Terug
Gepubliceerd op 24/11/2020

2020_GR_00655 - Code van politiereglementen - Wijzigingen - Goedkeuring

gemeenteraad
ma 23/11/2020 - 19:30 Bernarduscentrum
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Gerolf Annemans, raadslid; Jan Penris, raadslid; André Gantman, raadslid; Güler Turan, raadslid; Wouter Vanbesien, raadslid; Peter Mertens, raadslid; Liesbeth Homans, raadslid; Mie Branders, raadslid; Joris Giebens, raadslid; Johan Klaps, raadslid; Caroline Bastiaens, raadslid; Danielle Meirsman, raadslid; Martine Vrints, raadslid; Koen Laenens, raadslid; Franky Loveniers, raadslid; Peggy Pooters, raadslid; Kevin Vereecken, raadslid; Ikrame Kastit, raadslid; Imade Annouri, raadslid; Yasmia Setta, raadslid; Karen Maes, raadslid; Kristel Somers, raadslid; Ilse van Dienderen, raadslid; Nordine Saidi Mazarou, raadslid; Mark Tijsmans, raadslid; Sevilay Altintas, raadslid; Omar Fathi, raadslid; Sanne Descamps, raadslid; Elisabeth van Doesburg, raadslid; Manuëla Van Werde, raadslid; Nathalie van Baren, raadslid; Patrick Van den Abbeele, raadslid; Hicham El Mzairh, raadslid; Sam Van Rooy, raadslid; Sam Voeten, raadslid; Erica Caluwaerts, raadslid; Tatjana Scheck, raadslid; Wim Jochems, raadslid; Mohammad Nawabi, raadslid; Niel Staes, raadslid; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Filip Dewinter, raadslid; Nahima Lanjri, raadslid; Anke Van dermeersch, raadslid; Mohamed Chebaa Amimou, raadslid; Khadija Chennouf, raadslid; Serge Muyters, korpschef; Glenn Verspeet, korpschef ad interim

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter
2020_GR_00655 - Code van politiereglementen - Wijzigingen - Goedkeuring 2020_GR_00655 - Code van politiereglementen - Wijzigingen - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Regelgeving: bevoegdheid

Artikel 119 Nieuwe Gemeentewet: de gemeenteraad maakt de gemeentelijke reglementen van inwendig bestuur en de gemeentelijke politieverordeningen.

Artikel 119bis van de Nieuwe Gemeentewet werd gewijzigd door de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties. Deze wet trad in werking op 1 januari 2014. Het gewijzigde artikel 119bis bepaalt: de gemeenteraad kan gemeentelijke administratieve straffen en sancties opleggen overeenkomstig de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.

Artikel 2 §1 van de wet van 24 juni 2013 bepaalt: de gemeenteraad kan straffen of administratieve sancties bepalen voor de inbreuken op zijn reglementen of verordeningen, tenzij voor dezelfde inbreuken door of krachtens een wet, een decreet of een ordonnantie, straffen of administratieve sancties worden bepaald.

Artikel 6 §1 van deze wet bepaalt dat de administratieve geldboete wordt opgelegd door de sanctionerend ambtenaar.

Artikel 45 van deze wet bepaalt dat de schorsing, de intrekking en de sluiting worden opgelegd door het college van burgemeester en schepenen of het gemeentecollege.

Artikel 4 §5 van deze wet bepaalt: indien de gemeenteraad in zijn reglementen of verordeningen de mogelijkheid voorziet om de administratieve geldboete ten aanzien van minderjarigen op te leggen, wint hij vooraf het advies in betreffende dat reglement of die verordening van het orgaan of de organen die een adviesbevoegdheid hebben in jeugdzaken, voor zover het aanwezig is of zij aanwezig zijn in de gemeente.

