Met het gemeenteraadsbesluit van 16 december 2013 (jaarnummer 810) werden de regels vastgelegd voor de erkenning van nieuwe autodeelorganisaties als proefproject. Artikel 15 stelt het volgende: "Om autodeelorganisaties die kansrijk geacht worden de mogelijkheid te geven om nieuwe concepten uit te testen, beschikt de stad over de mogelijkheid om hiervoor een proefproject voor één jaar toe te laten. De dienst mobiliteit beslist om een proefproject al dan niet toe te laten. Dit voorstel tot proefproject wordt ter goedkeuring voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen. Aan de hand van een aantal criteria beoordeelt de stad na één jaar of de autodeelorganisatie al dan niet in aanmerking komt voor een definitieve erkenning.
Evaluatiecriteria:
Beoordeling
MPA heeft het autodeelproject 'GreenMobility' beoordeeld en concludeert dat het vernieuwend is, omwille van:
Extra kenmerken van het autodeelproject zijn:
Fasering
Het project zal in twee fases worden uitgerold:
Qua aantal gebruikers is het de ambitieuze doelstelling om te groeien van 15.000-20.000 gebruikers in het eerste jaar naar 60.000 gebruikers tegen einde jaar 5.
Evaluatie
Om het autodelen in Antwerpen te stimuleren, is het belangrijk om nieuwe initiatieven te ondersteunen. Op die manier kan men een zo breed mogelijk publiek aanspreken. Het geeft de stad Antwerpen ook de gelegenheid om nieuwe technieken (samenwerking met taxisector, freefloating met hotspots, 100% elektrische wagens, enzovoort) uit te testen. Het autodeelproject 'GreenMobility' maakt dat de stad Antwerpen aan zijn inwoners duidelijk kan maken dat Antwerpen zeer actief wil inzetten op autodelen en hiervoor vernieuwende technieken wil aanmoedigen.
Het autodeelproject 'GreenMobility' lijkt zeer interessant en kan een meerwaarde betekenen voor de stad Antwerpen. Daarom stelt MPA voor om 'GreenMobility' volgens het reglement "Gemeentelijke parkeervergunning" te erkennen als proefproject autodelen.
Tijdens de eenjarige proefperiode zal 'GreenMobility' op volgende criteria worden geëvalueerd om te bepalen of ze nadien in aanmerking komen voor de definitieve erkenning, zoals gesteld in het reglement "Gemeentelijke parkeervergunning":
Op 23 maart 2007 (jaarnummer 3715) keurde het college het principebesluit inzake mogelijke ondersteuning autodeelprojecten goed.
Op 16 december 2013 (jaarnummer 810) keurde de gemeenteraad het reglement "Gemeentelijke parkeervergunning" goed. Artikel 15 behandelt de erkenning van nieuwe autodeelorganisaties als proefproject.
Op 23 juli 2019 ontving Mobiliteit en Parkeren Antwerpen AG (MPA) de vraag van DTM taxi en GreenMobility of zij hun nieuw autodeelproject 'GreenMobility' in Antwerpen mogen opstarten in het voorjaar van 2020 en hiervoor recht hebben op een erkenning en parkeervergunningen voor autodelen.
Het college keurt het autodeelproject 'GreenMobility' als proefproject goed voor een periode van één jaar. Deze proefperiode start op 13 januari 2020.
Het college geeft opdracht aan:
dienst | taak |
MPA | uitreiken parkeervergunningen autodelen geldig voor alle zones beperkt en betalend parkeren |
MPA & SW/MOB | het proefproject na één jaar evalueren en het project dan bestendigen of stopzetten |