaneengesloten daken van burgers hebben nog veel potentieel om te worden benut voor functies zoals energievoorziening, natuur, waterberging en gebruik (speelruimte, ontspanningsruimte, stadslandbouw, optopping ...). Daken kunnen zo mee een antwoord bieden op verschillende uitdagingen zoals groentekort, overbelasting riolen, verdichting ... 

Het innovatietraject klimaatrobuuste daken wil verkennen hoe de stad stakeholders van deze grote daken kan activeren en een aantal experimenten voor multifunctionele daken kan opzetten. Om dit traject op te starten werd een klankbordgroep met stedelijke en externe betrokkenen opgezet. Het verwachte resultaat van dit traject is een strategisch referentiekader, pilootprojecten en opschaling van de geleerde lessen.  

De gemeenteraad keurde op 25 juni 2018 (jaarnummer 457) het reglement "toelage proefproject klimaatrobuuste daken" goed voor het toekennen van een toelage voor het ontwerp van en voor de investering in klimaatrobuuste daken. De stad Antwerpen steunt hiermee gebouweigenaars bij het (her)inrichten van grote daken tot innoverende, klimaatrobuuste daken, die ruimte geven aan hemelwaterbeheer, hittebestrijding en biodiversiteit. 

Het college keurde op 19 oktober 2018 (jaarnummer 9400) een selectie van ingediende voorstellen voor demonstratieprojecten klimaatrobuuste daken goed om ze te ondersteunen tijdends de planningsfase. Vier kandidaten werden hierbij gekozen en kregen financiële steun in de vorm van een planningstoelage en een trajectbegeleiding voor het opmaken van hun klimaatrobuuste dakplannen. Het college keurde een reservelijst met twee bijkomende kandidaten en de opstart van een lerend netwerk voor alle projectindieners (23 in totaal) goed.

Algemene financiƫle opmerkingen

De investeringstoelage wordt toegekend na indiening van de facturen voor 1 december 2020. Als het dossier finaal wordt ingediend, goedgekeurd en finaal afgerekend door de stad, krijgt de kandidaat een bevestigingsmail dat zijn dossier afgerond is. Hierna kunnen er geen bijkomende facturen ingediend worden. 
 
De toelage gaat naar vzw Hiberniaschool, Kinderdagverblijf Elief, en de VME van Vereniging van mede-eigenaars te Antwerpen, Tabaksvest 5 per adres VME Frankrijklei 82, 2000 Antwerpen.

Het budget is in 2020 niet voorzien en daardoor worden de bestelbonnen reeds opgemaakt mits goedkeuring overdracht budgetten door het college.

De toelage zal enkel uitbetaald worden wanneer er geen openstaande, niet-betwiste, vervallen schulden zijn ten aanzien van de stad.

Beleidsdoelstellingen

1 - Woonstad
1HWN01 - Antwerpen is een duurzame stad
1HWN0102 - Een onderbouwd, gedragen en ondersteunend energie- en milieubeleid is gevoerd en het goede voorbeeld is door onszelf gegeven
1HWN010203 - Het EcoHuis geeft informatie, advies en ondersteuning over duurzaam (ver)bouwen, slim energie- en waterverbruik, de vergroening van de woonomgeving en gezond wonen in de stad

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt de investeringstoelage voor de realisatie van demonstratieprojecten van klimaatrobuuste daken van volgende organisaties goed: vzw Hiberniaschool, vzw Kinderdagverblijf Elief en Vereniging van mede-eigenaars te Antwerpen, Tabaksvest 5 p/a VME Frankrijklei 82 2000 Antwerpen. 

Artikel 2

De financieel directeur verleent zijn visum en regelt de financiële aspecten als volgt:

Omschrijving Bedrag Boekingsadres Bestelbon
Investeringstoelage
vzw Hiberniaschool,
Volkstraat 40
2000 Antwerpen
OND: NBE0409
798274
IBAN BE33
2200 5218 7046
25.000,00 EUR budgetplaats: 5152500000
budgetpositie: 664800
functiegebied: 1HWN010203A00000
subsidie: SUB_NR
fonds: Intern
begrotingsprogramma: 1SA010380
budgetperiode: 1900
4505104726
Investeringstoelage 
Elief vzw,
Patriottenstraat
62
2600 Berchem
OND: NBE0451
624377
IBAN BE 50
0011 2660 8318
25.000,00 EUR budgetplaats: 5152500000
budgetpositie: 664800
functiegebied: 1HWN010203A00000
subsidie: SUB_NR
fonds: Intern
begrotingsprogramma: 1SA010380
budgetperiode: 1900
4505104727
Investeringstoelage 
Vereniging van
mede-eigenaars
te Antwerpen, Tabaksvest 5/7
p/a
Frankrijklei 82,
2000 Antwerpen

OND: NBE0851
711468
IBAN  BE93 3631 8274 1067

25.000,00 EUR budgetplaats: 5152500000
budgetpositie: 664800
functiegebied: 1HWN010203A00000
subsidie: SUB_NR
fonds: Intern
begrotingsprogramma: 1SA010380
budgetperiode: 1900
4505104728

Bijlagen

  • Verslag klankbordgroep Klimaatrobuuste daken.pdf
  • Jury fiche investeeringsfase_Hibernia.jpg
  • Jury fiche investeeringsfase_Elief.jpg
  • Jury fiche investeringsfase_Tabaksvest.jpg