Terug
Gepubliceerd op 11/06/2020

2020_RVBAGSO_00064 - Schoolreglementen 2020-2021 - Secundair Onderwijs - HBO5 Verpleegkunde - Goedkeuring

Raad van Bestuur AG Stedelijk Onderwijs
vr 05/06/2020 - 16:00 zaal Ijsbreker
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Koen DaniĆ«ls; Mie Branders; Peggy Pooters; Carine Leys; Jinnih Beels, Voorzitter; Bavo Smits; Marc Swyngedouw; Joost Germis; Paul Cordy; Elisabeth van Doesburg; Greet Valck, ; Ikrame Kastit; Carine Sneyers; Jeff Van Poppel, Zakelijk directeur; Fabienne Fell, Medewerker kabinet onderwijs; Gonda Verhaert, Bedrijfsdirecteur; Veronique Van Langenhove, Kabinetchef schepen onderwijs; Karolien Naert, Manager Juridische Zaken

Afwezig

Greet De Vrij

Secretaris

Carine Sneyers

Voorzitter

Jinnih Beels, Voorzitter
2020_RVBAGSO_00064 - Schoolreglementen 2020-2021 - Secundair Onderwijs - HBO5 Verpleegkunde - Goedkeuring 2020_RVBAGSO_00064 - Schoolreglementen 2020-2021 - Secundair Onderwijs - HBO5 Verpleegkunde - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Regelgeving: bevoegdheid

De raad van bestuur is bevoegd voor de goedkeuring van de schoolreglementen.

Argumentatie

1. Sjabloon per onderwijsniveau

In overleg met directies uit de onderwijsniveaus is een sjabloon uitgewerkt dat toelaat om beide onderdelen samen te voegen in één document dat alle bepalingen bevat, ongeacht of zij schooloverstijgend dan wel specifiek voor de instelling zijn vastgelegd. 

Dit sjabloon bevat alle decretaal verplichte onderdelen van het schoolreglement. Het maakt duidelijk welke bepalingen schooloverstijgend en welke schoolspecifiek worden vastgelegd. Daarnaast biedt het de kans om ook voor schoolspecifieke bepalingen suggesties te doen of toelichting te geven bij de beleidsruimte die een school heeft met betrekking tot de specifieke bepalingen (bv. wettelijk kader inzake schooluren, aspecten van evaluatie die scholen verplicht in hun schoolreglement moeten opnemen ...). Scholen kunnen ten slotte vrij extra schooleigen informatie toevoegen.

Het resultaat is één document waarin ouders en leerlingen alle informatie terugvinden zonder risico op hiaten of tegenstrijdige passages.

Het sjabloon zou de werklast voor scholen moeten beperken, nadat zij het een eerste keer volledig hebben ingevuld. Het sjabloon laat ook toe dat (per schooljaar) de schooloverstijgende bepalingen worden aangepast conform eventuele wijzigingen aan de regelgeving, zonder dat de school de schoolspecifieke bepalingen opnieuw moet aanpassen, tenzij wijzigingen in de regelgeving of een beslissing van de raad van bestuur dit noodzakelijk maken.

In de loop van het 1ste trimester van het schooljaar 2019-2020 werd een testversie van het sjabloon aan een beperkt aantal directeurs uit basis-, buitengewoon en secundair onderwijs bezorgd met het oog op feedback inzake werking, doelmatigheid en gebruiksvriendelijkheid van het sjabloon. Deze feedback werd verwerkt in de sjablonen.

Bij de opbouw van het sjabloon werd extra aandacht gegeven aan de leesbaarheid en duidelijkheid van de schooloverstijgende teksten. Hierin werd Stedelijk Onderwijs ondersteund door Atlas, integratie & inburgering Antwerpen.

Het directiecomité Stedelijk Onderwijs keurde op 6 januari 2020 de samenvoeging van algemeen en specifiek schoolreglement in 1 document goed waarbij:

  • de schooloverstijgende bepalingen jaarlijks worden goedgekeurd door de raad van bestuur;
  • de schoolspecifieke bepalingen worden goedgekeurd door de directeur van de school;
  • de opdeling tussen schoolspecifieke en schooloverstijgende bepalingen is opgenomen in het sjabloon.

