Terug
Gepubliceerd op 29/01/2020

2020_GR_00088 - AG Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed en AG Culturele Instellingen Antwerpen/Kunsten - Beleids- en beheerscyclus. Meerjarenplannen 2020-2025 - Goedkeuring

gemeenteraad
di 28/01/2020 - 19:30 Bernarduscentrum
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Filip Dewinter, raadslid; Gerolf Annemans, raadslid; Jan Penris, raadslid; Nahima Lanjri, raadslid; André Gantman, raadslid; Anke Van dermeersch, raadslid; Güler Turan, raadslid; Wouter Vanbesien, raadslid; Peter Mertens, raadslid; Liesbeth Homans, raadslid; Mie Branders, raadslid; Joris Giebens, raadslid; Johan Klaps, raadslid; Caroline Bastiaens, raadslid; Martine Vrints, raadslid; Koen Laenens, raadslid; Franky Loveniers, raadslid; Peggy Pooters, raadslid; Ikrame Kastit, raadslid; Imade Annouri, raadslid; Kristel Somers, raadslid; Ilse van Dienderen, raadslid; Nordine Saidi Mazarou, raadslid; Mark Tijsmans, raadslid; Sevilay Altintas, raadslid; Omar Fathi, raadslid; Sanne Descamps, raadslid; Elisabeth van Doesburg, raadslid; Koenraad De Vylder, raadslid; Manuëla Van Werde, raadslid; Nathalie van Baren, raadslid; Patrick Van den Abbeele, raadslid; Hicham El Mzairh, raadslid; Khadija Chennouf, raadslid; Sam Van Rooy, raadslid; Sam Voeten, raadslid; Erica Caluwaerts, raadslid; Tatjana Scheck, raadslid; Wim Jochems, raadslid; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Freya Piryns, raadslid; Danielle Meirsman, raadslid; Kevin Vereecken, raadslid; Karen Maes, raadslid; Serge Muyters, korpschef; Glenn Verspeet, korpschef ad interim

Verontschuldigd

Claude Marinower, schepen; Mohamed Chebaa Amimou, raadslid; Yasmia Setta, raadslid

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter
2020_GR_00088 - AG Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed en AG Culturele Instellingen Antwerpen/Kunsten - Beleids- en beheerscyclus. Meerjarenplannen 2020-2025 - Goedkeuring 2020_GR_00088 - AG Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed en AG Culturele Instellingen Antwerpen/Kunsten - Beleids- en beheerscyclus. Meerjarenplannen 2020-2025 - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Regelgeving: bevoegdheid

Op grond van artikel 242 van het Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017 stelt de raad van bestuur het meerjarenplan en de aanpassingen ervan vast en legt ze deze ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad.

Argumentatie

Het meerjarenplan 2020-2025 is opgemaakt zodat de vooropgestelde doelstellingen (actieplan en acties) maximaal gerealiseerd kunnen worden, rekening houdend met de beschikbare financiële ruimte.

De autonome gemeentebedrijven AG Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed en AG Culturele Instellingen Antwerpen/Kunsten geven mee uitvoering aan het Antwerps bestuursakkoord ‘De Grote Verbinding’ dat vertaald is in het stedelijk meerjarenplan 2020-2025. Het college keurde de doelstellingenboom van de groep Antwerpen goed, waarvan deze autonome gemeentebedrijven deel uitmaken. De AG's dragen mee bij aan de realisatie van de doelstellingen (beleidsdoelstellingen, actieplannen en acties) van de stad Antwerpen omtrent cultuur (2BRS01) en - specifiek voor AG Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed - erfgoed (2BRS02). Inzake bepaling van de prioritaire doelstellingen, volgt het AG ook de indeling die de stad hiervoor besliste (prioritair actieplan: '1BRS0101 - Cultuurhoofdstad van Vlaanderen').

De stad Antwerpen voorziet in haar budget 2020-2025 een exploitatiedotatie aan AG Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed van 49.349.585,72 euro en een investeringsdotatie van 15.326.409,00 euro.

De stad Antwerpen voorziet in haar budget 2020-2025 een exploitatiedotatie aan AG Culturele Instellingen Antwerpen/Kunsten van 6.086.319,00 euro en geen investeringsdotatie.

AG Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed ontvangt daarnaast bovenlokale middelen van de Vlaamse overheid via de beleidsnota's van de erkende erfgoedinstellingen en de beheersovereenkomsten in het kader van het Cultureelerfgoeddecreet van 24 februari 2017.

Beide autonome gemeentebedrijven zetten de eigen inkomsten in voor de werking.

Een deel van de middelen van de stad aan de AG's, zoals specifieke middelen voor marketing en communicatie of nutsvoorzieningen, worden ter beschikking gesteld op kredieten bij de betrokken stedelijke bedrijfseenheden.

Het AG Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed zal in 2020 de toegestane lening van de provincie in het kader van DIVA verder aflossen.

Het meerjarenplan van beide AG's hebben de jaarbegroting 2020 van de instellingen als vertrekbasis. Verschillen in opmaak tussen de voormalige entiteiten zullen in 2021 weggewerkt zijn.

