Terug
Gepubliceerd op 24/11/2020

2020_GR_00665 - Groepsarchitectuur Antwerpen - Omvorming Digipolis. Beheersovereenkomst AG Digipolis Antwerpen - Goedkeuring

gemeenteraad
ma 23/11/2020 - 19:30 Bernarduscentrum
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Gerolf Annemans, raadslid; Jan Penris, raadslid; André Gantman, raadslid; Güler Turan, raadslid; Wouter Vanbesien, raadslid; Peter Mertens, raadslid; Liesbeth Homans, raadslid; Mie Branders, raadslid; Joris Giebens, raadslid; Johan Klaps, raadslid; Caroline Bastiaens, raadslid; Danielle Meirsman, raadslid; Martine Vrints, raadslid; Koen Laenens, raadslid; Franky Loveniers, raadslid; Peggy Pooters, raadslid; Kevin Vereecken, raadslid; Ikrame Kastit, raadslid; Imade Annouri, raadslid; Yasmia Setta, raadslid; Karen Maes, raadslid; Kristel Somers, raadslid; Ilse van Dienderen, raadslid; Nordine Saidi Mazarou, raadslid; Mark Tijsmans, raadslid; Sevilay Altintas, raadslid; Omar Fathi, raadslid; Sanne Descamps, raadslid; Elisabeth van Doesburg, raadslid; Manuëla Van Werde, raadslid; Nathalie van Baren, raadslid; Patrick Van den Abbeele, raadslid; Hicham El Mzairh, raadslid; Sam Van Rooy, raadslid; Sam Voeten, raadslid; Erica Caluwaerts, raadslid; Tatjana Scheck, raadslid; Wim Jochems, raadslid; Mohammad Nawabi, raadslid; Niel Staes, raadslid; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Filip Dewinter, raadslid; Nahima Lanjri, raadslid; Anke Van dermeersch, raadslid; Mohamed Chebaa Amimou, raadslid; Khadija Chennouf, raadslid; Serge Muyters, korpschef; Glenn Verspeet, korpschef ad interim

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter
2020_GR_00665 - Groepsarchitectuur Antwerpen - Omvorming Digipolis. Beheersovereenkomst AG Digipolis Antwerpen - Goedkeuring 2020_GR_00665 - Groepsarchitectuur Antwerpen - Omvorming Digipolis. Beheersovereenkomst AG Digipolis Antwerpen - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Regelgeving: bevoegdheid

Op grond van artikel 41, tweede lid, 5° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 is de gemeenteraad bevoegd voor het goedkeuren van een beheersovereenkomst met een autonoom gemeentebedrijf.

Aanleiding en context

In het bestuursakkoord 2019-2024 heeft het Antwerpse stadsbestuur een aantal beleidskeuzes geformuleerd met betrekking tot een meer efficiënte en transparante groepsarchitectuur en het doordacht deelnemen in verenigingen en samenwerkingsverbanden.

De in de vorige legislatuur ingeslagen weg van de groepsoptimalisatie wordt verdergezet en waar het opportuun is, wordt de architectuur van de groep stad Antwerpen verder afgeslankt, zodat het aantal structuren en de eraan verbonden kosten beperkt worden, maar zonder daarbij aan slagkracht te verliezen. De mogelijkheden worden onderzocht waarbij het realiseren van doelstellingen en beleidsnota’s vooropstaat en er een garantie moet zijn op een vlot financieel beheer.

Het college keurde op 22 februari 2019 (jaarnummer 1619) het principe goed om het huidige intergemeentelijk samenwerkingsverband Digipolis te ontvlechten tegen uiterlijk 1 januari 2020, en te organiseren binnen de best mogelijke bedding. Het college gaf opdracht aan de strategisch coördinator om samen met de algemeen directeur van Digipolis gesprekken aan te gaan met de stad Gent over vervroegde ontbinding van het intergemeentelijke samenwerkingsverband.

In de zitting van 4 oktober 2019 (jaarnummer 7973) keurde het college sjablonen goed van de beheers- en samenwerkingsovereenkomst als praktisch instrument voor de opmaak of update van de beheers- of samenwerkingsovereenkomsten met de verzelfstandigde entiteiten van de groep stad Antwerpen. 

Het college keurde op 25 oktober 2019 (jaarnummer 8660) principieel goed om de kernactiviteiten van het huidige intergemeentelijke samenwerkingsverband Digipolis, voor het luik Antwerpen, onder te brengen binnen de stad Antwerpen in de vorm van een intern verzelfstandigd agentschap met eigen rechtspersoonlijkheid, met als streefdatum 1 juli 2020, op voorwaarde dat deze organisatievorm voldoende rechtszekerheid biedt.

