Terug
Gepubliceerd op 09/12/2019

2019_CBS_09637 - District Antwerpen. Hardenvoort. Wegeniswerken. SWOU11979 - Projectdefinitie en concept. Mobiliteitsvoorwaarden - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 06/12/2019 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Ludo Van Campenhout, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2019_CBS_09637 - District Antwerpen. Hardenvoort. Wegeniswerken. SWOU11979 - Projectdefinitie en concept. Mobiliteitsvoorwaarden - Goedkeuring 2019_CBS_09637 - District Antwerpen. Hardenvoort. Wegeniswerken. SWOU11979 - Projectdefinitie en concept. Mobiliteitsvoorwaarden - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Algemene financiële opmerkingen

Het voor deze opdracht vereist budget is voorzien op doelstelling 2ANT010502 en een nog toe te kennen M nummer. Het budget wordt voorzien bij de nieuwe meerjarenplanning.

Regelgeving: bevoegdheid

Met de collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) werden de bevoegdheden van de districtscolleges gecoördineerd.

Artikel 11 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor lokale straten en pleinen.

In het gemeenteraadsbesluit van 29 mei 2017 (jaarnummer 305) werden de bovenlokale locaties vastgesteld.

Hardenvoort is een lokale straat.

Het college is bevoegd voor de mobiliteitsvoorwaarden.

Aanleiding en context

fase actie datum jaarnummer
advies coördinatieoverleg openbaar domein 3 juni 2019 ---
projectdefinitie en concept goedkeuring districtscollege Antwerpen 28 oktober 2019 645

Het districtscollege van Antwerpen wenst Hardenvoort heraan te leggen. De aanleiding hiervoor is de slechte staat van de straat. Bijkomend is er de opportuniteit om de beeldkwaliteit te verbeteren.

De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling heeft de zone onderzocht en gekeken naar alternatieven voor de huidige inrichting. Dit is vertaald in een projectdefinitie en een concept en werd voor advies aan de betrokken diensten voorgelegd.

De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling legt de mobiliteitsvoorwaarden ter goedkeuring voor.

Argumentatie

Inleiding

Het betreft de volledige heraanleg van Hardenvoort. De straat is gelegen tussen de Bredastraat en Viaduct-Dam in de wijk Dam-Schijnpoort. Samen met de Ellermanstraat en Viaduct-Dam zorgt Hardenvoort voor de ontsluiting van Park Spoor Noord.

Planningscontext

De Bredastraat wordt in 2019-2020 heraangelegd. Het ontwerp van Hardenvoort moet aansluiten op het goedgekeurde definitief ontwerp van de Bredastraat.

Analyse

Op basis van de ingewonnen adviezen van de deskundigen werd de bestaande toestand grondig geanalyseerd en werden de knelpunten en potenties in beeld gebracht.

Karakter

De oneven zijde van de straat wordt gekenmerkt door enkele nieuwbouwprojecten. Aan de even zijde staan overwegend oudere gebouwen en pakhuizen. De aanwezigheid van Park Spoor Noord is bepalend voor het karakter van de buurt.

Gebruik

Hardenvoort bevat voornamelijk woonfuncties en is gelegen in een schoolomgeving. Het Stedelijk Lyceum ‘Hardenvoort’ bevindt zich in de straat. Door de aanwezigheid van de school en toegang tot Park Spoor Noord is er een grote voetgangersintensiteit. Brede voetpaden zijn hier dan ook aangewezen. Het dubbelrichtingsverkeer is van toepassing, met aan beide zijden parkeren toegelaten. Ter hoogte van huisnummer 13 zijn er momenteel dwarsparkeerplaatsen. Er is geen doorgaand verkeer in de straat, omdat de doorgang naar de Kempenstraat afgesloten werd. Op de hoek met Viaduct-Dam bevindt zich een horecazaak met vergund terras.

Milieu

In de straat zelf is er momenteel geen openbaar groen aanwezig. Er zijn wel verschillende toegangen voor voetgangers en fietsers naar Park Spoor Noord. Vanuit de straat is er zicht op de bomen van het Damplein. Na de heraanleg van de Bredastraat zal er ook in deze richting zicht zijn op een groen plein.

Mobiliteit

Hardenvoort is een lokale woonstraat, gelegen in een zone 30. Ze is niet geselecteerd in het fietsroutenetwerk en ligt niet op een route voor openbaar vervoer. Fietsers rijden hier gemengd mee met het verkeer. In de straat zijn er verschillende toegangen naar Park Spoor Noord voor zowel voetgangers als fietsers. Deze toegangen worden ook gebruikt door de brandweer.

