Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:
1. de gemeentelijke projecten;
2. andere gevallen dan deze waarvoor de Vlaamse regering of de deputatie bevoegd is.
Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de vereenvoudigde procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.
Projectnummer: |
OMV_2019129224 |
Gegevens van de aanvrager: |
BVBA blowUP media Belgium met als adres Leopold de Waelplaats 6 te 2000 Antwerpen |
Ligging van het project: |
Manchesterlaan 1-3 te 2030 Antwerpen |
Kadastrale gegevens: |
afdeling 7sectie G nr. 1787F |
Vergunningsplichten: |
Stedenbouwkundige handelingen. |
Voorwerp van de aanvraag: |
plaatsen van een reclamedoek op een stelling |
Omschrijving stedenbouwkundige handelingen
Relevante voorgeschiedenis
- 25/02/1999: vergunning (86#980565) voor het plaatsen van antennes en technische infrastructuur.
Vergunde/vergund geachte toestand
- meergezinsgebouw met reca functie op gelijkvloers;
- hoekpand in gesloten bebouwing met vijf bouwlagen onder plat dak;
- kroonlijsthoogte van ca. 18,30 m;
- gevelafwerking:
Huidige toestand
- overeenkomstig vergunde toestand;
- pand vastgesteld als bouwkundig erfgoed, onderdeel van de sociale woonwijk luchtbal.
Gewenste toestand
- gevel tijdelijk afgeschermd met steigerdoek met niet-zaakgebonden publiciteit in kader van onderhoudswerken;
- totale oppervlakte van het steigerdoek 435,50 m² (aandeel reclame 286,00 m²).
Inhoud van de aanvraag
- plaatsen van een steigerdoek met niet-zaakgebonden publiciteit, gedurende het verloop van onderhoudswerken.
Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.
Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:
Adviezen
Externe adviezen
Adviesinstantie |
Datum advies gevraagd |
Datum advies ontvangen |
Advies |
Agentschap Wegen en Verkeer |
13 november 2019 |
5 december 2019 |
Ongunstig |
lokale politie/ verkeerspolitie (LP/VK/SE) |
19 december 2019 |
|
Geen bezwaar |
Interne adviezen
Adviesinstantie |
Datum advies gevraagd |
Datum advies ontvangen |
stadsontwikkeling/ onroerend erfgoed/ monumentenzorg |
13 november 2019 |
12 december 2019 |
Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen
Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen
Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.
Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een woongebied in de stedelijke agglomeratie van Antwerpen, dit is het gedeelte van de stad gelegen tussen de Kleine Ring en respectievelijk de reservatiestrook voor de aanleg van lijninfrastructuur (de A102) tussen Merksem en Wommelgem, de R11 tussen Wommelgem en Mortsel, de oostelijke grens van Mortsel en Hove en de reservatiestrook voor pijpleidingen tussen Hove/Kontich en Hemiksem.
De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving. (Artikel 5 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen.)
In dit gebied wordt de maximale bouwhoogte afgestemd op de volgende criteria:
- de in de onmiddellijke omgeving aanwezige bouwhoogten;
- de eigen aard van het betrokken gebied;
- de breedte van het voor het gebouw gelegen openbaar domein.
(Ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP) kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘goedgekeurde BPA’s en RUP’s'. Het gewestplan kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar PLANNING > Plannen > Bestemmingsplan > Gewestplan.)
De aanvraag ligt niet in een verkaveling.
De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van het gewestplan.
Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Hemelwater: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater (verder genoemd verordening hemelwater).
(De verordening hemelwater kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > Verordeningen > Hemelwater)
De verordening hemelwater is niet van toepassing op de aanvraag.
- Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid (verder genoemd verordening toegankelijkheid).
(De verordening toegankelijkheid kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > Verordeningen > Toegankelijkheid publieke gebouwen)
De verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag.
Algemene bouwverordeningen
- Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
(De verordening voetgangersverkeer kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > Verordeningen)
De verordening voetgangersverkeer is niet van toepassing op de aanvraag.
Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Bouwcode: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014.
(De bouwcode kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De aanvraag wijkt af van de bepalingen van de bouwcode op volgend punt:
Sectorale regelgeving
- MER-screening: de overheid die beslist over de ontvankelijkheid en volledigheid van de vergunningsaanvraag, beslist of er een project-MER moet worden opgesteld. De betrokken overheid doet dat op het ogenblik van de beslissing over de ontvankelijk- en volledigheid van de vergunningsaanvraag of, bij gebreke daaraan, binnen 90 dagen na de datum van ontvankelijk- en volledigheid.
Rekening houdend met de kenmerken van de aanvraag en zijn omgeving wordt geoordeeld dat de mogelijke milieueffecten van het project niet aanzienlijk zijn.
- Watertoets: overeenkomstig artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid dient een vergunningsaanvraag onderworpen te worden aan de zogenaamde watertoets.
Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte en ligt niet in een overstromingsgevoelig gebied, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.
- Vlaamse Wooncode: het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode.
(De kwaliteitsnormen voor woningen, die in uitvoering van de Vlaamse Wooncode zijn opgemaakt, kan u raadplegen via www.wonenvlaanderen.be, zoek op ‘kwaliteitsbesluit’)
De aanvraag valt niet onder het toepassingsgebied van de Vlaamse Wooncode.
- Rooilijndecreet: het decreet van 8 mei 2009 houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen
(Het Rooilijndecreet kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > OVERIGE REGELGEVING)
{overeenstemming rooilijndecreet: schrappen wat niet past}
De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van het Rooilijndecreet.
Beleidsrichtlijnen in het kader van goede ruimtelijke ordening (overeenkomstig artikel 4.3.1, §2, 2° van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening)
- BGO Wonen: de beleidsmatig gewenste ontwikkeling woninggrootte, woningmix en beschermen van eengezinswoningen (verder genoemd BGO Wonen), goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 24 juni 2019.
