Terug
Gepubliceerd op 20/01/2020

2020_CBS_00384 - Autodeelproject Green Mobility - Proefproject - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 17/01/2020 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Claude Marinower, schepen; Ludo Van Campenhout, schepen; Glenn Verspeet, plaatsvervangend korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_00384 - Autodeelproject Green Mobility - Proefproject - Goedkeuring 2020_CBS_00384 - Autodeelproject Green Mobility - Proefproject - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Regelgeving: bevoegdheid

Met het gemeenteraadsbesluit van 16 december 2013 (jaarnummer 810) werden de regels vastgelegd voor de erkenning van nieuwe autodeelorganisaties als proefproject. Artikel 15 stelt het volgende: "Om autodeelorganisaties die kansrijk geacht worden de mogelijkheid te geven om nieuwe concepten uit te testen, beschikt de stad over de mogelijkheid om hiervoor een proefproject voor één jaar toe te laten. De dienst mobiliteit beslist om een proefproject al dan niet toe te laten. Dit voorstel tot proefproject wordt ter goedkeuring voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen. Aan de hand van een aantal criteria beoordeelt de stad na één jaar of de autodeelorganisatie al dan niet in aanmerking komt voor een definitieve erkenning.

Evaluatiecriteria:

  • gebruikers maken beurtelings en regelmatig gebruik van de poolwagens;
  • aantal abonnees per wagen; 
  • aantal ritten per wagen/gemiddeld aantal ritten per maand per wagen; 
  • gemiddelde ritafstand en gebruiksduur van de wagens; 
  • (korte) mobiliteitsenquête onder de abonnees."

Argumentatie

Beoordeling

MPA heeft het autodeelproject 'GreenMobility' beoordeeld en concludeert dat het vernieuwend is, omwille van:

  • het inzetten van alleen maar 100% elektrisch aangedreven wagens. Dit project past dan ook binnen de visie van de Lage Emissiezone. De elektrische wagens zullen zowel op (semi)-privé als openbaar domein worden opgeladen;
  • de unieke samenwerking tussen DTM (taxi) en GreenMobility (autodelen) zorgt er voor dat er extra wordt ingezet op combimobiliteit;
  • het werken met hotspots waarbij steeds parkeer- en laadmogelijkheden zijn voor de deelwagens;
  • een directe verbinding vanuit de wagen met een callcenter dat 24/7 beschikbaar is;
  • de gebruikers worden gemotiveerd om de elektrische wagens zelf te laden als de capaciteit minder dan 60% bedraagt en zullen daar dan ook voor beloond worden.

Extra kenmerken van het autodeelproject zijn:

  • de wagens moeten niet op vaste standplaatsen worden geparkeerd. Dit systeem zorgt zowel voor extra flexibiliteit voor gebruikers als voor een optimaal gebruik van de parkeerplaatsen binnen de stad Antwerpen;
  • de wagen reserveren en lokaliseren gebeurt via de smartphone;

Fasering

Het project zal in twee fases worden uitgerold:

  • fase 1: uiterlijk maart 2020 starten met 225 wagens;
  • fase 2: vanaf medio jaar 3 zal de vloot per kwartaal met 25 voertuigen groeien tot 475 voertuigen in jaar 5.

Qua aantal gebruikers is het de ambitieuze doelstelling om te groeien van 15.000-20.000 gebruikers in het eerste jaar naar 60.000 gebruikers tegen einde jaar 5.

Evaluatie

Om het autodelen in Antwerpen te stimuleren, is het belangrijk om nieuwe initiatieven te ondersteunen. Op die manier kan men een zo breed mogelijk publiek aanspreken. Het geeft de stad Antwerpen ook de gelegenheid om nieuwe technieken (samenwerking met taxisector, freefloating met hotspots, 100% elektrische wagens, enzovoort) uit te testen. Het autodeelproject 'GreenMobility' maakt dat de stad Antwerpen aan zijn inwoners duidelijk kan maken dat Antwerpen zeer actief wil inzetten op autodelen en hiervoor vernieuwende technieken wil aanmoedigen.

Het autodeelproject 'GreenMobility' lijkt zeer interessant en kan een meerwaarde betekenen voor de stad Antwerpen. Daarom stelt MPA voor om 'GreenMobility' volgens het reglement "Gemeentelijke parkeervergunning" te erkennen als proefproject autodelen.

Tijdens de eenjarige proefperiode zal 'GreenMobility' op volgende criteria worden geëvalueerd om te bepalen of ze nadien in aanmerking komen voor de definitieve erkenning, zoals gesteld in het reglement "Gemeentelijke parkeervergunning":

  • gebruikers maken beurtelings en regelmatig gebruik van de poolwagens; 
  • aantal abonnees per wagen; 
  • aantal ritten per wagen/gemiddeld aantal ritten per maand per wagen; 
  • gemiddelde ritafstand en gebruiksduur van de wagens; 
  • (korte) mobiliteitsenquête onder de abonnees.

Juridische grond

  • Gemeenteraadsbesluit van 16 december 2013 (jaarnummer 810) waarbij het reglement "Gemeentelijke parkeervergunning" werd goedgekeurd.

Aanleiding en context

Op 23 maart 2007 (jaarnummer 3715) keurde het college het principebesluit inzake mogelijke ondersteuning autodeelprojecten goed.

Op 16 december 2013 (jaarnummer 810) keurde de gemeenteraad het reglement "Gemeentelijke parkeervergunning" goed. Artikel 15 behandelt de erkenning van nieuwe autodeelorganisaties als proefproject.

Op 23 juli 2019 ontving Mobiliteit en Parkeren Antwerpen AG (MPA) de vraag van DTM taxi en GreenMobility of zij hun nieuw autodeelproject 'GreenMobility' in Antwerpen mogen opstarten in het voorjaar van 2020 en hiervoor recht hebben op een erkenning en parkeervergunningen voor autodelen.

Adviezen

advies stadsontwikkeling/mobiliteit van 24 september 2019 Gunstig advies

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt het autodeelproject 'GreenMobility' als proefproject goed voor een periode van één jaar. Deze proefperiode start op 13 januari 2020.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.

Artikel 3

Het college geeft opdracht aan:

dienst taak
MPA uitreiken parkeervergunningen autodelen geldig voor alle zones beperkt en betalend parkeren
MPA & SW/MOB het proefproject na één jaar evalueren en het project dan bestendigen of stopzetten