Conform artikel 24 en 42 van het Omgevingsvergunningsdecreet heeft het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar de bevoegdheid advies uit te brengen voor de vergunningsaanvragen op haar grondgebied waarvoor de deputatie, de Vlaamse regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar de bevoegde overheid is, tenzij:
1. de aanvraag ingediend is door het betrokken college;
2. de aanvraag louter betrekking heeft op mobiele of verplaatsbare ingedeelde inrichtingen of activiteiten.
Het college heeft op 17 november 2017 (jaarnummer 2017_CBS_08858) beslist om de adviesbevoegdheid op te nemen.
Er werd bij de deputatie een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend. De aanvraag wordt behandeld volgens de vereenvoudigde procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.
De deputatie verzoekt het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar om advies uit te brengen.
Projectnummer: |
OMV_2019121296 |
Gegevens van de aanvrager: |
NV EuroChem Antwerpen met als adres Scheldelaan 600 te 2040 Antwerpen |
Ligging van het project: |
Scheldelaan 600 2040 Antwerpen |
Kadastrale gegevens: |
afdeling 20 sectie D nrs. 166W en 166Y |
Vergunningsplichten: |
Stedenbouwkundige handelingen. |
Voorwerp van de aanvraag: |
slopen van een bestaande opslagruimte en bouwen van een technisch huis - wijziging afgeleverde vergunning |
Omschrijving stedenbouwkundige handelingen
Relevante voorgeschiedenis
Op 4 juli 2019 verleende de deputatie van de provincie Antwerpen een omgevingsvergunning (OMV_2019015909) voor de bouw en exploitatie van een Technisch Huis met omgevingsaanleg.
Inhoud van de aanvraag
Een wijziging van een reeds verleende omgevingsvergunning betreffende:
- Afwijking op de gewestelijke hemelwaterverordening;
- Toevoegen van een raam op de 1e verdieping.
Adviezen
Er werden geen adviezen gevraagd.
Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen
Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen
Het goed is gelegen in het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Afbakening zeehavengebied Antwerpen (Besluit van de Vlaamse regering van 30 april 2013), binnen de afbakeningslijn.
De gebieden binnen de afbakeningslijn behoren tot het zeehavengebied Antwerpen.
Met uitzondering van de deelgebieden waarvoor in dit plan voorschriften werden vastgelegd, blijven de op het ogenblik van de vaststelling van dit plan bestaande bestemmings- en inrichtingsvoorschriften onverminderd van toepassing.
Het goed is volgens voornoemd gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan bestemd als Gebied voor zeehaven- en watergebonden bedrijven.
Zulk gebied is bestemd om te functioneren als Vlaams havengebied als onderdeel van de haven van Antwerpen. Het is bestemd voor zeehavengebonden en zeehavengerelateerde industriële en logistieke activiteiten en distributie-, opslag- en overslagactiviteiten die gebruikmaken van en aangewezen zijn op de zeehaveninfrastructuur.
Alle handelingen die nodig of nuttig zijn voor de realisatie van de bestemming en voor de exploitatie van de haven en de bedrijven zijn toegelaten.
Daartoe worden ook de volgende werken, handelingen, voorzieningen, en wijzigingen gerekend:
- de aanleg en het onderhoud van infrastructuur die nodig is voor de toegankelijkheid of voor verbindingen langs de waterzijde en langs de landszijde;
- het laguneren of op een andere wijze bergen of verwerken van baggerspecie.
Daarnaast is de ontwikkeling, het herstel en de instandhouding van tijdelijke ecologische infrastructuur toegelaten.
In het gebied zijn eveneens gebouwen of lokalen voor bewakingspersoneel toegelaten.
In het gebied zijn kantoorgebouwen niet toegelaten, tenzij ze noodzakelijk zijn voor en een inherent onderdeel zijn van de exploitatie van haven en industriële activiteiten. De bestaande kantoorgebouwen kunnen behouden blijven binnen het bestaande bouwvolume op het moment van definitieve vaststelling van dit gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan. Uitbreidingen zijn niet toegelaten.
De aanvraag dient beoordeeld te worden aan de hand van de voorschriften van het ruimtelijk uitvoeringsplan.
De aanvraag is in overeenstemming met de bestemming en de voorschriften van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.