Argumentatie

1. Recreatie - Vissen  (bedrijfseenheid Maatschappelijke Veiligheid)

De plaatsen waar kan gevist worden in het stadshavengebied worden aangepast rekening houdend met volgende elementen:
a. Bonapartedok: na heraanleg van de Tavenierkaai werd hekwerk geplaatst aan de westkaai. Er is onvoldoende plaats om er tegelijk te vissen en doorgang voor voetgangers mogelijk te maken. Door vissen hier toe te laten zouden we tevens een signaal geven dat men over het hekwerk mag klimmen.
b. Willemdok: geen formele wijzigingen.
c. Kattendijkdok:
- kaaien 18 en 23 werden verwijderd rekening houdend met het nieuw stadshavenplan en de verwachte toekomstige scheepsbewegingen;
- kaaien 19 en 41 werden verwijderd om de Mexicobrug en geul vrij te houden. In de nabije toekomst zullen deze vaker draaien ten gevolgen van het bouwen van de kanaaltunnels De Siberiabrug is buiten dienst.
d. Houtdok: kaai 32 werd toegevoegd.
e. Kempisch dok: kaaien 33A en 35 werden verwijderd rekening houdend met het nieuw stadshavenplan. Deze zijn ingevuld als commerciële ligplaatsen, hetgeen niet verenigbaar is met vissen.
De locatie Kanaaldok in de Haven van Antwerpen wordt verwijderd, omdat deze opgenomen is in de havenonderrichtingen van de Haven van Antwerpen.

2. Recreatie en evenementen (bedrijfseenheid Maatschappelijke Veiligheid en bedrijfseenheid Ondernemen en Stadsmarketing)

De publieke barbecues in parken en pleinen werden enige tijd geleden verwijderd. Als alternatief biedt de stad kleine mobiele barbecues aan voor ontlening in functie van buurt- en straatfeesten. Daarom is een aanpassing nodig aan artikel 404 van het politiereglement en dient de verwijzing naar de door de stad geplaatste vaste barbecues geschrapt te worden.  

Louter textueel wordt er daarnaast een onderdeel uit artikel 104 geschrapt wat dubbel vermeld stond. Het is bovendien noodzakelijk dat mogelijkheid tot het bekomen van een afwijking op het verbod van het organiseren van kleine publieke evenementen op onder meer de rijbaan ingeschreven wordt in het reglement, zodat evenementen met bijvoorbeeld mobiele barbecues georganiseerd kunnen worden bij buurt- en straatfeesten.

3. Openbare netheid en gezondheid - Afval (bedrijfseenheid Stadsbeheer)

In uitvoering van punt 324 van het bestuursakkoord “In overleg met het personeel halen we huisvuil ook op feestdagen op.” en in functie van een propere stad wordt artikel 11, §1 van het politiereglement aangepast. 

Vandaag de dag zijn er namelijk zeer veel problemen met afval dat toch op een feestdag wordt aangeboden. Bovendien zorgt het inhalen van een feestdag voor een grote operationele inzet om de piekmomenten op de dubbele inzameldagen op te vangen. 

Deze wijziging gaat in op 1 januari 2021.

4. Specifieke reglementeringen - Taxidiensten (bedrijfseenheid Ondernemen en Stadsmarketing )

Op 1 januari 2020 trad de nieuwe Vlaamse taxiwetgeving in werking:

  • Decreet van 29 maart 2019 betreffende het individueel bezoldigd personenvervoer;
  • Besluit van 8 november 2019 van de Vlaamse regering betreffende de exploitatievoorwaarden voor het individueel bezoldigd personenvervoer.

In de nieuwe Vlaamse taxiwetgeving is expliciet de oude, bestaande Vlaamse taxiwetgeving opgeheven (decreet van 2001 en bijhorend uitvoeringbesluit van 2003). Beide vormden de basis voor de stedelijke taxiregelgeving: reglement voor taxidiensten en diensten voor het verhuren van voertuigen met bestuurder (GR 16 oktober 2017) en bijhorende artikelen in de codex. Het stedelijk taxireglement is intussen opgeheven door de gemeenteraad (GR 29 juni 2020, jaarnummer 435).

Voor het hoofdstuk taxi en verhuren van voertuigen met bestuurder in de codex moet dus ook een opschoning gebeuren op basis van volgende twee uitgangspunten:

  1. De handhaving van taxivoertuigen of chauffeurs gebeurt altijd op de hoogste wetgeving, in de codex mag dus niet staan, wat in een hogere – Vlaamse of federale – wetgeving ook staat.
  2. De handhaving moet in de praktijk mogelijk zijn: het heeft weinig zin in de codex bepalingen op te nemen die in de praktijk dode letter blijven wegens onmogelijk te controleren op het terrein.
    Derhalve wordt het hele hoofdstuk 7 met betrekking tot taxidiensten geschrapt uit het politiereglement.

