Terug
Gepubliceerd op 20/01/2020

2020_CBS_00309 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Voorwaardelijk gunstig advies - OMV_2019145690. Boomsesteenweg 957. District Wilrijk - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 17/01/2020 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Claude Marinower, schepen; Ludo Van Campenhout, schepen; Glenn Verspeet, plaatsvervangend korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_00309 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Voorwaardelijk gunstig advies - OMV_2019145690. Boomsesteenweg 957. District Wilrijk - Goedkeuring 2020_CBS_00309 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Voorwaardelijk gunstig advies - OMV_2019145690. Boomsesteenweg 957. District Wilrijk - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

Conform artikel 24 en 42 van het Omgevingsvergunningsdecreet heeft het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar de bevoegdheid advies uit te brengen voor de vergunningsaanvragen op haar grondgebied waarvoor de deputatie, de Vlaamse regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar de bevoegde overheid is, tenzij:

 

1.      de aanvraag ingediend is door het betrokken college;

2.      de aanvraag louter betrekking heeft op mobiele of verplaatsbare ingedeelde inrichtingen of activiteiten.

 

Het college heeft op 17 november 2017 (jaarnummer 2017_CBS_08858) beslist om de adviesbevoegdheid op te nemen.

Aanleiding en context

Er werd bij de deputatie een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend. De aanvraag wordt behandeld volgens de vereenvoudigde procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.

De deputatie verzoekt het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar om advies uit te brengen.

 

Projectnummer:

OMV_2019145690

Gegevens van de aanvrager:

NV Atlas Copco Airpower met als contactadres Boomsesteenweg_WI 957 te 2610 Wilrijk (Antwerpen)

Ligging van het project:

Boomsesteenweg 957 te 2610 Wilrijk (Antwerpen)

Kadastrale gegevens:

afdeling 44sectie D nr. 498F

Vergunningsplichten:

Stedenbouwkundige handelingen.

Voorwerp van de aanvraag:

uitbreiden van bestaande parking met 47 extra parkeerplaatsen

 

Omschrijving stedenbouwkundige handelingen

 

Relevante voorgeschiedenis

-          21/06/2013: vergunning (20132078) aanbouwen van een nieuwe laad- en loskade voor twee vrachtwagens aan een bijgebouw;

-          01/02/2013: vergunning (20127448) bouwen van een bewakingsloge;

-          06/04/2012: vergunning (2012554) aanleg van nieuwe verharding in beton;

-          23/12/2011: vergunning (20115573) slopen sas en bouwen nieuw sas aan werkplaats;

-          01/07/2011: vergunning (20112439) bouwen van een nieuwe fietsenberging, een rooklokaal en het aanleggen van een parking voor auto's;

-          01/07/2011: vergunning (20112438) aanleggen van een nieuwe verharding in beton.

Vergunde/vergund geachte toestand

-          atlas copco site met verschillende gebouwen en in totaal 1629 parkeerplaatsen beschikbaar.

Huidige toestand

-          idem vergunde toestand.

Gewenste toestand

-          atlas copco site met in totaal 1673 parkeerplaatsen.

Inhoud van de aanvraag

-          het uitbreiden van bestaande parking (kant Boomsesteenweg-A12) met 47 extra parkeerplaatsen.

Argumentatie

Adviezen

 

Interne adviezen

 

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies ontvangen

stadsontwikkeling/ mobiliteit

12 december 2019

Geen advies ontvangen bij opmaak van dit verslag

stadsontwikkeling/ ontwerp en uitvoering/ ontwerpers

12 december 2019

19 december 2019

 

Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen

 

Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen

Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.

 

Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een bufferzone. De bufferzones dienen in hun staat bewaard te worden of als groene ruimte ingericht te worden, om te dienen als overgangsgebied tussen gebieden waarvan de bestemmingen niet met elkaar te verenigen zijn of die ten behoeve van de goede plaatselijke ordening van elkaar moeten gescheiden worden. (Artikel 14 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen.)

 

Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een industriegebied. Deze zijn bestemd voor de vestiging van industriële of ambachtelijke bedrijven. Ze omvatten een bufferzone. Voor zover zulks in verband met de veiligheid en de goede werking van het bedrijf noodzakelijk is, kunnen ze mede de huisvesting van het bewakingspersoneel omvatten. Tevens worden in deze gebieden complementaire dienstverlenende bedrijven ten behoeve van de andere industriële bedrijven toegelaten, namelijk: bankagentschappen, benzinestations, transportbedrijven, collectieve restaurants, opslagplaatsen van goederen bestemd voor nationale of internationale verkoop. (Artikel 7 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen.)

 

Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het bijzonder plan van aanleg BPA nr. 31 bis Nijverheidszone II, goedgekeurd bij ministerieel besluit van 22 juni 1994. Volgens dit plan ligt het eigendom in de volgende zones: plaatsen bestemd als bufferzone, plaatsen bestemd als bedrijfszone, openbare weg en plaatsen bestemd als reservatiegebied grote ring.