(De BGO Wonen kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De BGO Wonen is niet van toepassing op de aanvraag.
Omgevingstoets
Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening
Visueel-vormelijke elementen/ Cultuurhistorische aspecten
De stijgerdoeken worden voorzien ter hoogte van de voorgevels gelegen langs de Noorderlaan en Manchesterstraat. Deze zullen een hoogte hebben van 13 meter. De aanvraag bevat onvoldoende informatie over het uitzicht en beeldkwaliteit van deze stijgerdoeken. Bij afleveren van een vergunning moet de stijgerdoek voldoen aan Artikel 32§5 van de bouwcode.
De aanvraag heeft betrekking op een pand dat deel uitmaakt van de sociale woonwijk Luchtbal die is opgenomen in de vastgestelde inventaris van het bouwkundig erfgoed. Daarom werd er advies ingewonnen van de stedelijke dienst monumentenzorg:
“(…) Het betreft een bakstenen hoekgebouw met een middenrisaliet centraal in pleisterwerk. Het baksteenmetselwerk is in een smalle roodkleurige baksteen voorzien met Dudok voeg. Beide zijgevels hebben een uitspringende erker met afgeronde hoeken waarvan de zones tussen de raampartijen eveneens bepleisterd zijn. Op basis van oud fotomateriaal is het oorspronkelijk schrijnwerk nog zichtbaar, het schrijnwerk werd vervangen. Ook is op deze foto’ zichtbaar dat ter hoogte van de huidige kroonlijst in plaatmateriaal, nog baksteenmetselwerk aanwezig was waardoor het gebouw een correcte bekroning kende.
Het is niet duidelijk of er een vergunning werd verleend voor het wijzigen van het buitenschrijnwerk in de voorgevel en het plaatsen van een brede dakrand.
Men wenst een reclame dragend steigerdoek te plaatsen voor een gevelreiniging door stoom, het schilderen van de beschilderde delen, herstel van het betonrot en van los voegsel en het aanwerken van de nieuwe ramen.
Het is op basis van de offerte niet duidelijk of er al nieuw schrijnwerk geplaatst werd. Het wijzigen van het schrijnwerk is vergunningsplichtig en dient in samenspraak met de stedelijke dienst monumentenzorg te gebeuren.
Aangezien het niet duidelijk is of de huidige toestand van de gevel een vergunde situatie betreft en deze ingrepen afbreuk doen aan de gevelarchitectuur, wordt er geen gunstig advies verleend voor het plaatsen van het reclame dragend steigerdoek.”
Het gegeven advies van monumentenzorg wordt bijgetreden vanuit stedenbouwkundig oogpunt.
Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen
De aanvraag werd ongunstig geadviseerd door het Agentschap Wegen en verkeer.
“ De Vergunningsaanvraag is onwenselijk om volgende reden: ontoelaatbare afleiding bestuurders.
De aanvraag betreft namelijk een publiciteitsinrichting die zowel de voorgevel als de voorgevel volledig bedekt met een reclamedoek waarvan de inhoud onbekend is. De totale grootte is 286m².
De Noorderlaan werd hier recentelijk heringericht. De Noorderlaan bestaat hier uit 3 rijvakken per rijrichting inclusief de afslagstrook.
Het doek wordt geplaatst op een hoekpand op het kruispunt Noorderlaan/Manchesterlaan. Op dit complexe kruispunt zijn 3 fiets- en voetgangersoversteekplaatsen aanwezig. Er is een aparte berm voor het openbaar vervoer ( trams + bussen) dat hier zeer frequent rijdt. Dit wegvlak voor het openbaar vervoer is de onmiddellijke verbinding tussen de rand en de stad.
Bijkomend is het pand gelegen tussen de brandweerkazerne Noorderlaan en het politiekantoor Noorderlaan. Hierdoor rijden op deze locatie een verhoogd aantal voertuigen prioritair….”
Conform artikel 4.3.3. VCRO moet de vergunning worden geweigerd, aangezien het strijdig is met direct werkende normen binnen de beleidsvelden waarvoor het Agentschap bevoegd is en omdat het aangevraagde onwenselijk is in het licht van doelstellingen of zorgplichten van het Agentschap.
Gelet op het ongunstig advies van AWV en onduidelijkheid over het uitzicht van het steigerdoek wordt aan het college geadviseerd om de aanvraag te weigeren.
Advies aan het college
Advies over de stedenbouwkundige handelingen
Aan het college wordt voorgesteld om voor de stedenbouwkundige handelingen de omgevingsvergunning te weigeren, omwille van onverenigbaarheden met stedenbouwkundige voorschriften en een goede ruimtelijke ordening en een ongunstig advies van het Agentschap Wegen en Verkeer.
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid, het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.
Procedurestap |
Datum |
Indiening aanvraag |
15 oktober 2019 |
Volledig- en ontvankelijk |
13 november 2019 |
Start openbaar onderzoek |
geen |
Einde openbaar onderzoek |
geen |
Gemeenteraad voor wegenwerken |
geen |
Uiterste beslissingsdatum |
12 januari 2020 |
Verslag GOA |
18 december 2019 |
naam GOA |
Katrijn Apostel |
Er zijn geen aanpalende eigenaars waarvan de scheidingsmuren met het project zouden worden opgericht, uitgebreid of afgebroken, die om hun standpunt gevraagd moesten worden.
Het college sluit zich integraal aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot zijn eigen motivatie.
Het college beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning te weigeren.
De plannen waarvan het overzicht als bijlage bij dit besluit is gevoegd, maken integraal deel uit van dit besluit.