De stad Antwerpen gaat nauwer samenwerken met gerechtsdeurwaarders. Via een nieuw digitale platform ‘One’, wisselen hulpverleners en gerechtsdeurwaarders informatie uit over mensen met structurele financiële problemen.
- Is er overleg geweest met Vlaams centrum schuldenlast, of met het CAW voor de uitwerking van dit plan?
- Vandaag ondersteunt de stad Antwerpen ongeveer 1200 Antwerpenaren met een vorm van budgetbeheer, collectieve schuldenregeling of schuldbemiddeling. Hoeveel hiervan hebben er een leefloon of een vervangingsinkomen?
- Kunnen er sancties komen voor mensen die een leefloon of een andere tegemoetkoming van de stad ontvangen en die weigeren hun informatie te delen op het vrijwillige digitale platform?
- Waarom is er gekozen voor informatie uitwisseling met gerechtsdeurwaarders en niet voor het uitbreiden van de stedelijke schuldhulpverlening of van sociale organisaties?
- Wat vindt u van het voorstel om de samenwerking met deurwaarders te stoppen en geen beroep meer te doen op incassobureaus of deurwaarders voor het innen van schulden van stadsdiensten, ZNA, Zorgbedrijf en het parkeerbedrijf.
Raadslid Branders stelt haar mondelinge vraag.
Schepen Meeuws geeft antwoord.
Raadslid Branders houdt nog een wederwoord.
Het volledige debat is opgenomen en raadpleegbaar via de website van de stad Antwerpen.