 

(Ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP) en bijzondere plannen van aanleg (BPA) kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘goedgekeurde BPA’s en RUP’s'. Het gewestplan kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar PLANNING > Plannen > Bestemmingsplan > Gewestplan.)

De aanvraag ligt niet in een verkaveling.

 

De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van het bijzonder plan van aanleg.

 

Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen

-          Bouwcode: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014.
(De bouwcode kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De aanvraag is nietin overeenstemming met de bepalingen van de bouwcode op volgend punt:

     Artikel 30: de nieuwe parkeerplaatsen worden deels uitgevoerd in asfalt welke geen waterdoorlatend en grasdoorgroeibaar materiaal is.


 

Sectorale regelgeving

-          Vlaamse Wooncode: het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode.
(De kwaliteitsnormen voor woningen, die in uitvoering van de Vlaamse Wooncode zijn opgemaakt, kan u raadplegen via www.wonenvlaanderen.be, zoek op ‘kwaliteitsbesluit’)
De aanvraag valt niet onder het toepassingsgebied van de Vlaamse Wooncode.
 

-          Rooilijndecreet: het decreet van 8 mei 2009 houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen
(Het Rooilijndecreet kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > OVERIGE REGELGEVING)
Het Rooilijndecreet is niet van toepassing op de aanvraag.
 

Beleidsrichtlijnen in het kader van goede ruimtelijke ordening (overeenkomstig artikel 4.3.1, §2, 2° van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening)

-          BGO Wonen: de beleidsmatig gewenste ontwikkeling woninggrootte, woningmix en beschermen van eengezinswoningen (verder genoemd BGO Wonen), goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 24 juni 2019.
(De BGO Wonen kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De BGO Wonen is niet van toepassing op de aanvraag.

 

Omgevingstoets

 

Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening

 

Functionele inpasbaarheid

Voorliggende aanvraag voorziet het uitbreiden van het totale aantal parkeerplaatsen op de terreinen van het bedrijf van 1629 naar 1676. Volgens de aangeleverde documentatie is deze uitbreiding nodig om te voldoen aan de gestegen parkeerbehoefte. Ook wil het bedrijf vermijden dat personeel en bezoekers parkeren in de aanpalende woonwijk.

Verspreid over het terrein zijn reeds parkeerplaatsen verdwenen om de nodige fiets- en motostallingen te voorzien. Deze verdwenen plaatsen worden nu terug beschikbaar gemaakt.

 

Het bedrijf is gelegen in industriegebied. De aangevraagde werken zijn in functie van de goede werking van het bedrijf. De uitbreiding van de parking is bijgevolg functioneel inpasbaar.

 

Schaal - ruimtegebruik – bouwdichtheid

In tegenstelling tot de bestaande parkeerzones op het terrein voorziet men nu voldoende groen tussen de parkeerplaatsen. Hierdoor blijft het groene karakter aan de zijde van de A12 grotendeels behouden.

Aan de zijde van de gebouwen wordt er nieuw voetpad aangelegd. Deze aanpassingen verhogen het gebruikscomfort en de verkeersveiligheid.

 

Omwille van de aard van de aanvraag is advies gevraagd aan de stedelijke dienst ontwerp en uitvoering. Dit advies is voorwaardelijk gunstig met volgende afweging: ‘in de bouwaanvraag worden 47 extra parkeerplaatsen voorzien op de bestaande parking. Hiervoor wordt een deel van de groenzone die als buffer fungeert met de Boomsesteenweg ingenomen. Alle werken vinden plaats op privé domein. Het is niet helemaal duidelijk op de plannen of de inrit ter hoogte van de Boomsesteenweg nog in gebruik genomen zal worden of niet. Op het plan nieuwe toestand staat de inrit terug als verhard ingekleurd terwijl ze in de bestaande toestand van een groenzone wordt voorzien. Vermits er voor de inrit parkeerplaatsen worden voorzien nemen we aan dat deze inrit niet meer in gebruik wordt genomen. De afgeschuinde boordsteen kan daar dus vervangen worden naar een opstaande boordsteen. Het zou de leesbaarheid ten goede komen moest de groenzone op het privé domein worden doorgetrokken zodat het duidelijk is dat de inrit niet meer in gebruik is. De inrit die uitkomt op de Atomiumlaan wordt niet gewijzigd. De nieuwe fietsaansluiting ten zuiden van het gebouw maakt reeds deel uit van een voorgaande bouwaanvraag met referentie OMV_2019033615.

De bouwheer zal voor de werken contact dienen op te nemen met de dienst Stadsontwikkeling – Dienst Beheer & Onderhoud betreffende de opmaak van een plaatsbeschrijving en de herstellingen aan het openbaar domein na afloop van de bouwwerken. Deze dienst zal de aanpassingen aan het openbaar domein uitvoeren.’