Ter aanvulling van het meerjarenplan van AG Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed is in bijlage het overzicht van de tentoonstellingen voor 2020 opgenomen.

Het meerjarenplan is geen statisch document en zal in de loop van de legislatuur moeten worden aangepast. Dit moet sowieso één keer per jaar gebeuren om de kredieten voor het volgend boekjaar vast te stellen. Daarbij kan het AG ook de kredieten voor het lopende boekjaar aanpassen. Daarnaast is het ook mogelijk dat er een aanpassing van het meerjarenplan gebeurt om enkel de kredieten voor het lopende boekjaar bij te stellen. Voor de aanpassingen van de onderliggende ramingen zullen de AG's zelf een eigen regeling uitwerken.

Voorliggende meerjarenplannen zijn de eerste van deze nieuwe agentschappen en zijn hoofdzakelijk gebaseerd op de begroting en financiële plannen van de vroegere entiteiten (SON De Museumstichting, vzw Antwerpen Kunstenstad, Maagdenhuis (OCMW) en vzw Vredescentrum). In 2020 zullen er dus allicht correcties en aanvullingen nodig zijn. Deze kunnen bij de opeenvolgende aanpassingen van het meerjarenplan worden doorgevoerd, voor zover ze kaderen binnen de beschikbare budgettaire ruimte. De begroting 2020 is een uitgewerkt budget, de daaropvolgende jaren is een extrapolatie. Dit betekent dat de kredieten voor 2020 in het meerjarenplan wel een reële weergave zijn van de inkomsten en uitgaven per instelling, op basis van de continuïteit van de werking.

Opmerking: na goedkeuring door de raad van bestuur werd in het meerjarenplan van AG Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed een onvolkomenheid vastgesteld. In het schema ‘M2 -  Staat van het financieel evenwicht’ is er in 2021 voor de gecorrigeerde autofinancieringsmarge ten onrechte geen rekening gehouden met de gecorrigeerde aflossingen op basis van de financiële schulden (ten bedrage van 62.400 euro). Dit zal in een volgende aanpassing van het meerjarenplan moeten worden gecorrigeerd.

Juridische grond

Volgens artikel 241 van het Decreet Lokale Besturen zijn de bepalingen van de beleids- en beheerscyclus van de gemeente ook van toepassing op autonome gemeentebedrijven. In het bijzonder de overgangsbepalingen inzake de beleids- en beheerscyclus, zoals vermeld in artikel 596 en volgende, zijn van toepassing.

Volgens het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (artikelen 245, 255, 257) maakt het autonoom gemeentebedrijf voor het einde van het jaar dat volgt op de gemeenteraadsverkiezingen een meerjarenplan op. Dat meerjarenplan bestaat uit een strategische nota, een financiële nota en een toelichting. Het meerjarenplan start in het tweede jaar dat volgt op de gemeenteraadsverkiezingen en loopt af op het einde van het jaar na de daaropvolgende gemeenteraadsverkiezingen. 

In de strategische nota van het meerjarenplan worden de beleidsdoelstellingen en de beleidsopties voor het extern en intern te voeren beleid geïntegreerd weergegeven. In de financiële nota van het meerjarenplan wordt de financiële vertaling van de beleidsopties van de strategische nota weergegeven en wordt verduidelijkt hoe het financiële evenwicht wordt gehandhaafd. De toelichting van het meerjarenplan bevat alle informatie over de verrichtingen in het ontwerp van meerjarenplan die relevant is voor de raadsleden om met kennis van zaken een beslissing te kunnen nemen. Minstens een keer per jaar wordt het meerjarenplan aangepast.

Aanleiding en context

De gemeenteraad keurde op 21 oktober 2019 (jaarnummer 619) de oprichting goed van de autonome gemeentebedrijven AG Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed en AG Culturele Instellingen Antwerpen/Kunsten en stelde de statuten vast.

Het college keurde op 22 november 2019 (jaarnummer 9570) de opmaak van het meerjarenplan 2020-2025 van de stad Antwerpen goed.

De raden van bestuur van de autonome gemeentebedrijven stelden op 19 december 2019 het meerjarenplan 2020-2025 vast en gaf de opdracht aan de bedrijfseenheid Talentontwikkeling en Vrijetijdsbeleving om dit aan de gemeenteraad ter goedkeuring voor te leggen (Erfgoed: jaarnummer 3; Kunsten: jaarnummer 7).

Beleidsdoelstellingen

7 - Bruisende stad
2BRS01 - Cultuur
7 - Bruisende stad
2BRS02 - Erfgoed

Besluit

De gemeenteraad keurt bij monde van de fractievoorzitters volgend besluit goed.
Stemden ja: N-VA, sp.a, Vlaams Belang, CD&V, Open VLD en raadslid Khadija Chennouf. 
Stemden nee: Groen en PVDA. 

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt het meerjarenplan 2020-2025 van het autonoom gemeentebedrijf AG Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed goed.

Artikel 2

De gemeenteraad keurt het meerjarenplan 2020-2025 van het autonoom gemeentebedrijf AG Culturele Instellingen Antwerpen/Kunsten goed.

Artikel 3

De gemeenteraad neemt kennis van de geplande tentoonstellingen in 2020.

Artikel 4

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Bijlagen