Het voetpad ter hoogte van de school is momenteel voldoende breed, namelijk 3,20m. Aan de even zijde is het voetpad smaller, ongeveer 2m breed. De rijbaan heeft een breedte van 10m, inclusief de parkeerstroken aan beide zijden. De huidige rijwegbreedte voldoet niet aan de normen voor dubbelrichtingsverkeer en is volgens het draaiboek openbaar domein te breed.

Voor de fietsers zijn er in Park Spoor Noord fietsenstallingen voorzien. In Hardenvoort zelf zijn er echter geen fietsbeugels.

Techniek

De bestaande riolering is nog in goede staat. De huisaansluitingen moeten wel vervangen worden. De verlichting moet ook vernieuwd worden.

Algemene randvoorwaarden

  • behoud van voldoende brede voetpaden;
  • rekening houden met schoolomgeving;
  • vergroenen en ontharden in functie van watergevoelig gebied;
  • aandacht voor foutparkeren aan toegangen brandweer;
  • maatgevend gebruik auto-auto.
Mobiliteitsvoorwaarden
  • snelheidsremmers in de straat (schoolomgeving);
  • zone 30;
  • voorrang van rechts;
  • gemengd verkeer;
  • langsparkeren;
  • tweerichtingsstraat;
  • twee parkeerplaatsen voor mindervaliden nabij huisnummer zes.
Ambitie
 
Hardenvoort wordt heraangelegd als een verkeersveilige en aangename woonstraat waar voldoende ruimte moet zijn voor de bezoekers van Park Spoor Noord en schoolgaande jongeren.
 
Concept

Bij de heraanleg van straten staat veiligheid, comfort en aandacht voor alle deelnemers aan het verkeer centraal. Hiertoe wordt het openbaar domein gebruiksvriendelijk ingericht voor alle gebruikers, mobiel of minder mobiel, met inachtname van het STOP-principe.
 
Na ontwerpend onderzoek werd een concept weerhouden waarbij de ambitie maximaal wordt gerealiseerd, rekening houdend met de randvoorwaarden. De krachtlijnen van het concept worden hier opgesomd:
 
Bij de heraanleg worden de voetpaden zo aangelegd dat twee voetgangers elkaar comfortabel en zonder hinder kunnen kruisen. Aan de oneven zijde, de schoolzijde, wordt een voetpad van 3,60m aangelegd. Aan de even zijde heeft het voetpad een variabele breedte van 2,65m tot 4,60m. Een deel van dit brede voetpad wordt aangelegd in grasbetontegels in functie van vergroening, infiltratie en beeldkwaliteit (conferatuur Bredastraat). Er blijft wel steeds een comfortabele wandelstrook met een minumumbreedte van 1,85m.
 
In functie van het Stedelijk Lyceum Hardenvoort en de toegangen naar Park Spoor Noord worden er ook bijkomende fietsbeugels voorzien.
 
De rijbaan wordt heraangelegd als een tweerichtingsstraat van 4,80m breed. Aan beide zijden van de rijbaan komen langsparkeerplaatsen van 2m breed. Om het snelheidsregime zone 30 te benadrukken en af te dwingen wordt er halverwege de straat, ter hoogte van de doorsteek naar Park Spoor Noord, een verkeersremmer aangelegd.
 
Om de straat verder te vergroenen en ontharden worden er naast de grasbetontegels ook nieuwe bomen in de parkeerstrook aangeplant. De dwarsparkeerplaatsen aan de oneven zijde worden weggenomen, hier komt een brede voetgangerszone in de plaats. Deze wordt maximaal onthard en vergroend, rekening houdend met de bestaande inritten en de toegang naar Park Spoor Noord. Water-link onderzoekt momenteel welke infiltratiematregelen nog toegepast kunnen worden. 
 
Het voetpad aan de even zijde wordt aangelegd in de standaard betonstraatstenen en aan de oneven zijde met zwarte betontegels. Deze worden overal rondom Park Spoor Noord gebruikt. De rijbaan wordt aangelegd in bitumineuze verharding, de parkeerstroken in straatkeien met open voeg in functie van infiltratie.
 
Parkeerbalans
 
Het concept resulteert in een parkeerbalans van 44 plaatsen in de bestaande toestand naar 31 plaatsen in de nieuwe toestand. Dit is het gevolg van de verkeersremmer en het vervangen van de dwarsparkeerplaatsen naar enkel langsparkeerplaatsen. 
 
