Naar aanleiding van ongevallen op het kruispunt Bredabaan/Deurnsebaan heeft het district Merksem gevraagd om AWV als wegbeheerder te attenderen op een gevaarlijke afslagbeweging. Vrachtwagens, staduitwaarts rijdend op de Bredabaan, hebben op bepaalde kruispunten slechts een beperkte ruimte om af te slaan. Hierdoor is er een beperkte zichtbaarheid wat mogelijks bijgedragen heeft tot de recente ongevallen.
De stad Antwerpen en het district Merksem stellen voor om hier een afslagverbod in te stellen voor zwaar verkeer.
Zoveel mogelijk doorgaand vrachtverkeer dient immers van de Bredabaan geweerd te worden. Dit verkeer kan de bestemming bereiken via een alternatieve route langs de hoofdindustriestraat, met name langs het Albertkanaal en de Vaartkaai/Metropoolstraat. Daarom suggereert de stad Antwerpen om aan het kruispunt Bredabaan/Groenendaallaan en aan de Burgemeester Gabriel Theunisbrug bewegwijzering te plaatsen die aangeeft dat vrachtverkeer voor de industriezone Kanaalkant via de Vaartkaai/Metropoolstraat dient te rijden.
Het standpunt van de stad Antwerpen en het district Merksem wordt bij collegiale brief overgemaakt aan het Agentschap Wegen en Verkeer.
Op de Bredabaan in Merksem doet zich een gevaarlijke verkeerssituatie voor. Veel vrachtverkeer gebruikt de straat als doorgangsweg wat voor gevaarlijke conflicten zorgt op kruispunten. Omdat recent opnieuw een ongeval gebeurde, wordt de hoogdringendheid van verdere acties duidelijk.
Het districtscollege van Merksem richtte op 13 december 2019 een schrijven aan het college van burgemeester en schepenen waar ze vragen om het knelpunt van deze bovenlokale as op te nemen met de wegbeheerder, met name het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV).
De stad Antwerpen vraagt dat AWV als bevoegde overheid, en naar aanleiding van de vraag van het districtsbestuur, zo snel mogelijk maatregelen neemt om het vrachtverkeer dat geen bestemmingsverkeer is, van de Bredabaan te weren.
Het college keurt de collegiale brief gericht aan het Agentschap Wegen en Verkeer goed.