De raad van bestuur is bevoegd voor het bepalen van het onderwijsaanbod.
De fysieke nabijheid tussen de site Madras en SL Eilandje (+/- 400 meter) biedt de kans een goede doorstroom te realiseren en beide vestigingen als één school te beheren. Op die manier investeren we in doorlopende leerlijnen binnen een 6-jarige structuur zoals geformuleerd in de strategische aanbodnota. Leerlingen zullen langer verbonden (en betrokken) zijn bij de school. De zij-instroom wordt beperkt. Dit leidt tot een stabielere leerlingenpopulatie waarvan we verwachten dat dit een positieve sociale dynamiek bij de leerlingen in de hand zal werken en de reputatie van de school gunstig zal beïnvloeden.
Voor de invulling van de eerste graad zal later - bij de programmaties in functie van effectieve opstart - gekozen worden voor basisopties die aansluiten bij de 2de en 3de graad van SL Eilandje, in casu STEM en Kunst en Creatie. Dit vertaalt zich in een dubbele A-stroom die een rechtstreekse doorstroom binnen SL Eilandje waarborgt. Daarnaast wordt geïnvesteerd in een B-stroom vanuit de ambitie om een volledige eerste graad (A-stroom en B-stroom) te realiseren wanneer dit haalbaar is.
De invulling van Stedelijk Lyceum Merksem zal in een latere fase (timing gekoppeld aan site Madras) worden bijgestuurd in functie van het realiseren van maximaal doorlopende leerlijnen, de capaciteitsnoden en het reeds aanwezige aanbod in Merksem.
Tegen 2024-2025 verwachten we in Antwerpen 1742 bijkomende leerlingen voor alle netten samen in het 1ste en 2de leerjaar van de eerste graad van het gewoon secundair onderwijs (HIVA capaciteitsmonitor, 2018). Vanuit het perspectief van de capaciteitsuitdagingen voor het secundair onderwijs komt AG SO met de inrichting van een eerste graad beter tegemoet aan de vraag naar extra plaatsen. De capaciteitsdruk zal zich volgens de lokale taskforce capaciteit Antwerpen immers in de eerste plaats in de 1ste graad van het secundair onderwijs laten voelen, waarbij er zowel nood is aan capaciteit A-stroom als B-stroom. De keuzemogelijkheden in het aanbod in de 2de en de 3de graad zijn ruimer en omvat meer leerjaren. Hierdoor laat de capaciteitsdruk in de 2de en 3de graad zich beter spreiden en is het beter prioriteit te geven aan het creëren van bijkomende capaciteit in de 1ste graad. Met de scopewijziging op de site Madras creëert het Stedelijk Onderwijs 150 plaatsen voor de eerste graad secundair onderwijs.
De invulling voor het gedeelte basisonderwijs op de site Madras (250 plaatsen, 10 jarige structuur, 1-stroom) blijft ongewijzigd.
De wijziging in het geplande aanbod wordt mee verwerkt in het vastgoedproject binnen het projectspecifieke DBFM programma “projectcluster Antwerpen-Brecht” – Madras. Dit is vooraf reeds afgetoetst met Agion. De gevolgen van deze wijziging voor het vastgoedproject zijn zeer beperkt, waardoor er geen aanpassingen zijn aan de toepassing van de ruimtelijke en financiële norm van Agion.
Bij de opmaak van dit document en met het omvormen van het specifieke programma van eisen werden de netwerkdirecteurs van het secundair onderwijs en het directieteam van SL Eilandje, betrokken.
Besluit van de Vlaamse Regering houdende de codificatie betreffende het secundair onderwijs, d.d. 17 december 2010
In uitvoering van fase 1 van het programma Levenslang Leren (PROG 31) keurde de raad van bestuur van het Stedelijk Onderwijs op 14 februari 2020 de strategische aanbodnota ‘Een onderwijsaanbod voor de Antwerpenaar – Een blik op de toekomst’ goed. In deze nota worden de principes vastgelegd die dienen als basis voor de ontwikkeling van het aanbod binnen de verschillende onderwijsniveaus. Het aanbieden van zoveel mogelijk doorlopende leerlijnen binnen een 6-jarige structuur én het creëren van voldoende capaciteit zijn daarbij belangrijke ambities voor het secundair onderwijs.
Stedelijk Lyceum Eilandje biedt momenteel een 2de en 3de graad secundair onderwijs aan binnen de domeinen 'kunst en creatie' en 'STEM'. De eerste graad wordt aangeboden in de vestiging Stedelijk Lyceum Merksem die een onderdeel vormt van Stedelijk Lyceum Eilandje. De doorstroom vanuit Stedelijk Lyceum Merksem naar Stedelijk Lyceum Eilandje is echter te beperkt, ondanks herhaalde inspanningen om hieraan een oplossing te bieden. Stedelijk Lyceum Eilandje heeft bijgevolg geen directe en volwaardige instroom vanuit een 1ste graad. De hoofdoorzaak van de beperkte doorstroom is de afstand tussen Stedelijk Lyceum Merksem en Stedelijk Lyceum Eilandje. Stedelijk Lyceum Merksem rekruteert buurtgebonden en de doorstroom richt zich vooral op scholen in Merksem. We stellen volgende doorstroompercentages vast (periode 2016-2019):
Op dit moment is het vastgoedproject binnen het projectspecifieke DBFM programma “projectcluster Antwerpen-Brecht” – Madras in voorbereiding. Het programma van eisen in dit dossier omvat een éénstroom basisonderwijs en een éénstroom secundair onderwijs ASO. Op basis van bovenstaande vaststellingen en ambities is het opportuun om voor het gedeelte secundair onderwijs de scope te wijzigen naar een volledige eerste graad secundair onderwijs die fungeert als onderbouw voor het Stedelijk Lyceum Eilandje.
Uitvoering beslissing:
Taak | Verantwoordelijke | Timing |
opmaak programmatiedossier 1ste graad secundair onderwijs SL Eilandje | Stijn Auwers | november 2023 |
“Verwerking van deze aanbodswijziging in het vastgoedproject binnen het projectspecifieke DBFM programma “projectcluster Antwerpen-Brecht” - Madras, inclusief communicatie aan Agion. | Patrimonium – Vastgoedprojecten | Na goedkeuring beslissing |