Terug
Gepubliceerd op 06/04/2020

2020_RVBAGSO_00036 - Secundair onderwijs - Organisatie scholengemeenschap Stedelijk Lyceum - Aanvraag tot goedkeuring van verlenging organisatie scholengemeenschap Stedelijk Lyceum - Goedkeuring

Raad van Bestuur AG Stedelijk Onderwijs
vr 27/03/2020 - 16:00 digitaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Koen DaniĆ«ls; Freya Piryns; Mie Branders; Peggy Pooters; Carine Leys; Jinnih Beels, Voorzitter; Bavo Smits; Marc Swyngedouw; Joost Germis; Paul Cordy; Elisabeth van Doesburg; Greet Valck, ; Carine Sneyers

Afwezig

Greet De Vrij

Secretaris

Carine Sneyers

Voorzitter

Jinnih Beels, Voorzitter
2020_RVBAGSO_00036 - Secundair onderwijs - Organisatie scholengemeenschap Stedelijk Lyceum - Aanvraag tot goedkeuring van verlenging organisatie scholengemeenschap Stedelijk Lyceum - Goedkeuring 2020_RVBAGSO_00036 - Secundair onderwijs - Organisatie scholengemeenschap Stedelijk Lyceum - Aanvraag tot goedkeuring van verlenging organisatie scholengemeenschap Stedelijk Lyceum - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

De raad van bestuur is bevoegd voor de organisatie van scholengemeenschappen.

Inspraak

nvt

Aanleiding en context

Een scholengemeenschap is een verzameling van scholen van hetzelfde onderwijsniveau die vrijwillig samenwerken om schaalvoordelen na te streven op het vlak van logistiek, studieaanbod, personeelsbeleid ... 

De meest recente scholengemeenschappen zijn op 1 september 2014 gevormd voor een periode van 6 jaar. De huidige scholengemeenschappen blijven bestaan tot 31 augustus 2020.

Voor 31 maart 2020 moet het schoolbestuur van het Stedelijk Lyceum aan het Agentschap voor onderwijsdiensten kenbaar maken of het de bestaande scholengemeenschap wenst te verlengen.

Argumentatie

Om samenwerking tussen scholen te stimuleren, bestaan er scholengemeenschappen. Die kunnen bijdragen tot een efficiëntere aanwending van de middelen.

Elke scholengemeenschap ontvangt een extra puntenenveloppe voor de organisatie. Het bedrag van de puntenenveloppe is gebaseerd op het totaal aantal ingeschreven leerlingen in de scholengemeenschap. Daarnaast kunnen leden van eenzelfde scholengemeenschap lestijden of uren-leraar of uren paramedisch personeel aan elkaar overdragen, is personeel ruimer inzetbaar binnen de scholengemeenschap en is er een versoepeling van de regeling die een maximaal gebruik van de gesubsidieerde schoolinfrastructuur moet garanderen. 

In het secundair onderwijs heeft een scholengemeenschap volgende voordelen: (1) De berekeningsnormen voor de globale puntenenveloppe zijn gunstiger, (2) er worden extra uren-leraar toegewezen aan scholengemeenschappen, (3) de rationalisatienormen zijn gunstiger. Je kan beschikken over een niet-organieke personeelsformatie.

In 2014 werd beslist om binnen het AG SO 1 scholengemeenschap te organiseren voor alle secundaire scholen en vijf scholen van het buitengewoon secundair onderwijs (lijst met scholen in bijlage). Deze beslissing werd genomen teneinde beide scholengemeenschappen structureel te versterken, zowel op beheersmatig als op onderwijskundig vlak. 

Het Stedelijk Lyceum staat nog steeds achter deze beslissing en vraagt daarom goedkeuring tot verlenging. 

Juridische grond

SO62 scholengemeenschappen secundair onderwijs, wettelijke basis codex secundair onderwijs (B.S.24/06/2011).

Fasering

nvt

Beleidsdoelstellingen

6 - Lerende en werkende stad
2LWS02 - Onderwijs
2LWS0205 - Stedelijk Onderwijs
2LWS020506 - Algemene werking stedelijke onderwijs

Besluit

De raad van bestuur ag stedelijk onderwijs beslist:

Artikel 1

De raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen keurt de verlenging goed van de organisatie van de scholengemeenschap Stedelijk Lyceum.
 

Artikel 2

Uitvoering beslissing:

Taak Verantwoordelijke Timing
 Melding verlenging scholengemeenschap  Stijn Auwers  27/03/2020

 
 

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.

Bijlagen

  • Scholen in de scholengemeenschap Stedelijk Lyceum.PNG