Het TMaas-project kadert in het bredere verhaal van Slim naar Antwerpen en het Routeplan 2030. Beide zetten in op een modal, mental en time shift, essentieel om de stad bereikbaar te houden. Dankzij het aanpasbaar datakader van TMaas bestaat de mogelijkheid om revelante verkeersinformatie van de stad Antwerpen aan te bieden aan de reiziger.
De stad Antwerpen is geselecteerd voor het Replicator City-programma van het Europese project Traffic Management as a Service (TMaas). Binnen het project wordt er gewerkt aan een TMaas-dashboard. Het dashboard wordt gevoed door verschillende mobiliteitsdatabronnen en kan een melding doorsturen naar de eindgebruiker of een medewerker in geval van een ongeluk, fileopbouw, en dergelijke. Door mee in het project te stappen, kunnen steden en gemeenten het dashboard aanpassen aan de eigen noden.
Gedurende het project kan de stad Antwerpen gebruik maken van de mobiliteitsdata van de partners (onder andere TomTom, Be-Mobile en Waze). In de loop van het project worden ook nog andere (mobiliteits)data geïntegreerd zoals de reistijden van het openbaar vervoer, weerdata en informatie van wegenwerken. De mobiliteitsdata worden gevisualiseerd op een dynamische kaart.
Tijdens de eerste maanden van het Replicator City-programma zal TMaaS samenwerken met drie Replicator Cities om de beschikbare mobiliteitsgegevens in hun stad te screenen en de use cases te definiëren. Deze voorbereidende periode wordt gevolgd door een fase van softwareontwikkeling, testen en feedback, met als eindresultaat een dashboard op maat van elke stad.
De deelname aan het TMaas-programma loopt tot 31 januari 2021.
Het college van burgemeester en schepenen keurt de TMaas Replicator Agreement goed.