Met de collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) werden de bevoegdheden van de districtscolleges gecoördineerd. Artikel 6 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor de ondersteuning van wijkactiviteiten en projecten in de wijk.
Artikel 23 §3 van het reglement ter ondersteuning van wijk- en burgerinitiatieven die bijdragen tot een leefbare woonomgeving en harmonieus samenleven, bepaalt dat het districtscollege op basis van het gemotiveerde advies van de adviescommissie een definitieve beslissing neemt omtrent het toekennen van een toelage en het toegekende bedrag.
Uitzonderingen op het reglement ter ondersteuning van wijk - en burgerinitiatieven worden voorgelegd aan de districtsraad.
Op 20 mei 2019 (jaarnummer 104) keurde de districtsraad de aanpassing van het het meerjarenplan 2014-2019 en budgetwijziging 2019 overeenkomstig de bepalingen van de beleids- en beheerscyclus goed.
Op 23 april 2018 (jaarnummer 92) keurde de districtsraad het reglement 'Reglement ter ondersteuning van wijk- en burgerinitiatieven die bijdragen tot een leefbare woonomgeving en harmonieus samenleven' goed. Hierin worden de voorwaarden voor het bekomen van een toelage voor wijk- of burgerinitiatieven bepaald.
Verenigingen kunnen projecten aanvragen voor maximum 10.000,00 euro aan personeels- en/of werkingsmiddelen of aan infrastructurele middelen. Jaarlijks zijn er twee projectrondes, met als uiterste indiendatum: 1 april en 1 oktober.
Een project dient minstens onder één van volgende doelstellingen te vallen:
De ontvankelijke projectaanvragen worden volgens het reglement beoordeeld door een adviescommissie, bestaande uit minstens één medewerker van de stedelijke afdeling gemeenschapsvorming, minstens één medewerker van het district Antwerpen en minstens één externe deskundige, aangeduid door district Antwerpen.
Op basis van de toetsing aan de beoordelingscriteria brengt de adviescommissie een gemotiveerd advies uit aan het districtscollege van Antwerpen, dat een beslissing neemt.
Dit zijn de beoordelingscriteria waaraan projecten worden getoetst:
Voor de ronde van 1 oktober 2019 werden 17 ontvankelijke aanvragen voor het bekomen van een projecttoelage voorgelegd aan de adviescommissie, waarvan twee voor infrastructurele middelen en 15 voor personeels- en/of werkingsmiddelen.
1 Aanvraag hiervan werd laattijdig ingediend.
Een overzichtstabel werd opgenomen als integrale bijlage. Deze toont de projectomschrijving, de adviezen van de adviescommissie en de gemotiveerde beslissing van het districtscollege.
De aanvraag van VZW Huis van de vrouw werd in eerste instantie ingediend bij een fout district. De districtsadministratie merkte dit op en verwittigde de vzw, zodanig dat zij hun aanvraag via de juiste weg konden indienen.
VZW Huis van de vrouw kon zo nog een aanvraag doen, maar deze werd één dag te laat via het aanvraagsysteem ingediend. District Antwerpen draagt klantvriendelijkheid hoog in het vaandel en aangezien het gaat om een overgangsreglement waarbij de werking voor verenigingen nieuw is (district in plaats van stads als subsidieverlener), wil het district een uitzondering toestaan op het reglement.
De districtsraad Antwerpen keurt met 30 stemmen voor het volgende besluit goed.
Voor: Bogaert Tannicka, Wuyts Marita, Demeyer Annemie, Paris Amber, Poppe Anne, Van Leuffel Charlie, Vansummeren Stella, Niesten Freek, Verstraeten Regina, Boeckmans Edith, Steyaert Bart, Meeusen Femke, Delmas Laura, Cordy Paul, Verreet Simon, Vrelust Marie, Touré Anna, Dehaen Babette, Markowitz Samuel, Van den Borne Tom, Dewinter Veroniek, Cornelissen Cedric, Thoelen Annelies, Dogan Ebubekir, Detiège Maya, Luyckx Sascha, Wuyts Christophe, Gulhan Sah, Darmach Farid, Peeters Nadine
De districtsraad keurt goed om de aanvraag tot toelage van VZW Huis van de vrouw van 9.853,29 EUR die laattijdig werd ingediend ontvankelijk te verklaren.