Art. 8 van het besluit van de gemeenteraad van 25 maart 2019 (jaarnummer 154): het college is bevoegd om namens de stad Antwerpen in te tekenen op projectoproepen die worden georganiseerd door een hogere overheid en om met diezelfde overheid daarover overeenkomsten te sluiten.
Door de stad Antwerpen worden vier dossiers ingediend voor deze PIO-oproep van december 2019.
Fast Forward (Stadsontwikkeling) - aangevraagd bedrag 1.030.000,00 euro
Met het project Fast Forward wil de stad Antwerpen een innovatieve oplossing ontwikkelen voor twee aspecten van verkeersregelingen aan kruispunten:
De effecten hiervan hebben directe invloed op de veiligheid op het kruispunt voor de brandweer zelf en andere verkeersdeelnemers ter plaatse, doorstroming, informatie en comfort.
Het projectvoorstel bouwt verder op de opgedane kennis van het Observer project (Slimme verkeersregelaar voor Smart City) dat aantoonde dat de beïnvloeding van verkeerlichten door middel van communicatie tussen C-ITS-systemen en een verkeersregelaars (VRI) technisch haalbaar is. Er zal een generiek ecosysteem ontwikkeld worden dat toelaat om prioriteit te verlenen via een koppeling van onder andere track-en-trace-systemen. Er moet geen extra hardware in de voertuigen geïnstalleerd worden doordat er gebruik wordt gemaakt van de reeds voorziene koppeling van voertuigen met hun eigen backoffice track-en-trace-systeem. Wanneer dit ecosysteem wordt opgezet en wordt aangeboden, dan kan elk ander systeem op een gestandaardiseerde manier hieraan gekoppeld worden. Deze oplossing is nog niet beschikbaar in Vlaanderen. De stad Antwerpen wenst via dit project een voortrekkersrol te vervullen en een eerste realisatie uit te voeren voor brandweer en De Lijn ter voorbereiding van de uitrol via het Mobilidata project van Vlaanderen.
Voor de ontwikkeling zal er in de fase van het voortraject beroep worden gedaan op begeleiding van het PIO-team en externe expertise. Hiervoor kan maximaal 30.000,00 euro PIO-steun worden aangevraagd. Voor de aanbesteding van de innovatieve oplossing (ontwikkeling van een prototype, testen, valideren en aankoop) wordt een cofinanciering van 1.000.000,00 euro (50%) via PIO aangevraagd.
Platform multimodaal mobiliteitsmanagement (Stadsontwikkeling) - aangevraagd bedrag 155.000,00 euro
In recente jaren zijn er verschillende mobiliteitsvormen bijgekomen. De stad Antwerpen heeft met onder andere Slim naar Antwerpen vele van deze spelers aangetrokken om samen met hen het mobiliteitsaanbod te vergroten. Er werd gekozen voor een licentiemodel met strikte uitbatingsvoorwaarden en kwaliteitscriteria die dienen nageleefd te worden. Momenteel is het erg moeilijk om de naleving van deze voorwaarden (compliance) na te gaan. Daarnaast is het niet altijd duidelijk in welke mate deze verschillende mobiliteitsoplossingen bijdragen aan de algemene mobiliteitsdoelstellingen van de stad Antwerpen.
Naast de eigen noden om deze nieuwe mobiliteitsvormen in kaart te brengen en te monitoren, zowel in functie van het behalen van beleidsdoelstellingen als de naleving van uitbatings- en kwaliteitsvoorwaarden, zijn vele van de service aanbieders (MaaS, routeplanners ...) op zoek naar een eenduidig (digitaal) aanspreekpunt om de verschillende andere diensten te kunnen aanspreken en integreren.