In 2020 wordt de Bredastraat heraangelegd, hier komt een parkeerpocket. In deze heraanleg gaat het aantal parkeerplaatsen van 89 naar 100 plaatsen.
 
Bomenbalans
 
Het concept resulteert in een positieve bomenbalans. Er worden 14 nieuwe inheemse bomen aangeplant. De boomsoort wordt in samenspraak met de groendienst in de volgende ontwerpfase bepaald. In het project Bredastraat zullen er al twee nieuwe bomen aangeplant worden in Hardenvoort.

Hemelwaterplan

Op 19 januari 2018 (jaarnummer 501) keurde het college het hemelwaterplan goed.
De Vlaamse wetgeving en het hemelwaterplan van de stad Antwerpen stellen dat maximaal moet worden gestreefd naar bronmaatregelen om hemelwater op te vangen en te verwerken.
 
Hardenvoort ligt in een zone waar het rioleringsstelsel optimaal gemengd aangelegd moet worden. Voor deze zone wordt een gemengd systeem in combinatie met doorgedreven bronmaatregelen (hergebruik, infiltratie, buffering ) voorgesteld.
In de volgende fase zullen de ontwerpmaatregelen opgenomen worden die nodig zijn om de infiltratie en buffering toe te passen die nodig zijn volgens de berekeningen en regels zoals beschreven in het hemelwaterplan.

Adviezen

Coördinatieoverleg openbaar domein Gunstig onder voorwaarden

3 juni 2019

Het coördinatieoverleg openbaar domein geeft gunstig advies op de voorgestelde projectdefinitie op voorwaarde dat:

  • afstemming gebeurt met de gewijzigde bereikbaarheid en toegangen binnen Park Spoor Noord en verder onderzoek gebeurt naar gebruik van ANPR of verdwijnpalen in functie met veiligheid en comfort van de zachte weggebruiker.
    Dit wordt opgenomen in het project Park Spoor Noord (vergroening en organisatie laden en lossen - confer verdwijnpalen);
  • onderzocht wordt welke delen van het voetpad overrijdbaar moeten zijn voor de reinigingswagens.
    Dit wordt in de volgende fase onderzocht en besproken met de betrokken dienst;
  • de bezorgdheden omtrent de overrijdbaarheid van de voorziene materialen naar volgende fase onderzocht worden.
    De materiaalkeuze zal met de dienst Beheer en Onderhoud besproken worden;
  • de groenstrook in functie van oversteekbaarheid ter hoogte van het verkeersplateau halverwege de straat onderbroken wordt.
    Dit wordt aangepast in het voorontwerp;
  • de beheerbaarheid en draagkracht van de groenstroken in grasbetontegels in overleg met dienst Beheer en Onderhoud bekeken wordt.
    Dit wordt besproken met dienst Beheer en Onderhoud;
  • bij de inplanting van papiermanden aandacht wordt besteed aan de bereikbaarheid met de afvalwagen.
    Er zal in het voorontwerp rekening gehouden worden met de bereikbaarheid voor de afvalwagens;
  • rekening gehouden wordt met de bestaande ondergrondse parkings.
    In het voorontwerp worden alle garages duidelijk in beeld gebracht;
  • de nodige ondergrondse voorzieningen worden getroffen voor bomen.
    De nodige ondergrondse voorzieningen zullen getroffen worden;
  • de boomkeuze is afgestemd op de hoge grondwaterstand.
    De keuze van de bomen zal in samenspraak met de groendienst genomen worden;
  • de groenstrook onderbroken wordt bij inritten.
    Dit zal opgenomen worden bij het uitwerken van het voorontwerp;
  • de eigendomsgrenzen naar voorontwerp duidelijk in beeld worden gebracht.
    De juiste eigendomsgrenzen zullen opgezocht worden in de volgende fase;
  • de hoogte passen van de nieuwe bebouwing naar uitvoering in beeld worden uitgezet.
    Voor het uitvoeringsdossier zullen duidelijke terreinprofielen gemaakt worden;
  • over heel het traject glasvezelbuis voorzien wordt.
    Dit wordt mee opgenomen in het uitvoeringsdossier.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college neemt kennis van de projectdefinitie en het concept (25 november 2019) voor de wegeniswerken in Hardenvoort, district Antwerpen.

Artikel 2

Het college keurt de mobiliteitsvoorwaarden goed.

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Bijlagen

  • 20190603_COD_11979.pdf
  • 20191125_SWOU11979_PD.pdf