Specifiek voor de opleiding HBO5 Verpleegkunde geldt de decretale verplichting om deze opleiding in een samenwerkingsverband met een hogeschool te organiseren en een gezamenlijke onderwijs- en examenregeling en evaluatiereglement vast te leggen. Hierdoor zal het schoolreglement voor deze opleiding uit 2 documenten blijven bestaan:

  • het ingevulde sjabloon van schooreglement
  • het onderwijs- en examenregeling en evaluatiereglement (OER)

De volgende documenten worden ter goedkeuring aan de raad van bestuur voorgelegd:

  • leeg sjabloon van schoolreglement HBO5 Verpleegkunde 2020-2021 (bijlage 1)
  • het onderwijs- en examenregeling en evaluatiereglement 2020-2021 (bijlage 2)

Ter informatie worden de volgende documenten aan dit besluit toegevoegd:

  • overzicht van de toelichting bij specifieke bepalingen 2020-2021 (bijlage 3)  
  • schoolreglement HBO5 Verpleegkunde 2019-2020 (bijlage 4)

2. Inhoudelijke wijzigingen aan de schooloverstijgende bepalingen

De volgende wijzigingen zijn doorgevoerd voor het schooljaar 2020-2021 ten opzichte van het huidige algemeen schoolreglement (bijlage 1):

  • In Missie en visie van Stedelijk Onderwijs is het luik 'Iedereen helemaal op zijn plek' aangepast aan de huidige speerpunten van Stedelijk Onderwijs (punt 2.2)
  • In Privacy op school is een passage geherformuleerd. De huidige formulering leek de mogelijkheid van de verwerkingsgrond algemeen belang uit te sluiten bij het doorgeven van persoonsgegevens aan derden (punt 11.1)
  • In hetzelfde hoofdstuk is een aanspreekpunt toegevoegd voor vragen over camerabewaking (punt 11.3)

In overleg met Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen werd het onderwijs- en examenregeling en evaluatiereglement (OER) op de volgende punten gewijzigd voor het schooljaar 2020-2021 (bijlage 2):

  • De toelatingsproef voor de graduaatsopleidingen wordt vanaf 2020-2021 Vlaamsbreed georganiseerd. Om die reden zal AP attesten van toelating tot de HBO5-opleiding Verpleegkunde niet meer kunnen aanvaarden voor inschrijving in een graduaatsopleiding. Omgekeerd zal het bewijs van toelating tot de graduaatsopleidingen uitgereikt door een Vlaamse hogeschool op basis van de Vlaamsbrede toelatingsproef voor de graduaatsopleidingen, wel toegang bieden tot de HBO5-opleiding Verpleegkunde (punt 3.2).
  • Informatie verwijderd die reeds in schoolreglement wordt opgenomen: bijdrageregeling (art. 4.2), inzagerecht (art. 6.7) en behandeling klachten via vraag- en meldpunt (punt 10.1).
  • Aanpassing onderdeel deliberatie en betwistingen volgens procedures Stedelijk Onderwijs (punt 7, punten 9.4 en 9.5, punt 10).

3. Delegatie duur middagpauze en afwijkende uurregeling naar directeur van de school

Het besluit van de Vlaamse Regering van 31 augustus 2001 vormt het regelgevend kader inzake de organisatie van het schooljaar in het gewoon en buitengewoon secundair onderwijs. Dit besluit laat schoolbesturen  toe om op grond van exceptionele organisatorische, onderwijskundige of levensbeschouwelijke argumenten af te wijken van dit kader wat betreft de spreiding van de lessen, de duur van de lesdag en de duur van de middagpauze. Dergelijke beslissingen moeten vooraf overlegd zijn met het ABC en de schoolraad.

Met name de duur van de lesdag en de duur van de middagpauze zijn zeer schoolgebonden en afhankelijk van de concrete schoolorganisatie (ligging van de lokalen, beschikbare ruimtes ...). De beslissing om af te wijken gebeurt dan ook het best op het niveau van de school.

Met dit besluit delegeert de raad van bestuur de bevoegdheid om conform artikel 8 van het besluit van de Vlaamse Regering van 31 augustus 2001 af te wijken van artikel 3 van dit besluit naar de directeur van de school.

Inspraak

Het sjabloon van schoolreglement is besproken op de schoolraad van 7 mei 2020.

Juridische grond

Het besluit van de Vlaamse Regering houdende de codificatie betreffende het secundair onderwijs dd. 17 december 2010.

Decreet betreffende het secundair na secundair onderwijs en het hoger beroepsonderwijs dd. 30 april 2009.

Het besluit van de Vlaamse regering houdende de organisatie van het schooljaar in het secundair onderwijs dd. 31 augustus 2001.

Aanleiding en context

1. Secundair onderwijs

Momenteel bestaat het schoolreglement in het basis-, buitengewoon en secundair onderwijs uit twee onderdelen:

  • een algemeen schoolreglement per onderwijsniveau;
  • een specifiek schoolreglement voor elke school.