Om deze twee uitdagingen aan te pakken wil de stad Antwerpen een multimodale mobiliteitsmanager ontwikkelen. Binnen dit platform worden de verschillende datastromen opgevolgd, beheerd en geanalyseerd. Tevens zorgt het dashboard ervoor dat nauwkeurig kan worden nagegaan hoe de verschillende mobiliteitsoplossingen, in combinatie met andere externe data, bijdragen aan de verschillende kritieke prestatie-indicatoren van de stad Antwerpen. Het platform zorgt er tevens voor dat meldingen rond het niet voldoen aan de vooropgestelde uitbatings- en kwaliteitsvoorwaarden, langs een geijkt kanaal en geautomatiseerd worden gesignaleerd aan de bevoegde diensten en/of de specifieke mobiliteitsaanbieder.
Voor er voortraject zal er maximaal 30.000,00 euro PIO-steun worden aangevraagd. De kosten voor ontwikkeling worden geschat op 250.000,00 euro waarvoor 50% Vlaamse financiering via PIO wordt aangevraagd.
Centraal platform mobiliteitsincentives (Stadsontwikkeling) - aangevraagd bedrag 125.000,00 euro
Slim naar Antwerpen en verschillende mobiliteitsaanbieders werken al een tijd rond gedragsverandering van de mobiliteitsgebruiker. Eén van de instrumenten waarmee gedragsverandering wordt ondersteund is het geven van incentives. Zo werd er in het verleden een regeling voor fietskorting in het leven geroepen en loopt er momenteel een MaaS-kortingsregeling. Daarnaast werden er ook cashbackformules uitgewerkt door diverse mobiliteitsaanbieders. Zulke kortings- en cashbackregelingen vragen een gedetailleerde opvolging en zorgen voor een complex administratief proces dat fraudebestendig moet zijn. Daarom wil de stad Antwerpen een platform opzetten langs waar zowel de eigen incentives als cashbackregelingen van externen kunnen worden beheerd.
Door de opbouw van het platform wordt het eenvoudiger om incentives rechtstreeks aan de gebruiker aan te bieden en hem vrij te laten kiezen met welke MaaS-speler of mobiliteitsspeler hij in zee wil gaan. Via het systeem kunnen gegevens uitgewisseld worden rond validatie en uitbetaling van de incentive of cashbackregelingen. Een centraal platform voor het beheer van (mobiliteits)incentives zorgt ervoor dit op een efficiënte en eenvoudige manier gebeurt. Tevens kan er gemonitord worden of de incentives op een juiste manier bijdragen aan de verschillende kritieke prestatie-indicatoren van de deelnemende organisaties. Door de opbouw van het platform wordt het eenvoudig om de incentives te koppelen aan gebruikerseigenschappen uit de kruispuntdatabank.
Het platform kan hiervoor enerzijds voortbouwen op de ervaring en kennis rond het Generiek Dossier Platform (ACPaaS, Digipolis), OSLO-standaarden en anderzijds op de ervaring opgedaan door de medewerkers van Slim naar Antwerpen.
De kosten voor ontwikkeling van een centraal platform voor incentives worden geschat op 250.000,00 euro, waarvoor 50% PIO-steun zal worden aangevraagd.
Mobiliteitsdata werven en innames openbaar domein (Stadsontwikkeling) - aangevraagd bedrag 155.000,00 euro
De komende jaren wordt het steeds belangrijker om accurate data te voorzien rond de staat van de mobiliteitsinfrastructuur. Naast de vele werven en de hierbij gepaarde veranderende toegankelijkheid van de stad is er ook een verdere technologische evolutie richting autonoom rijdende voertuigen. Om ervoor te zorgen dat alle mobiliteitsaanbieders over de meest optimale en correcte informatie beschikken rond werven en innames van openbaar domein, is het belangrijk deze data reeds vanaf de bron goed te capteren en de verschillende stakeholders te stimuleren om deze data up-to-date te houden.