 

Mobiliteitsimpact (onder andere toetsing parkeerbehoefte)

Het algemene principe is dat een bouwaanvraag in vele gevallen een parkeerbehoefte genereert. Om te vermijden dat de parkeerbehoefte (geheel of gedeeltelijk) wordt afgewenteld op het openbaar domein, is het de bedoeling om parkeren maximaal op eigen terrein te voorzien, het zogenaamde POET principe (Parkeren Op Eigen Terrein).

De parkeerparagraaf is niet van toepassing gezien de aanvraag geen uitbreiding van het bedrijf ten opzichte van de bestaande en vergunde of vergund geachte situatie inhoudt.


 

Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen

 

De gewijzigde inrichting op het terrein binnen deze omgevingsvergunning bevindt zich vooral op privaat terrein, waardoor het logisch is dat er niets wordt opgenomen omtrent de inrit ter hoogte van Atomiumlaan.

 

Intussen loopt er wel een investeringsdossier van AWV, die een herinrichting van het openbaar domein ter hoogte van deze toegang inhoudt.

 

Vandaar dat volgende voorwaarden worden opgenomen in het advies:

 

-        De herinrichting van de toegang in de Atomiumlaan wordt afgestemd op het ontwerp voor het kruispunt met de Boomsesteenweg, een dossier van AWV. Hiervoor dient contact opgenomen te worden met de betrokken diensten van de Vlaamse overheid.

 

-        De toegang naar de parking bij voorkeur versmald wordt naar circa 6m, conform de rijwegbreedte bij (tweezijdig) dwarsparkeren (Draaiboek Openbaar Domein Stad Antwerpen).


 

Advies van het college

Gunstig advies te verlenen voor de aanvraag tot omgevingsvergunning onder voorwaarden.

 

Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden

1.      ter hoogte van de ongebruike inrit aan de Boomsesteenweg dient de afgeschuinde boordsteen vervangen te worden naar een opstaande boordsteen. De bouwheer dient voor de werken contact op te nemen met Stadsontwikkeling – Dienst Beheer & Onderhoud, postadres aangetekende zending: Grote Markt 1, 2000 Antwerpen, tel. 03 338 84 07, herstellingopenbareruimte@stad.antwerpen.be, betreffende de opmaak van een plaatsbeschrijving en voor de herstellingen aan het openbaar domein na afloop van de bouwwerken. Meer informatie vindt u op: https://www.antwerpen.be/nl/info/52d5052439d8a6ec798b4a7e/schade-aan-openbaar-domein-of-aanpassing-na-werken.;

2.   de nieuwe parkeerplaatsen volledig in waterdoorlatend en grasdoorgroeibaar materiaal te voorzien zoals grasdallen of gewapend gras conform artikel 30 van de bouwcode;

3.   de herinrichting van de toegang in de Atomiumlaan wordt afgestemd op het ontwerp voor het kruispunt met de Boomsesteenweg, een dossier van AWV. Hiervoor dient contact opgenomen te worden met de betrokken diensten van de Vlaamse overheid;

4.   de toegang naar de parking bij voorkeur versmald wordt naar circa 6m, conform de rijwegbreedte bij (tweezijdig) dwarsparkeren (Draaiboek Openbaar Domein Stad Antwerpen);


Juridische grond

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Fasering

Procedurestap

Datum

Ontvangst adviesvraag

10 december 2019

Start openbaar onderzoek

geen

Einde openbaar onderzoek

geen

Gemeenteraad voor wegenwerken

geen

Uiterste adviesdatum

9 januari 2020

 

Onderzoek

De aanvraag moet niet onderworpen worden aan een openbaar onderzoek.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college beslist een gunstig advies, zoals geformuleerd in de argumentatie, te geven op de aanvraag, onder volgende voorwaarden.

 

Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden

1.      ter hoogte van de ongebruike inrit aan de Boomsesteenweg dient de afgeschuinde boordsteen vervangen te worden naar een opstaande boordsteen. De bouwheer dient voor de werken contact op te nemen met Stadsontwikkeling – Dienst Beheer & Onderhoud, postadres aangetekende zending: Grote Markt 1, 2000 Antwerpen, tel. 03 338 84 07, herstellingopenbareruimte@stad.antwerpen.be, betreffende de opmaak van een plaatsbeschrijving en voor de herstellingen aan het openbaar domein na afloop van de bouwwerken. Meer informatie vindt u op: https://www.antwerpen.be/nl/info/52d5052439d8a6ec798b4a7e/schade-aan-openbaar-domein-of-aanpassing-na-werken.

 

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Artikel 3

Het college geeft opdracht aan:

Dienst Taak
SW/V het advies college te bezorgen aan de instantie die advies gevraagd heeft