5. Openbare netheid en gezondheid - Afval - sorteerstraat-zones (bedrijfseenheid Stadsbeheer)

De manier waarop de sorteerstraten in de codex weergegeven worden, wijzigt.

Per postcode worden alle straten, inclusief huisnummers, opgelijst, en dit per sorteerstraat-zone. Daarnaast wordt verwezen naar het stadsplan van Antwerpen, waarop de GIS-laag ‘afval’ kan worden geselecteerd. 

Er wordt geopteerd voor de weergave via een lijst omwille van de moeilijke leesbaarheid van de afgedrukte plannen/kaarten in de politiecodex.

De verwijzing naar het online stadsplan komt er omdat de grenzen van de sorteerstraat-zones daar nauwkeuriger en meer ge-updated worden weergegeven enerzijds en omdat de nieuwe straten daar onmiddellijk op gepubliceerd worden anderzijds. Het stadsplan op de website vormt steeds de meest actuele weergave van de bestaande sorteerstraten en sorteerstraat-zones.

6. Inrichtingen Toegankelijk voor publiek en recreatie - Brandveiligheid (bedrijfseenheid Maatschappelijke Veiligheid)

Een aantal artikelen inzake de brandveiligheidsvoorschriften van inrichtingen toegankelijk voor publiek en recreatie (PTI’s) zijn verouderd geraakt.
Inzake brandweerstand werd de terminologie van de oude Belgische norm (RF-waarde) nog gebruikt, terwijl de nieuwe Europese norm (REI-classificatie) al een tijdje van kracht is. Er worden zowel voor PTI’s als voor studentenhuisvesting en gebouwen met kamers compartimenteringseisen opgelegd, en de eisen voor het stooklokaal worden gelijkgetrokken tussen PTI’s en studentenhuisvesting. De eisen die voorheen waren opgelegd in de politiecodex inzake reactie bij brand van materialen waren volgens de brandweer te streng. De opgelegde eisen bleken namelijk in de praktijk soms onhaalbaar, dit bijvoorbeeld wanneer bij renovatie bestaande plafonds behouden bleven. De verwijzing naar de Eurocodes wordt ook hier opgenomen. Inzake pictogrammen wordt bijkomend een verwijzing opgenomen naar de Europese norm EN ISO 7010, en worden de afbeeldingen van de pictogrammen uit de politiecodex verwijderd. Inzake de vereiste keuringen en attesten worden ook een aantal wijzigingen doorgevoerd. Er wordt een logboek ingevoerd voor PTI’s, zoals al bij studentenhuisvesting gebruikelijk is. Bij oudere panden die gebruikt worden als PTI is het belangrijkste dat een gasinstallatie gasdicht is, wat dient aangetoond te worden met een attest van gasdichtheid, zoals ook al aanvaard wordt bij studentenhuisvesting en kamers, de beide regelingen worden geüniformiseerd. Als gevolg hiervan wordt de geldigheidsduur van het attest verkort en dient de gasinstallatie driejaarlijks getest te worden op gasdichtheid.
Deze wijzigingen gaan in vanaf 1 januari 2021.

7. Openbare netheid en gezondheid - Afval (bedrijfseenheid Stadsbeheer)

Fost Plus berichtte te kunnen starten met uitgebreide PMD fractie in stad Antwerpen op 1 januari 2021. 
Met de uitbreiding van de blauwe zak (P+MD) wil stad Antwerpen samen met Fost Plus nog meer verpakkingen uitsorteren en laten recycleren. De uitgebreide blauwe zak vereenvoudigt de sorteerboodschap: zo mogen voortaan alle verpakkingen van huishoudelijke oorsprong in de blauwe zak en niet enkel meer de plastic flessen en flacons, metaalverpakkingen en drankkartons.
De opstart van de uitgebreide fractie laten samenvallen met een nieuw kalenderjaar is essentieel, zodat een gewijzigde sorteerboodschap kan meegegeven worden in de afvalkalender. 
Deze wijziging gaat in op 1 januari 2021.