Het algemeen schoolreglement bevat alle schooloverstijgende bepalingen, van toepassing op dat onderwijsniveau. Dit reglement wordt jaarlijks ter goedkeuring voorgelegd aan de raad van bestuur.

Het specifiek schoolreglement bevat in principe de bepalingen die eigen zijn aan de instelling. De directeur is bevoegd voor het opstellen en up to date houden van het specifiek schoolreglement.

Beide reglementen zouden elkaar moeten aanvullen en samen alle decretaal verplichte en alle nuttige bepalingen bevatten. Beide reglementen moeten vooraf worden overlegd met de schoolraad.

Het schoolreglement formaliseert de band tussen ouders (of meerderjarige leerling) en de school. Het bevat de wederzijdse rechten en plichten van leerlingen, ouders en de school. De goedkeuring van het schoolreglement is de absolute voorwaarde voor inschrijving in de school. Deze goedkeuring moet jaarlijks worden bevestigd, als het reglement wijzigt. In die zin is het schoolreglement een bepalend instrument voor het voeren van beleid.

We stellen vast dat het huidige opsplitsing tussen algemeen en specifiek schoolreglement een aantal nadelen en praktische bezwaren heeft.  

  • Het schoolreglement is een lijvig document met veel verplichte bepalingen. De spreiding van alle informatie over twee teksten bevordert de leesbaarheid niet.
  • De opsplitsing tussen schooloverstijgende en schoolspecifieke bepalingen is niet altijd even duidelijk. Deze opsplitsing op zich is al een beleidsbeslissing.
  • Sommige scholen nemen maatregelen om de leesbaarheid te verhogen door bepalingen uit het algemeen schoolreglement in het specifiek schoolreglement te hernemen, sommige scholen “vertalen” het algemeen schoolreglement in een afsprakenboekje. Deze initiatieven vertrekken vanuit de juiste ingesteldheid maar verhogen het risico op hiaten of tegenstrijdige passages.

Bovendien wordt Stedelijk Onderwijs jaarlijks geconfronteerd met late (soms ook laattijdige) wijzigingen van de onderwijsreglementering die het opmaken van zowel het algemeen als specifiek schoolreglement bemoeilijken.

2. HBO5 Verpleegkunde

Voor de opleiding HBO5 Verpleegkunde, georganiseerd in het secundair onderwijs maar met specifieke modaliteiten, wordt een apart schoolreglement opgemaakt. Gelet op de decretale verplichting om deze opleiding in een samenwerkingsverband met een hogeschool te organiseren en een gezamenlijke onderwijs- en examenregeling en evaluatiereglement vast te leggen, wordt het schoolreglement HBO5 Verpleegkunde opgebouwd uit twee onderdelen: 

  • een onderwijs- en examenregeling en evaluatiereglement (OER), gezamenlijk uitgewerkt met Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen.
  • de resterende onderdelen van het schoolreglement van de opleiding HBO5 Verpleegkunde.

Besluit

De raad van bestuur ag stedelijk onderwijs beslist:

Artikel 1

De raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen keurt het sjabloon van schoolreglement en het onderwijs- en examenregeling en evaluatiereglement voor de opleiding HBO5 Verpleegkunde voor het schooljaar 2020-2021 goed.

Artikel 2

De raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen delegeert de bevoegdheid om conform artikel 8 van het besluit van de Vlaamse Regering van 31 augustus 2001 tot organisatie van het schooljaar in het secundair onderwijs af te wijken van artikel 3 van dit besluit naar de directeur van de school.

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.

Artikel 4

Uitvoering beslissing:

Taak Verantwoordelijke Timing
 Finaliseren van het schoolreglement op basis van het definitieve sjabloon  Directeur van de school  Juni 2019


Communicatiestrategie:

Doelgroep Communicatiemiddel
 Alle cursisten  Directie deelt aangepast schoolreglement mee, ofwel bij inschrijving, ofwel bij start nieuwe schooljaar.

Bijlagen

  • Bijlage 2_Gezamenlijk OER HBO5 Verpleegkunde_2020-2021.pdf
  • Bijlage 4_Schoolreglement HBO5 Verpleegkunde_2019-2020.pdf
  • Bijlage 3_Overzicht van de toelichting bij sjabloon HBO5 Verpleegkunde_2020-2021.pdf
  • Bijlage 1_Leeg sjabloon schoolreglement HBO5 verpleegkunde_2020-2021.pdf