Uit een afweging van de verschillende aspecten is gebleken dat een intern verzelfstandigd agentschap met rechtspersoonlijkheid juridisch onmogelijk is. Het college besliste vervolgens op 6 maart 2020 (jaarnummer 1630) principieel om de activiteiten van het huidige intergemeentelijke samenwerkingsverband Digipolis, luik Antwerpen, te organiseren binnen een op te richten autonoom gemeentebedrijf (als kostendelende vereniging) tegen uiterlijk 31 januari 2021.

In de zitting van 29 juni 2020 (jaarnummer 361) keurde de gemeenteraad de oprichting van het autonoom gemeentebedrijf Digipolis Antwerpen goed. 

Het Decreet Lokaal Bestuur voorziet dat tussen de stad en het autonoom gemeentebedrijf een beheersovereenkomst dient te worden afgesloten. Deze overeenkomst bevat een aantal specifieke bepalingen die op de samenwerking tussen stad en het verzelfstandigd agentschap van toepassing zijn.

De raad van bestuur van het autonoom gemeentebedrijf AG Digipolis Antwerpen keurde op 21 oktober 2020 de beheersovereenkomst met de stad Antwerpen goed. 

Argumentatie

Er wordt een beheersovereenkomst afgesloten om een aantal specifieke bepalingen rond de samenwerking tussen de stad en het autonoom gemeentebedrijf vast te leggen.

Een beheersovereenkomst bepaalt welke doelstellingen en resultaten moeten worden nagestreefd door het autonoom gemeentebedrijf en welke middelen het autonoom gemeentebedrijf hiervoor krijgt. De beheersovereenkomst bepaalt ook hoe de wederzijdse relatie tussen beide actoren dient te verlopen, in termen van planning, rapportage, evaluatie, intern controlesysteem, …

De belangrijkste afwijkingen van de voorliggende beheersovereenkomst ten opzichte van de in het sjabloon van beheersovereenkomst voorziene bepalingen betreffen: 

  • Aanpassingen in functie van de kostendelende vereniging: essentieel bij de overgang van het huidige intergemeentelijk samenwerkingsverband Digipolis naar een autonoom gemeentebedrijf is dat het autonoom gemeentebedrijf kan functioneren als een kostendelende vereniging, zodat er ten opzichte van de huidige situatie geen bijkomende btw-kost ontstaat op personeelskosten. De praktische uitwerking van de werking als kostendelende vereniging zal worden vastgelegd in een overeenkomst tussen het autonoom gemeentebedrijf en de leden of klanten niet-leden.
  • Inzake het boekhoudpakket: gelet op de korte opstarttermijn voor het autonoom gemeentebedrijf is na een financiële en functionele vergelijking geopteerd om in opstart in  te stappen in het bestaande financieel pakket dat al in gebruik is bij het huidige intergemeentelijk samenwerkingsverband Digipolis. Dit dekt de noden van het autonoom gemeentebedrijf Digipolis Antwerpen af en zal tevens kunnen voldoen aan de gevraagde rapporteringen (BBC en andere). Het autonoom gemeentebedrijf zal op termijn overstappen naar het boekhoudkundig/financieel systeem van de stad, indien dit systeem de vereiste functionaliteit van de kostendelende vereniging ondersteunt. Deze termijn zal verder bepaald worden door de stad.
  • Inzake evaluatie: naast de jaarlijkse evaluatie van de samenwerking en de rapportering aan de stad zal er een permanente opvolging plaatsvinden door middel van de tweemaandelijkse besprekingen van sleutelkwesties en releases op het managementteam, overleg via de stuurgroep Digitale Transformatie en tussentijdse rapporteringen aan het college van burgemeester en schepenen
  • Inzake organisatiebeheersing: aangezien het autonoom gemeentebedrijf zal fungeren als kostendelende vereniging, hebben eventuele financiële risico’s directe implicaties op de financiële toestand van elk van de leden. Het is daarom aangewezen de expertise van de bedrijfseenheid Financiën op het vlak van organisatiebeheersing aan te wenden om deze risico’s in beeld te brengen en mee te zorgen voor een performant intern controlesysteem.

Met de voorliggende beheersovereenkomst wordt voor de stad en het autonoom gemeentebedrijf Digipolis Antwerpen een belangrijke basis gelegd om een geïntegreerd IT-beleid in de praktijk vorm te geven.

Juridische grond

Op grond van artikel 234 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 wordt tussen de stad en het autonoom gemeentebedrijf na onderhandeling een beheersovereenkomst gesloten.

Beleidsdoelstellingen

8 - Sterk bestuurde stad
2SBS01 - Bestuurszaken
2SBS0103 - Groepsarchitectuur
2SBS010301 - Groepsarchitectuur
6 - Lerende en werkende stad
2LWS06 - Innovatie/digitalisering
2LWS0601 - Stabiele, performante en toekomstgerichte IT-infrastructuur

Besluit

De gemeenteraad keurt eenparig het volgende besluit goed.
De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de beheersovereenkomst tussen de stad Antwerpen en het autonoom gemeentebedrijf Digipolis Antwerpen voor de periode van 1 januari 2021 tot en met 30 juni 2025 goed.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.