Terug
Gepubliceerd op 09/12/2019

2019_CBS_10139 - Sociale Impactmeting - Addendum niet geïnstitutionaliseerde horizontale samenwerking met Universiteit en Hogescholen Antwerpen - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 06/12/2019 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Ludo Van Campenhout, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2019_CBS_10139 - Sociale Impactmeting - Addendum niet geïnstitutionaliseerde horizontale samenwerking met Universiteit en Hogescholen Antwerpen - Goedkeuring 2019_CBS_10139 - Sociale Impactmeting - Addendum niet geïnstitutionaliseerde horizontale samenwerking met Universiteit en Hogescholen Antwerpen - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Regelgeving: bevoegdheid

Artikel 56 §3, 4° van het Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017 stelt dat het college van burgemeester en schepenen bevoegd is voor het voeren van de plaatsingsprocedure, de gunning en de uitvoering van overheidsopdrachten.

Argumentatie

De thema's en modaliteiten van het participatief wetenschappelijk onderzoek voor het academiejaar 2019 - 2020 worden bij addendum geconcretiseerd (zie bijlage). Het betreft:

  • Het Centraal Onthaalbureau (COB) Coevelt. In het COB kunnen nieuwkomers terecht met een hulpvraag. In het COB werken OCMW Antwerpen, VDAB en Atlas (Integratie en Inburgering Antwerpen) samen. Zo krijgen nieuwkomers in Antwerpen meteen een aangepast inburgerings- en activeringstraject. Centrale vraag: In hoeverre en op welke manier bereikt het COB Coevelt in Antwerpen met de geboden begeleiding de vooropgestelde doelen, nl. de activering en inburgering van nieuwkomers? Wat zijn de werkzame principes van COB Coevelt in Antwerpen?
  • Woonbegeleiding. De stad zet in op woonbegeleiding van klanten, zowel intern (eigen diensten) als extern (via partnerorganisaties). Het gaat o.a. over noodwoningen/doorgangswoningen met begeleiding op maat van de klant gericht op doorstroom naar een stabiele woonsituatie; (complexe) woonbegeleiding voor sociaal zwakkere bewoners of bewoners met drugs- en/of psychische problematiek de nodige ondersteuning bieden door de problematiek te stabiliseren en basis woonvaardigheden aan te leren om uithuiszetting te vermijden en zelfstandig wonen mogelijk te maken; e.a. … Centrale vraag: In hoeverre en op welke manier bereikt de praktijk van woonbegeleiding in Antwerpen, met de geboden begeleiding de vooropgestelde doelen, nl. bewoners voldoende basisvaardigheden aanleren om een uithuiszetting te vermijden en om zelfstandig te kunnen wonen? Wat zijn de werkzame principes van de praktijk van woonbegeleiding in Antwerpen?

Ook zal voorbereidend onderzoek starten om te bekijken of evaluatieonderzoek mogelijk is voor volgende thema's: Eén gezin, één plan, geïntegreerd breed onthaal, zelfredzaamheidmatrix en geïndividualiseerd project voor maatschappelijk integratie. 

Voor het eerste jaar is een financiering van 150.000,00 euro voorzien.

Juridische grond

Art. 31 van de Wet Overheidsopdrachten van 17 juni 2016 bepaalt dat een opdracht die uitsluitend tussen twee of meer aanbestedende overheden wordt gesloten, buiten het toepassingsgebied van de wet overheidsopdrachten valt, wanneer aan elk van de volgende voorwaarden is voldaan:

de opdracht voorziet in of geeft uitvoering aan samenwerking tussen de deelnemende aanbestedende overheden om te bewerkstelligen dat de openbare diensten die zij moeten uitvoeren, worden verleend met het oog op de verwezenlijking van hun gemeenschappelijke doelstellingen;
de invulling van die samenwerking berust uitsluitend op overwegingen in verband met het openbaar belang;
de deelnemende aanbestedende overheden nemen op de open markt niet meer dan 20 % van de onder die samenwerking vallende activiteiten voor hun rekening. (...)

Aanleiding en context

Het college keurde op 4 oktober 2018 (jaarnummer 8074) de niet geïnstitutionaliseerde horizontale samenwerkingsovereenkomst met Universiteit Antwerpen, Karel de Grote Hogeschool en Artesis Plantijn Hogeschool goed. Er worden voor een periode van drie jaar experten ingezet rond evaluatieonderzoek en impactmeting voor diensten, projecten en/of partnerorganisaties van de bedrijfseenheid Sociale Dienstverlening en Maatschappelijke Veiligheid.

Algemene financiële opmerkingen

Bestelbon 4505104507 werd opgemaakt om de financiële verplichtingen voorkomende uit de overenkomst na te komen. Er wordt goedkeuring gevraagd voor deze bestelbon.

Beleidsdoelstellingen

6 - Harmonieuze stad
1SHM05 - De gezondheid van de burger is bevorderd en de gezondheidsongelijkheid verminderd
6 - Harmonieuze stad
1HHM01 - De sociale grondrechten van alle Antwerpenaren en in het bijzonder van mensen in armoede zijn gegarandeerd

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt het addendum aan de niet geïnstitutionaliseerde horizontale samenwerkingsovereenkomst met Universiteit Antwerpen, Karel de Grote Hogeschool en Artesis Plantijn Hogeschool, goed.

Artikel 2

Het college keurt de vastlegging goed voor 150.000,00 EUR goed voor de uitvoering van de niet geïnstitutionaliseerde horizontale samenwerkingsovereenkomst.

Artikel 3

De financieel directeur verleent zijn visum en regelt de financiële aspecten als volgt: 

Omschrijving Bedrag Boekingsadres Bestelbon

Sociale impactmeting

Universiteit Antwerpen

OND 0257.216.482

Prinsstraat 13

2000 Antwerpen

IBAN BE81735024942324

150.000,00 EUR budgetplaats:5400500000
budgetpositie:613
functiegebied:1HHM010301A00000
subsidie:SUB_NR
fonds:INTERN
begrotingsprogramma:1SA060909
budgetperiode:1900
4505104507