De raad van bestuur is bevoegd voor het programmeren van nieuwe studierichtingen.
Deze gekozen basisopties zijn het gevolg van rechtlijnige concordanties of van een vrije programmatie als een huidige richting kan concorderen naar meer dan één basisoptie. Een vrije programmatie kan ook het gevolg zijn wanneer een rechtlijnige concordantie niet meer ten volle aansluit bij het huidige programma van de school. Een vrije programmatie sluit telkens aan bij het profiel van de school.
Samen met alle secundaire scholen van het Stedelijk Lyceum werd (december 2019) voor alle eerste graden onderzocht welke basisopties rechtlijnig kunnen concorderen en welke basisopties een logische aanvulling zouden zijn. De directies onderzochten of het profiel van de school kon behouden blijven met de rechtlijnige concordanties of dat er een extra basisoptie nodig is binnen het profiel.
Voor het buitengewoon secundair onderwijs worden enkel rechtlijnige concordanties voorgesteld.
De voorgestelde keuzes door de directies werden getoetst aan de strategische aanbodnota (februari 2020):
We willen met alle scholen van het Stedelijk Lyceum samen alle finaliteiten, onderwijsvormen en alle studiedomeinen in een zo ruim mogelijk aanbod van studierichtingen aanbieden. De studierichtingen in de domeinen STEM en Maatschappij en Welzijn zijn goed vertegenwoordigd in het aanbod.
2. Doorlopende leerlijnen.
Binnen elke school moeten er voldoende keuzemogelijkheden naar finaliteit/onderwijsvormen (doorstromingsgericht, arbeidsmarktgericht en dubbele finaliteit) en/of inhoud (domeinoverschrijdend (aso) en binnen de 8 domeinen) aanwezig zijn. Op deze manier kunnen leerlingen en voor een bepaalde school kiezen en een keuze maken die het best past bij hun individueel ontwikkelingstraject. Binnen elke school willen we daarom zorgen voor een logische samenhang, een maximale doorstroom en zinvolle alternatieven bij de studiekeuze.
Om de doorstroom binnen elke school mogelijk te maken willen we volledige verticale leerlijnen kunnen aanbieden (6-jarige structuren). Hoe minder een leerling van school moet veranderen, hoe hoger zijn welbevinden en schoolbetrokkenheid en hoe lager de kans dat hij de school vroegtijdig zal verlaten. Binnen elke school willen we voldoende logische alternatieven aanbieden binnen de verschillende finaliteiten en onderwijsvormen.
3. Streven naar volledige eerste graad (A-stroom + B-stroom)
We streven naar een volledige eerste graad in zoveel mogelijk scholen en we houden hierdoor rekening met de verschillende deelgroepen. Dit betekent dat we op elke school een A-stroom en een B-stroom naast elkaar willen aanbieden, uiteraard na een grondige analyse over de haalbaarheid ervan. We streven samenhang na tussen het eerste en het tweede jaar van de eerste graad. Het specifieke aanbod van de school (en haar doelgroep) bepaalt de keuze voor de basisopties. Zo is er samenhang tussen de eerste, tweede en derde graad.
Voor de basisopties zetten we in op verticale leerlijnen: het aanbod in de bovenbouw wordt weerspiegeld in de basisopties. Verder is onze ambitie om sterk in te zetten op zones en de basisopties binnen een zone op elkaar af te stemmen met het oog op doorstroom en doorlopende leerlijnen.
Samen met de directies van alle secundaire scholen van het Stedelijk Lyceum werd (december 2019) voor alle eerste graden onderzocht welke basisopties rechtlijnig kunnen concorderen en welke basisopties een logische aanvulling zouden zijn.
De voorgestelde basisopties worden besproken met de representatieve vakorganisaties op 10 maart 2020.
SO61 programmatie in het voltijds gewoon secundair onderwijs, wettelijke basis codex secundair onderwijs (B.S.24/06/2011).
SO60 Studieaanbod voltijds secundair onderwijs, wettelijke basis codex secundair onderwijs (B.S.24/06/2011).
SO/2006/03 (BuSO) Toepassing van de regels inzake de rationalisatie en de programmatie van het buitengewoon secundair onderwijs, wettelijke basis codex secundair onderwijs (B.S.24/06/2011).
Op 28 maart 2018 nam het Vlaams Parlement plenair het ontwerp van decreet aan dat de modernisering van de organisatie en de structuur van het secundair onderwijs vastlegt.
Op 1 juni 2018 gaf de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit van de Vlaamse Regering dat verder uitvoering geeft aan het decreet.
Binnen de modernisering van het gewoon en buitengewoon secundair onderwijs wordt vanaf 1 september 2020 gestart met 'basisopties' in het tweede leerjaar van de eerste graad. De scholen dienen de gemaakte keuzes kenbaar te maken aan Agodi voor 1 april 2020.
De scholen kunnen opteren voor rechtlijnige concordanties van de oude benamingen naar de nieuwe benamingen van structuuronderdelen. Daarnaast zijn extra basisopties vrij te programmeren tenzij het een niche betreft.
De raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen keurt de basisopties tweede leerjaar eerste graad per 01/09/2020 binnen het gewoon en buitengewoon secuncair onderwijs goed.
Uitvoering beslissing:
Taak | Verantwoordelijke | Timing |
aanvraag AGODI | Stijn Auwers | 1 april 2020 |