Dit besluit heeft geen financiële gevolgen. De goedkeuring van deze ambitienota impliceert nog geen financieel engagement.
De studiekosten voor de opmaak van het inrichtingsplan worden gedragen door AG Vespa en Woonhaven Antwerpen.
Het project werd nog niet opgenomen in de meerjarenplanning 2020-2025 van het AGSO. In een latere fase, na goedkeuring van het inrichtingsplan voor de Arenawijk, zullen de procedure en de financiële consequenties van de architectuuropdracht uitgewerkt worden. Het projectvoorstel zal ter goedkeuring worden voorgelegd aan de raad van bestuur van het AGSO wanneer het project in de meerjarenplanning van het AGSO wordt opgenomen.
De totale projectkost (inclusief btw, studiekosten en werkingsmarges, exclusief indexeringen en prijsherzieningen) wordt ingeschat op ongeveer 7.400.000 euro.
Inhoudelijke bevoegdheid:
Gezien het een engagement met betrekking tot de oprchting van een gebouw voor een nieuwe school (instelling) betreft heeft de raad van bestuur beslissingsbevoegdheid.
Financiele bevoegedheid:
Gezien het engagement met betrekking tot een investeringsproject met een projectkost ≥ € 250 000 excl. btw betreft heeft de raad van bestuur beslissingsbevoegdheid.
nvt
Situering
Met de Arenawijk wordt gerefereerd naar het gebied gelegen op het voormalige Fortje van Deurne, begrensd door de Dokter Romain de Velstraat, Gabriël Vervoortstraat, Pastoor Holthofplein, August Petenlei, Dordrechtlaan, Muggenberglei en Arenaplein. Dit bijzonder stuk stad in Deurne Zuid wordt vooral gekenmerkt door de Arenahal, een centrale groene ruimte en het uitzonderlijk patrimonium van de Antwerpse modernistisch architect Renaat Braem.
De Arenawijk is gelegen in de aanbodzone 'Deurne Zuid + Borgerhout Extra Muros'.
Herontwikkeling Arenawijk
De precaire bouwkundige toestand van het modernistisch patrimonium op de Arenawijk, was de aanleiding om een integrale ontwikkelingsvisie voor deze bebouwing te vormen. Uit behoefteanalyse voor de omgeving komen ook de nood aan andere openbare voorzieningen (onder andere onderwijs en sportinfrastructuur) naar boven.
Op 6 juli 2018 (jaarnummer 6378) keurde het college een plan van aanpak goed voor herontwikkeling van de Arenawijk.
In gedeeld opdrachthouderschap tussen AG VESPA en Woonhaven Antwerpen en in samenwerking met de stedelijke diensten en het district Deurne zal een plan uitgewerkt worden voor de verschillende deelgebieden in de wijk: Noordrand Arenawijk, Zuidrand Arenawijk, Noordelijk Binnengebied en de openbare ruimte. Er werd een projectdefinitie voor het aanstellen van een multidisciplinair ontwerpteam opgemaakt en aan het college ter goedkeuring voorgelegd. (gepland op 5 juni 2020)
Volgens de uitgangspunten voor het inrichtingplan zal er in de Noordrand Arenawijk gestreefd worden naar een geïntegreerde ontwikkeling waarbij publiek programma wordt gecombineerd met gemengde woningbouw (sociale huisvesting en betaalbaar wonen). In het voorgestelde minimale programma voor de Noordrand is, naast een sporthal (2.800 m²), sociale woningbouw (min. 289 woningen), een Huis van het Kind (300-400 m²) ook een basisschool (2.650 m²) opgenomen.
Strategisch kader aanbod AGSO - Basisonderwijs
Ter voorbereiding van de concrete acties in de nieuwe bestuursperiode 2020-2025 en in uitvoering van de speerpuntennota heeft het AG Stedelijk Onderwijs Antwerpen haar ambitie met betrekking tot het gewenste onderwijsaanbod vastgelegd in een aanbodnota: 'Een onderwijsaanbod voor de Antwerpenaar - een blik op de toekomst' en het programma 'Levenslang Leren (PROG 31).
Voor de aanbodzone 'Deurne Zuid + Borgerhout Extra Muros', waarbinnen de Arenawijk gelegen is, wordt er in het schooljaar 2024-2025 een tekort verwacht van 753 plaatsen. Daarnaast heeft het AGSO al een hoge vertegenwoordiging van het aanbod (53,6%). Logischerwijze wordt het engagement betreffende capaciteitsuitbreiding opgenomen door de andere netten en spitst het AGSO zich toe op optimalisaties van het aanbod en de doorstroom, zonder afbouw van het totale aantal plaatsen in de zone.
Nieuwe basisschool voor 250 leerlingen.
Ter compensatie van geplande wijzigingen in het aanbod in de periode 2020-2025 in functie van ruimtegebrek en interne doorstroom en met een netto afbouw van de capaciteit met 108 plaatsen, engageert het AGSO zich om een nieuwe enkele basisschool voor 250 leerlingen op te richten, waardoor het na de realisatie een netto verhoging van de capaciteit wordt.
De Arenawijk komt in aanmerking voor de oprichting van deze nieuwe basisschool.
Gevraagde oppervlaktes (excl. technieken):
Ter compensatie van geplande wijzigingen in het aanbod in de periode 2020-2025, met name herstructurering van De Groene Egel – vestigingsplaats De Cirkel, met een netto afbouw van de capaciteit met 108 plaatsen, engageert het AG SO zich om een nieuwe enkele basisschool voor 250 leerlingen op te richten.
Begeleiding Stadsprojecten: AGVespa
Fase 1 - selectie 3 ontwerpteams inrichtingsplan: april 2020 - juli 2020
Fase 2 - gunning ontwerpteam inrichtingsplan: juli 2020 - december 2020
Fase 3 - opmaak inrichtingsplan: januari 2021 - juni 2021
Na fase 3 - uitwerking concrete deelopdrachten met eigen nader te bepalen timing
Uitvoering beslissing:
Taak | Verantwoordelijke | Timing |
Opname programma stedelijke basisschool voor 250 leerlingen in Stadsproject Arenawijk | AG Vespa | 06/2020 |