Momenteel worden de data verzameld in een polygoon formaat. Dit formaat is handig voor snelle ingave, maar is onbruikbaar voor verdere verwerking door routeplanners, mapping tools en andere informatiesystemen die een hoger detail nodig hebben. De stad Antwerpen streeft er naar om, samen met de verschillende spelers, een platform te ontwikkelen dat het mogelijk maakt om de benodigde data voor inname van openbaar domein onmiddellijk in vectorieel formaat te genereren. Deze tool zal de verschillende privéspelers ook stimuleren om hun data up-to-date te houden en eventueel de mogelijkheid bieden voor derden om input te geven voor de evaluatie.
De stad Turnhout toont ook interesse in een gelijkaardig project. Er wordt onderzocht of er voor dit project in het kader van PIO een gezamenlijke projectaanvraag kan ingediend worden.
De kosten voor ontwikkeling worden geschat op 250.000,00 euro waarvoor 50% Vlaamse financiering wordt aangevraagd.
Het college bevestigt de selectie van de in te dienen projecten voor de oproep Programma Innovatieve Overheidsopdrachten. De betrokken afdelingen van de bedrijfseenheid Stadsontwikkeling zullen het volledige aanvraagdossier voor de weerhouden projecten tegen ten laatste 13 december 2019 indienen bij VLAIO. Indien bovenstaande projecten worden goedgekeurd door de subsidiegever, worden deze opnieuw voorgelegd aan het college ter goedkeuring. De begeleiding van de projectindiening gebeurt door de afdeling Personeel & Organisatie/Fondsen, Innovatie & Technologie.
Tot en met 13 december 2019 kunnen projectvoorstellen ingediend worden voor de oproep van het Vlaamse ondersteunings- en subsidieprogramma "Programma Innovatieve Overheidsopdrachten" (PIO). Doel van het programma is om de koopkracht van de Vlaamse overheid en de publieke sector meer strategisch in te zetten voor innovatie.
De projectvoorstellen die in aanmerking komen zijn initiatieven gericht op de aankoop of op de ontwikkeling van innovatieve oplossingen die invulling geven aan specifieke noden of uitdagingen van de overheid of van de ruimere publieke sector. Projectvoorstellen met een voldoende relevantie en potentiële innovatieve impact kunnen rekenen op begeleiding en cofinanciering. De begeleiding bestaat uit inzet van tijd en expertise gedurende het volledige aankooptraject. De cofinanciering betreft een deel van de kosten voor de organisatie van marktconsultaties, het inhuren van externe expertise, en vooral de aankoop van Onderzoek en Ontwikkeling (O&O) of de uitvoering van validatie- of testfasen van de aan te kopen oplossingen.
PIO biedt overheden begeleiding en cofinanciering bij de aankoop van:
Voor de projecten die door de stad Antwerpen ingediend worden, zullen de uitgaven en ontvangsten van goedgekeurde projecten gekoppeld worden aan een subsidiefiche, nadat de beslissing bekend is gemaakt. Het projectbudget van goedgekeurde projecten zal in het regulier budget van de betrokken diensten van de bedrijfseenheid Stadsontwikkeling worden opgenomen.
In het kader van het Programma voor Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO) is er per goedgekeurde projectaanvraag een subsidie mogelijk van enerzijds maximaal 30.000,00 euro voor het voortraject en anderzijds een cofinanciering van 50% voor de ontwikkeling en aankoop van een innovatieve oplossing (met een richtbedrag tussen de 15.000,00 en 1.000.000,00 euro).
Door het goedkeuren van de indiening van de projecten wordt er een voorafname gemaakt op de besprekingen in het kader van de opmaak van het nieuwe meerjarenplan 2020-2025.
Het college keurt de indiening van het projectvoorstel 'Fast Forward' in het kader van de oproep Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (december 2019) goed.
Het college keurt de indiening van het projectvoorstel 'Platform multimodaal mobiliteitsmanagement' in het kader van de oproep Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (december 2019) goed.
Het college keurt de indiening van het projectvoorstel 'Centraal platform mobiliteitsincentives' in het kader van de oproep Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (december 2019) goed.
Het college keurt de indiening van het projectvoorstel 'Mobiliteitsdata werven en innames openbaar domein' in het kader van de oproep Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (december 2019) goed.