Voor een straal van 500 meter rond de aanvraag is het voormelde GRUP tevens van toepassing. Hier gelden de bestemmingsvoorschriften Gebied voor Zeehaven- en watergebonden bedrijven en –voor de dokken- Gebied voor Waterweginfrastructuur. De Scheldelaan ten zuiden van de aanvraag heeft de bestemming Gebied voor verkeers- en vervoersinfrastructuur. Parallel hieraan loopt een overdruk met als aanduiding Leidingenstraat.
Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen
Hemelwater: Het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater.
Er wordt in voorliggende aanvraag in afwijking op de verleende vergunning een afwijking op de gewestelijke hemelwaterverordening aangevraagd voor het aspect infiltratie. Volgens artikel 13 van het besluit van de Vlaamse Regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater, kan het vergunningverlenende bestuursorgaan bij de beoordeling van de aanvraag in uitzonderlijke gevallen afwijkingen toestaan van de verplichtingen van dit besluit als dat om specifieke redenen met betrekking tot de mogelijkheden van hergebruik of plaatselijke terreinkenmerken verantwoord of noodzakelijk is.
De aanvrager vraagt een afwijking op het aspect infiltratie. De overloop van de hemelwaterput en de oppervlaktewaters van de verharding zullen worden aangesloten op het bestaande rioleringsstelsel dat uitmondt in het kanaaldok in plaats van op een infiltratievoorziening, met als motivatie de hoge grondwatertafel, de afwezigheid van verzilting bij verminderde infiltratie en het dus niet bieden van meerwaarde op de grondwaterkwaliteit of grondwaterreserves.
De aanvraag staaft de aangegeven grondwaterstand op betreffende locatie van minder dan 1 meter niet. Volgens de studie ‘Toepassing hemelwaterbesluit havengebied rechteroever - Deelrapport Post 1- Actualiseren van de watertoetskaart, Figuur 4-9: Gesimuleerde jaarlijkse gemiddelde grondwaterstand onder maaiveld – resultaten van de modellering besproken in IMDC (2012)’, waarnaar ook voorliggende aanvraag verwijst, bevindt de grondwaterdiepte zich op deze locatie op een diepte van meer dan 1,50 meter onder het maaiveld, voldoende voor de aanleg van een (bij voorkeur bovengrondse) infiltratievoorziening. Voornoemde studie geeft echter ook aan dat de feitelijke grondwaterstanden en de waterdoorlatendheid van de bodem op korte afstand van elkaar fel kunnen afwijken. De gevraagde afwijking kan slechts gunstig worden geadviseerd als de hogere grondwaterstand effectief wordt gestaafd.
Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid.
De gewestelijke verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op voorliggende aanvraag.
Omgevingstoets
Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening
Functionele inpasbaarheid – Visueel-vormelijke elementen
De aanvraag betreft een wijziging op een reeds afgeleverde vergunning. De wijziging houdt een afwijkingsaanvraag op de gewestelijke verordening hemelwater en een bijkomend raam in de zuidgevel in.
De afwijking op de gewestelijke verordening hemelwater wordt gevraagd voor het aspect infiltratie.
In de zuidgevel van het kantoorgebouw wordt op de 1e verdieping een raam toegevoegd. Dit heeft geen nadelige gevolgen.
Mobiliteitsimpact (onder andere toetsing parkeerbehoefte)
De wijziging genereert geen bijkomende behoefte.
Schaal - ruimtegebruik - bouwdichtheid
De aanvraag is in overeenstemming en verenigbaar met de ruimtelijke context van het havengebied waarbinnen deze aanvraag is gesitueerd.
Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen
De wijzigingen ten opzichte van de vergunde aanvraag storen niet in deze omgeving.
Advies van het college
Gunstig advies te verlenen voor de aanvraag tot omgevingsvergunning voor zover de aangegeven grondwaterstand van minder dan 1 meter onder het maaiveld wordt gestaafd.
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.
Procedurestap |
Datum |
Ontvangst adviesvraag |
26 november 2019 |
Start openbaar onderzoek |
geen |
Einde openbaar onderzoek |
geen |
Gemeenteraad voor wegenwerken |
geen |
Uiterste adviesdatum |
26 december 2019 |
De aanvraag moet niet onderworpen worden aan een openbaar onderzoek.
Het college beslist een gunstig advies, zoals geformuleerd in de argumentatie, te geven op de aanvraag, voor zover de aangegeven grondwaterstand van minder dan 1 meter onder het maaiveld wordt gestaafd.
Het college geeft opdracht aan:
Dienst | Taak |
SW/V | Het advies te bezorgen aan de instantie die advies gevraagd heeft. |