8. Specifieke regelgevingen - prostitutie (bedrijfseenheid Maatschappelijke Veiligheid)

Momenteel kan een hoofdhouder zich laten bijstaan door een beheerder. Indien de hoofdhouder meer dan 30 vitrines beheert in zijn raamprostitutieruimte(n), kan hij zich laten bijstaan door twee beheerders. Uit meldingen van de hoofdhouders met meerdere vitrines blijkt dat bijstand van twee beheerders onvoldoende is (lange werkuren, geen vervanging tijdens vakantieperiodes, enzovoort). Om het beheer van meerdere vitrines werkbaar te maken voor de hoofdhouder en beheerder is het wenselijk om per 30 vitrines een extra beheerder aan te stellen (vanaf 30 – 60 vitrines: twee beheerders, vanaf 60 vitrines – 90 vitrines: drie beheerders).

Juridische grond

Artikel 135 §2 Nieuwe Gemeentewet

De gemeenten hebben ook tot taak het voorzien, ten behoeve van de inwoners, in een goede politie, met name over de zindelijkheid, de gezondheid, de veiligheid en de rust op openbare wegen en plaatsen en in openbare gebouwen.

Meer bepaald, en voor zover de aangelegenheid niet buiten de bevoegdheid van de gemeenten is gehouden, worden de volgende zaken van politie aan de waakzaamheid en het gezag van de gemeenten toevertrouwd:

  1. Alles wat verband houdt met een veilig en vlot verkeer op openbare wegen, straten, kaden en pleinen, hetgeen omvat de reiniging, de verlichting, de opruiming van hindernissen, het slopen of herstellen van bouwvallige gebouwen, het verbod om aan ramen of andere delen van gebouwen enig voorwerp te plaatsen dat door zijn val schade kan berokkenen, of om wat dan ook te werpen dat voorbijgangers verwondingen of schade kan toebrengen of dat schadelijke uitwasemingen kan veroorzaken; voor zover de politie over het wegverkeer betrekking heeft op blijvende of periodieke toestanden, valt zij niet onder de toepassing van dit artikel.
  2. Het tegengaan van inbreuken op de openbare rust, zoals vechtpartijen en twisten met volksoploop op straat, tumult verwekt in plaatsen van openbare vergadering, nachtgerucht en nachtelijke samenscholingen die de rust van de inwoners verstoren.
  3. Het handhaven van de orde op plaatsen waar veel mensen samenkomen, zoals op jaarmarkten en markten, bij openbare vermakelijkheden en plechtigheden, vertoningen en spelen, in drankgelegenheden, kerken en openbare plaatsen.
  4. Het toezicht op een juiste toemeting bij het slijten van waren (waarvoor meeteenheden of meetwerktuigen gebruikt worden) en op de hygiëne van openbaar te koop gestelde eetwaren.
  5. Het nemen van passende maatregelen om rampen en plagen, zoals brand, epidemieën en epizoötieën te voorkomen en het verstrekken van de nodige hulp om ze te doen ophouden.
  6. Het verhelpen van hinderlijke voorvallen waartoe rondzwervende kwaadaardige of woeste dieren aanleiding kunnen geven.
  7. Het nemen van de nodige maatregelen, inclusief politieverordeningen, voor het tegengaan van alle vormen van openbare overlast.

Aanleiding en context

Op 17 mei 2005 (jaarnummer 1202) keurde de gemeenteraad de code van gemeentelijke politiereglementen van de stad Antwerpen goed. Inbreuken op de code van gemeentelijke politiereglementen kunnen sindsdien gesanctioneerd worden met administratieve sancties waaronder een administratieve geldboete.

Deze code van politiereglementen werd later nog verscheidene keren gewijzigd. De nieuwe gecoördineerde versie werd goedgekeurd door de gemeenteraad op 16 december 2013 (jaarnummer 753). De laatste wijziging werd goedgekeurd door de gemeenteraad op 29 juni 2020 (jaarnummer 363 en jaarnummer 421).

Beleidsdoelstellingen

3 - Veilige stad
2VGS01 - Veiligheid

Besluit

De gemeenteraad keurt bij monde van de fractievoorzitters volgend besluit goed.
Stemden ja: N-VA, Groen, sp.a, Vlaams Belang, CD&V en Open VLD.
Stemden nee: PVDA. 
De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de wijzigingen aan de code van politiereglementen goed.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.