De raad van bestuur is bevoegd voor de goedkeuring van de schoolreglementen.
Het sjabloon van schoolreglement is besproken op de schoolraad van 11 maart 2020.
Momenteel bestaat het schoolreglement in het basis-, buitengewoon en secundair onderwijs uit twee onderdelen:
Het algemeen schoolreglement bevat alle schooloverstijgende bepalingen, van toepassing op dat onderwijsniveau. Dit reglement wordt jaarlijks ter goedkeuring voorgelegd aan de raad van bestuur.
Het specifiek schoolreglement bevat in principe de bepalingen die eigen zijn aan de instelling. De directeur is bevoegd voor het opstellen en up to date houden van het specifiek schoolreglement.
Beide regelementen zouden elkaar moeten aanvullen en samen alle decretaal verplichte en alle nuttige bepalingen bevatten. Beide reglementen moeten vooraf worden overlegd met de schoolraad.
Het schoolreglement formaliseert de band tussen ouders (of meerderjarige leerling) en de school. Het bevat de wederzijdse rechten en plichten van leerlingen, ouders en de school. De goedkeuring van het schoolreglement is de absolute voorwaarde voor inschrijving in de school. Deze goedkeuring moet jaarlijks worden bevestigd, als het reglement wijzigt. In die zin is het schoolreglement een bepalend instrument voor het voeren van beleid.
We stellen vast dat het huidige opsplitsing tussen algemeen en specifiek schoolreglement een aantal nadelen en praktische bezwaren heeft.
Bovendien wordt Stedelijk Onderwijs jaarlijks geconfronteerd met late (soms ook laattijdige) wijzigingen van de onderwijsreglementering die het opmaken van zowel het algemeen als specifiek schoolreglement bemoeilijken.
In overleg met directies uit de onderwijsniveaus is een sjabloon uitgewerkt dat toelaat om beide onderdelen samen te voegen in één document dat alle bepalingen bevat, ongeacht of zij schooloverstijgend dan wel specifiek voor de instelling zijn vastgelegd.
Dit sjabloon bevat alle decretaal verplichte onderdelen van het schoolreglement. Het maakt duidelijk welke bepalingen schooloverstijgend en welke schoolspecifiek worden vastgelegd. Daarnaast biedt het de kans om ook voor schoolspecifieke bepalingen suggesties te doen of toelichting te geven bij de beleidsruimte die een school heeft met betrekking tot de specifieke bepalingen (bv. wettelijk kader inzake schooluren, participatie, bijdrageregeling ...). Scholen kunnen ten slotte vrij extra schooleigen informatie toevoegen.
Het resultaat is één document waarin ouders en leerlingen alle informatie terugvinden zonder risico op hiaten of tegenstrijdige passages.
Het sjabloon zou de werklast voor scholen moeten beperken, nadat zij het een eerste keer volledig hebben ingevuld. Het sjabloon laat ook toe dat (per schooljaar) de schooloverstijgende bepalingen worden aangepast conform eventuele wijzigingen aan de regelgeving, zonder dat de school de schoolspecifieke bepalingen opnieuw moet aanpassen, tenzij wijzigingen in de regelgeving of een beslissing van de raad van bestuur dit noodzakelijk maken.
In de loop van het 1ste trimester van het schooljaar 2019-2020 werd een testversie van het sjabloon aan een beperkt aantal directeurs uit basis-, buitengewoon en secundair onderwijs bezorgd met het oog op feedback inzake werking, doelmatigheid en gebruiksvriendelijkheid van het sjabloon. Deze feedback werd verwerkt in de sjablonen.
Bij de opbouw van het sjabloon werd extra aandacht gegeven aan de leesbaarheid en duidelijkheid van de schooloverstijgende teksten. Hierin werd Stedelijk Onderwijs ondersteund door Atlas, integratie & inburgering Antwerpen.
Het directiecomité AG Stedelijk Onderwijs keurde op 6 januari 2020 de samenvoeging van algemeen en specifiek schoolreglement in 1 document goed waarbij:
De volgende documenten worden ter goedkeuring aan de raad van bestuur voorgelegd:
Ter informatie worden de volgende documenten aan dit besluit toegevoegd:
2. Inhoudelijke wijzigingen aan de schooloverstijgende bepalingen
De volgende wijzigingen zijn doorgevoerd voor het schooljaar 2020-2021 ten opzichte van de huidige algemene schoolreglementen:
3. Delegatie duur middagpauze en afwijkende uurregeling naar directeur van de school
Het besluit van de Vlaamse Regering van 17 april 1991 vormt het regelgevend kader inzake de organisatie van het schooljaar in het gewoon en buitengewoon basisonderwijs. Dit besluit laat schoolbesturen toe om een aanvraag in te dienen bij de minister van onderwijs of zijn gemachtigde om af te wijken van dit kader wat betreft de duur van de lesdag, de duur van de middagpauze en de organisatie van pedagogische studiedagen. Dergelijke aanvragen tot afwijking moeten vooraf overlegd zijn met het ABC en de schoolraad.
Met name de duur van de lesdag en de duur van de middagpauze zijn zeer schoolgebonden en afhankelijk van de concrete schoolorganisatie (ligging van de lokalen, beschikbare ruimtes ...). De beslissing om een afwijking aan te vragen gebeurt dan ook het best op het niveau van de school.
Met dit besluit delegeert de raad van bestuur de bevoegdheid om conform artikel 8 van het besluit van de Vlaamse Regering van 17 april 1991 een structurele of occasionele afwijking van artikel 3 te vragen bij het Agentschap voor Onderwijsdiensten naar de directeur van de school.
Het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997.
Het besluit van de Vlaamse Regering tot organisatie van het schooljaar in het basisonderwijs en in het deeltijds onderwijs georganiseerd, erkend of gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap dd.17 april 1991.
De raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen delegeert de bevoegdheid om conform artikel 8 van het besluit van de Vlaamse Regering van 17 april 1991 tot organisatie van het schooljaar in het basisonderwijs een vraag tot afwijking in te dienen van artikel 3 van dit besluit naar de directeur van de school.
Uitvoering beslissing:
Taak | Verantwoordelijke | Timing |
Finaliseren van het schoolreglement op basis van het definitieve sjabloon | Directeurs basisonderwijs | Mei-juni 2020 |
Communicatiestrategie:
Doelgroep | Communicatiemiddel |
Alle ouders | Directies delen aangepast schoolreglement aan ouders mee, ofwel bij inschrijving, ofwel bij start nieuwe schooljaar. |